APINAN VUOTTA JA MUUTA ETELÄ-VIETNAMIA

VUODEN 2016 AIEMMAT VIETNAM-POSTAUKSET /  KUN VIETNAM AVAUTUI  /  POHJOIS-VIETNAMIN NINH BINH  /  HANOISTA HALONGINLAHDELLE   /  KESKI-VIETNAMIN MAAILMANPERINTÖÄ  / MATKAN KUVAT:  VIETNAM 2016 /
Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Olimme seuranneet vietnamilaisten valmistautumista yhteen vuoden suurista juhlistaan niin pohjoisessa kuin maan keskiosassakin. Vietnamilainen uusi vuosi Tết ajoittuu samaan aikaan kiinalaisen uudenvuoden kanssa. Tänä vuonna se oli 8. helmikuuta. Siihen mennessä kodit siivottiin perusteellisesti ja koristelussa olivat pääosassa kukat, vaikka muunkinlaista uudenvuoden rekvisiittaa oli myynnissä. Kaupunkienkin koristelu oli värikästä ja illan valot häikäisevän kauniita.

VN_160129 Vietnam_0042 Hanoin vanhan kaupungin tet-kukkiaSuureen Tết-juhlaan valmistauduttiin niin Hanoissa, Huessa kuin Hoi Anissakin.

Saigonista Ho Chi Minhin kaupungiksi

Saavuimme etelän keskukseen Ho Chi Minhin kaupunkiin uudenvuoden aatonaattona. Juhlien päänäyttämö oli Saigonin entisen kaupungintalon eli Kansankomitean talon edustan laaja puistoaukio. Aukiota hallitsi suuri seisovaa Ho Chi Minhiä esittävä patsas. Vähän ihmetytti, kun juuri ennen matkaa tutkin blogia varten 20 vuoden takaisia kuviani. Silloin paikalla oli lasta sylissään pitävä Setä Ho. Kun myöhemmin ajoimme autolla ulos kaupungista, näin tämän tutun veistoksen erään rakennuksen edustalla. Opas oli positiivisesti yllättynyt, kun tunsin sen näin pitkän ajan kuluttua. Hän kertoi, että se siirrettiin vasta viime vuonna Lastenpalatsin edustalle, kun kaupungintalon aukiolla paljastettiin nykyinen patsas.

VN_160206 Vietnam_0185 Ho Chi Minh ja Saigonin entinen kaupunginEntisen Saigonin kaupungintalon edustan aukiota hallitsee Ho Chi Minh, mutta Tếtin aatonaattona keskipisteinä olivat myös alkavan apinan vuoden nimikot.

Muuten aukio oli koristeltu lähestyvää uutta vuotta silmälläpitäen ja kunniapaikalla olivat nimikkovuottaan odottavat apinat. Aukio oli tupaten täynnä ihmisiä, mutta länsimaisia turisteja ei juurikaan näkynyt. Meitäkin varoiteltiin useammalta taholta, ettei turistien ole turvallista mennä sellaiseen väkijoukkoon. Otinkin mukaani vain yhden kameran ja peruszoomin, joista pidin koko ajan tiukasti kiinni. Minkäänlaista uhkaa emme kuitenkaan missään vaiheessa kokeneet. Muutenkin meitä varoitettiin Saigonin rikollisuudesta, joka kohdistuisi turisteihin. En tiedä onko se muita Vietnamin kaupunkeja vaarallisempi, sillä missään muualla ei meitä varoitettu muusta kuin liikenteestä. Se Vietnamissa onkin todella aiheellista.

VN_160206 Vietnam_0203 Kuvausta HCMC Saigonin Nguyen Hue-aukiollParhaimpiinsa pukeutuneet ihmiset halusivat itsekin tulla kuvatuiksi.

Apinan vuosi vastaanotettiin mahtavin ilotulituksin. Seurasimme sitä hotellin 10. kerroksen kuntosalin ikkunoista.

VN_160206 Vietnam_0299 Happy Tet-valo HCMC SaigonissaUudenvuoden ilotulitus tuli kaupungin korkeimman pilvenpiirtäjän Bitexco Financialin takaa.

