JYLHÄÄ & VANHAA POHJOIS-ESPANJAA

Burgosin Arco de Santa Maria taustalla UNESCOn maailmanperintökatedraali .

LOUNAIS-EUROOPAN AUTOMATKAN AIEMMAT POSTAUKSET:  RIVIERALTA PYRENEILLE / PIKKUTEITÄ ALPPIEN YLI / SAKSAN UUSIA UNESCO-KOHTEITA
MATKAN KUVAT:   HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/LOUNAIS-EUROOPPA+2016/
Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Andorrasta tulimme Espanjaan. Itsenäisyyttä tavoittelevassa Kataloniassa pysähdyimme Andorran toisen valtionpäämiehen La Seu d´Urgellin piispan kaupungissa. Hänen katedraalinsa oli remontissa ja idyllisessä vanhassa kaupungissa saimme kulkea siestan aikaan kahdestaan.

ES_160608 Espanja_0018 La Seu d´Urgellin katedraalin kellotorniLa Seu d´Urgellin katedraalin kellotornipääty ja hyvin säilynyttä vanhaa kaupunkia Kataloniassa.

Katalonian jälkeen ajelimme Aragonian tunnetulla luonnonsuojelu- ja lintualueella, jolla haukat lentelivät ja pääskyset tekivät pesiään kallionkoloihin.

ES_160609 Espanja_0068 Aragonian vuoristomaisemaaAragonian  lumihuippuisia Pyreneitä ja pääskysenpesiä vuoristossa.

Toinen omaa erityiskulttuuriaan korostava autonominen itsehallintoalue on Baskimaa. Siihen historiallisesti kuuluva Navarra on erotettu omaksi autonomiakseen. Sen pääkaupunki Pamplona (Iruñea) on tunnettu jokakesäisestä San Fermín -festivaalistaan  härkäjuoksuineen, joissa ei ole vältytty ihmisuhreiltakaan. Joskus takavuosina ajoimme tämän ferian aikaan sen ruuhkaisen keskustan läpi. Silloin emme ehtineet tutustua kaupunkiin sen enempää, joten nyt se oli meille uusi kohde.

ES_160609 Espanja_0170 Pamplonan Plaza del Castillo NavarrassaPamplonan/Iruñean keskusaukio Plaza del Castillo ja kaupungin imagoon läheisesti liittyvä härkäareena, ollaan siitä eettisesti mitä mieltä tahansa.

Baskialue jatkui Navarrasta varsinaiseen autonomiseen Baskimaahan. Sen ranta- ja lomakaupunki Baskialue (omakielinen nimi on syrjäyttänyt espanjankielisen San Sebastian -nimen kaupungin virallisena nimenä) on valittu Euroopan tämänvuotiseksi kulttuuripääkaupungiksi. Sen infotoimistossa oli tarjolla monenlaista kulttuuria, mutta aikataulumme soi vain lyhyen viime vuosituhannelta olevien kuvakulmien päivityksen. Osuimme kaupunkiin helteiden jälkeisenä koleana päivänä, jolloin sen tunnetut Playa de la Conchan uimarannat levittäytyivät autioina edessämme.

ES_160610 Espanja_0120 Donostian baskiliputustaBaskikaupunki Donostia (liputtaen Baskimaan ja Navarran lipuin) on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2016. Donostian tunnetut Playa de la Conchan hiekkarannat eivät houkutelleet vain 18 asteen lämpötilassa.

Suuntamme oli länteen, mutta teimme eteläkoukkauksen Kastilia ja Leonissa sijaitsevaan Burgosiin. Emme tienneet kaupungista muuta kuin UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluvan katedraalin. Se olikin massiivinen ja vaikuttava, mutta muukin kaupunki antoi meille positiivisen kuvan.

ES_160611 Espanja_0154 Pyhiinvaeltajapatsas Burgosin katedraalinMetallipyhiinvaeltaja on vallannut penkin Burgosin massiivisen katedraalin edessä. Plaza Mayorilla muistutettiin, että meidän rikkautemme on heidän köyhyytensä.
ES_160611 Espanja_0262 Vuoristoa Kastilia & Leonin ja CantabrianVuoristomaisemaa ja vuoriston kukkaloistoa Kastilia & Leonin ja Cantabrian rajamailla.

