OBJEKTIIVISSA MAAILMA

Alkuvuodesta päivitin Vietnamin parikymmentä vuotta vanhat kuvakulmat, tässä Halonginlahti.

Matkailu avartaa lienee kulunein matkailufraasi. Koska kukaan ei kuitenkaan ole kiistänyt sen paikkansapitävyyttä, on se edelleen käyttökelpoinen. Siis avartumaan.

Viime aikoina monet matkabloggarit ovat kertoneet omasta matkailuinnostaan ja Maailmanmatkaajat -yhteisössä on keskusteltu matkailun filosofiasta ja motivaatiosta. On myös toivottu jäsenten omia katsauksia matkustelustaan ja sitä kautta oppia ymmärtämään myös toisenlaisia näkökulmia. Tämä on oma tähänastinen matkustuselämäkertani. Olen koonnut yhteen myös sen, mitä tähän mennessä kuvistani ja jutuistani olen ehtinyt laittaa nettiin. Vanhoja kuva-arkistoja tutkiessani heräsi halu jossain vaiheessa vielä palata niihinkin.

Jotkut maailmanmatkaajat ovat tunnustautuneet maabongareiksi tavoitteena saada pisteitä käymistään maista ja muista kohteista, toisia taas vie maailmalle kiinnostus maita ja kansoja kohtaan. Itseäni eivät pisteet ole mihinkään johdattaneet, kamerat kylläkin, sillä matkani ovat kuvausmatkoja. Lähes jokainen paljon matkustava pitää jonkinlaista kirjaa käymistään paikoista. Valokuvaajana olen merkinnyt ylös paikkoja, joista voin tarjota kuvia niitä tarvitseville. Välineeksi tähän olen valinnut Most Traveller Peoplesin (MTP) nettisivut. Luettelot ovat myös kuvakotisivullani sakuva.kuvat.fi.

Opiskeluaikana maailmakin avartui

En pysty sanomaan milloin matkustusvietti minussa heräsi, sillä olen ollut kiinnostunut matkailusta niin kauan kuin muistan. Lapsuusajan ja varhaisnuoruuden koti- ja naapurimaamatkailu sai vauhtia opiskeluaikaan. Olin mukana monissa puolivirallisissa delegaatioissa, jotka suuntautuivat lähinnä naapurimaihin. Itäinen naapurimme oli silloin kaikkien kaveri ja sinne matkatkin useimmin suuntautuivat.

RU003338 Venäjä (NL) SNNYF 2 Puskinissa 1979Suomen ja Neuvostoliiton nuorison ystävyysfestivaali Moskovassa ja Leningradissa, opiskelijoiden työprikaatissa Puskinissa. Turun kaupungin retkikämpän kunnostustalkoot Inarissa…, tai sillä nimellä tätä Suomen ja Norjan Lappiin suuntautunutta matkaa virallisesti kutsuttiin. Varanginvuonon pohjoisrantaa.

Mieleenpainuvin tuon ajan matkoista oli osallistuminen kansainväliselle työleirille Unkarissa. Pieni suomalainen delegaatiomme ei jaksanut pysyä koko aikaa asemapaikassaan vaan pari kertaa lähdimme tutustumaan naapurimaihin. Työleirin muut delegaatiot olivat sosialistisista maista ja he ihmettelivätkin oliko meillä passit kaikkiin noihin maihin. Silloin ymmärsin, mitä passissamme lukenut ”Suomen passi kaikkiin maihin” tarkoitti.

FI000836 Itämeri Matkalla MS Finhansan kannella 1977Gorkin kanssa maailmalla matkalla työleirille Unkarin Szegediin. Suomalaiset leiriläiset eivät kuitenkaan jaksaneet pysyä koko neljää viikkoa yhdessä maassa, vaan vuokra-autolla ensin Jugoslaviaan ja sieltä edelleen…No, Lada kyllästyi seuraamme jo Vojvodinassa ja matkaa piti jatkaa junalla, joka vei vain Belgradiin saakka.

Automatkoja Euroopassa

Nyt jo useampi vuosikymmen sitten aloitimme yhteisen matkailun nykyisen matkakumppanini kanssa. Silloin kiinnosti oma maanosamme Eurooppa, jonka eri kulttuureihin halusimme tutustua. Saksaan ja Pohjoismaihin suuntautuneen junamatkan jälkeen matkustimme parina kesänä vanhalla PV-Volvolla ja soputeltallamme ensin Ruotsissa ja sitten Pariisiin. Kaikki meni hyvin siihen saakka, kunnes kerran kastuimme läpimäriksi saksalaisella leirintäalueella. Silloin syntyi päätös siirtyä matkailukäyttöön varustettuun VW Kleinbusiin, jota päätöstä emme ole koskaan katuneet.

