KESKI-VIETNAMIN MAAILMANPERINTÖÄ

Japanilainen katettu silta on Hoi Anin, ehkä koko Keski-Vietnaminkin tunnetuin maamerkki. Pari vuosikymmentä sitten se kaipasi vielä pientä paikkausta. Apina talon ikkunassa odottaa jo kärsimättömänä parin päivän päästä alkavaa nimikkovuottaan.

VUODEN 2016 AIEMMAT VIETNAM-POSTAUKSET /  KUN VIETNAM AVAUTUI  /  POHJOIS-VIETNAMIN NINH BINH  /  HANOISTA HALONGINLAHDELLE   /
MATKAN KUVAT:  VIETNAM 2016 / Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Vietnamissa on kahdeksan UNESCOn maailmanperintökohdetta. Puolet niistä on Pohjois-Vietnamissa ja puolet Keski-Vietnamissa. Pohjoisen kohteet (Halonginlahti, Hồ-dynastian linnoitus Tây Đô, Thăng Longin keisarillinen linnoitus Hanoissa ja Tràng Anin maisemakokonaisuus) olivat kaikki pohjoisosan ohjelmassamme, joko uusina tai edelliskerrasta päivitettyinä.  Niistä enemmän edellisissä postauksissani ja kuvatiedostossa.

VN_160201 Vietnam_0020 Halonginlahti Pohjois-VietnamissaPohjois-Vietnamin maailmanperintöä.

Keisarien Huế

Vietnamin ensimmäinen maailmanperintökohde oli keisarillinen Huế (Huến monumentit 1993). Nguyễn-dynastia rakensi sen pääkaupungikseen 1600-luvulla ja Vietnamin yhdistyessä 1802 siitä tuli koko maan pääkaupunki Ranskasta itsenäistymiseen saakka 1945.

 

VN_160202 Vietnam_0036 Perfume-joen liikennettä HuessaPerfume-joki ja Thiên Mụ Pagoda sen rannalla.

Huếsta alkoi myös tämänkertaisen matkamme Keski-Vietnamin osuus. Kuten pari vuosikymmentä aiemmin, alkoi ohjelmamme nytkin matkaamalla Perfume-jokea Thiên Mụ Pagodalle, joka on Vietnamin korkein uskonnollinen rakennus. Tätä Nguyễn-dynastian 1600-luvulla rakennuttamaa 7-kerroksista temppeliä pidetään keisarillisen Huến symbolina. Alueen päätemppeli oli uudelleenrakennettu sitten viime käyntimme. Erikoisuutena tallissa on Austin-auto, jolla luostarin munkki ajoi 1950-luvulla Saigoniin tekemään polttoitsemurhan vastustaakseen silloista Etelä-Vietnamin diktaattoria.

VN_160202 Vietnam_0638 Huen Tự Đứcin hauta-alueen paviljonkTự Đứcin mausoleumialueen juuri saneerattuja paviljonkeja ja keisarin hauta.

Huến keisarihaudoista suosituin käyntikohde on Tự Đứcin (1829 –1883) mausoleumialue. Sen temppelit ja paviljongit loistivat tuoreessa maalissa. Vertailu nettikuviin vahvisti, että tämän alueen saneeraus oli juuri valmistunut. Huếlle varattu päivä ei riittänyt muille hauta-alueille, mutta parikymmentä vuotta sitten ehdimme tutustua myös keisari Minh Mangin (1820-41) mausoleumiin ja Vietnamin toiseksi viimeisen keisarin Khải Địnhin (1885-1925) mausoleumialueeseen. Silloin Huếlle oli varattu pari päivää.

VN_160202 Vietnam_0275 Huen linnoituksen Ngo Mon-porttiHuen linnoituksen Ngo Mon-portti ja Kielletyn kaupungin Thai Hoa-palatsi.

Iltapäivä kului Keisarillisella linnoituksella ja sen sisältämässä Kielletyssä kaupungissa. Muurien ympäröimä alue oli kokenut melkoisen kasvojen kohotuksen parissa vuosikymmenessä. Viimeksi nuhjuinen alue loisti värejä ja sodan tuhoamia rakennuksia oli tehty uudelleen. Rakennustelineet kertoivat, että töitä tehdään edelleen. Laajalla palatsialueella riitti vielä saneerausta odottaviakin kohteita. Sadesää hieman latisti keisarillista tunnelmaa.

VN_160202 Vietnam_0437 Huen Kielletyn kaupungin uutta saneeraustJuuri saneerattua, saneerauksessa olevaa ja saneerausta odottavaa Keisarillista kaupunkia.

