Strutt’s North Millin entinen puuvillatehdas (1803) Belperissä Derwentin laaksossa.
Britannia via Venäjä -matkan aiemmat postaukset / VIA VENÄJÄ / BALTIASTA LÄNTEEN / EAST ANGLIASTA LONTOOSEEN / VW CAMPER-NOSTALGIAA
Matkan kuvat / BRITANNIA via VENÄJÄ 2015 / Yhdistyneen kuningaskunnan kuvia 1985-2000 / OBJEKTIIVISSA MAAILMA / YHDISTYNYT KUNINGASKUNTA
Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT
Mikä on se maa, jota monet kutsuvat Englanniksi, useammat vähän laajemmin Iso-Britanniaksi. Tähän monet sen länsinaapurit haluaisivatkin rajan. Mutta ainakin vielä maahan kuuluu myös Pohjois-Irlanti ja sen virallinen suomenkielinen nimi on Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta. Epäselvyys maasta ei lopu tähänkään, Cameronin hallituksen valta ulkopolitiikkaa lukuun ottamatta kylläkin. Yhdistyneen kuningaskunnan yhteyteen kuuluu lisäksi joukko kruununsiirtomaita, joiden omat parlamentit päättävät niiden asioista. Ne eivät myöskään kuulu Euroopan unioniin.
Yhdistyneen kuningaskunnan (Isossa-Britaniassa olevat) osat Englanti, Wales ja Skotlanti liputtavat yhä enemmän omilla lipuillaan. Ennen kaikkea itsenäisyyttä haluavassa Skotlannissa on omien lippujen ja tunnusten määrä lisääntynyt edellisistä käyntikerroista.
Kesän 2015 automatkamme ulottui Yhdistyneen kuningaskunnan Isossa-Britanniassa sijaitseviin osiin Englantiin, Skotlantiin ja Walesiin, sekä kruununsiirtomaista Kanaalisaarten Guernseyhyn ja laivan vaihdon verran myös Jerseyhyn.
Viidennenkin Britannian kiertomatkamme yksi teema oli Unescon maailmanperintökohteiden kartoitus ja kuvaaminen. Kohteet olivat sekä uusia aiemmin käymättömiä että vanhoja tuttuja päivitettäviä. YK ei tee eroa Yhdistyneen kuningaskunnan ja kruununsiirtomaiden välillä, joten se laskee UNESCOn kohteita maassa olevan 29. Näistä 26 on Yhdistyneessä kuningaskunnassa loput kruununsiirtomaissa.
Lontoon Westminsterin maailmanperintökolmikko; Westminsterin palatsi eli parlamentti, Pyhän Margaretin kirkko ja Westminster Abbey.
Towerin linna tällä kertaa vain London Bridgeltä. Linna tuli koettua ja kuvattua tarkemmin edellisellä kerralla 15 vuotta sitten. Samalta kerralta on myös Greenwichin Royal Naval College.
Pääkaupunki Lontoossa on useampi UNESCO-kohde. Kuningaskunnan vallan keskiössä Westminsterissä on kolmen kohteen rypäs, johon kuuluvat Westminster Palace eli parlamentti, Westminster Abbey ja Pyhän Margaretin kirkko. Listalla on myös Lontoon Towerin keskiaikainen linna, jossa mm Britannian kruununjalokiviä säilytetään sekä Greenwich, jonka kautta kulkee aikavyöhykkeiden nollameridiaani.
Lontoosta matka jatkui länteen Oxfordin tieryteikön kautta. Oxfordshiren Woodstockissa on UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva Blenheimin barokkipalatsi. Tässä Churchillin suvun kartanossa syntyi myös Winston Churchill, jonka elämää siellä laajasti esitellään.
Blenheimin palatsi vaalii Winston Churchillin muistoa.
Teollinen vallankumous alkoi Isossa-Britanniassa 1700- ja 1800-lukujen taitteessa. Niinpä saaren monet maailmanperintökohteet liittyvät teollisuuteen ja silloin uuteen tekniikkaan. Yksi tämän kauden symboleista on maailman ensimmäinen rautarakenteinen Ironbridgen rautatiesilta Englannin Shropshiressä. Olen aiemmin kuvannut Ironbridge Gorgessa niin siltaa kuin muutakin tähän UNESCO-kohteeseen liittyvää. Alueen kuvien päivittäminen oli nytkin ohjelmassa, mutta aikataulu vaati reitin suoristamista tämän kohteen kustannuksella.
Brittiteollisuuden historiaan liittyy myös seuraava kohteemme Derbyshiressä. Derwentin laakson jokivarren tehtaat Derbystä pohjoiseen muodostavat yhdessä UNESCOn maailmanperintökohteen. Vanhin niistä on kreivikunnan historiallisen pääkaupungin Derbyn silkkitehdas. Se on museona, mutta auki vain muutamana päivänä viikossa. Emme osuneet paikalle aukiolopäivänä.
Derbyn silkkikehräämön museo vietti sulkupäivää, mutta kaupungin vanhin pubi ja katedraali olivat auki.