NO007015 Skandien vuoristoa Bergenin radaltaJunamatka Skandien vuoriston yli teki vaikutuksen. Soputelttamatkailua vanhalla Volvolla Ruotsin Uppsalassa.

Näin alkoivat jokakesäiset viiden viikon automatkat, jotka suuntautuivatkin kaikkiin Euroopan silloisiin maihin Albaniaa lukuun ottamatta. Vaikka vuosituhannen vaihteen aikoihin kävimmekin Albaniassa pari kertaa, ajoin maan läpi omalla autolla vasta pari vuotta sitten.

FR017638 Ranska Alppien L´Aiguille du Midi Les Bossonsin CampinEnsimmäisenä Kleinbus-kesänä tuli ajettua lähes puoli Eurooppaa idästä länteen, tässä leirintä Alppien Aiguille du Midin juurella Ranskassa. Omalla autollakin pääsee mielenkiintoisiin paikkoihin kuten Turkin Kappadokiaan, Färsaarille tai… kuten myöhemmät kuvat osoittavat.
DE072037 Saksa Berliinin-Potsdamin Glienicke Brücke 1990Automatkat veivät myös Euroopan suurten mullistusten tapahtumapaikoille. 1990 avattiin vakoojien vaihdosta tunnettu Glienicke Brücke Potsdamin ja Länsi-Berliinin välillä. Sinä kesänä Trabantit ajelivat länteen ja länsiautot itään. Molemmilla riitti ihmeteltävää Neuvostoliiton ja DDR:n lippujen vielä hulmutessa. Jugoslavian hajoamissodista julmin oli Bosnian sota. Se päättyi 1995 Daytonin rauhansopimukseen, mutta vielä kesällä 1998 oli Mostar täysin raunioina ja tienviitat osoittivat tahallisesti vääriin suuntiin. Kaupungista ulospääsyä piti kysyä espanjalaisilta SFOR -sotilailta.

Ekaa Klaikkaria ovat seuranneet sen uudemmat mallit ja nykyinen VW Multivanimme on sarjassaan neljäs. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä meni muutama kesä ilman Folkki-bussia ja silloin taas vaihteeksi matkaa tehtiin henkilöautolla, Volvolla nytkin, muttei sentään PV:llä eikä teltallakaan vaan yöpyen neljän seinän sisällä. Kesällä 2016 Multivanin suunta on taas Iberian niemimaalle.

IT055317 Italia Ateriointi Porto Conten maisemissa SardiniassaVolkswagenit Kleinbus, Bus D, Caravelle C ja Multivan ovat vieneet mm. Sardinian rannoille, Islannin laavakentille, Ranskan Provenceen ja Länsi-Ukrainaan.

FR451501 Ranska Camping du Gardian Provencessa 2001

FI_090724 038 Suomi Norjan rajalla NäätämössäVaihteeksi 2000-luvun Volvo-matkoja, omalla autolla Norjan rajalla Lapissa ja vuokra-autolla Bosnia ja Hertsegovinassa Balkanilla.

Lentäen olisit jo perillä

Jo 1980-luvun puolivälissä alkoi kesien välinen aika käydä liian pitkäksi, joten matkailemaan piti päästä välilläkin. Auton sijaan kulkuvälineeksi tuli lentokone. Ensimmäiset lentomatkat suuntautuivat Neuvostoliiton Keski-Aasiaan ja Kaukasiaan. Sen jälkeen teimme pari suuren vaikutuksen tehnyttä matkaa Egyptiin. Ne suuntautuivat Kairosta pohjoiseen Niilin suistolle ja etelään Abu Simbeliin saakka.

UZ022738 Uzbekistan (NL) Samarkandin Registan-aukioEuroopan ja Aasian välinen raja ylitettiin eka kerran Neuvostoliitossa, kun kohteena olivat silkkitien kaupungit ja satujen Samarkand. Egyptin kiehtova historia vaati pari matkaa 1980-luvulla Niilin suistosta Abu Simbeliin. Egyptin kuvien kysyntä oppikirjoihin helpotti päätöstä toisesta matkasta.