Vietnamin suurin kaupunki Saigon nimettiin jälleenyhdistymisen jälkeen maan ensimmäisen presidentin ja suurimman kansallissankarin mukaan Ho Chi Minhin kaupungiksi. Vanhaakin nimeä käytetään edelleen puhekielessä, jolloin sillä tarkoitetaan lähinnä vanhaa keskustaa, virallisemmin Alue I, erotuksena uudesta Ho Chi Minhistä pilvenpiirtäjineen. Saigonin alueella ovat Ranskan siirtomaa-ajan kauniit rakennukset kuten kaupungintalo, pääposti ja Notre Dame -katedraali. Siellä ovat myös mielenkiintoisimmat museot ja muut käyntikohteet sekä liikkeet ja ravintolat.

VN_160206 Vietnam_0228 HCMC Saigonin Dong Khoi-katuVanhan Saigonin pääkadun Dong Khoin varrella ovat niin Notre Dame -katedraali kuin pääpostikin.VN_160207 Vietnam_0034 HCMC Saigonin pääposti

HCMC Saigonin museoista suosituin on Sotamuistojen museo, jonka nimi vielä edelliskäynnillämme oli Sotarikosten museo. Yhdysvaltain tiedotuspalvelun entisessä rakennuksessa toimivan museon mielenkiintoisin anti koostuu sotasaaliina saadusta amerikkalaiskalustosta. Alueen vankilaosassa on ranskalaisten, etelävietnamilaisten ja amerikkalaisten pahamaineisista Phu Quocin ja Con Dao -saarten vankiloista mm. giljotiini ja tiikerihäkki.

VN_160209 Vietnam_0122 Ho Chi Minhin War Remnants MuseumHo Chi Minhin War Remnants Museum on kaupungin suosituin museo.
VN_160209 Vietnam_0138 Ho Chi Minhin War Remnants MuseumRanskalaisten siirtomaaisäntien julmuudesta kertovat sotamuseon vankilaosan giljotiini ja Con Dao-saaren (tunnetaan myös Paholaisen saarena) vankilan tiikerihäkki. Näitä koppeja käyttivät myös amerikkalaiset Vietnamin sodan aikana. Yhdysvallat on tosin kiistänyt koko tiikerihäkkien olemassaolon.

Museon yläkerrassa on laaja kokoelma tunnettujen kuvaajien, mm. Vietnamin sodassa miinaan kuolleen Robert Capan, valokuvia tästä sodasta ja sen vastustamisesta maailmalla. Vietnamin sotaa sanotaan ensimmäiseksi televisiosodaksi, jolloin sen vastustaminen levisi lähes koko maailmaan. Suomessa Vietnam-solidaarisuustyössä olivat aktiivisimpia opiskelija- ja nuorisojärjestöt sekä kulttuuriväki. Museon järkyttävät kuvat kertovat myös kemiallisten aseiden käytön seurauksista ihmisten kehitykseen.

Tätä kirjoittaessa (16.3.) tuli kuluneeksi 48 vuotta Yhdysvaltojen Vietnamissa tekemien sotarikosten symboliksi muodostuneesta My Lain verilöylystä.

VN_160209 Vietnam_0161 Nick Útin The Terror of War Ho Chi MinhiNick Útin Pulitzer-palkittu ”The Terror of War” napalmia pakenevista lapsista lienee Vietnamin sodan tunnetuin valokuva. Museon Vietnam-solidaarisuuskuvissa oli Suomikin mukana.

