VOITON PÄIVÄT

Vahdinvaihto tuntemattoman sotilaan haudalla Moskovan Kremlissä

Alkuvuonna 2015 on kulunut tasavuosia monista sotiin ja kansanmurhiin liittyvistä tapauksista. Positiivisimpia näistä ovat sotien loppumiset. Voiton juhlia on vietetty niin Vietnamissa vapunaattona kuin Euroopassakin eilen ja tänään.

 Voitonpäivä Euroopassa

Toinen maailmansota päättyi Euroopassa natsi-Saksan antautuessa liittoutuneille 70 vuotta sitten toukokuun 8. ja 9. päivän välisenä yönä vuonna 1945. Aikaeron vuoksi Länsi-Euroopassa oli vielä 8. päivä, mutta Neuvostoliitossa jo 9. Niinpä voitonpäivää vietetään lännessä päivää aikaisemmin kuin entisen Neuvostoliiton maissa. Suomessa oli juuri siirrytty 9. päivän puolelle.

RU044129 Venäjä Saksalaisten pysäyttämisen muistomerkki MoskSaksalaisten pysäyttämisen muistomerkki Moskovan oblastissa ja sankarikaupunki Orelin puolustajien tankki Neuvosto-Venäjällä kesällä 1988.
BY086716 Valko-Venäjä Minskin Voiton aukioVoiton aukio Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä kesällä 1991 ja Tallinnan Pronssisotilas alkuperäisellä paikallaan keväällä 1991.
PL000311 Puola Varsovan tuntemattoman sotilaan muistomerkki 1977Varsovan tuntemattoman sotilaan muistomerkki 1977 ja toisen maailmansodan uhrien muistomerkki Kezissä Udmurtiassa 2012.
RU001710 Venäjä (NL) Leningradin puolustajien muistomerkki 197Leningradin puolustajien muistomerkki 1978 nykyisessä Pietarissa ja tuntemattoman sotilaan hauta Pariisin riemukaaren alla 1992. Muistomerkki rakennettiin ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden muistoksi, mutta sillä kunnioitetaan myös toisen maailmansodan uhreja. Eilen presidentti Hollande laski sille voitonpäivän seppeleen.

Vuosina 1939-1945 käyty toinen maailmansota on ihmiskunnan tuhoisin sota, joka vaati kymmeniä miljoonia ihmishenkiä. Ajellessa ja muuten liikkuessa eri puolilla Eurooppaa ei voi olla törmäämättä siitä kertoviin muistomerkkeihin. Eniten olen nähnyt niitä entisen Neuvostoliiton maissa ja Ranskan Normandiassa, jossa länsiliittoutuneet nousivat maihin kesäkuussa 1944. Laajat sotilashautausmaat kertovat sen suurista ihmisuhrimääristä.

FR_120625 031 Ranska Veulesin taistelun 1940 muistomerkki VeulesNormandiassa taisteltiin jo ennen maihinnousua; Veulesin taistelun 1940 muistomerkki. Kiinalaisen Yao Yuanin Maailmanrauha-patsas Grandcamp-Maisyssa. Normandian kuvat kesältä 2012.
FR_120626 073 Ranska Normandian maihinnousun muistomerkki SwordSword Beachilla nousivat maihin britit ja Omaha Beachilla jenkit.
FR_120626 120 Ranska Kanadalaisten sotilashautausmaa ReviersissNormandiassa sotilashautausmaita riittää niin liittoutuneille kuin saksalaisillekin.
FR_120626 050 Ranska Normandian maihinnousun museo OuistrehamissNormandian maihinnousun museot Ouistrehamissa ja Omaha Beachissä.

Itse sodan tuhoihin tutustuin ensi kertaa kesällä 1983 Dresdenissä silloisessa DDR:ssä. Länsiliittoutuneet tekivät sodan loppuvaiheessa massiivisia pommituksia kulttuurikaupunkiin tuhoten sen lähes täysin. Kaupungin jälleenrakennustyöt olivat silloin käydessäni vielä pahasti kesken.

DE015823 Saksa Dresdenin Residenzschloss, takana Hofkirche 1983Dresdenin pommituksen jälkiä vielä vuosina 1983 ja 1986.

Voitonpäivän suurimmat juhlat ovat tänään Venäjän pääkaupungissa Moskovassa, sillä Neuvostoliiton koetaan ratkaisseen sodan tuloksen. Sen joukot valtasivat natsi-Saksan pääkaupungin Berliiniin huhti-toukokuun vaihteessa 1945. 70-vuotisjuhlia varjostaa kuitenkin Ukrainan tilanteesta johtuvat Venäjän ja EU:n kiristyneet suhteet.