Palasimme mahtavissa maisemissa pohjoiseen ja Cantabriaan, jossa sijaitsevat eräät Euroopan parhaiten säilyneet kalliopiirrosluolat. Tunnetuin niistä on Altamira, jonka varsinainen luola on avoinna turisteille vain satunnaisesti (ja arvonnan kautta). Sen mielenkiintoisen museon sisältämä varsinaisen luolan kopio, johon mekin saimme tyytyä, oli kieltämättä pienoinen pettymys. Siksi kävimme vielä lähistöllä sijaitsevassa El Castillon aidossa luolassa, joka oli mielestämme Altamiran kopiota parempi vaihtoehto. Sen luolamaalaukset ovat maailman vanhimpia tunnettuja piirroksia. Pohjois-Espanjan luolat muodostavat yhdessä UNESCOn maailmanperintökohteen nimellä Altamiran luola ja paleoliittisen kauden luolataidetta Pohjois-Espanjasta.

ES_160612 Espanja_0057 Altamiran kopioluola CantabriassaAltamiran luolakopio ja El Castillon luolan suu Puente Viesgossa.
ES_160612 Espanja_0018 Altamiran museon luolataidetta CantabriasAltamiran museon luolamaalaustaidetta. Alkuperäiset piirrokset ovat ajalta 35 000-11 000 eaa.

Matka jatkui Biskajanlahden rantaa Pyhän Jaakobin pohjoista pyhiinvaellusreittiä (Camino del Norte) Asturian (ruhtinaskunnan) kautta Galiciaan. Maisemat olivat jylhiä meren tyrskytessä alhaalla.

ES_160613 Espanja_0004 Aamu Biskajanlahden rannalla Asturian LuaAamu Biskajanlahden rannalla Asturian Luarcassa.
ES_160613 Espanja_0064 Camino de Santiago-kyltti Ouendossa Galiciassa+ES_160614 Espanja_0163 Hórreo ja köynnösviiniä Galician BriallosissaPyhiinvaeltajamuistutus Galiciassa, jonka maaseudulle on tyypillistä hórreo-aitat ja köynnösviinit.

Kohteemme oli A Coruñan kaupunki ja siellä sijaitseva roomalainen majakka Herkuleen torni, joka on edelleenkin alkuperäisessä käytössä. Sekin kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

ES_160613 Espanja_0085 A Coruñan Herkuleen torni Galiciassa+ES_160613 Espanja_0110 A Coruñan panoraamaa Herkuleen tornista Galiciassa
Herkuleen torni ja A Coruñan panoraamaa sieltä.

Galician tunnetuin kohde on Santiago de Compostelan kaupunki ja sen katedraali, jossa on Pyhän Jaakobin sarkofagi. Se on myös pyhiinvaeltajien määränpää ja meidänkin viimeinen kohteemme Pohjois-Espanjassa ennen Portugalia. Santiago de Compostelan  pyhiinvaellusreitti (niin Espanjassa kuin Ranskassakin) sekä Santiago de Compostelan vanha kaupunki ovat UNESCOn maailmanperintölistalla.

ES_160614 Espanja_0111 Pyhiinvaeltajia Santiago de CompostelassaPyhiinvaeltajat saapuvat Santiago de Compostelaan, missä teema näkyy taiteessakin.

LOUNAIS-EUROOPAN MATKAN AIEMMAT POSTAUKSET: RIVIERALTA PYRENEILLEPIKKUTEITÄ ALPPIEN YLI SAKSAN UUSIA UNESCO-KOHTEITA

MATKAN KUVAT:
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/LOUNAIS-EUROOPPA+2016/

SNmatkakuvaja Facebookissa:
https://www.facebook.com/SNmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (aiempia matkajuttuja):
http://sakuva.simplesite.com/
http://www.123kotisivu.fi/sakuvia

KRIITTISTÄ MATKAA:
http://sakuva.blogspot.fi/

MATKAJUTTUJA pdf-muodossa:
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/

 

3 kommenttia artikkeliin ”JYLHÄÄ & VANHAA POHJOIS-ESPANJAA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s