Toinen suosittu kohde on Jälleenyhdistymisen palatsi, joka toimi Etelä-Vietnamin diktatuurien aikaan (1955-75) presidentin linnana. Sen silloinen nimi Itsenäisyydenpalatsi on jälleen otettu käyttöön.  Nykyinen rakennus on kuitenkin vuodelta 1966 aikaisemman rokokoopalatsin tuhouduttua yhdessä vallankaappausyrityksessä. Vietnamin kansanarmeijan ja Etelä-Vietnamin vapautusrintaman joukot valloittivat (vietnamilaisten mukaan vapauttivat) palatsin 30. huhtikuuta 1995 ja tähän loppui myös Vietnamin sota. Diktaattori tosin oli paennut jo aiemmin Yhdysvaltoihin. Voiton päivä 30.4. on Vietnamissa kansallinen juhlapäivä. Palatsin pihalla on kaksi valtaukseen osallistunutta ”vapauttajatankkia”. Palatsin salit ovat 1960-luvun asussaan. Rakennuksen katolla on helikopteri paikassa, josta  sotilasdiktaattori Nguyễn Văn Thiệu pakeni muutamaa päivää ennen hylkäämänsä hallinnon luhistumista.

VN_160209 Vietnam_0281 Ho Chi Minhin JälleenyhdistymisenpalatsiTuhoutuneen Norodomin palatsin paikalle valmistui 1966 Itsenäisyydenpalatsi, jonka sisätilat on säilytetty 1960-luvun henkisinä.
VN_160209 Vietnam_0208 Vapauttajatankit Ho Chi Minhin JälleenyhVapauttajatankit palatsin pihalla ja helikopteri sen katolla muistuttavat Vietnamin sodan lopusta.

Tutustumisen arvoinen on myös Ho Chi Minhin kiinalaiskaupunginosa Cholon (Alue 5). Sen nimi merkitsee suurta markkinaa, minkä huomaa tunnetulla Binh Tay -markkinatorilla. Omat kokemuksemme siitä ovat parin vuosikymmenen takaa, sillä nyt elettiin uudenvuoden pitkiä vapaita ja torikin oli suljettu. Meno Cholonissa oli kuitenkin uudenvuodenpäivänä arkeakin vauhdikkaampaa. Temppelit olivat täynnä ihmisiä ja juuri alkanutta apinan vuotta juhlittiin suitsukkein ja lahjoin. Kadut olivat täynnä lohikäärmetanssijoita.

VN_160208 Vietnam_0275 Ho Chi Minhin Cholonin uudenvuodenpäiväVauhtia ja kansaa riitti Cholonissa uudenvuodenpäivänäkin, vaikka kuuluisat markkinat olivat suljettuna.
VN_160208 Vietnam_0289 Ho Chi Minhin Cholonin Thiên Hậu-kiinaHartaita ihmisiä oli uudenvuodenpäivänä kiinalaisissa Thiên Hậu -temppelissä ja Quan Âm -pagodassa, joka levittäytyi kadun molemmille puolille.VN_160208 Vietnam_0541 Kiinalainen Quan Âm-pagoda Ho Chi Minhin

Vapautusrintaman sissien Củ Chi -tunnelit

Ho Chi Minhin kaupungin suosituin retkikohde on Củ Chin kaupungissa olevat sissien tunnelit. Ne sijaitsevat 40 kilometriä metropolista luoteeseen. Pituutta niillä on kaikkiaan 200 kilometriä. Ne olivat niin piilopaikkoja, huoltoreittejä, varastoja, sairaaloita kuin majoituspaikkojakin. Tunnelien rakentaminen aloitettiin jo ranskalaisia vastaan käydyn itsenäisyystaistelun aikaan jatkuen amerikkalaisvastaisen sodan ajan. Turistikohteina tunneleita on levennetty, jotta myös länsituristit mahtuisivat niihin. Alueella esitellään myös sissien käyttämiä erilaisia ansoja. Kun turistit kauhistelevat niiden julmuutta, on vastaus, että yleensä yksi ansa tappoi vain yhden vihollisen, mutta jokainen amerikkalaisten pommi tappoi sadoittain ihmisiä. Rauhanomaisempaa oli tutustua riisipaperin valmistukseen ja riisituotteita oli kaupan Củ Chin omasta riisiviinasta alkaen.

