ABHASIA VENÄJÄN JA GEORGIAN VÄLISSÄ

Suhumin rantapromenadi satamaterminaalille.  

 

ABHASIAN KUVAT KANSIOSSA  SOTŠI  & ABHASIA 2015
MISTÄ MAISTA JUTTUJA JA KUVIA? / SAKUVAMAAT

Abhasia on yksi monista alueista, jotka Neuvostoliiton hajotessa julistautuivat itsenäisiksi. Liittovaltion purkaneet 15 neuvostotasavallan johtajat päättivät kuitenkin hyväksyä vain omat itsenäistymisensä. Seurauksena oli sotia eri puolilla entistä Neuvostoliittoa. Abhasia kävi oman sotansa Georgiaa vastaan vuosina 1992-93. Sodan seurauksena abhaasit saivat alueensa Kodorin solaa lukuun ottamatta haltuunsa. Vuoden 2008 Etelä-Ossetian sodan laajetessa myös Abhasiaan, karkotettiin georgialaiset Kodorin solasta ja maa hallitsi nyt koko aluettaan.

Abhasian kiistanalainen kansainvälinen asema on hidastanut maan kehitystä ja sodan tuhojen korjaamista.

AB_151009 Abhasia_0546 Maan lippu SuhumissaAbhasian Venäjän vastainen raja-asema Gjatšrypšissä (Lezelidzessä).

Tulimme Abhasiaan Venäjän Sotšista, joka sijaitsee pohjoisessa vain 20 kilometrin päässä rajasta. Abhasian Mustanmerenrannikko oli Neuvostoliiton suosituinta loma-aluetta, jota pidettiin Kaukasian Rivierana. Ensimmäinen kohteemme oli Gagran kylpyläkaupunki. Turismi alueella on vähäistä verrattuna neuvostoaikaan. Tosin sesonki lokakuussa oli jo ohi. Toinen tunnettu lomakaupunki Pitsunda jäi tällä kertaa väliin. Neuvostoliiton aikaan se oli suosittu myös suomalaisten keskuudessa.

AB_151009 Abhasia_0044 Kylpyläkaupunki Gagran kaariportti PrimoGagran kaariportti ja autiota hiekkarantaa.

Käännyimme päätieltä vuoristoon seuraten Bzyb-joen vartta. Ritsan kansallispuistossa on monia kuvauksellisia kohteita, kuten Goluboje-järvi ja Jupšarskijin kanjoni. Vuoristo on tunnettu hyvälaatuisesta hunajasta. Tie päättyy Abhasian matkailun nykyiselle pääkohteelle Ritsajärvelle. Tämän lähes kilometrin korkeudella sijaitsevan vuoristojärven kuvat koristavat matkailumainoksia.

AB_151009 Abhasia_0103 Bzyb-joki Ritsan kansallispuistossaBzyb-joen vartta seurailevan tien varrella myytiin aataminomenia ja piirakkaa ja kuvasin abhaasimiestä ja pöllöä.
AB_151009 Abhasia_0111 Goluboje-järvi Ritsan kansallispuistossaEnnen Ritsajärveä oli objektiivissa turkoosi Goluboje-järvi ja Jupšarskijin kanjoni.
AB_151009 Abhasia_0241 Ritsajärvi Ritsan kansallispuistossaRitsajärvellä oli tarjottavaa näköaistin lisäksi myös makuaistille.

Paluumatkalla pysähdyimme lounaalle erikoisessa Kahvila Museossa, jonka seiniä koristaa moderni puuleikkaustaide ja jossa saa maistella paikallisia kotiviinejä.

AB_151009 Abhasia_0068 Kafe Musei Gagran piirissäKafe Muzei tarjosi lounaan, kotiviinejä ja omalaatuista puuveistostaidetta. Tässä Neuvostoliiton ja sitä seuranneen Venäjän kaikki päämiehet samassa hahmossa.

Syyspäivän lyhyyden vuoksi jatkoimme suoraan pääkaupunki Suhumiin. Gumista-joella kaupungin pohjoispuolella oli pitkään sodan rintamalinja ja siellä käytiin kovia taisteluja. Sillan eteläpuolella on taisteluissa kaatuneiden muistolaattoja. Maan pohjoisosassa ei juurikaan ollut nähtävissä sodan tuhoja. Sen sijaan pääkaupungissa oli eri puolilla osin tai kokonaan tuhoutuneita rakennuksia.

