SYYRIAN MAAILMANPERINTÖKOHTEILLA

Keidaskaupunki Palmyra

Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Uutiset Syyriasta eivät viime vuosina ole olleet mieltä ylentäviä. Inhimillisten kärsimysten lisäksi on Syyrian ikivanha kulttuurikin kokenut kovia, osin tuhoutunutkin. Uusin takaisku on Palmyran arvokkaan muinaiskaupungin joutuminen terroristijärjestö Isisin haltuun ja sitä kautta mahdollisesti tuhotuksi.

SY560914 Syyria Elokuvateatteri DamaskoksessaMoniarvoinen Damaskos; hunnutettu nainen ja elokuvateatterin rohkeat ulkomainokset. Vesipiippua polttelevat naiset ei ole kovin yleinen näky arabimaan ravintolassa. Kuva Alepposta.

Itselleni oli Syyria käymistäni Lähi-Idän maista miellyttävin. Ilmapiiri vaikutti siellä monia muita arabimaita vapautuneemmalta naistenkin kohdalla. Mikään demokratia ei Syyriakaan länsimaisessa mielessä ollut. Sunnien ja shiiojen välillä vallitsivat jännitteet myös siellä, varsinkin kun asukkaiden enemmistö on sunneja mutta hallinto shiiajohtoinen. Vuoden 2011 arabikevään innostamina nousivat Syyriankin sunnit kapinaan motiivinaan demokratian vaatiminen. Suurimmat tukijansa he kuitenkin saivat alueen taantumuksellisimmista sunnivaltioista etunenässä Saudi-Arabiasta, jossa demokratia on kauhistus ja sen tukahduttaminen julmaa. Viime aikoina on paljastunut, että myös Turkki on aseistanut Isisiä, mitä on vaikea ymmärtää. Vähitellen Syyrian oppositiossa johto keskittyi ääritaantumuksellisille, ennen kaikkea terroristijärjestö Isisille, jonka mainosvideot esittelevät julmia teloituksia ja kulttuuriaarteiden tuhoamista. Isisin arvellaan pitävän hallussaan jo suurinta osaa Syyrian maa-alueesta. Lisäksi se on viime aikoina edennyt myös naapurimaa Irakissa.

SY560817 Syyria Damaskos Qassioun vuoreltaMaailman vanhimmat kaupungit Damaskos ja Aleppo.
SY566136 Syyria Lapset Damaskoksen Umajjadin moskeijassaDamaskoksen Umaijadi-moskeija on koko perheen suosittu ajanviettopaikka. Se on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista moskeijoista, jossa väitetään säilytettävän Johannes Kastajan päätä.
Aleppon kuuluisa Al-Madina Souq on 13 kilometriä pitkine kapeine kujineen maailman suurin katettu historiallinen markkinapaikka. Se on kärsinyt erittäin pahoin Syyrian sisällissodan taisteluissa.
SY565434 Syyria Krak des Chevaliersin ristiretkeläislinnaJohanniitat rakensivat Krak des Chevaliersin ristiretkeläislinnan 1100 -luvulla aiemman linnan päälle. Palmyran seemiläisjumala Belin kunniaksi rakennettu temppeli.

Kiertelin vuonna 2004 Syyriaa kuvaten sen elämää ja kulttuuria. Syyriassa oli silloin viisi UNESCOn maailmanperintökohdetta, joista neljässä kävin. Kuvauskohteina olivat maailman vanhimmat edelleen asutut kaupungit Damaskos ja Aleppo, Lähi-Idän helmeksi kutsuttu seemiläis-roomalainen keidaskaupunki Palmyra sekä parhaiten säilynyt ristiretkeläislinna Krak des Chevaliers. Kävin myös naapurimaa Libanonin foinikialais-roomalaisessa UNESCO-kohteessa Baalbekissa Bekaan laaksossa, joka sekin oli sotatantereena taannoisen Libanonin sisällissodan aikaan ja on vaarassa nytkin.

Puoli vuotta myöhemmin kiersin omatoimimatkalla Jordaniaa kuvaten myös sen maailmanperintökohteet. Syyrian silloin viimeinen käymätön UNESCO-kohteeni, nabatealais-roomalainen Bosran kaupunki sijaitsee aivan Jordanian rajan pohjoispuolella, joten kävin silloin sielläkin. Nykyinenkin kaupunki toimii vanhojen raunioiden sisällä.

SY584418 Syyria Bosran roomalaisteatteriBosran teatterin sanotaan olevan parhaiten säilynyt roomalaisteatteri. Simon Styliitan pylvään jalusta ja muita Qal´at Sim´anin raunioita.

Vuonna 2011 Syyria sai kuudennen maailmanperintökohteensa, kun UNESCO lisäsi listalleen Pohjois-Syyrian muinaiset kylät. Myös nimillä Kuolleet kaupungit ja Unohdetut kaupungit tunnettu ryhmä käsittää noin 40 kylää kahdeksalla arkeologisella alueella. Tunnetuin näistä on Simon pylväspyhimyksen Qalat Siman, jossa sielläkin kuvasin Syyrian kiertomatkallani.

Jo valittujen UNESCO-kohteiden lisäksi Syyriassa on myös ehdokasjäseniä, joista ainakin muinainen kauppakaupunki ja valtio Ebla sekä selukkien valtakunnan tärkein varuskuntakaupunki Apamea ovat pahoin kärsineet Syyrian sisällissodassa.

SY563520 Syyria Eblan raunioitaEblan ja Apamean muinaiset kaupungit ovat kärsineet pahoja vaurioita jouduttuaan sodan jalkoihin.

Kaikki Syyrian maailmanperintökohteet on lisätty UNESCOn uhanalaisten kohteiden listalle. Niiden kohtalo on hyvin epävarma eikä tiedetä missä kunnossa ne ovat sen jälkeen, kun sinne taas on mahdollista matkustaa. Tässä vaiheessa olen tyytyväinen siihen, että olen ne aikoinaan päässyt näkemään ja kuvaamaan.

Syyrian kuvat osoitteessa: https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/SYYRIA/http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/blogikuvia/SNmatkakuvaaja/

Kuviani UNESCOn maailmanperintökohteista osoitteessa: http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

Syyrian kulttuuriaarteiden tuhoista mm. täältä:

http://www.bbc.com/news/magazine-28191181

kuvia – juttuja – blogeja   maailmalta

http://sakuva.kuvat.fi/

3 kommenttia artikkeliin ”SYYRIAN MAAILMANPERINTÖKOHTEILLA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s