VN_160207 Vietnam_0266 Cu Chi-tunnelien komentokeskusCủ Chi -tunnelien komentokeskus, keittiö ja sissien käyttämiä ansoja.
VN_160207 Vietnam_0240 Cu Chi-tunnelin sisäänmeno Etelä-VietnOma tunnelivaellus.
VN_160207 Vietnam_0291 Cu Chi-tunnelien sissiasuinen opasCủ Chi -tunnelien henkilökuntaa; sissiasuiset oppaat ja riisipaperin tekijä.

Hedelmällinen Mekongin suisto

 Toinen suosittu retkikohde Ho Chi Minhistä on Mekongin suistoalue. Mekong on yksi maailman suurimmista joista. Sen suiston pohjoishaaran keskus on Mỹ Thon provinssipääkaupunki. Kävimme edelliskerralla sen vilkkaalla keskustorilla, mutta nyt juhlavapaitten aikaan se oli suljettu. Sen sijaan vierailimme kaupungin laidalla sijaitsevalla Vĩnh Tràngin temppelialueella. Päätemppeli (pagoda) on sekoitus eurooppalaista ja aasialaista arkkitehtuuria. Alueella on kolme jättikokoista Buddhan patsasta; seisova, istuva ja makaava.

VN_160208 Vietnam_0610 Vĩnh Tràngin päätemppeli (pagoda) M”Monityylikäs” Vĩnh Tràngin päätemppeli ja aluetta hallitsevat istuva, seisova ja takaa kurkkiva makaava Buddha. Ja oli siellä muitakin, áo dài -asuinen tyttö nón lá -hattuineen.
VN_160208 Vietnam_0960 Mỹ Thon satama Etelä-VietnamissaMekongin jokiristeilyt lähtevät yleensä Mỹ Thon satamasta.

Mekong-joen veneretkellä kävimme jokihaaran etelärannalla Ben Tren puolella. Kookosfarmilla kookospalmun kaikki osat käytettiin hyväksi. Ostettua tuli niin ruokailuvälineitä kuin kookostoffeitakin. Hedelmäviljelmiin tutustuimme hevoskyydillä ja riisipaperin valmistusta näytettiin täälläkin. Kierros päättyi hedelmä- ja teemaistajaisiin elävän musiikin säestyksellä. Kanavia meloen palasimme veneellemme, joka vei meidät Ben Tren päätteeksi lounaalle joenrantaravintolaan.

VN_160208 Vietnam_0750 Kookostuotteita Ben Tressä Etelä-VietnaKookostuotteita, hedelmiä ja kanavamelontaa Ben Tressä.
VN_160208 Vietnam_0855 Mientay RiverSide Restaurant Ben TressäBen Tren osuus päättyi lounaaseen viehättävässä Mientay RiverSide Restaurantissa.

Paluumatkalla pysähdyimme Mỹ Thonin puolella Unicorn (Thới Sơn) -saarella. Tällä pohjoisimman haaran isolla saarella kävimme myös viime kerralla. Silloin tutustuimme hedelmätarhoihin, mutta nyt meille esiteltiin mehiläishoitoa hunajamaistiaisineen. Häkeissä pidettiin niin lintuja kuin käärmeitäkin. Omallekin kaulalle oli tarjolla pythonia, mutta kun en kaulankuristajista ole kiinnostunut olivat ne sitten solmioita tai käärmeitä (hirttoköydestä puhumattakaan), soin sen ilon oppaalle. Puutarhan kiinnostavimpia kohteita olivat eri orkidealajit.

VN_160208 Vietnam_0908 Hunajateetarjoilu Mỹ Thonin Unicorn-saaHunajateetä, orkidea ja pythonkäärme muiden kaulalla Mỹ Thon Unicorn -saarella.

Tếtin plussat ja miinukset

Matkamme viimeisenä päivänä päivitimme vanhan Saigonin päänähtävyydet, mutta katsastimme myös meille uusia kohteita. Ranskan siirtomaa-ajan Kotšinkiinan kuvernöörin palatsissa toimii nykyisin Ho Chi Minhin kaupunginmuseo. Sen pihassa on jenkkikoneiden lisäksi myös vanhoja autoja. Eniten näytti kiinnostavan gangsteri-Sitikkana tunnettu vuoden 1950 Citroën Traction Avant. Varsin erikoinen kohde on liikenneympyrään rakennettu Con Rua (Kilpikonna) -järvi.

