KUN VIETNAM AVAUTUI

Bloggaajalogo 2016+Tempaudu_2

Vietnamin kuvat 1995-96 / OBJEKTIIVISSA MAAILMA / VIETNAM
SAKUVA.KUVAT.FI
 / Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Vietnam on nykyään yksi suosituimmista matkakohteista maailmassa. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. Vielä pari vuosikymmentä sitten se tunnettiin kansana, joka taisteli urhoollisesti suurvaltaa vastaan ja saavutti historiallisen voiton. Sodan jälkiä oli edelleen nähtävissä koko maassa. Vietnamissa onkin kymmeniä sotamuseoita ja -muistomerkkejä. Vietnamin sodan päättymisestä tuli viime keväänä kuluneeksi 40 vuotta. Siitä enemmän blogissani VOITON PÄIVÄT.

VN217020 Vietnam Sotamuistomerkki Pohjois-VietnamissaVietnamin sodan muistot olivat ja ovat edelleen nähtävissä kaikkialla. Sotamuistomerkki Pohjois-Vietnamissa, sotamuseo Huessa Keski-Vietnamissa ja sotilashautausmaa Củ Chissa Etelä-Vietnamissa.

Sodan jälkien paikkaamiseen ja infrastruktuurin rakentamiseen matkailua varten meni pari vuosikymmentä. Kun räätälöimme ensimmäistä Vietnamin matkaamme vuonna 1995, ei Suomesta vielä tehty sinne matkoja, vaan ohjelmamme organisoi thaimaalainen matkatoimisto. Kaava oli edelleen yleisesti käytetty Pohjois-Vietnamista Keski-Vietnamin kautta Etelä-Vietnamiin.

BG215118 Bulgaria Sofian lentoaseman transithalli 1995Bulgarian pääkaupungin Sofian kenttä oli edullisten lentojen suosittu transitkenttä vielä 20 vuotta sitten. Matkalla Vietnamiin pysähdyttiin muutamaksi päiväksi Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin.

Matka Suomesta Vietnamiin taittui monen mutkan kautta reittejä Helsinki-Tukholma-Sofia-Bangkok-Hanoi. Vaihtoaika Bangkokissa venyi muutamaksi päiväksi. Vietnamiin mentiin vielä ylimääräisen byrokratian kautta. Vaikka passeissa oli Tukholmasta hankitut viisumit, piti Hanoin kentällä täyttää vielä kerran viisumianomus valokuvineen. Joulun vietimme Hanoissa, vuodenvaihteen Ho Chi Minhin kaupungissa.

Pääkaupunki Hanoi

VN216435 Vietnam Ho Chi Minhin mausoleumi HanoissaHo Chi Minhin mausoleumi ja Yhden pilarin pagoda ovat edelleen Hanoin tunnettuja maamerkkejä.

Parikymmentä vuotta sitten Hanoi oli arkkitehtuuriltaan varsin matalaa ja perinteistä. Keskeisellä paikalla ollutta Vietnamin kuuluisinta vankilaa Hỏa Lòta oltiin purkamassa tulevien Hanoi Towers -pilvenpiirtäjien (nyk. Somerset Grand Hanoi)  tieltä. Ranskalaiset rakensivat tämän Maison Centrale -vankilan vuonna 1896 itsenäisyyttä ajaneille poliittisille vangeille. Monet itsenäisen Vietnamin johtajista viettivät siellä aikaansa. Vietnamin sodan aikana vankila sai uutta käyttöä, kun sinne majoitettiin amerikkalaisia sotavankeja. Tältä ajalta on peräisin vankilan tunnetumpi nimi ”Hanoi Hilton”. Tämän Hiltonin tunnetuin asukas on ollut senaattori ja presidenttiehdokas John McCain. Osa vankilasta jätettiin purkamatta ja on nyt avattu museona. Liikenne pääkaupungissa oli polkupyörävetoista.