1721 perustetun silkkikehräämön kuvaukset jäivät kovin ulkokohtaisiksi. Sen sijaan kaupunki tarjosi kulttuurin sijaan luontokohteen. Sen katedraalin tornissa on pesinyt jo kymmenen vuoden ajan muuttohaukkapari. Tänä vuonna niillä on kolme poikasta. Katedraalin edustan kentällä oli joukko luontoaktivisteja kiikareineen ja kaukoputkineen. Derbyn julkkiksista on nähtävissä webbikuvaa osoitteessa http://derbyperegrines.blogspot.co.uk/p/our-webcams.html.
Muuttohaukat kotioloissaan Derbyn katedraalin tornissa.
Ajoimme Derbystä Derwentjoen vartta Milfordin kautta Belperiin. Yksi tehdas oli kauppakeskuksena mutta mahtavassa Belper North Millissä oli avoinna museo. Alueen pohjoispäässä Masson Mills oli muutettu osin ostoskeskukseksi, sen sijaan Cromfordin laaja tehdasalue olisi tarjonnut monenlaista nähtävää, mutta saavuimme sinne juuri sulkemisaikaan. Alueen portit olivat vielä auki ja sisätiloissa pääsi enää vain kauppaan. Tähän maailmanperintöryppääseen kuuluu myös 1790-luvulla rakennettu Cromfordin kanava, jonka kautta on vesiyhteys teollisuuskaupunki Manchesteriin saakka.
Derwentin laakson puuvillateollisuuden historiaa; Sir Richard Arkwright’s Masson Mill Matlock Bathissa ja Strutt’s North Millin museo Belperissä.
Cromford Millsin laaja tehdasalue ja Cromfordin kanava, jota pitkin sen tuotteet lähtivät markkinoille.
Teolliseen historiaan liittyy myös matkasuunnitelmissa ollut Saltairen ihannekylä. Tämä Bradfordin alueella sijaitseva UNESCO-kohde piti kuitenkin jättää väliin matkamme kannalta hankalan sijaintinsa vuoksi.
Maailmanperintökaksikko; Fountains Abbeyn rauniot ja Studleyn kuninkaallinen puutarha Yorkshiressä.
Saltaire sivuuttaen tultiin Yorkshiren Riponiin, jossa Studleyn kuninkaallinen puutarha ja Fountains Abbeyn rauniot muodostavat yhdessä maailmanperintökohteen. Valtavassa puistossa aikaa kului suunniteltua enemmän. Puisto on myös luontokohde lukuisine lintuineen ja useine peuralajeineen.
Studleyn puisto peuroineen ja lintuineen on myös luontokohde.
Ironbridgen ja Durhamin maailmanperintökohteet ohitettiin nyt kuvausetäisyyttä kauempaa, joten kuvatkin parin vuosikymmenen takaa.
Tässä vaiheessa taas oikaistiin reittiä. Durhamin katedraalin ja linnan päivitys nyt väliin ja suunnattiin suorinta tietä Skotlantiin. Northumberlandissa ennen nykyistä Skotlannin rajaa ylitetään vanha Rooman valtakunnan raja. Keisari Hadrianus rakennutti sinne aikoinaan kivimuurin skotteja vastaan. Tämä hänen nimeään kantava valli on paikoin hyvin säilynyt, paikoin sitä ei enää ole olemassakaan. Saavuimme tälle vanhalle rajalle illan hämärtyessä käyden sen parilla säilyneellä muurinpätkällä. Vallin linnoitukset ovat jo aiemmin olleet kohteenamme.
Hadrianuksen muurin Brunton Turret ja Planetrees Northumberlandissa puolisataa kilometriä ennen Skotlannin rajaa.
Englannista Skotlantiin tultiin saman Carter Barin kautta kuin 30 vuotta aikaisemminkin.
Skotlannin pääkaupungin Edinburghin vanha ja uusi kaupunki muodostavat yhdessä maailmanperintökohteen. Edellisestä käynnistämme oli ehtinyt kulua jo 30 vuotta, joten kuvien päivittäminen digiaikaan oli paikallaan. Siellä ollessamme UNESCO teki vuosittaisia lisäyksiä maailmanperintölistaansa. Yksi niistä osui lähelle, sillä Edinburghista pohjoiseen johtava Forth Bridgen rautatiesilta valittiin listalle. Tieto ei kuitenkaan yltänyt meille asti osittain kai Britanniassa yleisesti heikoiksi kokemiemme nettiyhteyksien vuoksi. Silta on kuitenkin tuttu ennestään, sillä edellisellä kerralla jatkoimme Edinburghista pohjoiseen tämän sillan vierellä kulkevaa maantiesiltaa.
Vanhan kaupungin High Street ja uuden kaupungin George Street kuuluvat yhdistettyyn Edinburghin maailmanperintökohteeseen.