1990-luvulla aloimme käyttää myös räätälöityjä matkoja, ensimmäiset Intiaan ja Nepaliin sekä vuotta myöhemmin Vietnamiin, joka vasta availi oviaan turisteille. Vietnamin jälkeen oli vuorossa Kuuba, joka sekin vasta aloitteli turistikohteena. Vuosikymmenen jälkipuoliskolla vetivät puoleensa Afrikan safarit sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikan kulttuurit. Safarimatkojen kiehtovuus on niiden yllättävyydessä. Niitä onkin tehty jo kymmenkunta Itä- ja eteläiseen Afrikkaan, muutama Aasiaankin. Vuosituhannen lopulla teimme vielä maailmanympärysmatkan kohteina Japani, Australia, Uusi-Seelanti, Fidži ja Kalifornia.

NP182802 Nepal Kathmandun Durbar Squaren temppeleitäEnsimmäisen räätälöidyn matkamme toinen maa oli Nepal. Kathmandun Durbar-aukio pari vuosikymmentä ennen viime kevään tuhoisaa maanjäristystä. Parikymmentä vuotta sitten Kuuba vasta harjoitteli matkailubisnestä. Yksi sen vetonauloja oli (ja on edelleen) Havannan Cabaret Tropicana.
eKE261033 Kenia LeijonasafariTaita HillsissaEnsimmäinen Afrikan safarimatkamme suuntautui Keniaan. Tien kuninkaat Länsi-Tsavon Taita Hillsissä. Toistaiseksi viimeisin Afrikan safarimatkamme suuntautui eteläiseen Afrikkaan. Uhanalainen suippohuulisarvikuono (tai pensassarvikuono, kielivirheen vuoksi mustasarvikuonoksikin luultu) Etoshan kansallispuistossa Namibiassa.
KE260933 Kenia Urosleijona Taita HillsissaBig Five -käsite syntyi, kun eliittimetsästäjät aikoinaan halusivat ampua leijonan, leopardin, norsun, sarvikuonon ja puhvelin. Onneksi aseet ovat nyttemmin vaihtuneet kameroihin. Vain Etelä-Afrikan Mala Malassa onnistuin kuvaamaan viisikon samassa paikassa. Kuvat Itä- ja eteläisen Afrikan eri safareilta.
FJ361525 Fidzi Viti Levun etelärantaaMaailmanympärimatkalla maisemat vaihtelivat Viti Levun palmurannoista Fidzillä Yosemiten kansallispuiston jylhiin vuoristoihin Kaliforniassa.
AU357937 Australia Caravan Park Winchelsea VictoriassaMaapallon toisella puolella oma auto on korvattava vuokra-autolla. Matkailuautoilua Australiassa ja henkilöautolla UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Olympicin kansallispuistossa Yhdysvaltain Washingtonin osavaltiossa. Autoa onkin tullut ajettua paitsi kaikissa Euroopan maissa, myös kaikissa maanosissa Etelämannerta lukuun ottamatta.

Maailmalla aloitettiin Milleniumin juhlinta etuajassa, kun vuosituhannen viimeinen vuosi vasta alkoi. Lentoyhtiöt, hotellit ja koko turismibisnes nostivat hintojaan ja odottelivat silmät kiiluen tulevia rahavirtoja. Olimme silloin Etelä-Afrikassa ja uusi vuosi otettiin vastaan Itä-Kapinmaan Port Elizabethissa. Millenium-juhlinta oli kuitenkin pettymys liike-elämälle. Ihmiset eivät olleetkaan valmiita maksamaan ylihintoja. Kun sitten vuosituhat oikeasti vaihtui vuotta myöhemmin, olivat juhlallisuudet paljon vaatimattomammat. Olimme silloin Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa. Pettymys oli melkoinen kun ravintolatkin olivat suljettuina eikä kaupungilla näkynyt minkäänlaista juhlintaa. Eipä silti, ei argentiinalaisilla silloin ollut syytäkään juhlintaan, elettiinhän maan historian syvintä lamaa.

ZA383613 Etelä-Afrikka Millenium-hiekkaveistos Port ElizabethisEtelä-Afrikan Port Elizabeth vietti Milleniumia etuajassa, Argentiinan Buenos Aires jätti väliin koko juhlat.

