INTIAN KULTAINEN KOLMIO JA SAALISELÄINSAFARI

TÄMÄN JUTUN INTIAN KUVAT:  POHJOIS-INTIA 2015  &  INTIAN ELÄIMIÄ 2015
MISTÄ MAISTA JUTTUJA JA KUVIA? / SAKUVAMAAT

Intian suosituimpiin turistikohteisiin kuuluu Kultaiseksi kolmioksi kutsuttu kiertomatka pääkaupunki Delhistä Rajasthanin Jaipuriin ja Uttar Pradeshin Agraan, josta takaisin Delhiin. Viime aikoina kierrokseen on lisätty käynti Ranthambhoren kansallispuistossa, jota (ainakin meidän kokemuksemme perusteella) ylimainostetaan tiikerisafarina.

Pari vuosikymmentä sitten räätälöimme ensimmäisen Intian matkamme Kultaisen kolmion pohjalle. Siitä enemmän edellisessä postauksessani. Nyt oli vuorossa tämän matkan alkuosan päivitys digiaikaan.

Vanha ja uusi Delhi

Runsas sata vuotta sitten Intian brittiläiset siirtomaaisännät rakensivat vanhan Delhin kylkeen uuden pääkaupunkinsa, jonka he nimittivät New Delhiksi. Sen tunnusmerkit ovat leveät valtaväylät ja hallintorakennukset parlamentista presidentin palatsiin. Tunnetuin maamerkki on Intian portti.

IN_151025 Intia_0217 Maan parlamentti New DelhissäNew Delhin monumentaalikeskustan parlamenttitalo ja Intian portti ylimääräisen ikkunasuotimen läpi.

Koko pääkaupunkialueen tutustumiseen oli varattu yksi päivä, joten kuvaustauot olivat harvassa. UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvalla Qutub Minarilla vanhojen diakuvien päivitys onnistui, mutta paraatialueet kuitattiin bussin ikkunasta ennen pysähdystaukoa Mahatma Gandhin polttohautauspaikka Raj Ghatilla. Hyvä näin, sillä edelliskerralla tämä alue oli muilta suljettu jonkun valtiovierailun vuoksi.

IN_151025 Intia_0133 Delhin Qutub MinarQutub-kompleksin kohteisiin kuuluvat Qutub Minarin lisäksi Quwwat-ul-Islam-moskeijan rauniot (molemmat 1100-luvulta) ja Rautapylväs 400-luvulta.
IN_151025 Intia_0361 Mahatma Gandhin polttohautauspaikka Raj GhaMahatma Gandhin muistomerkki Raj Ghat paikalla, jossa hänet polttohaudattiin. Laaja puisto on myös perheiden suosittu oleskelualue.

Delhin mielenkiintoisin osa on sen vanha kaupunki, jonka mogulikuninkaat rakensivat keskiajalla. Tähän vilkkaaseen kaupunginosaan tutustuttiin polkupyöräriksan kyydissä. Kieltämättä se olikin nopein tapa liikkua muuten paikallaan seisovassa ruuhkassa. Matkalla vilahtivat niin toinen UNESCO-kohde Red Fort kuin Intian suurin moskeija Jama Masjidkin sekä lukuisat muut eri uskontojen temppelit. Niiden välissä käytiin vilkasta kauppaa. Mieleen jäivät varsinkin värikkäät sarimyymälät ja oli siellä sarimuseokin. Kuvausolosuhteita ei kuitenkaan töyssyvässä kyydissä voinut sanoa kovinkaan hyviksi.

IN_151025 Intia_0440 Vanhan Delhin Red FortVanhan Delhin tunnetuimmat maamerkit Punainen linnoitus ja Perjantaimoskeija.
IN_151025 Intia_0469 Vanhan Delhin Chandni ChowkRiksakuskin polkiessa Chandni Chowkia ohitimme basaarikojujen ja liikkeiden lisäksi myös myös jaina-, hindu- ja sikhitemppelit.IN_151025 Intia_0436 Vanhan Delhin Digambar Jain Lal Mandir -jai
IN_151025 Intia_0618 Humayunin mausoleumi DelhissäKaupunkikierroksen päätteeksi vilahtivat bussin ikkunasta vielä Delhin kolmas maailmanperintökohde Humayunin mausoleumi sekä Maailmanrauhan pagoda (Vishwa Shanti Stupa) buddhalaisena lisänä monikulttuurisen maan pääkaupunkikuvaan.

Ellemme olisi pari vuosikymmentä sitten viipyneet Delhissä muutamaa päivää, olisi kuva kaupungista jäänyt varsin ohueksi.

Palatsien Jaipur

Muutaman tunnin ajomatka Delhistä Haryanan läpi Rajasthaniin päättyi sen pääkaupunkiin Jaipuriin. Kymmenen kilometrin päässä kaupungista on maharadžojen Amberin palatsi ja linnoitus. Se kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin yhtenä Rajasthanin kukkulalinnoituksena. Nousu kukkulalle tapahtui nyt kuten viime kerrallakin norsun selässä. Sen epämukavampaa matkustustapaa on vaikea keksiä. Turisteille kai voidaan myydä mitä vain eksotiikkana.

