DRESDEN 1983-2011

Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun liittoutuneet tuhosivat Dresdenin. Se oli kaunis ja kuuluisa kulttuurikaupunki eikä sotilaskohteita ollut lähelläkään. Silti Britannian ja Yhdysvaltojen koneet pommittivat kaupungin maan tasalle. Kuolonuhreja on laskettu olleen vähintään 25 000.

Kävin Dresdenissä ensimmäisen kerran kesällä 1983. Kaupungin keskustassakin oli silloin aavemaisia alueita palatsiraunioineen. Dresdenin kuuluisa Frauenkirche romahti pommitusten seurauksena. Sen rauniokasan edessä seisoskeli Luther ja vieressä oli laatta, joka kertoi ”raunioiden kunnioittavan kymmeniä tuhansia kuolleita ja muistuttavan eläviä taistelusta imperialistista barbarismia vastaan rauhan ja ihmiskunnan onnen puolesta”.

Zwinger ja Semper-ooppera sentään oli jo silloin restauroitu. Kävin Dresdenissä DDR:n aikaan vielä 1986, mutteivat entisöintityöt olleet juurikaan edenneet.

Sodan tuhoamien palatsien kunnostaminen sai vauhtia vasta Saksan yhdistyttyä. Kesällä 1991 olivat jo jotkut kohteet tellingeissä ja vuonna 1998 oli valmistakin. Kesällä 2002 muutama vuosi ennen valmistumistaan, pilkotti Frauenkirchen muoto rakennustelineiden takaa.

Kuudennella ja viimeisimmällä Dresdenin käynnilläni 2011 kirkko jo hallitsi kaupunkikuvaa. Luther sen edessä näytti olevan sama kuin DDR:n aikaan. Muutenkin kaupunki vaikutti lähes valmiilta.

Kuvat: Dresdenin linnan rauniot 1983 ja restauroitu linna jo 1998. Lutherin vartioimat Frauenkirchen rauniot 1986 ja jälleen kaupunkikuvaa hallitseva uudelleenrakennettu kirkko 2011, edelleen Lutherin suojeluksessa.

Dresdeninkin kuvia kesältä 2011: http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/KESKI-EUROOPPA+2011/

3 kommenttia artikkeliin ”DRESDEN 1983-2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s