VN216825 Vietnam Hanoin vanhan kaupungin katuvilinää 1995Hanoin vanhan kaupungin vilskettä. Lipputorni on osa Thăng Longin keisarillista linnoitusta, joka viisi vuotta sitten lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Linnoituksessa on myös sotamuseo.
VN216917 Vietnam Hanoi Hilton-vankilan purkuaHanoi Hiltonin purkutyömaa (Hanoi Tower Center Project) ja vankilan museoitava kulma 1995.
VN216821 Vietnam Punalippuompelimo HanoissaPääkaupungin arkea ja juhlaa; punalippuompelimo ja kuuluisa Thang Long -vesinukketeatteri.
VN216712 Vietnam Hanoin kungfutselaisen kirjallisuustemppelin poHanoin temppeleitä moneen uskoon; Kungfutselainen Kirjallisuuden temppeli Văn Miếu ja maan ensimmäinen yliopisto on peräisin vuodelta 1070. Myös taolainen Quán Thánh -temppeli on peräisin 1000-luvulta.Hoan Kiem -järven saaressa sijaitseva Đền Ngọc Sơn (Jadevuoren temppeli) on Hanoin eniten vierailtu temppeli. Pyhän Joosefin katolinen katedraali (1886) jouluvalaistuksessa.

VN216904 Vietnam Hanoin Huc-silta ja Ngoc Son-temppeli

VN216927 Vietnam Joulupukki Hanoissa 1995Uskoa riitti myös joulupukille, Leninille ja ennen kaikkea työnteolle. Vietnamilaisia ahkerampaa kansaa onkin vaikea löytää.

Hanoista Halonginlahdelle

Automatkalla Hanoista itään kohti Halonginlahtea ilmestyivät objektiiviin ensimmäiset näkymät Vietnamin maaseudusta. Työt riisipelloilla sujuivat mies- ja vesipuhvelivoimin. Koneita ei näkynyt eikä kai kaivattukaan.

VN217229 Vietnam Matkantekoa Haiphongissa Pohjois-VietnamissaMatkat Vietnamin maaseudulla sujuivat lähinnä polkien tai yhdistetyillä tavara- ja joukkokuljetusvälineillä. Työt riisipelloilla taas sujuivat vesipuhvelilla. Eipä siellä koneilla kai mitään olisi tehnytkään.
VN217113 Vietnam Haiphongin kaupunginteatteriHaiphongin kaupunginteatteri ja lounasravintolamme pesutila.

Lounaalle ehdimme Vietnamin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Haiphongiin. Siellä ylitimme  Cấm-joen lossilla. (Lossi korvattiin 10 vuotta sitten sillalla.) Vielä pidempi lossimatka tuli  Bạch Đằng -joen ylityksestä Quảng Yêniin. (Tässä ei vieläkään ole siltaa.) Lauttasatamat olivat vilkkaita kauppapaikkoja innokkaimpina myyjinä lapset. Automatkan päätepisteenä oli hotelli Bãi Cháyssa Halonginlahden rannalla.

VN217132 Vietnam Haiphongin lauttasatama Cấm-joen yli Pohjois-Lauttapaikkaa Cấm-joen ylitykseen sai odottaa. Suuremman Bạch Đằng -joen rantaa.
VN217301 Vietnam Banaanityttö Phà Rừngin satamassa Pohjois-VInnokkaimpia myyjiä niin lauttasatamissa, Halonginlahdella kuin tien varrellakin olivat nuoret tytöt.

Halonginlahti on yksi Vietnamin suosituimmista matkailukohteista. Siellä on yli tuhat karstimaasta syntynyttä jyrkkärantaista saarta. Alueella on myös luolia. Kävimme massiivisessa Động Tam Cung -luolassa, joka oli löydetty vasta viisi kuukautta ennen käyntiämme. UNESCOn maailmanperintökohde Halonginlahdesta oli tullut edellisvuonna 1994.

VN217520 Vietnam Halongin lahti Pohjois-Vietnamissa 1995Halonginlahden karstikallioita.
VN217535 Vietnam Động Tam Cung -luola Halonginlahdella 1995Vastikään löydetty Động Tam Cung -luola Halonginlahdella.

