HANOISTA HALONGINLAHDELLE

VUODEN 2016 AIEMMAT VIETNAM-POSTAUKSET /  KUN VIETNAM AVAUTUI  /  POHJOIS-VIETNAMIN NINH BINH  /
MATKAN KUVAT:  VIETNAM 2016 / Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Ennen matkaa pohdin, että onkohan mikään Vietnamissa muuttunut kahdessa vuosikymmenessä. Heti maahantulossa sain ensimmäisen positiivisen vastauksen. Edellisellä kerralla Vietnamiin mentiin monipuolisen byrokratian kautta. Vaikka passeissa oli Tukholmasta hankitut viisumit, piti Hanoin kentällä täyttää vielä kerran viisumianomus valokuvineen. Tulomuodollisuuksissa kului mukavasti aikaa. Nyt maahantulo sujui ilman mitään blanketteja muutamassa minuutissa.

VN_160227 Vietnam_0002 Hanoin Noi Bain kansainvälinen lentoasemHanoin uudella Noi Bain lentoasemalla maahantulo sujui mallikkaasti. Kaupunkia hallitsivat mopoilijat aamusta iltaan, tässä uudenvuodenvalaistussa vanhassa kaupungissa.

Ninh Binhin parin päivän retken jälkeen oli vuorossa pääkaupunki Hanoin vilinä. Edessä oli ensimmäinen negatiivinen muutos. Kohtuullisen rauhalliset polkupyöräilijät olivat vaihtuneet holtittomiksi mopoilijoiksi. He ajavat kaistoja niin oikeaan kuin vääräänkin suuntaan, usein myös jalkakäytävillä. Jotkut pysähtyvät liikennevaloissa, toiset eivät. Suojatietkään eivät ole heille suojateitä. Opas kertoikin, ettei mopon kuljettamiseen tarvita mitään korttia tai tutkintoa. Tärkein varuste tuntuu olevan äänimerkki, jota valitettavasti käytetään jatkuvasti röyhkeyden turvana.

VN_160130 Vietnam_0071 Ho Chi Minhin mausoleumi HanoissaHo Chi Minhin korttelista löytyvät hänen mausoleuminsa, museonsa ja asuntonsa, johon hän muutti, kun ei viihtynyt prameassa presidentinlinnassa.VN_160130 Vietnam_0108 Ho Chi Minhin koti Hanoin Ho Chi Minhin k

Hanoin pääkohde on Ho Chi Minhin kompleksi, johon kuuluvat hänen mausoleuminsa, museonsa ja kotinsa sekä presidentinlinna, jossa hän ei viihtynyt. Alueella on myös yksi Hanoin maamerkeistä, 1000-vuotias Yhden pilarin pagoda. Viimeksi niin rauhallisen rakennuksen ympärillä ja ylösvievillä portailla kuhisi valokuvausta haittaava turistilauma.

VN_160130 Vietnam_0339 Hanoin Hỏa Lòn vankilamuseoRanskalaisten poliittisille vangeille rakentama Maison Centrale giljotiineineen, amerikkalaissotilaiden Hanoi Hilton ja valtaosan vankila-alueesta niellyt Hanoi Tower.VN_160130 Vietnam_0316 Hanoin Hỏa Lòn vankilamuseon giljotiin

20 vuotta sitten keskeisellä paikalla ollutta Vietnamin kuuluisinta vankilaa Hỏa Lòta oltiin purkamassa tulevan Hanoi Tower -pilvenpiirtäjän tieltä. Ranskalaiset rakensivat tämän Maison Centrale -vankilan vuonna 1896 itsenäisyyttä ajaneille poliittisille vangeille. Monet itsenäisen Vietnamin johtajista viettivät siellä aikaansa. Vietnamin sodan aikana vankila sai uutta käyttöä, kun sinne majoitettiin amerikkalaisia sotavankeja. Tältä ajalta on peräisin vankilan tunnetumpi nimi “Hanoi Hilton”. Tämän Hiltonin tunnetuin asukas on ollut senaattori ja presidenttiehdokas John McCain. Osa vankilasta jätettiin museoksi, jossa voi tutustua niin ranskalaiseen ”humanismiin” kuin jenkkisotavankienkin elämään.

VN_160230 Vietnam_0445 Hanoin lipputorni (UNESCO)UNESCO-Hanoin Lipputorni, Thăng Longin keisarillinen linnoitus ja perinteinen pitkätalo linnoituksella.

Thăng Longin keisarillinen linnoitus rakennettiin 1000-luvulla kiinalaisen linnoituksen raunioille. Se toimi alueellisena keskuksena Kiinan ja Champan (Tsampan) kuningaskunnan välissä lähes 13 vuosisataa. Vuonna 2010 se lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Edellisellä kerralla liikuimme vain sen Lipputornin lähettyvillä. Nyt myös linnakkeen sisällä, jossa oli nähtävillä myös perinteinen vietnamilainen pitkätalo.

Hanoin kungfutselainen Kirjallisuuden temppeli käsittää koko suuren korttelin. Se perustettiin jo vuonna 1070 ja sen yhteydessä toimi maan ensimmäinen keisarillinen yliopisto. Siellä on edelleen nähtävissä yli 1300 yliopistosta valmistuneen tohtorin nimet hakattuina kilpikonnan selässä oleviin kivitauluihin. Sitten viime kerran sinne on rakennettu myös muutama uusi temppeli ja kävijämäärät ovat moninkertaistuneet.

VN_160130 Vietnam_0154 Hanoin Kirjallisuustemppelin tohtorikiviKirjallisuustemppelin tohtorikiviä sekä Yksipilarisen pagodan ja Jadevuoren temppelin turistiruuhkaa.