IN_151027 Intia_0484 Amberin linna RajasthanissaAmberin linnoitus ja palatsi, jonne (onneksi vain) menolippu norsun selässä, alas tultiin jeepillä.

Jaipurin kaupungin tunnetuimmat palatsit ovat Tuulten palatsi ja Kaupunginpalatsi, johon taas oli varattu hieman enemmän aikaa. Alue on edelleen vallasta riisutun maharadžan omistuksessa. Hän pitää sitä yllä pääsylipputuloilla.

IN_151027 Intia_0809 Jaipurin Kaupunginpalatsi Rajasthanissa+IN_151027 Intia_0066 Jaipurin Tuulten palatsi RajasthanissaJaipurin maamerkit; käyntikohde ja maharadžan koti Kaupunginpalatsi sekä kulissimainen Tuulten palatsi Hawa Mahal.
IN_151028 Intia_0059 Jaipurin Jantar Mantar-observatorio RajasthJantar Mantar-observatorio, Kaupunginpalatsin portti ja käärmeenlumooja Jaipurissa.
IN_151027 Intia_0552 Jaipurin Vesipalatsi Jal Mahal RajasthanissJaipurin Vesipalatsi Jal Mahal, jonka edusta osoittautui myös luontokohteeksi. Tässä kenttähyyppä, pitkäjalat ja jalohaikara Man Sagar-järvellä.

Seuraavana aamuna, ennen kuin matka jatkui eteenpäin, tutustuimme vielä Kaupunginpalatsin alueella sijaitsevaan Jantar Mantar -observatorioon, joka sekin kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Delhissä on samanlainen observatorio, joka ei kuitenkaan kuulunut tämän matkan ohjelmaan. Jaipurissa oli matkan ainoa mahdollisuus omatoimiseen kaupunkiin tutustumiseen.

Safari ilman tiikereitä

Rajasthanissa matka jatkui Ranthambhoren kansallispuistoon, joka tunnetaan tiikerireservaattina. Lähes 400 neliökilometrin alueella on 65 tiikeriä nyt, kun yksi sai vartijan taposta vankilatuomion johonkin eläintarhaan. Näitä lukuja vertaamalla ei ole ihme, että tiikerin näkeminen ei ole itsestäänselvyys. Emme siis tavanneet kahdella safariajollamme kissaeläintä, mutta muita eläimiä kylläkin. Hirvieläimiä ja apinoitakin oli kahta lajia. Myös pari krokotiilia paistatteli päivää rannalla ja jossain vilahti villisikakin. Lintumaailma oli runsas ja värikäs, komeimpina Intian kansallislinnut riikinkukot. Veden lähellä käyskentelivät ja lentelivät monet linnut haikaroista kuningaskalastajiin. Papukaijojen ja bulbulien ja monien muiden lisäksi oli objektiivissa joitain meilläkin tavattavia Euraasian lintuja tai niiden lähisukulaisia. Saaliseläinten runsaus lienee yksi syy siihen, että tiikerikanta on vähitellen lisääntynyt.

IN_151029 Intia_0533 Nilgauantilooppi Ranthambhoren kansallispuiRanthambhoren kansallispuistossa eläimet saivat viettää päiväänsä rauhallisin mielin, sillä millään safariajolla sinä päivänä ei nähty ensimmäistäkään tiikeriä. Tässä Nilgauantilooppi ja aksishirvet seuranaan intianriisihaikara..IN_151029 Intia_0314 Hanumaaniapinaperhe Ranthambhoren kansallis…sekä hanumaaniapinaperhe ja suokrokotiili seuranaan kenttähyyppä.
IN_151029 Intia_0704 Riikinkukot Ranthambhoren kansallispuistossLintuväriä ja -kauneutta edustivat riikinkukot, kenttähyyppä ja jalohaikara sekä…IN_151029 Intia_0650 Huppuviidakkoharakka Ranthambhoren kansalli… huppuviidakkoharakka, intianmerimetso ja smyrnankalastaja harjakotkan katseen alla. (Suomalaisella nimistölautakunnalla lienee ollut hauskaa lintujen nimiä suomentaessaan.)
IN_151030 Intia_0036 Kamelikärryt Sawaimadhopurissa RajasthanisRanthambhoren kansallispuiston tukikohtakaupungissa Sawaimadhopurissa käännyimme ympäri ja palasimme pohjoiseen nyt kohti Uttar Pradeshin osavaltiota. Heti rajan takana 40 kilometriä ennen Agraa näkyvät Fatehpur Sikrin aavekaupungin jykevät muurit.

Agran maailmanperintökohteet

Pian Uttar Pradeshin rajan jälkeen saavuimme Agraan, jonka ensimmäinen kohde oli Punainen linnake. Sen tunnetuin kohde Helmimoskeija oli saneerauksen vuoksi suljettu, mutta massiivisessa tiililinnoituksessa riitti kuvattavaa ilman sitäkin.