Palasimme vielä yhdeksi yöksi Hanoihin ennen Vietnam Airlinesin aikaista aamulentoa Đà Nẵngiin Keski-Vietnamiin. Koneena oli neuvostovalmisteinen Tupolev.

 Keski-Vietnamin kolme kohdetta

Da Nang on Keski-Vietnamin suurin ja maan neljänneksi suurin kaupunki. Sen päänähtävyys on Cham-veistosten museo. Chamit on kaakkoisaasialainen etninen ryhmä, jolla oli vielä 1800-luvun alkupuolella oma itsenäinen hindulais-buddhalainen Champan (Tsampan) kuningaskuntansa.

VN217831 Vietnam Pyhä Nandi-härkä 600-luvulta Da Nangin Cham-Cham-museon Pyhä Nandi-härkä 600-luvulta, Norsuleijona Gajasimha 1200-luvulta ja Apsara-tanssija 1100-luvulta. Tässä maailman laajimmassa cham-taiteen museossa on lisäksi 300 muuta esinettä.
VN218225 Vietnam Da Nang Keski-VietnamissaVietnamin neljänneksi suurimman kaupungin korkein rakennus taisi olla hotellimme pääkadun varrella. Museon lisäksi Da Nang tarjoaa temppeleitä, kuten Tam Bao Pagoda ja katolinen katedraali ranskalaismiehityksen ajalta.

Museon jälkeen ajoimme etelään kohti 30 kilometrin etäisyydellä olevaa Hoi Ania. Marmorivuorilla pysähdyimme kuvaamaan marmorinlouhintaa ja buddhalaisbuumia, kun vanhoja temppeleitä kunnostettiin ja uusia rakennettiin. Buddhan tarinaa kerrottiin useissa veistostauluissa. Mahtava panoraamamaisema ulottui jenkkisotilaiden suosimalle China Beachille saakka.

VN217929 Vietnam Marmorivuorten maisemaa Keski-VietnamissaMarmorivuorilla louhittiin marmoria, josta tehtiin temppeleitä.

Hội Anin vanha kaupunki lukuisine suojeltuine rakennuksineen julistettiin 1999 Unescon maailmanperintökohteeksi. Nykyään Hội An on Huen ohella Keski-Vietnamin pääkohde, mutta 20 vuotta sitten siellä ei ilmeisesti vielä ollut matkailun infrastruktuuria, sillä yöksi palasimme Da Nangiin.

VN218208 Vietnam Hoi Anin Quan Cong-temppeli Keski-VietnamissaPyhempää Hoi Ania; fujianinkiinalainen Quan Cong -temppeli, kantoninkiinalainen Quang Trieu -temppeli ja japanilainen siltapagodi.
VN218121 Vietnam  Thu Bồn-joki Hoi Anissa Keski-VietnamissaArjenpaa Hoi Ania Thu Bồn -joella ja markkinoilla.

Seuraavana aamuna jatkoimme matkaa autolla 100 kilometriä pohjoisempana sijaitsevaan Hueen. Ykköstie kulki ylhäällä antaen mahtavaa maisemaa sekä alas merelle että vuoristoon. Tien kohokohta oli Hai Van -solassa, jonka jälkeen maisemaa hallitsivat riisipellot ahkerine työntekijöineen.

 

VN218316 Vietnam Da Nanginlahti Keski-VietnamissaDa Nanginlahti, Hai Van -sola ja riisinviljelyä matkalla Da Nangista Hueen.

Huen keisarillinen kaupunki valittiin Vietnamin ensimmäiseksi UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1993. Se oli koko Vietnamin pääkaupunki vuoteen 1945 saakka, jolloin itsenäisen Vietnamin pääkaupungiksi tuli Hanoi. Vietnamin sodan aikaan Hue oli lähes rajalinjalla, joten se kärsi pahoin taisteluista. Tärkeimmät kohteet kuitenkin säästyivät pahemmalta tuholta, vaikka sodan jälkiäkin oli nähtävissä.