Uudella vuosituhannella matkamme veivät entistä useammin eri puolille maailmaa. Yksi vaikuttavimmista oli 2001 Zimbabwen kiertomatka, joka päättyi täydelliseen auringonpimennykseen pienessä kylässä. Toinen mielenkiintoinen matkani oli seuraavana vuonna osallistuminen Suomi-Korea-seuran matkalle Pohjois-Koreaan. Siellä eivät tunnetusti länsimaiset delegaatiot juurikaan vieraile. Niinpä ystävyysseuran järjestämän matkan status olikin korotettu lähes diplomaattitasolle. Vierailimme maan parlamentissa ja meillä oli tavallisia turisteja enemmän vapauksia, mikä tietysti helpotti valokuvaajan työtäni. Paikallinen lehtikin noteerasi vierailumme. Vierailumme emäntä oli parlamentin puhenainen rouva Kim.

ZW444604 Zimbabwe Keskitalven rituaalijuhla afrikkalaisessa kylTäydellinen auringonpimennys ja talvipäivän seisaukseen liittyvät Kuora Kwezuva -seremoniat läpi yön afrikkalaisessa kylässä Zimbabwen Mudzissa olivat ikimuistettavat.
KP486001 Pohjois-Korea Vastaanotto parlamentissa PjongjangissaVastaanotto Korean Demokraattisen Kansantasavallan parlamentissa isäntinä maan varapresidentti ja parlamentin puhemies (tässä tapauksessa puhenainen) rouva Kim. Arirang -voimistelu- ja performanssiesitys Pjongjangin Vapunpäivän stadionilla. Arirang -kansanlaulu kuuluu UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Monet muutkin mieliin jääneet matkat on vielä dokumentoimatta (tai ainakin puhtaaksi kirjoittamatta). Venezuelan matka kahdeksan vuotta sitten jäi mieleen monestakin syystä. Traagisin tapahtuma oli, kun odottelimme lentoa Caracasista Andien Méridaan. Yöllä kuulimme, että koneemme oli iskeytynyt vuorenseinämään vieden kaikki matkustajat mukanaan. Emme siis päässeet Andeille, mutta ohjelmaamme tuli vapaata aikaa. Teimme toisen matkan Canaiman kansallispuistoon, sillä halusin kuvata siellä olevan Angelin putoukset, joka on maailman korkein. Vaikeasti saavutettavan putouksen näkeminen onnistuu parhaiten ilmasta, jos onnistuu. Vasta kolmannella kerralla pääsi koneemme lentämään vuorten välisestä solasta siten, että putous aukeni edessämme. Matkalle osui myös joka neljäs vuosi oleva hääpäivämme.

VE_080301 175 Venezuela Canaiman kansallispuiston laguuni vesipuLuonnonkaunis Canaiman kansallispuisto on UNESCOn maailmanperintökohde. Sen Angelin putoukset ei ole saanut nimeään enkeliltä vaan putouksen yleiseen tietoisuuteen tuoneelta jenkkilentäjältä. Karkauspäivä ja 20-vuotishääpäivämme osui Orinocon suiston kansallispuiston sademetsään.

Varsin mielenkiintoinen oli venematka hylkeenpyytäjien kanssa läpi kesäyön Kangerlussuaqin vuonossa ja Davisinsalmessa Grönlannissa. Vaikuttava oli myös Länsi-Afrikan orjakaupan keskus Goréen saarella Senegalissa.

GL454324 Grönlanti Hylkeenpyytäjät DavisinsalmessaHylkeenpyytäjät Grönlannissa ja orjatalon viimeinen ovi ja orjapatsas Senegalissa.

Yksi viime vuosien vaikuttavimmista matkoistamme oli monivuotisen unelman toteutuminen, kun matkasimme Trans-Siperian rataa Moskovasta Vladivostokiin. Oman lisänsä kuvakulmiin ovat tuoneet myös Ari-Al Travelin järjestämät matkat Keski-Aasian entisiin Neukkustaneihin.

RU_140621 Venäjä_0206 Baikaljärvi ListvjankassaTrans-Siperian radan puolivälissä pysähdyttiin Baikal-järvelle, joka kuuluu UNESCOn luontokohteisiin. Kazakstanin uusi futuristinen pääkaupunki Astana on rakennettu öljytuloilla.

Maailma muuttuu, eikä aina hyvään suuntaan. Arabikevättä seurasi arabikaaos. Emme Lähi-Idän maita 2000-luvun alussa kierrellessämme voineet aavistaa, ettei Libyaan ja Syyriaan ilmeisesti meidän elinaikanamme enää turistimatkoille matkusteta.

