SREBRENICA & MUITA SOTARIKOSPAIKKOJA

Balkanin kuvia  BALKAN 2014  &   OBJEKTIIVISSA MAAILMA
Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Vuonna 2015 tuli kuluneeksi tasavuosia monista sotiin ja joukkomurhiin liittyneistä tapahtumista. Näihin liittyy nyt myös oman (toisen maailmansodan jälkeisen) aikamme julmin Euroopassa käyty sota tai oikeastaan sodat. Jugoslavian liittovaltion hajoaminen ei sujunut rauhanomaisesti, vaan johti eri kansanosien välisiin verisiin taisteluihin. Bosnian ja Kroatian sotien päättymisestä on nyt kulunut 20 vuotta ja Kosovon sodan päättymisestä 15 vuotta.

Sotatapahtumat alkoivat vuonna 1991. Olimme silloin kolmannella automatkallamme Balkanilla ja suunnitelmissa oli tutustua Jugoslavian eri osiin. Eräällä huoltoasemalla unkarilainen rekkakuski kertoi tilanteesta maassa, polttoaineen saanti oli epävarmaa ja levottomuuksia saattoi esiintyä eri puolilla. Muutimme suunnitelmaa ja matkasimme Kreikan Korfulta laivalla Italian Brindisiin. Jugoslavia ja varsinkin sen länsiosat, jotka eivät sisältyneet edellisiin Balkanin matkoihimme, saivat vielä odottaa.

Jugoslavian hajoamissotien kovimmat taistelut käytiin Bosnia-Hertsegovinasta. Osapuolia oli kolme; serbit, kroaatit ja Bosnian muslimit, joita alettiin kutsua bosniakeiksi. Serbia ja Kroatia halusivat jakaa Bosnia-Hertsegovinan keskenään, joten bosniakit kokivat uhkaa ja väkivaltaa molemmilta puolilta.

BA_080626 140 Bosnia-Hertsegovina Kroatian liput Etelä-HertsegoAinakin vielä kesällä 2008, 13 vuotta sodan päättymisen jälkeen, Bosnian sodan osapuolet liputtivat alueillaan (Bosnia-Hertsegovinassa) eri lipuin. Etelä-Hertsegovinassa Mostariin saakka liehuivat vain Kroatian liput ja Serbitasavalta liputti Serbian lipuilla. Lähinnä vain pääkaupunki Sarajevossa liehuivat maan viralliset liput.

Bosnian sodan kanssa rinnan käytiin myös Kroatian sotaa maan serbien asuttamista alueista. Sotien kaikkien osapuolten on todettu syyllistyneen sotarikoksiin, eniten serbien, mutta pahana kakkosena tulevat kroaatit.

Serbien sotarikospaikoilla

Viime vuoden Balkanin kiertomatkallamme ajelimme myös kaikissa entisen Jugoslavian maissa. Päivitimme vuosien mittaan tutuiksi tulleita paikkoja, mutta halusimme käydä myös muutamissa ennen käymättömissä paikoissa. Yksi näistä oli hajoamissotien julmimman yksittäisen verilöylyn, monien mielestä kansanmurhan, tapahtumapaikka Srebrenica. Heinäkuussa 1995 serbit murhasivat täällä yli 8000 bosniakkia, miehiä ja poikia. Kaupungin laidalla Potočarissa on laaja uhrien muistohautausmaa.

BA_140908 Bosnia&Hertsegovina_0135 Srebrenican kansanmurhan muisSrebrenican laajalla muistohautausmaalla (alkukuva) on joukko(tai kansan)murhan 8372 uhrin hauta. Srebrenican kaupungissa ovat taas sodan tuhojen jälkeen korjatut minareetit ja kirkontorni rintarinnan.

Kaupunki kuuluu nykyään Bosnian serbitasavaltaan, eikä muistoalueelle ole haluttu tehdä kunnon viitoitusta. Näin myös meillä oli vaikeuksia löytää sinne, kun tietä kysellessäkin haluttiin ohjata harhaan. Kun viimein löysimme perille ja pysäköimme alueen edustalle, soittelivat ohiajajat mielenosoituksellisesti autojensa torvia. Itse muistoalue on häkellyttävän suuri eikä jätä ketään kylmäksi.

