POHJOIS-INTIAA 20 VUOTTA SITTEN

Ensimmäinen Intian matkamme 1994-95 suuntautui maan pohjoisosaan. Kultaisen kolmion (Delhi-Jaipur-Agra) jälkeen suuntasimme eroottisesta temppelitaiteestaan tunnettuun Khajurahoon ja hindujen pyhälle Ganges-virralle Varanasiin. Matka jatkui Nepalin kautta Kalkuttaan ja Delhin kautta takaisin Eurooppaan.

Intian osuudellamme oli yhdeksän UNESCOn maailmanperintökohdetta.

IN178221 Intia Indian Gate DelhissäUutta ja vanhaa Delhiä; Intian portti ja Perjantaimoskeijan edustaa.
IN178327 Intia Delhin Qutab MinarUNESCOn maailmanperintökohteet Delhissä; Punainen linnoitus, Hamayunin mausoleumi ja Qutab Minar.
IN178116 Intia Delhin Narayan-hindutemppeliUskontojen Delhi; Narayan-hindutemppeli, Jama Masjid-moskeija, Gurdwara Bangla Sahib-sikhitemppeli ja Bahai-temppeli.
IN185031 Intia Delhin Gurdwara Bangla Sahib-sikhitemppeli
IN178603 Intia Käärmeenlumooja DelhissäPääkaupunkilaisia; käärmeenlumooja, lapsia kadulla ja poliisit vanhassa kaupungissa.
IN179625 Intia Jaipurin Tuulten palatsiDelhistä matka jatkui Rajasthanin osavaltion pääkaupunkiin Jaipuriin, jonka nähtävyyksiin kuuluvat mm. Tuulten- ja Kaupunginpalatsit. Lehmät ovat pyhiä koko maassa, silti härät kelpaavat vetojuhdiksi.
IN179334 Intia Jaipurn Jantar Mantar-observatorioJaipurin ja ympäristön maailmanperintökohteita, Jantar Mantar-observatorio kaupungissa ja Amberin linnoitus 11 kilometrin päässä.
IN180110 Intia Lapsia Rajahstanin maaseudullaRajasthanin maaseutua ajettaessa autolla Jaipurista Agraan; vedenkantajanaisia (alkukuva), maailman toiseksi väkirikkaimman maan lapsia ja korppikotka haaskalla tien reunassa.
IN180228 Intia Käärmekaula Bharatpurin lintujensuojelualueellaBharatpurin lintujensuojelualue eli Keoladeon kansallispuisto kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle. Käärmekaula ja harjalintu seuranaan verkkopyton.
IN180407 Intia Fatehpur Sikrin palatsikaupunki Uttar PradeshissaEnsimmäinen kohde Uttar Pradeshissa oli mogulipääkaupunki Fatehpur Sikri, joka sekin kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Oikealla Salim Chistin hauta.
IN180536 Intia Agran Taj Mahal aamullaOsavaltion tunnetuin paikka on toinen mogulipääkaupunki Agra. Sen ja ilmeisesti koko Intian kuuluisin kohde on hallitsijan lempivaimon mausoleumi Taj Mahal 1600-luvulta. Kaupungin toinen maailmanperintökohde on Agran linnoitus, josta siitäkin käytetään (oikeutetusti) nimitystä Punainen linnoitus.
IN180938 Intia Agran liikennettäAgran kiireetöntä liikennettä ja tytöt juhla-asussaan linnoituksella.
IN181208 Intia Khajurahon Chitragupta-hindutemppeliKhajurahon kaupunki Madhya Pradeshissa oli lentoyhteyden päässä Agrasta. Siellä on eroottisesta taiteestaan kuuluisia läntisen ryhmän hindutemppeleitä ja itäisen ryhmän jainatemppeleitä, jotka kuuluvat UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Tässä läntisen ryhmän Chitragupta-hindutemppeli ja Lakshman-hindutemppelin eroottista taidetta sekä itäisen ryhmän Parsvanathin jainatemppeli.
IN181534 Intia Sarnathin buddhalainen Dharmekha-stupa ja jainateUttar Pradashiin palattiin taas lentäen, nyt Varanasiin. Ensin kävimme kuitenkin runsaan kymmenen kilometrin etäisyydellä sijaitsevassa Sarnathissa, joka on yksi Intian neljästä buddhalaisuuden pyhiinvaelluskohteesta. Buddhalainen Dharmekha-stupa ja jainatemppeli, joiden edustaa pidettiin puhtaana lapsityövoimin.
IN181727 Intia Ganges Varanasissa auringonnousun aikaanVaranasi on yksi hindujen seitsemästä pyhästä kaupungista. Ganges-joen rannassa on portaita (ghateja), joita pitkin pyhiinvaeltajat pääsevät rituaalikylpyyn. Saavuimme joelle jo ennen auringonnousua.
IN182206 Intia Varanasin Apinatemppeli (hindu)Varanasin Apinatemppeli ja kaupungin raskasta liikennettä.
IN184720 Intia Kalkutan Victoria MonumentVajaan viikon Nepalin matkalta palasimme Intiassa Länsi-Bengalin pääkaupunkiin Kalkuttaan. Sen tunnetuin maamerkki on Victoria Memorial. Pari vuosikymmentä sitten Kalkutta oli viimeinen Intian kaupunki, jossa vielä oli käytössä juoksuriksoja.
IN184527 Intia Kalkutan Dakshinewar Kali-temppeliUskontojen Kalkutta; Dakshinewar Kali-temppeli, Pereshnath-jainatemppeli, Pyhän Paavalin anglikaaninen katedraali ja Ramakrishna-liikkeen keskus Belur Math.

IN184819 Intia Kolkatan Pyhän Paavalin anglikaaninen katedraali

IN184435 Intia Äiti Teresa KalkutassaKävimme Kalkutassa tapaamassa Äiti Teresaa hänen Missionaries of Charityn lastenkodissa. Hän tiesi hyvin Suomen ja totesi, ettei hänen liikkeellään ainakaan vielä ollut toimintaa meidän maassamme.

Vaikka Intia viimeaikaisesta taloudellisesta kehityksestään huolimatta ei kuulu maihin, joissa muutokset näkyvät kovin nopeasti niin katukuvassa kuin ihmisten elämässäkään, on maan tämänkin osan päivitys paikallaan. Nyt kohteena on Kultainen kolmio ja meille uutena tiikerisafari Ranthambhoren kansallispuistossa.

Blogijutun kuvat osoitteessa:

http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/INTIA/

kuvia – juttuja – blogeja   maailmalta

http://sakuva.kuvat.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s