LY528609 Libya Leptis Magnan roomalaiskaupungin teatteriLibyan Leptis Magna ja Syyrian Palmyra ovat nyt turistien saavuttamattomissa.

Matkajuttuja ennen blogiaikaa

Kirjoitin 1980-luvun lopulla matkajuttuja eri lehtiin. Ahon hallituksen aikainen lama kuitenkin lopetti sen, kun kustantajilta tuli määräys julkaista lehdissä vain omien toimittajien juttuja. Näin kirjoitteluun tuli parin vuosikymmenen pituinen tauko. Pari 1980-luvun automatkajuttua (Maantietä vaikka Marokkoon ja Automatka Mustallemerelle kolmen neuvostotasavallan teitä pitkin) olen uudelleenmuotoillut ja tallentanut kotisivulleni pdf-muodossa.

http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/MAANTIET%C3%84+VAIKKA+MAROKKOON+1987.pdf ja

http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/AUTOMATKA+MUSTALLE+MERELLE+KOLMEN+NEUVOSTOTASAVALLAN+TEIT%C3%84+PITKIN+1988.pdf

MA037930 Marokko Tetouanin medinaKotivinkki kertoi matkasta Marokkoon ja Moottori Neuvostoliittoon. Suomalainen auto Tetuanin medinassa oli ja on varmaan vieläkin harvinaisuus. Odessassa turistiryhmä poseeraa kuuluisien Odessan portaiden ylätasanteella taustalla Mustanmeren helmen satama.

Oppi- ja tietokirjakuvaajaksi

Kameran asema toisena matkakumppanina vahvistui, kun kirjoittamisen sijaan aloin toimittaa kuvia oppi- ja tietokirjoihin ja joihinkin lehtiinkin. Kirjojen kuvalistat paljolti määräsivät myös matkakohteita ja etenkin kuvauskohteita maailmalla. Objektiivi suuntautui myös turisteja vähemmän kiinnostaviin kohteisiin, kuten elinkeinoelämään ja energialaitoksiin. Tämä ei aina ollut ongelmatonta. Kerran Ranskassa kuvatessani ydinvoimalaa tulivat poliisit paikalle. Ranskantaitoisen matkakumppanin ollessa toisaalla, ei yhteistä kieltä löytynyt ja poliisit alkoivat kopioida passiani muistilehtiöönsä. Passissa olleet runsaat Itä-Euroopan maiden leimat eivät varmaankaan vähentäneet heidän epäluuloaan. Passijäljentämisen jälkeen poliisit poistuivat ja matka pääsi jatkumaan.

FR112309 Ranska Ydinvoimala & TGV-luotijuna Rhonen rannallaEi mitään varsinaisia turistikohteita. Ydinvoimala ja TGV -luotijuna Rhonen rannalla Ranskassa. Myös Niilin suistoon ja Rosettaan vei kuvitusprojekti. Voisihan se olla turistikohdekin, jollei niitä Egyptissä olisi runsaasti jo muutenkin ja jos maan turvallisuustilanne olisi parempi.

Yksi varmaan maailmanmatkaajiakin kiinnostavista kirjaprojekteista oli Tieto-Finlandia -ehdokkaana ollut Islamin porteilla. Toimitin siihen 25 kuvaa, mm. kansikuvan. (2000-luvulla ilmestyneessä 2. painoksessa oli eri kansikuva.) Kirjan alkuperäispainosta (1992) näyttää olevan saatavilla joissain antikvariaateissa alle kympilläkin. http://www.antikvaari.fi/haku.asp?stype=full&tekija=Allahwerdi%20Helena%20-%20Hallenberg%20Helena&Submit=Hae

MA038227 Marokko Meknesin medinan porttiKansikuvaportti on Meknesin medinasta, rukoushetki Kairon kadulta ja vartija Kairouanin Parturimoskeijassa Tunisiassa.