 

VN219031 Vietnam Perfumejoki Huen keskustassa Keski-VietnamissaPerfume-joki Huen keskustassa ja sen ulkopuolella.

Huen tärkein vesireitti on Perfume-joki, jota pitkin Etelä-Kiinan merelle on vielä muutama kilometri. Joki on myös paras väylä moniin kohteisiin tutustumiseksi. Sen varrella ovat mm. 7-kerroksinen Thien Mo -pagoda vuodelta 1601 ja Vietnamin viimeisen dynastian Minh Mang -mausoleumialue.

VN218924 Vietnam Huen Kielletyn kaupungin Ngo-Mon-portti Keski-VHuen Keisarillisen kaupungin ja Kielletyn kaupungin Ngo-Mon -portti ja Thai Hoa -palatsi.

 Huen pääkohde on kuitenkin Keisarillinen kaupunki ja sen sisältämä Kielletty kaupunki. Sinne mennään maamerkiksi muodostuneen lipputornin kautta. Alueella on useita palatseja ja temppeleitä. Monien, ilmeisesti vähemmän tärkeiden rakennusten, saneeraus oli vielä pahasti kesken. Bangkokin kuninkaallisen palatsin ja temppeleiden jälkeen Huessa oltiin vielä melko vaatimattomalla tasolla. Tutustuimme vielä niin ikään viimeisen dynastian aikaiseen Tu Duc -mausoleumiin, josta on tullut Huen suosituin kohde, sekä toiseksi viimeisen keisarin Khai Dinhin hauta-alueeseen.

 

VN218621 Vietnam Huen Thien Mo-pagoda Keski-Vietnamissa Thien Mo-pagoda, Minh Mang -mausoleumi ja Keisari Tu Ducin hauta-alue kuuluvat Huen UNESCO-monumentteihin.
VN219228 Vietnam Keisari Tu Ducin hauta Huessa Keski-VietnamissaKeisari Khai Dinhin hauta, Notre Dame -katedraali ja vietnamilaisen kartiohatun (Nón lá) valmistamo sen kotikaupungin Huen Dong Ba -kauppahallissa.

Siirtyminen Vietnamin matkamme viimeiselle alueelle tapahtui taas Vietnam Airlinesin siivin Huesta Ho Chi Minhin kaupunkiin eli Saigoniin. Nyt koneena oli länsieurooppalainen ATR -potkurikone. Sen aikainen Lonely Planetin matkaopas varoitteli (tuttuun tapaansa) Vietnamin valokuvauskielloista, jotka sen mukaan koskivat myös lentokenttiä. Se teroitti vielä, että jos välttämättä haluat tällaisen kuvan, ota se vasta sitten, kun istut ulkomaisessa koneessa, joka on jo noussut ilmaan.

Koneeseen pääsyä odotellessa kysyin lentokenttävirkailijalta, saanko ottaa siitä kuvan. Hän nyökkäsi ja otin muutaman kuvan. Kun koneeseen jonottaneet muut matkustajat huomasivat tämän, jättivät he paikkansa jonossa ja unohtaen Lonely Planetin ohjeet kaivoivat kameransa esiin. Pian lähes kaikki matkustajat kuvasivat konetta.

 Etelää Saigonista Mekongin suistoon

HCM Saigon on Vietnamin suurin kaupunki. Se toimi pari vuosikymmentä (Vietnamin yhdistymiseen 1996 saakka) Etelä-Vietnamin pääkaupunkina.

VN219331 Vietnam Vietnam Airlinesin ATR Huen kotimaan kentälläLähtökuva Keski-Vietnamista suoraan etelän hääjuhliin.

Saavuimme hotelliimme sopivasti häähumun aikaan. Emme kuitenkaan jääneet juhlimaan, vaan lähdimme tutustumaan kaupungin arkeen. Saigonin Chinatownissa Cholonissa oli sunnuntainakin täysi hyörinä käynnissä niin basaarikaduilla kuin kauppahallissakin. Rauhallisempaa oli kiinalaisessa (taolais-buddhalaisessa) Thiên Hậu -temppelissä.