Toinen tiedotusvälineiden kautta olohuoneisiimme tullut sotarikos oli Sarajevon piiritys, jonka uhrimäärä nousi yli 11 000:een. Serbit piirittivät maan pääkaupunkia 1425 päivää. Viime käynnillämme (2014) oli eräänlaiseksi symboliksi muodostunut Sarajevon kaupungintalo juuri avattu saneerattuna.

BA_080625 246 Bosnia&Hertsegovina Sotarikosmuistutus Sarajevon kKesällä 2008 Sarajevon kaupungintalo vielä odotteli kunnostusta seinällään muistutus yhdestä sotarikoksesta. Kesällä 2014 se oli juuri uudelleen avattu entisessä loistossaan.

Kroatian serbit julistivat asuinalueensa Krajinan serbitasavallaksi. Se muodostui kahdesta osasta. Pohjoisen (Slavonian) osan tunnetuin tapahtuma on Vukovarin piiritys. Serbit piirittivät kaupunkia kolme kuukautta moukaroiden sitä tykkitulella ja vallattuaan sen suorittivat etnisen puhdistuksen. Vukovar merkitsee nykyisin kroaateille samaa kuin Srebrenica bosniakeille. Kesällä 2014 sodan jäljet olivat vielä selvästi nähtävissä.

HR_140908 Kroatia_0022 Vukovarin sodassa tuhottu keskuskouluVukovarin tuhotun keskuskoulun rauniot, muistohautausmaa ja kaupungin maamerkiksi tullut rikkiammuttu vesitorni.

Kesällä 1993 sodan vielä kestäessä ajelimme entisen Jugoslavian läntisissä ja pohjoisissa osissa. Zagrebin ja Istrian niemimaan välisen akselin pohjoispuolella sota näkyi vain pakolaismäärinä ja YK:n ajoneuvoina. Etelämpänä varsinaisen Krajinan alueella estivät serbit mm. Dubrovnikin historiallisen kaupungin maayhteyden muuhun Kroatiaan pommittaen sitä tykkitulella. Pääsimme käymään kaupungissa vasta seuraavalla matkallamme 1998.

HR139205 Kroatia Junanvaunut pakolaisleirinä Pohjois-KroatiassaLänsi-Balkan 1993. Pakolaisleiri junanvaunuissa Pohjois-Kroatiassa ja YK:n ajoneuvoja asemissa Slovenian puolella. Balkanin pakolaisia alkoi ilmestyä myös Länsi-Euroopan puolelle. Tässä kerjäläisäiti lapsineen Italian Veronassa.

Kroaattien sotarikospaikoilla

Kroaattien tunnetuin sotarikos liittyy Mostarin vanhan kaupungin tuhoamiseen ja UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvan vanhan turkkilaisen sillan räjäyttämiseen. Sillan tuhoamisella haluttiin vaikuttaa psykologisesti bosniakkien vastarintaan. Kroaatit olivat julistaneet Hertsegovinan eteläosat Hertseg-Bosnian kroaattitasavallaksi. Se rajoittui Mostarin muslimiosaan, josta kroaatit valtasivat suurimman osan 1993.

BA328312 Bosnia-Hertsegovina Mostarin väliaikainen kevytsiltaMostar 1998. Tuhottu vanha turkkilaissilta oli korvattu väliaikaisella kevytsillalla ja kaupungin puistot toimivat hautausmaina.
BA328504 Bosnia-Hertsegovina Mostar SFORin auto länsipuloen rauVanhan kaupungin ulkopuolella oli autiota, vain SFOR:in rauhanturvaajat päivystivät. Niinpä, kun tienviittoja ei ollut, piti tietä kysyä espanjalaisilta rauhanturvaajilta.

Ajoimme kesällä 1998 Kroatiasta Bosnia-Hertsegovinan Mostariin. Maiden välillä ei ollut minkäänlaisia muodollisuuksia eikä itse rajaakaan ollut merkitty. Matkan varrella liehuivat vain Kroatian liput. Vasta Mostarin vanhassa kaupungissa näki Bosnia-Hertsegovinan virallisia tunnuksia. Mostar oli silloin yksi surullisimmista koskaan näkemistäni kaupungeista. Räjäytetyn sillan lisäksi törröttivät kerrostalot oudon vääntyneinä. Ajo takaisin Kroatiaan osoittautui suunniteltua pitemmäksi. Sodan aikana rikkiammutut tienviitat oli väännetty osoittamaan vääriin suuntiin enkä vieläkään tiedä, missä päin maata seikkailimme. Autosta ei uskaltanut poistua miinavaaran vuoksi.