Yksi vuosituhannen alun projekteista, joissa olin mukana, oli 5-osainen ruotsinkielinen Uppslagsverket Finland -tietosanakirja, johon toimitin suomalaisiin henkilöihin liittyviä kuvia myös muualta maailmasta. Nyt tämä kirjasarja on siirretty nettiin ja tässä versiossa on mukana vielä 134 kuvaani. Kirjasarjaan on vapaa pääsy ja kuvani löytyvät linkistä http://www.uppslagsverket.fi/sv/sok/index-103684?search=sakari+niemi

CA309502 Kanada Toronton kaupungintalo (Revell)Viljo Revellin suunnittelema Toronton kaupungintalo ja Alvar Aallon Pohjola-talo Reykjavikissa ovat Uppslagsverket Finlandin suomalaiskohteita maailmalla. Myös Pietarilla on kirjan mukaan vuosien mittaan ollut vaikutusta Suomeen.

Maailmanperintökohteita epäreilusti

Maantiedon, historian, uskonnon, kielten, ym oppikirjojen kuvalistat veivät yhä useammin UNESCOn maailmanperintökohteille. Vähitellen niistä tuli mielenkiinnon kohde kaikille matkoillemme. Yhteistyön alettua nykyisen Multivanimme kanssa kuusi vuotta sitten, päätimme alkaa eurooppalaisten maailmanperintökohteiden tarkemman kartoituksen. Ensin oli kohteena Itä-Eurooppa, sitten Keski-Eurooppa ja Länsi-Eurooppa. Näiden raportit löytyvät osoitteesta http://www.123kotisivu.fi/sakuvia ja pdf-muodossa http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/. Viime kesänä oli vuorossa Iso-Britannia, jonka juttu löytyy blogiosoitteesta https://sakuva.wordpress.com/2015/08/08/britannian-maailmanperintoa/.

PL_100629 154 Puola Euroopan biisoni visentti Białowiezan kansaItä-Euroopan maailmanperintökohteisiin kuuluu Puolan ja Valko-Venäjän jakama Bialowieżan metsä, jossa elää euroopanbiisoneita eli visenttejä. Ison-Britannian tunnetuin UNESCO-kohde on Stonehengen neoliittinen ja pronssikautinen kivikehä. Uudelleenkuvasin sen viime kesänä telellä, koska lippuluukku oli jo sulkeutunut.

Yhteenvetona voi todeta, etteivät maailmanperintökohteet jakaudu tasapuolisesti eri maiden osalle. Eniten niitä on Länsi-Euroopassa ja kaikkein runsaimmin Italiassa, yli 50. UNESCOn päämaja on Pariisissa ja maailmanperintökohteiden jakaminen näyttää olevan helpointa juuri naapurimaihin. Oikeutusta näkemykselleni antaa se, että jo mainitun MTP:n UNESCO-tilastojen mukaan on minulla suomalaisista toiseksi eniten käytyjä maailmanperintökohteita, 434/1030 http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/.

PE272511 Peru Inkojen Machu Picchu Urubamban laaksossaRikkaan inkakulttuurin Perussa on 12 UNESCOn maailmanperintökohdetta, joista tunnetuin on Machu Picchu. Saksassa kohteita on 40, mm. Lorschin luostari, josta on säilynyt vain portinvartijan mökki. Maailmanperintökohteita kuitenkin molemmat.

Jutut ja kuvat nettiin

2000-luvulla on netti täyttynyt niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin kuvatoimistoista, jotka myyvät saman kuvan vaikka tuhansia kertoja. Yhdelle käyttäjälle kuluja koituu vain muutamia euroja, joten niiden kanssa on vaikea kilpailla. Tosin minulla on nytkin muutama oppikirjaprojekti menossa.

Kuvatarjontani vähetessä aloin taas kirjoittamaan matkajuttuja, nyt kuitenkin ilman ansiotoiveita, ensin 123 Kotisivulleni http://www.123kotisivu.fi/sakuvia. Matkajutut ja -blogit kertovat usein paratiiseista, joita näyttäisi olevan kaikkialla. Samoilla seuduilla liikkuneena en näitä paratiiseja useinkaan löytänyt, joten aloin kirjoittaa Kriittistä matkaa -blogia http://sakuva.blogspot.fi/. Ehkä niitä paratiiseja sittenkin on, kun tähän blogiin ei ole postauksia viime aikoina tullut. Toinen syy voi olla se, ettei aikakaan ihan kaikkeen riitä.