Huến Dong Ban -markkinoilla oli vilinää, kun sielläkin valmistauduttiin monen vapaapäivän tet-juhlaan. Kukka-asetelmat matkasivat mopojen päällä koteihin. Iso osasto kauppahallista oli varattu perinteisen vietnamilaisen riisipaperikartiohatun nón lán valmistamiseen ja myyntiin. Huế onkin niiden kotikaupunki.

VN_160202 Vietnam_0628 Huến Đông Ba-markkinahalliHuen laajassa kauppahallissa valmistuvat myös kaupungista peräisin olevat perinnepäähineet.

Hotellimme kattoterassilta avautui näköala eri puolille kaupunkia. Vanhaa keskustaa näyttivät ympäröivän tornitalot, jollaisia emme edelliseltä käynniltämme muista. Illallisen nautimme valokuvaaja Mr. Phan Cun Mandarin Cafessa. Hänen valokuviaan on ravintolan lisäksi nähtävissä täällä.

VN_160202 Vietnam_0750 Huến hotelli Eldoran Skyline Barissa KeHotelli Eldoran 15. kerroksen Skyline Barista saa näkymää myös Keisarillista kaupunkia ympäröivään uuteen Hueen.
VN_160202 Vietnam_0792 Huến Mandarin Café Keski-VietnamissaValokuvaaja ja ravintoloitsija Mr. Phan Cu Mandarin Cafeessaan.

Đà Nẵngin kautta Hội Aniin

Seuraavana aamuna jatkoimme autolla etelään. Ensimmäiset sata kilometriä Đà Nẵngiin kulkivat meren ja vuoriston välissä. Lăng Côssa pysähdyimme kuvaamaan niin kalastusta kuin kylääkin hiekkarantoineen ennen Hải Vân -solaa. Matkaa jouduttamaan on solan ali rakennettu tunneli. Maisemien vuoksi valitsimme kuitenkin solatien. Solan kohokohdassa oli hääpari noussut korokkeelle kuvattavaksi. Liityin kuvaajien joukkoon. Vielä ennen kaupunkia tarjosi Da Nanginlahti kuvauskohteita.

VN_160203 Vietnam_0120 Lăng Cô Beach Huen provinssissaHuếsta Đà Nẵngiin; Lang Co Beach Huến päässä ja Hải Vân Passin linnoitusraunioita Đà Nẵngin päässä. Sola oli aikoinaan Vietnamin ja Champa-valtakunnan raja.
VN_160203 Vietnam_0171 Hääpari Hải Vân-solassa Keski-VietnaKameran objektiivia vetivät puoleensa myös hääpari ja Da Nanginlahti.

Đà Nẵng on nykyään Vietnamin kolmanneksi suurin kaupunki. Sen parin vuosikymmenen aikana kokema muutos oli matkan suurin yllätys. Silloin nuhjuisesta kaupungista on kehittynyt liikemaailman keskus pilvenpiirtäjineen. Kaupungin ykköskohde matkailijoille on maailman laajin Cham-kulttuurin veistosten museo. Chamit on kaakkoisaasialainen etninen ryhmä, jolla oli vielä 1800-luvun alkupuolella oma itsenäinen hindulais-buddhalainen Champan (Tsampan) kuningaskuntansa. Museossa on 300 esinettä tältä ajalta. Mielenkiintoinen (lähinnä huvittava) on uusi Lohikäärmesilta Hàn-joen yli. Kaupungissa on pitkä My Khen ranta, jota jenkkisotilaat kutsuivat China Beachiksi.

VN_160203 Vietnam_0379 Da Nangin Cham-veistosten museoĐà Nẵngin ykköspaikka on Cham-kulttuurin veistosten museo.
VN_160203 Vietnam_0355 Apsara-tanssijatar Da Nangin Cham-veistosApsara-tanssijatar 900-luvulta, merihirviö Makara 1100-luvulta ja Mỹ Sơnin Ganesa-jumalat 600-luvulta.
VN_160203 Vietnam_0346 Shiva Da Nangin Cham-veistosten museossaChamien(kin) hindujumalia ovat myös Shiva ja Lakshmi. Tara ja Dharmapala kuuluvat heidän buddhalaispuoleensa. Lisää jumalaisia kuvia kuvakansiossa. Wikipediassa on luettelo kaikista hindujumalista.
VN_160203 Vietnam_0315 Da Nangin Lohikäärmesilta Keski-VietnamĐà Nẵngin Lohikäärmesilta ja China Beach.

Đà Nẵngin eteläpuolella ovat Marmorivuoret, joten kaupungin laidalla on useita kivityöpajoja. Yksi tällainen kuului meidänkin matkamme komissiokauppaohjelmaan. Hội Anissa oli vielä toinen, silkkituotteisiin keskittynyt komissiokauppa ennen saapumista hotelliimme.