BA_070903 111 Bosnia-Hertsegovina Mostarin vanhan kaupungin KujuMostar 2008. Kaupungin tunnus vanha turkkilainen silta oli jo uudelleen rakennettu, mutta kuuluisa Neretva-hotelli oli edelleen sodan jäljiltä, vaikka liikerakentaminen sen naapurissa oli täydessä käynnissä.

Toinen kroaattien tunnettu sotarikos liittyy Krajinan alueen valtaukseen ja sen jälkeen suoritettuun etniseen puhdistukseen. Kesällä 1998 ajoimme autioituneen ja aavemaisen alueen läpi. Sen pääkaupunki Knin oli jo kroaattien asuttama.

HR328606 Kroatia Entisen Krajinan tuhoutunutta kylämaisemaaKrajinan autioitettua kylämaisemaa ja alueen pääkaupunki Knin kesällä 1998.

Bosnian sota päättyi 21. marraskuuta 1995 Daytonin rauhansopimukseen. Siinä maa jaettiin osapuolten kesken kahteen osaan. Ratkaisu on osoittautunut huonoksi, sillä erimielisyydet monista asioista ovat jarruttaneet maan kehitystä ja Bosnia-Hertsegovina onkin jäänyt jälkeen muiden Balkanin maiden uudistusvauhdista. Lisäksi maan yhtenäisyys on jatkuvasti koetuksella. Nytkin Serbitasavallassa on tulossa kansanäänestys, jonka lopullisena tavoitteena on itsenäisyys ja maan hajottaminen. Kroatian sota päättyi kesällä 1995 ja vuonna 2013 maasta tuli Euroopan unionin jäsen.

Kosovon sota

Kosovolla ei ollut Jugoslavian liittovaltiossa osavaltion asemaa, vaan se oli Serbian autonominen maakunta. Suurin osa sen asukkaista oli islaminuskoisia albaaneja. Kun alueella alkoi olla levotonta, peruutti Serbia Kosovon autonomian, mikä vain lisäsi levottomuuksia. Ne johtivat lopulta aseelliseen vastarintaan, jonka Serbia yritti tukahduttaa väkivalloin. Tällöin läntinen sotilasliitto NATO liittyi sotaan pommittaen Serbian pääkaupunkia Belgradia. Tässäkin sodassa sen kaikkia osapuolia on syytetty sotarikoksista, myös NATOa, joka ei saanut YK:lta lupaa pommituksiinsa. Tänä vuonna tuli Kosovon sodan päättymisestä kuluneeksi kymmenen vuotta.

Ajelimme Kosovossa kesällä 2014 lähes kolmen vuosikymmenen jälkeen. Silloin rauhallinen maakunta oli muuttunut ja vastakkainasettelu oli nähtävissä. Kosovossa on kolmen serbiluostarin ja yhden kirkon muodostama UNESCOn maailmanperintökohde. Yhdessä niistä olimme käyneet aikaisemmin ja nyt oli tarkoitus käydä kahdessa muussa. Ongelmana oli, ettei niitä ollut viitoitettu eikä kukaan, jolta kysyimme tietä, halunnut auttaa. Toista emme löytäneet ollenkaan ja toisen vain EU:n pystyttämän kyltin avulla, joka sekin oli sotkettu.

KS_140904 Kosovo_0233 Dečanin kylän kyltti Länsi-Kosovossa+KS_140904 Kosovo_0274 Dečanin luostari Länsi-KosovossaEU:n viitoittama Dečanin kylä ja NATOn vartioima Dečanin luostari. Tämän lähempää ei sen edustalla olevaa NATOn vartiokoppia saanut kuvata.

Lähestyessämme Dečanin luostaria, oli edessämme yhtäkkiä uhkaavan näköinen NATOn tiesulku. Olimme hetken hämillämme, kun emme tienneet mistä oli kysymys. Selvisi, että italialaiset KFOR-joukot suojelevat luostaria Kosovon vihamielisiltä albaaneilta. Sotilaat kielsivät valokuvaamisen. Tarkastuspisteeltä jatkoimme luostarin parkkipaikalle ja sieltä kohti luostaria. Sitä ennen oli kuitenkin taas italialaisten sotilaiden vartiokoju, jonne jouduimme jättämään passimme sotilaiden haltuun luostarissa käynnin ajaksi.