Hoan Kiem -järvellä sijaitsevasta Ngoc Son- eli Jadevuoren temppelistä on tullut Hanoin suosituin temppeli. Sinne johtava kaunis silta oli niin täynnä turisteja, että ilman kyynärpäitä ei olisi päässyt sen massan läpi.

Väriä Hanoihin antoivat meneillään olevan puolueen edustakokouksen punaliput ja banderollit sekä viikon päästä tuleva vietnamilainen uusivuosi Tết. Se on perhejuhla, jolloin kunnioitetaan myös esi-isiä. Kodit siivotaan ja koristellaan kukin ja hedelmäpensain. Vanhan kaupungin kadut olivatkin täynnä juhlaan liittyvää rekvisiittaa. Yksi katu oli nimetty Tết-kaduksi ja suljettu ajoneuvoliikenteeltä.

VN_160227 Vietnam_0063 Puolueen XII edustajakokouksen mainontaaHo Chi Minh oli vahvasti läsnä puoluekokouksessa – ainakin mainoksissa. Enää viikko tet-juhlaan.

Tapasimme opiskeluajaltamme tuttua taiteilija Maritta Nurmea, joka on asunut Hanoissa yli 20 vuotta. Hänen töitään on nähtävissä Art Vietnam Galleryssa (24 Ly Quoc Su Street Hanoi, Vietnam). Galleriassa oli myös Nguyen The Sonin näyttely Story of 16 Coffee Tables by Nguyen The Son. Hänen kantaaottava taiteensa ei miellytä vallanpitäjiä, joten näyttelyä ei ole tuotu yleiseen tietoon, muttei myöskään kielletty.

VN_160129 Vietnam_0309 Taiteilija Maritta Nurmi Hanoin Art VietnTaidetta pöydillä Art Vietnam Galleryssa. Maritta Nurmi taiteineen ja Nguyen The Sonin kantaaottava näyttely.

Halonginlahti 150 kilometriä Hanoista itään kuuluu lähes aina Pohjois-Vietnamin matkaohjelmaan. Siellä on yli tuhat karstimaasta syntynyttä jyrkkärantaista saarta. Alueella on myös luolia. Se lisättiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1994, vuotta ennen ensimmäistä Vietnamin matkaamme. Silloin ajoimme eteläisempää reittiä Haiphongin ja parin lossiyhteyden kautta Bãi Cháyyn, jossa meillä oli hotellimajoitus ja seuraavana päivänä veneajelu Halonginlahdella luolineen.

VN_160131 Vietnam_0188 Riisinviljelyä Quang Ninhin provinssissaHanoista Halonginlahdelle. Riisinviljely on edelleen työvoimavaltaista. Bắc Ninhin jälkeen pysähdyimme vammaisten taidekeskuksessa, jossa annoimme oman tukemme arvokkaalle työlle.

Nyt ajettiin pohjoisempaa suorempaa reittiä uusien siltojen ja monien pikkukaupunkien läpi. Riisipeltoja oli edellisreittiä vähemmän ja vesipuhvelit olivat hävinneet peltotöistä. Ei veden peittämillä riisipelloilla koneilla paljoa tehnytkään.

VN_160131 Vietnam_0347 Halonginlahti Pohjois-Vietnamissa+VN_160131 Vietnam_0453 Halonginlahden Paratiisiluola Pohjois-VietnamissaHalonginlahden karstikallioita ja Thien Canh Sonin (Paratiisi)luola.
VN_160201 Vietnam_0029 Kelluva kalastajakylä HalonginlahdellaVung Viêngin kelluva kalastajakylä Halonginlahdella.

Halonginlahdella meillä oli kahden päivän risteily, johon liittyi myös käynti luolassa ja veneajelu kalastajien kelluvassa kylässä. Sataman ympärille oli noussut Halong Cityn turistikaupunki.

VN_160131 Vietnam_0400 Risteilyalus Victory Star HalonginlahdellRisteilyaluksemme Victory Star ja risteilyemäntämme. Laivapöytäämme johdatti Suomen lippu.

Helmen viljely on Halonginlahdella vanha perinne. Viime vuosina se on yhdistetty myös turismiin. Risteilyillä voi tutustua helmenviljelyalueisiin ja Halongin kaupungissa on useita työpajoja, joissa niistä tehdään koruja. Ohjelmassamme oli mennen tullen käynnit tällaisissa komissiokaupoissa. Oppaamme myönsi, että he saavat kuskin kanssa lahjat, jos vievät meidät sinne vaikkemme mitään ostaisikaan. Se oli heille tärkeää, sillä lähestyvä uusivuosi (tet) on vietnamissa samanlainen lahjusten jakojuhla kuin joulu meillä.

VN_160201 Vietnam_0141 Helmen viljelyä HalonginlahdellaHelmenviljelyä Halonginlahdella ja helmiaihion istutus simpukan sisään Halongin kaupungissa.

Halonginlahdelta ajoimme suoraan Hanoin Noi Bain lentokentälle, josta lento Keski-Vietnamin Hueen.

 

VIETNAMIN KUVAT 2016 KANSIOSSA
VIETNAM 2016

 VIETNAMIN KUVAT 1995-96 KANSIOSSA
OBJEKTIIVISSA MAAILMA / VIETNAM

 BLOGIN AIEMMAT VIETNAM -AIHEISET POSTAUKSET

 POHJOIS-VIETNAMIN NINH BINH

 KUN VIETNAM AVAUTUI

 VOITON PÄIVÄT

 KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA

  HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s