VN_160203 Vietnam_0448 Marmoriveistämö Da NangissaMarmoria ja silkkiä matkalla Da Nangista Hoi Aniin.

Cham-kulttuurin pyhä paikka Mỹ Sơn

Đà Nẵngin Cham-museon jälkeen oli varsin loogista tutustua sen kulttuurin tunnetuimpaan arkeologiseen kohteeseen, vaikka sää suosi meitä yhtä vähän kuin pohjoisessakin. Mỹ Sơnissa nimittäin satoi koko ajan. Se ei kuitenkaan näyttänyt häiritsevän turisteja, joita oli useampi bussilastillinen kirkkaanvärisissä sadeasuissaan. Ei siis mikään valokuvaajan ihannetilanne. No, kuvia onnistuin kuitenkin ottamaan räikeimpiä turistiasuja vältellen.

VN_160204 Vietnam_0116 My Sonin B-ryhmän hindutemppeleitä 1000Nykyään Mỹ Sơnin tärkeimmät temppelit ja tornit ovat BCD-ryhmässä. E-F-ryhmässä on viimeistelyä vaille entisöity E7-torni.
VN_160204 Vietnam_0188 My Sonin museotila Keski-VietnamissaKahdessa D-ryhmän rakennuksessa on alueen esineistöä, mutta arvokkaammat esineet, kuten tämä E1:n alttari ovat Da Nangin Cham-veistosten museossa.

Vuodesta 1999 UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvan Mỹ Sơnin temppelit ja tornit on rakennettu 300-1100-luvuilla. Nyt tärkeimmät hindutemppelit ja tornit muodostavat ryhmän BCD. Vietnamin sodassa alue kärsi suuria tuhoja amerikkalaisten pommituksissa. Tämä tuntuu oudolta, sillä alue kuului demilitarisoidun alueen (DMZ) eteläpuolelle. Syynä kuulemma oli se, että alueella liikkui paljon Etelä-Vietnamin kansallisen vapautusrintaman (FNL) sissejä, joille rauniot olisivat saattaneet antaa piilopaikkoja. Niinpä jenkit pommittivat niitä vain varmuuden vuoksi. Surullisinta nähtävää on ennen niin merkittävän ryhmä A:n rauniokasa, jonka säilyneetkin osat amerikkalaiset tuhosivat pommitusten jälkeen. Kuljimme vielä ryhmien G ja EF kautta, jossa oli viimeistelyä vaille entisöity torni. Pari D-ryhmän rakennusta toimii alueen museona.

VN_160204 Vietnam_0190 My Soniin osuneita ammuksia sen museossaAmerikkalaisten tuhoaman A-ryhmän raunioiden lisäksi alueelle osuneet ammukset museossa ja B 52-pommittajien aiheuttamat kraaterit eri puolilla aluetta kertovat Mỹ Sơnin olevan yksi Vietnamin sodan kulttuuriuhreista.

Vain muutaman kymmenen kilometrin etäisyydellä Hội Anista sijaitseva Mỹ Sơn ei yleensä kuulu Vietnamin kiertomatkojen ohjelmaan eikä se ollut meidänkään ohjelmassamme pari vuosikymmentä sitten. Mielestäni se kannattaisi niihinkin lisätä.

Vietnamin oma turistirysä Hội An

Kolmisenkymmentä kilometriä Business City Đà Nẵngista etelään sijaitsevasta Hội Anista on kehittynyt Vietnamin ehkä tärkein turistikohde. Saimme siitä esimakua jo ennen matkan alkamista, kun ennakkovarauksessa olleesta keskustahotellista ei löytynytkään meille tilaa, vaan majoitus siirtyi hieman etäämmällä olevaan resortiin. Pari vuosikymmentä sitten Hội Anin infrastruktuuri oli vielä sillä tasolla, että yöpymiset tapahtuivat Đà Nẵngissa, josta tehtiin päiväretkiä Hội Aniin. UNESCOn maailmanperintökohteeksi kaupunki lisättiin 1999.

VN_160203 Vietnam_0503 Vesipuhveliturismia Hoi Anissa Keski-VietHội Anin turismia; vesipuhvelikuvausta ennen kaupunkia ja perinteiset kantolänget turistin olkapäille.

Pikkukaupungissa turistimassat erottuvat ihan eri lailla kuin isommissa, joissa niitä määrällisesti on varmaan paljon enemmän. Niinpä Hội Anin keskustassa pyöriikin shortsiasuisia turisteja kuin Välimeren rantakohteissa. Naiset perinteisine länkineen houkuttelivat turisteja kuvauttamaan itsensä länget olalla. Ja kuvauttajia näkyi riittävän. Jokirannan ravintoloissa kuulee monia tuttuja kieliä, vähemmän vietnamia.