VN219436 Vietnam HCM Saigonin Cholon Etelä-VietnamissaChinatown Cholonin vilinää ja kiinalaistemppelin rauhaa uudenvuodenaattona.

Sotarikosten museossa on paljon sotasaaliina saatuja amerikkalaisaseita, mutta myös järkyttäviä todisteita kemiallisten aseiden vaikutuksesta ihmisiin. Jälleenyhdistymisen halli toimi kahtiajaon aikaan presidentinlinnana. Sen katolla on helikopteri paikassa, josta viimeiset yhdysvaltalaiset ja heidän tukijansa pakenivat vuonna 1975. Kunniapaikalla rakennuksessa oli jo itsenäisen Vietnamin luoja ja ensimmäinen presidentti Ho Chi Minh.

VN219528 Vietnam Ho Chi Minhin Sotarikosten museo Etelä-VietnamSotarikosten museossa oli jenkkikaluston lisäksi myös ranskalaisten giljotiini.
VN219616 Vietnam Ho Chi Minhin Jälleenyhdistymisen halli EteläJälleenyhdistymisen halli toimi Etelä-Vietnamin sotilasdiktatuurien aikana presidentinlinnana. Helikopteri katolla kuvastaa sen aikakauden loppua. Nyt rakennuksen kunniapaikalla on kansallissankari Ho Chi Minh.

Vuoden vaihduttua teimme Ho Chi Minhistä kahtena päivänä kuvausretken maaseudulle. Etelän riisipelloilla oli jo käynnissä sadonkorjuu ja riisipaperit kuivuivat teiden varsilla. Kävimme myös katsomassa miten savesta valmistui tiiliä.

VN219706 Vietnam Riisinkorjuuta Ho Chi Minhin alueella Etelä-ViRiisin puintia, riisipaperin kuivatusta ja tiilitehdas matkalla sissien tunneleille.

Ensimmäisen retkemme kohteena olivat Vietnamin kansallisen vapautusrintaman FLN:n sissien tunnelit Củ Chissä. Yhdysvaltoja ja sen tukemaa Etelä-Vietnamin hallitusta vastaan taistelleilla sisseillä oli näitä huolto- ja varastotunneleita yhteensä 200 kilometriä. Tunnelien rakentaminen aloitettiin jo Ranskan vastaisen itsenäisyystaistelun aikana. Củ Chissä avattiin vain vajaa kaksi viikkoa ennen käyntiämme suuri Vietnamin sodan muistotemppeli Ben Duoc.

VN219730 Vietnam Cu Chin tunnelit Etelä-VietnamissaSissien komentokeskus ja juuri avattu Ben Duocin muistotemppeli Củ Chissä.

Tunnelien jälkeen kävimme Cao Đài -uskonnon päätemppelillä Tay Ninhissä. Sen opissa keskeistä on synkretismi, jonka mukaan uskonnot ovat pohjimmiltaan yhtä. Rukoushetken aikaan temppeli oli täynnä uskonnon harjoittajia.

VN219912 Vietnam Caodaismin päätemppeli Tay Ninhissa Etelä-ViCao Đài -uskon päätemppeli ja verkkaista matkantekoa Tay Ninhissä.

Toinen retkemme suuntautui Tiền Giangin provinssin pääkaupunkiin Mỹ Thoon ja Mekong-joen suistoon. Veneretki vei Unicorn-saaren trooppisille hedelmäviljelmille. Kävimme myös Dong Tamin käärmefarmilla, jossa oli mm. kobrien ja paikalliskyiden lisäksi muitakin eläimiä.

