KESKI – AASIAAN

Seuraavan EXPOn isäntämaalla Kazakstanilla on edelleen jatkuvassa Milanon EXPO 2015 -maailmannäyttelyssä yksi isoimmista osastoista. Näyttelyn avajaisaikaan toukokuussa sen lavalla jatkui folklore esitykset koko näyttelyssä oloni ajan.  
JUTUN KUVAT KANSIOISSA  MILANO & COMO 2015  / OBJEKTIIVISSA MAAILMA / UZBEKISTAN /  OBJEKTIIVISSA MAAILMA / TADŽIKISTAN
MISTÄ MAISTA JUTTUJA JA KUVIA? / SAKUVAMAAT

Neuvostoliiton purkaminen loi Keski-Aasiaan viisi uutta ja melko tuntematonta maata. Eivät ne silti matkailijoille aivan vieraita olleet. Varsinkin Uzbekistaniin tehtiin Suomestakin kiertomatkoja, joiden vetonaula oli ”Satujen Samarkand”. Osallistuin tällaiselle suomalaisen matkatoimiston järjestämälle matkalle kevättalvella 1985, siis kolme vuosikymmentä sitten. Matkan kohteina olivat pääkaupunki Taškent sekä nykyään UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvat Samarkand ja Buhara. Uzbekistanin lisäksi kävimme myös Tadžikistanissa, jossa kohteena oli Pendzikent. Kaupungin ympäristössä Pamir-vuoriston juurella kaivetaan esiin muinaisten sogdien asumuksia, joista Sarazm on nykyisin UNESCOn maailmanperintölistalla.

UZ022738 Uzbekistan (NL) Samarkandin Registan-aukioUzbekistan 1985: Samarkandin Registan-aukio ja Buharan Kalian moskeija ja minareetti. Buhara lisättiin UNESCOn maailmanperintölistalle 1993 ja Samarkand 2001.
UZ022628 Uzbekistan (NL) Taškentin kolhoositoriUzbekistan 1985: Taškentin kolhoositori ja kultakirjontatehdas Buharassa.

Itsenäisyyden alkuvuosina ei turismi kuulunut Keski-Aasian maiden kärkihankkeisiin. Se alkoi elpyä vasta 2000-luvulla. Itselläkin kiinnostus näitä maita kohtaan heräsi uudelleen. Ensin yritin yhdistää Siperian rataa ja Kazakstania samaan matkaan. Se kariutui siihen, ettei ollut poikittaisliikennettä, vaan olisi pitänyt lentää ensin Moskovaan ja sieltä Astanaan. En pitänyt tätä mielekkäänä vaihtoehtona ja päätin tehdä matkat erikseen. Trans-Siperian junamatka Moskovasta Vladivostokiin tuli tehtyä viime kesänä, mutta Keski-Aasia on vuorossa vasta nyt.

TJ022901 Tadžikistan Pamirvuoristoa PendzikentistäTadžikistan 1985: Pamirvuoristoa Pendzikentissä ja sogdikaupungin kaivauksia kaupungin ulkopuolella.

Toinen epäonnistunut yritys oli kolme vuotta sitten. Suomalaisen matkatoimiston tarjoaman peruspaketin ympärille rakennettiin parin viikon kiertomatka Kirgisiassa ja Kazakstanissa. Tuolloin vielä molemmat maat vaativat suomalaisilta viisumin ja Venäjäkin vähintään transit-viisumin Moskovan kautta lentämisestä. Tämä kaikkien aikojen surkeimmin (heti alkuunsa) päättynyt matkani löytyy Kriittistä matkaa -blogistani KUN BYROKRATIAT KOHTASIVAT…

Ari-Al Travelin edullinen 8 päivän kiertomatka Kirgisia – Kazakstan alkaa ensi viikolla. Mutta ei hätää, seuraava lähtö on ensi maaliskuussa.

Jutun kuvat kansioissa / MILANO & COMO 2015  / OBJEKTIIVISSA MAAILMA / UZBEKISTAN /  OBJEKTIIVISSA MAAILMA / TADŽIKISTAN

kuvia – juttuja – blogeja   maailmalta

http://sakuva.kuvat.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s