Edinburgh oli matkamme pohjoinen lakipiste, josta matka jatkui lounaaseen. Pikkuteiden valinta toi näkökenttään vähän skotlantilaismaisemaakin, vaikkemme tällä kertaa Ylämaassa matkailleetkaan. Etelä-Skotlannissakin on UNESCOn maailmanperintökohteeksi valittu 1800-luvun alun tehdasyhteisö. Sosialisti Robert Owenin johtamassa New Lanarkissa olivat työväestön olot muita tehtaita paremmat ja työpäivät muita lyhyempiä. Silti tehdas oli erittäin kannattava. Owenia pidetään uudenlaisen sosiaalipolitiikan ja osuustoiminnan uranuurtajana.
New Lanarkin puuvillatehdas- ja kyläyhteisössä on edelleen toimivia puuvillakoneita.
Robert Owenin työhuone New Lanarkissa. Hänen tullessaan tehtaan johtajaksi 1800-luvun taitteessa oli siellä töissä jopa viisivuotiaita lapsia tehden 13-tuntisia työpäiviä. Owen lopetti lapsityövoiman käytön ja perusti heille edistyksellisen koulun, joka tunnettiin nimellä ”luonteenkasvatusinstituutti”. Sen puitteissa toimi myös maailman ensimmäinen alakoulu.
Skotlannista matka jatkui Englannin järvialueelle. Ullswaterin ja Windermeren järvimaisemien välissä on jyhkeää ja karua vuoristomaisemaa. Lake District National Parkin alueella ovatkin Englannin korkeimmat huiput.
Lake District National Parkin panoraamaa. Ullswaterin järvimaisemaa Glenriddingissä ja Kirkstone Pass, joka on kansallispuiston korkein (454 m) sola, jonne on tieyhteys.
Ison-Britannian muiden osien tavoin Waleskin on teollisen vallankumouksen synnyinaluetta. Tällä matkalla sitä edusti niin ikään UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva Pontcysyllten akvedukti ja kanava. Se rakennettiin 1800-luvun alussa vesiliikennettä varten yhdistämään teollisuusalueita toisiinsa.
Pontcysyllten 1800-luvun kanavalla järjestetään risteilyjä akveduktia pitkin Deejoen yli.
Ohjelmassa oli vielä kahden Englannissa sijaitsevan maailmanperintökohteen kuvien päivitys. Kun laivaliput olivat jo seuraavalle aamulle, piti tehdä valinta vanhan ja vielä vanhemman kohteen välillä. Roomalaisten kylpyläkaupunki Bath ohitettiin ja ajettiin kohti Stonehengen esihistoriallista monumenttia. Edelliskerralla 20 vuotta sitten alueella sai liikkua vapaasti. Nyt kohde oli aidattu ja meno sinne tapahtui busseilla viime käyntimme jälkeen rakennetusta opastuskeskuksesta. Paikalle päästyämme oli viimeinen bussi jo lähtenyt vartti sitten. Saimme kuitenkin vihjeen miltä tieltä megaliiteistä koostuva kivikehä olisi nähtävissä. Näin kohde saatiin digikuvattua, mutta vain yhdeltä suunnalta.
Stonehenge pikkutieltä. Bathin roomalaiskylpylä sai nuoremmakseen tyytyä parikymmentä vuotta vanhempaan kuvaan.
Aiemmilla matkoilla kuvattuja Yhdistyneen kuningaskunnan maailmanperintökohteita ovat myös Canterburyn katedraali, Cornwallin ja Länsi-Devonin kaivokset, Dorsetin ja Itä-Devonin rannikko ja Liverpool Englannissa, Blaenavonin teollisuusmaisema ja kuningas Edwardin aikaiset linnat Walesissa, Giant´s Causeway Pohjois-Irlannissa sekä Orkneyn saaren neoliittisen kauden kohteet Skotlannissa. Kuvia näistäkin kohteista kansiossa http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/. Kolme kohdetta on vielä kokonaan näkemättä ja kuvaamatta. Ne ovat nyt väliin jäänyt Saltaire, Suur-Lontoon alueella sijaitseva Kewin kasvitieteellinen puutarha ja St Kildan saariryhmä Skotlannin edustalla.
UNESCOn maailmanperintölistalta löytyvät myös Canterburyn katedraali Kentissä, Blaenavonin Big Pitin hiilikaivos Walesissa, Liverpool satamarakennuksineen, Geevorin tinakaivos Cornwallissa ja Skara Braen myöhäiskivikautinen kylä Skotlannin Orkneysaarilla.
Britannian maailmanperintökohteita myös aiemmassa postauksessa
AUTOILLEN BRITTEIN SAARILLA 30 VUOTTA SITTEN
kuvia – juttuja – blogeja maailmalta
Upea kokoelma toinen toistaan upeampia kohteita! Minulla ei ole Briteistä bongattuna kuin nuo Lontoon nähtävyydet ja sitten Bath & Stonehenge, eli vielä riittää nähtävää. Erityisesti Pontcysyllten akvedukti kiinnostaisi! Vanhempani ovat veneilleet sen ylitse jokiveneellä ja oli kuulema huikaiseva (ja vähän karmiva) kokemus.
TykkääLiked by 1 henkilö