US_090702 182 Yhdysvallat Route 66 rekvisiittaa Seligmanissa Ari123 Kotisivun ensimmäinen valmistunut juttu kertoo matkastamme legendaarisella Route 66 -reitillä Chicagosta Los Angelesiin. Kriittistä matkaa -blogin eka postaus käsitteli lähinnä eteläkorealaisen matkatoimiston propagandistista mainontaa Panmunjomin retkestään. Muutama vuosi aiemmin lähes valtiovieraana pääsin pohjoisen puolelta kuvaamaan ohutta rajalinjaa muutaman metrin etäisyydeltä. Outoa oli se, että kuvaus etelän puolelta oli niin säänneltyä ja vaikeaa.

Viime vuoden alussa aloin kirjoittaa SNmatkakuvaaja-blogia https://sakuva.wordpress.com/, johon on postauksia tullut lähes viisikymmentä. Blogin Facebook-osoite on https://www.facebook.com/SNmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel.

MX_150227 Meksiko_0201 Turkoosinsinistä Karibianmerta El Miradorissa Cozumelin saarella+AM_090905 213 Armenia Jerevanin kansanmurhan muistomerkin ikuinen tuliSNmatkakuvaajan ensimmäiset blogipostaukset viime keväänä liittyivät Karibian risteilyyn ja monien ikävien tapahtumien vuosipäiviin, kuten sata vuotta aiemmin toimeenpantuun armenialaisten kansanmurhaan.

Valokuvaajana pääosoitteeni on kuvasivuni http://sakuva.kuvat.fi/. Sen KUVAT-välilehdelle olen tehnyt kuvakansioita eri matkoilta http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/. Valitettavasti useimmat niistä ovat vielä keskeneräisiä. Aika ei todellakaan riitä kaikkeen, valitettavasti.

US_110624 436 Yhdysvallat Biisoni tien valtiaana Yellowstonen kaKuvasivuni alkoi kesän 2011 Luoteis-Amerikan (Pacific Northwest) matkasta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Keskeisessä osassa olivat kansallispuistot, joista monet (kuten Yellowstone) kuuluvat UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Näille UNESCO-kohteiden kuville on myös oma kansio, jossa tämä Etiopian Lalibelakin on.

Ja matkailu jatkuu

Multivan on huollettu ja on tullut taas sen vuoro hoitaa seuraava matkamme. Matkailukin käy työstä, joka vaatii myös lomaa. Niinpä varasimme elokuun lopulle viikon loman Kreikan Ródoksella. Paikan valintaan vaikutti kunnioituksemme kreikkalaisia kohtaan, jotka omista vaikeuksistaan huolimatta pitävät huolta myös maahan tulleista ja sotaa pakenevista turvapaikanhakijoista. En voi ymmärtää itäeurooppalaisten itsekkyyttä heidän vaatiessaan taloudellista tukea EU:lta mutta kieltäytyessä auttamasta sotien Eurooppaan heittämiä avun tarvitsijoita.

Loppuvuoden matkasuunnitelmissa on automatka Yhdysvaltain Uuden Englannin ruskamaisemissa, kun ESTAkin on vielä voimassa sekä parin vuosikymmenen takaisen Kuuban päivittäminen nyt kun suuria muutoksia on jo tapahtunut, mutta todennäköisesti vielä suurempia on tulossa.

GI038614 Gibraltar Lento- ja maantieliikenteen tasoristeysSeuraavina päivitysvuorossa ovat mm Gibraltar ja Kuuba.

Kuten edellä olevasta näkyy, ovat kamerat ja autot olleet oleellinen osa matkailuhistoriaani. Tärkein on kuitenkin ollut matkakumppanini, jonka kanssa olen saanut nämä kokemukset jakaa. Olen oppinut arvostamaan hänen kartanlukutaitoaan ja monipuolista kielitaitoaan, jotka ovat tehneet matkailustamme entistä miellyttävämpää. Matkailu avartakoon vastakin.

Tämän postauksen kuvat kansioissa http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/ ja http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/

SAKUVIA MAAILMALTA
http://sakuva.kuvat.fi/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNmatkakuvaaja
https://sakuva.wordpress.com/

Facebook
https://www.facebook.com/SNmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel

OBJEKTIIVISSA MAAILMA
http://www.123kotisivu.fi/sakuvia

KRIITTISTÄ MATKAA
http://sakuva.blogspot.fi/

MATKAILIJAT
http://www.matkailijat.net/tunnus/sakuva/

SNluontokuvaaja
https://saninat.wordpress.com/

134 KUVAA/Uppslagsverket Finland på nätet
http://www.uppslagsverket.fi/sv/sok/index-103684?search=sakari+niemi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s