VN220107  Vietnam Mython satamaa Tien Giangin provinssissa EtelMỹ Thon satamaa ja markkinaa.
VN220122  Vietnam Mekongin suistossa Tien Giangin provinssissa EVeneajelu Mekongin suiston pohjoisimmalla haaralla.
VN220229  Vietnam Mekongin suiston Unicorn-saaren banaaniviljelmBanaania, papaijaa, ananasta ja hedelmätarjoilua sekä vietnamitar perinteisessä Áo dài -asussa ja Nón lá – kartiohatussa Mekongin Unicorn-saarella.
VN220426 Vietnam Kobra käärmefarmilla Dong TamissaKäärmefarmilla oli myös muita matelijoita ja nisäkkäitäkin.
VN220605 Vietnam HCM Saigonin Notre Dame-katedraali ja pääpostLopuksi vielä ranskalaista siirtomaa-Saigonia; Notre Damen katedraali, pääposti ja kaupungintalo, jonka edustalla nyt ranskalaisia vastaan taistelleen Ho Chi Minhin patsas.

Ho Chi Minh / Saigonista lensimme takaisin Bangkokiin vielä pariksi päiväksi. Lennot Bangkokista Hanoihin ja Ho Chi Minhistä Bangkokiin hoiti Vietnam Airlines eurooppalaisvalmisteisilla Airbus -koneilla.

Vietnam & Lonely Planet

Vertasin kolmea kirjahyllystäni löytyvää Lonely Planetin matkaopasta. South – East Asia on a shoestringin 5. painos vuodelta 1985 esittelee silloiset Kaakkois-Aasian matkailumaat. Kirjan lopussa todetaan siellä olevan kolme muutakin maata, Vietnam, Laos ja Kambodza, joihin matkustaminen on vaikeaa. Jos joku kuitenkin haluaa niihin matkustaa, antaa LP ohjeita siitä, miten se voi onnistua.

LP_SE Asia_1985+LP_Vietnam_1993+LP_Vietnam_2014_2

Lonely Planetin ensimmäinen travel survival kit Vietnamiin ilmestyi vuonna 1991. En ole sitä nähnyt, mutta 1993 ilmestynyt 2. painos meilläkin oli mukana ensimmäisellä Vietnamin matkallamme. Siitä on myös edellä mainittu valokuvausvaroitus. Opas oli melko kattava ja sivujakin lähes yhtä paljon kuin uusimmassa 12. painoksessa vuodelta 2014. Valokuvaajan kannalta on arveluttavaa, että uusimmassakin painoksessa neuvotaan välttämään kuvausta lentokentillä. Kannattaa siis edelleen kysyä lupa.

Matka_980x400_2

Vietnamin päivitys ja Helsingin matkamessut

Nyt, kun Vietnamin itsenäistymisestä on kulunut 70 vuotta, Vietnamin sodan päättymisestä 40 vuotta ja edellisestä Vietnamin matkastamme 20 vuotta, on aika päivittää kuvat digiaikaan. Tuleva matkamme on räätälöity Suomi-Seuran Matkojen kanssa. Pohjana on perinteinen Classic, johon on lisätty neljä päivää ja mm. neljä UNESCOn maailmanperintökohdetta ja yksi kansallispuisto.

Helsingin matkamessuilla 22.-24.1.2016 Vietnamia edustavat meidänkin lentomme hoitava Vietnam Airlines ja Indochina Travel Services (ITS) Vietnam.

Vietnam Airlines BTF37
Indochina Travel Services (ITS) Vietnam 6p99-16

 VIETNAMIN KUVAT 1995-96 KANSIOSSA

OBJEKTIIVISSA MAAILMA / VIETNAM 

 40 VUOTTA VIETNAMIN SODAN PÄÄTTYMISESTÄ

VOITON PÄIVÄT

Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA

 HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”KUN VIETNAM AVAUTUI

  1. Olipa huolella tehty postaus! Muistan ensikeikan Hanoihin, keskustan hiljaisuus ja puutarhabulevardien reunoilla vanhat villat. Riksat ja polkupyörät hallitsi liikennettä. Vastaavaa löytyy edelleen kaupungeista naapurimaissa Laos & Campodia.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s