IN_151030 Intia_0571 Agran Punainen linnoitus Uttar PradeshissaAgran jykevä Punainen linnoitus. Sen Helmimoskeija oli saneeraussuljettu.
IN_151030 Intia_0648 Harjalintu Agran Punaisella linnoituksellaLinnoituksen pihalle lentänyt harjalintu viihdytti nostamalla harjansa pystyyn, äänistä vastasivat kauluskaijat ja vahtia tornissa piti arokotka.

Matkan huipentumaksi oli valittu yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista, Taj Mahalin hautamausoleumi, jonka suurmoguli rakennutti synnytyksessä kuolleelle lempivaimolleen 1600-luvulla. Monet pitävät sitä maailman kauneimpana rakennuksena. Joka tapauksessa se on Intian tunnetuin kohde.

IN_151030 Intia_0696 Agran Taj Mahal iltavalossaIntian ykköskohde Taj Mahal näyttäytyy eri vuorokauden aikoina eri valossa. Iltakuva Punaiselta linnoitukselta.

Vielä temppelialue Delhissä

Kiertomatkan päätteeksi kävimme vielä Chattarpurin hindutemppelialueella Delhin etelälaidalla. Tämä Intian toiseksi suurin temppelikompleksi valmistui 1974. Tutustuimme apinajumala Hanumanin temppeliin, jossa meno oli hindupyhätöksi diskomaisen vauhdikasta.

IN_151031 Intia_0752 Hanumanin patsas Delhin Chattarpur Ka MandiDelhin Chattarpur Ka Mandirin hindutemppeli Hanumanin jättipatsaasta pyhään mieheen eli saddhuun.

Lähinnä Rajasthanin teillä

Neljän kohteen välillä oli myös neljä välimatkaosuutta. Tiet kulkivat Delhin liittovaltion alueen ja Haryanan, Rajasthanin sekä Uttar Pradeshin osavaltioiden kautta. Teiden varsilla oli niin maaseutua, kyliä kuin kaupunkejakin. Mielenkiintoisin kohde häämötti usvan takaa Fatehpur Sikrissä Uttar Pradeshissa vähän ennen Agraa. Tien varrella olevan nykykylän laidalla on mogulien vanha pääkaupunki. Tämä Fatehpur Sikrin aavekaupunki kuuluu UNESCOn maailmanterintökohteisiin. Suurin osa teistä kulki kuitenkin Rajasthanissa.

IN_151030 Intia_0105 Koulukyytiä RajasthanissaKulkijoita Rajasthanin teillä; koulukyytiä, ylileveää kuljetusta ja paholaisia torjuvaa tavaraliikennettä.

Ja sitten ne komissiokaupat

Intian matkailun ehkä epämiellyttävin piirre on komissiokaupat olit millaisella matkalla hyvänsä. Niitä ei mainita ohjelmassa, mutta aina varsinaisten kohteiden välillä sinut viedään tutustumaan johonkin ”perinteiseen käsityöpajaan”. Lyhyen esittelyn jälkeen on vuorossa varsinainen asia, eli kaupanteko. Silloin myös paikallisopas piristyy ja hänen haukansilmänsä seuraavat tapahtumia, sillä jokaisesta ostoksesta kilahtaa hänelle henkilökohtaista palkanlisää. Nämä ovat ainoita kohteita, joissa suuresta ryhmästä on etua, kun ostopaineiden kohdistuminen jakaantuu.

Edelliskerroilla olimme omatoimimatkalla ja jokaisesta komissiokaupasta meidän oletettiin ostavan jotain. Jos emme ostaneet, näkyi se oppaan käytöksessä. Näin etenkin Pohjois-Intiassa.

IN_151025 Intia_0196 Kasmir-mattokauppa DelhissäDelhissä esiteltiin Kashmirin mattoja ja Jaipurissa tehtiin mattojen lisäksi muitakin käsitöitä.

Tämän matkan komissiokauppoja olivat Kasmirin matot Delhissä, käsityöosuuskunta ja jalokivihiomo Jaipurissa sekä marmoritaidevalmistamo Agrassa.

Paremmalla ajalla enemmän

Mandala Travelin järjestämä matka oli hyvin suunniteltu ja toteutettu ainakin käytettävissä olleeseen aikaan nähden. Kahdeksan päivää on kuitenkin liian lyhyt aika näin merkittävälle alueelle. Lisäpäivä olisi tarvittu ainakin Delhiin. Kiertomatkan alueella on kymmenkunta UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluvaa kohdetta. Nyt ehdimme käydä vain puolessa niistä.

MATKAN KUVAT KANSIOISSA

POHJOIS-INTIA 2015   &   INTIAN ELÄIMIÄ 2015

 VERTAILUN VUOKSI EDELLINEN BLOGIJUTTU JA SEN KUVAT

POHJOIS-INTIAA 20 VUOTTA SITTEN

OBJEKTIIVISSA MAAILMA / INTIA (KUVAT)

 kuvia – juttuja – blogeja   maailmalta

http://sakuva.kuvat.fi/

Yksi kommentti artikkeliin ”INTIAN KULTAINEN KOLMIO JA SAALISELÄINSAFARI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s