Toivottavasti tämän ihmiskunnan tuhoisimman sodan päättymisen tulevia 75-vuotisjuhlia voidaan viettää yhtenäisesti niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.

Vietnamilaisten voitonpäivä

VN219815 Vietnam Ben Duocin muistotemppeli Cu Chissa

Vajaa kaksi viikkoa ennen käyntiämme (1995) avattu Ben Duocin muistotemppeli Cu Chissa oli ainakin silloin suurin Vietnamin sodan muistomerkeistä.

Vietnam julistautui Ho Tši Minhin johdolla itsenäiseksi 1945. Japani oli vallannut Vietnamin toisessa maailmansodassa, mutta sodan päätyttyä entinen siirtomaaisäntä Ranska halusi palata ja valloitti maan eteläosat 1946 perustaen alueelle näennäisesti itsenäisen valtion. Näin alkoi Indokiinan sota, joka johti Ranskan raskaaseen tappioon 1954. Ranskalaiset vetäytyivät Vietnamista, mutta Yhdysvallat tuli sen tilalle. Maassa piti järjestää vaalit, mutta etelässä vallan kaapannut Ngo Dinh Diem esti vaalit ja julisti Etelä-Vietnamin itsenäiseksi ja aloitti kampanjan vastustajiaan vastaan. Hänen diktatuurinsa vastustajat perustivat Etelä-Vietnamin kansallisen vapautusrintaman FNL:n. Varsinainen Vietnamin sota käytiin 1955-1975 Yhdysvaltojen ja Etelä-Vietnamin sekä Pohjois-Vietnamin ja FNL:n välillä. Yhdysvallat ulotti pommituksensa myös naapurimaihin Laosiin ja Kambodžaan. Vietnamin sodan vastustaminen niin Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassa sai USAn vetäytymään 1973 mutta lisäämään Etelä-Vietnamin armeijan aseistamista. Vietnamin sota päättyi 30.4.1975 kun Kansallisen vapautusrintaman joukot valloittivat Saigonin Pohjois-Vietnamin tuella. Seuraavana vuonna Vietnam yhdistyi virallisesti.

VN217020 Vietnam Sotamuistomerkki Pohjois-VietnamissaVietnamin sodan muistomerkki Hanoin lähellä Pohjois-Vietnamissa ja sotamuseo Huessa Keski-Vietnamissa.

Kiersin 1995-96 Vietnamia pohjoisesta etelään. Sodan muistomerkit ja tapahtumapaikat ovat lähinnä etelässä. Tunnetuin niistä on sissien Cu Chi -tunnelit, josta on tullut suosittu turistikohde. Myös Ho Chi Minhiksi muuttuneen Saigonin sotamuseossa on karua nähtävää sodasta. Entisen presidentinpalatsin katolla on edelleen helikopteri paikalla, josta viimeiset yhdysvaltalaiset sekä heidän kannattajansa poistuivat maasta.

VN219528 Vietnam Ho Chi Minhin Sotarikosten museo Etelä-VietnamHo Chi Minhin Sotarikosten museo ja helikopteri entisen presidentinpalatsin katolla.
VN219724 Vietnam Cu Chin tunnelit Etelä-VietnamissaCu Chi; Vietkongin sissien tunneleita, sotilashautausmaa ja Ben Duocin muistotemppeli.VN219718 Vietnam Cu Chin sotilashautausmaa Etelä-Vietnamissa

Tappio Vietnamin sodassa on ollut Yhdysvalloille katkera. Se on haitannut sen suhteita Vietnamiin ja mm. sodassa kadonneiden etsimistä. Aika on kai tässäkin parantanut haavoja ja maiden välit lienevät nyt kunnossa. Washingtonissa olevista monista sotamuistomerkeistä ja hautausmaista teki ainakin itseeni suurimman vaikutuksen Vietnamin sotaan liittyneet kohteet.

US244334 Yhdysvallat Vietnamin sodan muistomerkki WashingtonissaVietnamin veteraanien muistoseinään Washingtonissa on hakattu yli 58 000 nimeä. Kuvat 1996.

Muut alkuvuoden 2015 vuosipäiviin liittyvät blogini:

kriittistä matkaa
 – KESKITYSLEIRISTÄ TURISTIRYSÄKSI
SNmatkakuvaaja   objektiivissa maailma
 – DRESDEN 1983-2011
 – KAMBODŽAN KANSANMURHAN PAIKOILLA
 – ARMENIAN KANSANMURHASTA SATA VUOTTA

Uudistetut kotisivut uusine välilehtineen osoitteessa:

http://sakuva.kuvat.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s