AB_151009 Abhasia_0587 Gumista-joki ja päätien silta Suhumin pGumistajoen sillan ympäristössä käytiin kovia taisteluja. Uhrien muistolaattoja sillan eteläpäässä.

Neuvostoaikana Suhumissa toimi kuuluisa apinatarha ja tutkimuslaitos, jonka toiminta auttoi löytämään parannuskeinot moniin sairauksiin. Sodan aikana georgialaiset pommittivat apinatarhaakin, jolloin osa sen asukeista pakeni villiintyen luontoon. Nyt silloisista 2000 apinasta on jäljellä 600. Tarhassa on edelleen jonkin verran tutkimustyötä, muttei läheskään entisajan malliin. Apinatarhan nykytilasta jäi jotenkin surullinen mieli.

AB_151009 Abhasia_0381 Suhumin apinatarhaSuhumin neuvostoajalta periytyneet suosikkikohteet; apinatarha yllä ja kasvitieteellinen puutarha alla.

AB_151009 Abhasia_0393 Suhumin kasvitieteellisen puutarhan porttSuhumin kasvitieteellinen puutarha on vuodelta 1840. Neuvostoaikaan silläkin oli tärkeä tieteellinen merkitys, mutta sekin kärsi suuria vahinkoja sodan aikana. Meidän aikamme ei riittänyt kuin pikaiseen vilkaisuun portin sisäpuolelle.

AB_151009 Abhasia_0402 Suhumin poltettu parlamenttitaloSodan jäljet näkyivät pääkaupungissa; poltettu Neuvostojen talo ja tuhoutuneita asuinrakennuksia.

Suhumin surullisenkuuluisaksi tunnukseksi on muodostunut valtava poltettu parlamenttirakennus (Neuvostojen talo) ja sen edustalla oleva Leninin patsaan jalusta.

AB_151009 Abhasia_0485 Sotamuistomerkki Suhumin keskustassaSodan uhrien muistomerkki Suhumin keskustassa. Toivottavasti rannan tyttö- ja poikapatsaat kuvastavat parempaa tulevaisuutta kovia kokeneelle kansalle.

Lohduton on myös Suhumin satamaterminaali. Ennen niin vilkkaasta satamasta lähtee vain kesäisin pieniä laivoja lähiympäristöön. Lähellä satamaa on iso sodan uhrien muistomerkki ja sankarihautausmaa.

AB_151009 Abhasia_0521 Suhumin Naberežnaja mahadžirovin rantakNaberežnaja Mahadžirovin rantakatu ja Abhasialainen draamateatteri Teatteriaukiolla.

Sodasta selvinnyttä Suhumia edustavat rantakatu ja Teatteriaukio kukkaistutuksineen ja suihkulähteineen.

AB_151009 Abhasia_0598 Novyi Afonin Simon Kananeusin kirkko (500Novyi Afonin Simon Kiivailijan kirkko ja toistatuhatta vuotta uudempi Uuden Athoksen luostari.

Paluumatkalla poikkesimme vielä Novyi Afonissa, jonka tunnetut nähtävyydet ovat Uuden Athoksen luostari ja yksi maailman suurimmista karstiluolista. Aikamme ei sallinut tarkempaa tutustumista niihin, vaan ulkokuvausten jälkeen jatkoimme kohti Venäjän rajaa.

Ulkomaalaiset voivat nykyään vierailla Abhasiassa vain Venäjän kautta, sillä Georgia on kriminalisoinut maassa käynnin. Vierailua varten tarvitaan Abhasian viisumi ja vähintään tuplaviisumi Venäjälle.

Abhasian kuvat kansiossa

http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SOT%C5%A0I+&+ABHASIA+2015/

kuvia – juttuja – blogeja   maailmalta

http://sakuva.kuvat.fi/

Yksi kommentti artikkeliin ”ABHASIA VENÄJÄN JA GEORGIAN VÄLISSÄ

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kuvauksesta Abhasian historiasta ja nykyhetkestä. En muista menimmekö Abhasiaan Sotsista vai Gruusiasta, mutta jokatapauksessa kantosiipialuksella. Kohde Abhasiassa oli Batumi tai Suhumi, mutta muistaakseni Batumi. Täytyy joskus Annen kanssa muistella asiaa vähän tarkemmin.

    Terveisiä myös Sarille.

    Marja

    Date: Sun, 18 Oct 2015 09:31:36 +0000 To: marja.niemi@outlook.com

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s