Suhtautuminen maan UNESCOn maailmanperintökohteisiin on Kosovossa täysin päinvastainen kuin muissa maissa. Muualla niitä käytetään matkailijoiden houkuttelemiseksi. Kosovossa UNESCO -kohteista vaietaan ja yritetään estää kävijöitä löytämästä niitä.

KS_140904 Kosovo_0211 UCKn sotamuistomerkki Pristinan länsipuolTienvarret Pristinasta länteen olivat täynnä sodan muistoja ja jälkiä.

Pristinasta länteen ajettaessa tien varret olivat täynnä sodan tuhoamia taloja, hautausmaita ja sotamuistomerkkejä.

Kosovon kansainvälisoikeudellinen asema on kiistanalainen. YK katsoo sen olevan Serbian maakunta, mutta monet maat, Suomi mukaan luettuna, ovat tunnustaneet sen itsenäisyyden. Kosovon UNESCOn maailmanperintökohteet ovat luettelossa Serbian kohdalla, mistä ehkä johtuu maan nuiva suhtautuminen niihin.

 

Balkanin kuvia  

BALKAN 2014  &   OBJEKTIIVISSA MAAILMA:

Tapahtui tasavuosia sitten  –  postauksia  2015

70 vuotta Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta:

KESKITYSLEIRISTÄ TURISTIRYSÄKSI

70 vuotta Dresdenin pommituksista

DRESDEN 1983-2011

40 vuotta Kambodzan kansanmurhan alkamisesta

KAMBODŽAN KANSANMURHAN PAIKOILLA

100 vuotta Armenian kansanmurhasta

ARMENIAN KANSANMURHASTA SATA VUOTTA

70 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä Euroopassa ja
40 vuotta Vietnamin sodan päättymisestä

VOITON PÄIVÄT

 

kuvia – juttuja – blogeja   maailmalta

http://sakuva.kuvat.fi/

 

8 kommenttia artikkeliin ”SREBRENICA & MUITA SOTARIKOSPAIKKOJA

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Vierailin juuri pari kuukautta sitten Balkanilla kiertäen Albanian, Makedonian, Montenegron ja Kosovon – Bosnia ja Hertsegovina, Serbia ja Kroatia odottelevat vielä vierailuaan.

  Kosovo oli minusta todella mielenkiintoinen kohde. Vaikka sodasta ja itsenäistymisestä on niin vähän aikaa, ainakin pääkaupungissa Pristinassa motivaatio rakentaa uutta ja parempaa tuntui olevan korkealla. Me vierailtiin Gracanican luostarilla (myös Unesco-kohde) hieman kaupungin ulkopuolella, ei sinne kyllä mielestäni mitenkään estelty menemästä.. mutta Prizrenissä kun vierailimme yhdessä serbikirkossa (en muista nimeä), poliisit / vartijat olivat vastassa ja pyysivät yhden ryhmän jäsenen passin haltuunsa vierailun ajaksi.

  Kosovossa matkailu on vielä niin lapsenkengissä, että Unesco-kohteita ei ehkä osata arvostaa – tai sitten se tosiaan johtuu siitä, että ovat luettelossa Serbian kohdalla, kuten sanoit (tätä itsekin uskon). Kosovon ja Serbian välit kun tunnetusti eivät ole kovin lämpimät.

  Kurkkaa ihmeessä myös mun blogista Balkan-juttuja, jos kiinnostaa. Kirjoitin viimeksi eilen tuskaturismista Albaniassa!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi. Meitä näyttää yhdistävän kiinnostus UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Kuten totesit, Balkanillahan niitä riittää, kuuluuhan alueeseen myös Kreikka, Bulgaria ja monien mielestä myös Romania.