VN_160209 Vietnam_0016 Ho Chi Minh City MuseumKaupunginmuseon pihassa entisessä hallintopalatsissa kiinnosti yleisöä jenkkikoneita enemmän 66-vuotias gangsteri-Sitikka.

Kaupungin panoraamaa piti ihailla Centec Towerin 23. kerroksen Shri-kahvilaravintolasta. Se oli kuitenkin suljettu Tết-vapaiden vuoksi useampana päivänä. Näin lienee ollut muidenkin tornitalojen laita, ovathan nekin pääasiassa liiketiloja. Tästä tulikin Tếtin pisin miinus.

VN_160209 Vietnam_0054 Ho Chi Minhin Centec Tower+VN_160209 Vietnam_0066+0062 Ho Chi Minhin Con Rua (Kilpikonna) -järviCentec Tower ei Tếtin kunniaksi suostunut näyttämään Ho Chi Minh Cityn panoraamaa, joten piti tyytyä Kilpikonnajärven matalampaan tasoon.

Kun räätälöimme matkaamme, ilmoitti vietnamilainen agenttimme Vidotour, että matkamme loppupuolella uudenvuodenvapaiden aikana useat liikkeet ja ravintolat ovat kiinni. Ratkaisu oli meille helppo. Koska shoppailu ei ole koskaan kuulunut matkojemme ykkösjuttuihin emmekä pelänneet nälänkään näkemistä, ei ollut mitään syytä vaihtaa matka-aikaa. Päinvastoin, halusimme elää mukana vietnamilaisen uudenvuoden juhlassa.

Tết-juhla yllättikin positiivisesti. Vaikka maahan tullessamme siihen oli aikaa vielä toista viikkoa, olivat valmistelut täydessä touhussa heti Hanoista alkaen. Kaupungit ja historialliset kohteet olivat tavallista värikkäämpiä ja juhlinta jatkui täysillä ne kaksi uudenvuoden vapaapäivää, jotka matkastamme vielä oli jäljellä.

VN_160209 Vietnam_0389 Lohikäärme-esitys HCMC Saigonin Ly Tu TLähtiäisesitykseksemme muodostunut lohikäärmeshow Sanouva-hotellimme edessä keräsi katsojia niin hotellista kuin ohikulkijoistakin.

Lentomme lähti puoliyön aikaan ja olimme varanneet hotellihuoneen klo 18 saakka. Pari tuntia ennen määräaikaamme alkoi kadulla hotellin edustalla mahtava lohikäärmetanssiesitys. Hotellin vieraiden ja henkilökunnan lisäksi yleisöön liittyi yhä enemmän ohikulkijoita. Neljän-viiden hengen perhemopotkin talutettiin naapuritalojen pihalle ja koko perhe saattoi nauttia esityksestä. Kun määräaikamme lähestyi, lähdimme kohti huonettamme. Henkilökunta ihmetteli miksemme halunneetkaan enää katsoa esitystä. Ilmoitimme syyn ja saavuttuamme huoneeseemme soi puhelin ja meille ilmoitettiin, että aikaamme oli jatkettu yhdellä tunnilla. Näin juhla jatkui meidänkin osaltamme esityksen loppuun saakka.

VIETNAMIN KUVAT 2016 KANSIOSSA
VIETNAM 2016

 VIETNAMIN KUVAT 1995-96 KANSIOSSA
OBJEKTIIVISSA MAAILMA / VIETNAM

 BLOGIN MUUT VIETNAM -AIHEISET POSTAUKSET

KESKI-VIETNAMIN MAAILMANPERINTÖÄ

HANOISTA HALONGINLAHDELLE

 POHJOIS-VIETNAMIN NINH BINH

 KUN VIETNAM AVAUTUI

 VOITON PÄIVÄT

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA

 HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

Yksi kommentti artikkeliin ”APINAN VUOTTA JA MUUTA ETELÄ-VIETNAMIA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s