VN_160205 Vietnam_0155 Hoi Anin Japanilainen siltaHội Anin Japanilainen silta ja sen temppeli. Sillan rakentaminen aloitettiin apinan vuonna 1590-luvulla.

Hội Anin tunnetuin maamerkki on katettu Japanilainen silta, jonka sisällä on myös (taolainen) temppeli. Sillan rakentaminen aloitettiin apinan vuonna ja saatiin valmiiksi koiran vuonna, jonka vuoksi molemmat ovat saaneet patsaansa sen eri päihin. Sillalla oli menossa kai katoavan kansanperinteen kuvaukset, kun nainen käveli tavaralänkineen sitä päästä päähän kuvaajan ikuistaessa tilannetta.

VN_160205 Vietnam_0523 Hoi Anin Fukieninkiinalainen temppeliHội Anin kuvaajien kakkoskohde lienee Fukieninkiinalaisten temppelin portti. Lähinnä ydinkeskustaa sijaitsevan Kantoninkiinalaisen temppelin suosio näyttää lisääntyneen parissa vuosikymmenessä. Temppeleitä lisää kuvatiedostossa.
VN_160205 Vietnam_0098 Hoi Anin 200-vuotias Tan Ky-taloHội Anin vanhoista taloista suosituin on Tan Ky. Käymisen arvoinen on myös Phùng Hưng-talo vuodelta1780.

Hội Anin tärkeimmät temppelit ovat eri kiinalaisten yhteisöjen kokoontumishallit, joista tunnetuin on Fukieninkiinalaisten temppeli, jonka portti lienee kaupungin toiseksi kuvatuin kohde. Hội An tunnetaan myös monista vanhoista taloistaan, joista tunnetuin on 200-vuotias Tan Ky. Yhdessä vanhassa  talossa toimii Perinteisen taiteen performanssiteatteri, jossa saimme nauttia vauhdikkaista esityksistä ennen jokiajelua.

VN_160205 Vietnam_0210 Hoi Anin performanssiteatterin esitysVauhdikkaan folklore-esityksen jälkeen katselimme niin kaupunkia kuin maaseutuakin Thu Bon -joelta.

Liiasta turistimassasta huolimatta Hội An on viehättävä kaupunki. Tết-juhlaan valmistautuvan laajan kukkatorin väriloisto teetti kameralla töitä, samoin Keskuskauppahalli torialueineen. Kaupungin ruokakulttuuri oli mielestämme Vietnamin matkamme parasta.

VN_160204 Vietnam_0409 Hoi Anin kukkatoriKukkatori oli uudenvuodenjuhlan lähestyessä levittäytynyt melkein koko kaupunkiin. Kauppahallista sai lähes kaikkea muutakin.

Illan tullen niin paikalliset kuin turistitkin suuntasivat jokivarren Yömarkkinoille. Niin mekin Keski-Vietnamin viimeisenä iltanamme.

VN_160205 Vietnam_0723 Hoi Anin jokirannan iltaaJokivarren Yömarkkinat vetää puoleensa.

UNESCO-kohde vielä seuraavallekin kerralle

Keski-Vietnamin neljäs maailmanperintökohde on Phong Nha-Kẻ Bàngin kansallispuisto Hanoin ja Huen välillä, tarpeeksi kaukana molemmista, jotta sitä olisi voitu yhdistää näiden väliseen lentomatkaan. Siitä jäi mielenkiintoinen kohde seuraavalle Vietnamin matkalle.

Keski-Vietnamin osuutemme päättyi Đà Nẵngin lentokentälle, josta siirryimme Vietnam Airlinesin siivin etelän tärkeimpään kaupunkiin, joka on nykyään nimetty kansallissankari Ho Chi Minhin mukaan, mutta tunnetaan myös vanhalla nimellään Saigon.

VIETNAMIN KUVAT 2016 KANSIOSSA
VIETNAM 2016

 VIETNAMIN KUVAT 1995-96 KANSIOSSA
OBJEKTIIVISSA MAAILMA / VIETNAM

 BLOGIN AIEMMAT VIETNAM -AIHEISET POSTAUKSET

HANOISTA HALONGINLAHDELLE

 POHJOIS-VIETNAMIN NINH BINH

 KUN VIETNAM AVAUTUI

 VOITON PÄIVÄT


KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA

 HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”KESKI-VIETNAMIN MAAILMANPERINTÖÄ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s