   Olen kuvannut tai muuten nähnyt UNESCO-kohteita eri puolilla maailmaa (MTP:n mukaan) 430/1030. Niiden esiintymistiheys maailmankartalla ei kuitenkaan tunnu oikeudenmukaiselta. Suurin osa niistä on keskittynyt UNESCOn päämajan sijaintikaupungin Pariisin lähimaihin. Tästä voisi vetää sen johtopäätöksen, että maailmankulttuurin napa-alue on Länsi-Euroopassa. Tätä näkemystä eivät kuitenkaan tue tosiasiat. Ihmiskunnan alkukodin katsotaan olevan Itä-Afrikassa, mutta UNESCOn maailmanperintökohteita siellä on melko harvassa. Aasialainen kulttuuri hämmästyttää, mutta UNESCO-kohteita ei sielläkään ole eurooppalaiseen tahtiin.

   Länsi-Balkanin UNESCO-kohteista meihin teki suurimman vaikutuksen Montenegron toinen (luonto)kohde Durmitorin kansallispuisto. Sen jylhiin maisemiin tutustuminen vaatii kuitenkin auton, sillä julkiset eivät liiku vuoriston pikkuteillä.

   Tutustuin blogisi Balkan-juttuihin, jotka vastaavat omia kokemuksianikin. Kävin ensimmäisellä Albanian matkallani Gjirokastërin linnoituksella ja museossa. Ainakin silloin sen pihassa oli Albanian joskus kaappaama jenkkikone. Onkohan se vielä siellä?

   Mitä Kosovoon tulee, tulimme Pristinaan Albaniasta uutta moottoritietä puoliyön aikaan. Meillä oli ennakkoon varattu majapaikka, jota ei kuitenkaan enää ollut. Paikallisten ystävällisellä avulla meidät ohjattiin Hotel Lyoniin. Aamiaisella hotellin virkailija halusi ottaa meistä kuvan, joka sitten löytyikin hotellin Facebook-sivulta. Erittäin hauska ja suositeltava majapaikka Pristinassa.

   Gračanican luostarissa kävimme jo Jugoslavian liittovaltion aikaan, joten se ei nyt ollut ohjelmassamme. Kielteiset kokemuksemme liittyvät läntiseen Pećin kaupunkiin, jonka luostaria meidän ei suotu löytävän.

   Vilkaisin myös blogisi muita kohteita, joista monista itsellänikin on kokemuksia. Perehdyn niihin tarkemmin myöhemmin.

   Tykkää

   1. Pieni Unesco-kohdekeräilijä on minustakin kuoriutunut ja Balkanillahan niitä tosiaan oli! Vielä on kuitenkin paljon nähtävinä, ympäri maailmaa – en ole vasta kolunnut niitä kuin kourallisen.

    Lentokoneen romu oli vielä tallessa linnoituksen pihalla.

    Liked by 1 henkilö

 2. Terve Saku,
  Kiitos kirjoituksestasi ja hyvistä kuvista. Kommentteja ja keskustelua teemasta voisi viritellä monestakin suunnasta, mutta korjaan yhden virheen. Kosovon sodan päättänyt ns Petersbergin sopimus tehtiin alkuvuonna 2000, siis 15 vuotta sitten. Sehän oli paperi, jonka Ahtisaari, juuri tasavallan presidentin tehtävät jättäneenä yhdessä Venäjän Viktor Tsernomyrdinin kanssa vei Belgradiin Slobodan Milosevicille ja sanoi, että paperi on ota tai jätä, neuvottelun varaa ei ole. Milosevic otti. Siihen katsotaan Kosovon sodan päättyneen.
  Olen käynyt Pecin luostarissa, kaksikin kertaa, ja pääsy on ollut yhtä rajoitettua kuin Decaniin. Kummallakin kerralla reittioppaana oli paikallinen albaani-ystävä. Kummallakaan kerralla hänellä ei ollut asiaa luostariin, mutta reitin hän kyllä tunsi. Kai se on ymmärrettävää, että albaanit kokevat nämä ortodoksiluostarit eräänlaisena serbien kulttuurikolonialismina. Siksi niistä ei haluta tietääkään.

  Aarni

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentistasi ja korjauksesta, Aarni. Blogissa on selvästi laskuvirhe, 15 vuottahan sodan päättymisestä jo on. Minua kai hämäsi 10 vuotta sitten tapahtuneet rajut mellakat, jotka eivät tietenkään olleet enää Kosovon sotaa, sen jälkipyykkiä kai silti. Terveisin Saku.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s