PORTUGALIN MAAILMANPERINTÖÄ

LOUNAIS-EUROOPAN AUTOMATKAN AIEMMAT POSTAUKSET:  JYLHÄÄ & VANHAA POHJOIS-ESPANJAA / RIVIERALTA PYRENEILLE / PIKKUTEITÄ ALPPIEN YLI / SAKSAN UUSIA UNESCO-KOHTEITA
MATKAN KUVAT:   HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/LOUNAIS-EUROOPPA+2016/
Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Saavuimme Portugaliin pohjoisesta Espanjan Galiciasta. Viimeksi olemme käyttäneet tätä reittiä lähes kolme vuosikymmentä sitten, joten Pohjois-Portugalin kuvakulmia oli syytä päivittää ja uusiakin kohteita löytyi. Teemanamme oli UNESCOn maailmanperintökohteiden kartoitus tässäkin maassa.

Aloitimme Portugalin syntysijoilta. 900-luvulla perustettu Guimarães oli vuonna 1128 itsenäistyneen Portugalin ensimmäinen pääkaupunki yli sadan vuoden ajan. Sen historiallinen keskusta lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2001.

PT_160615 Portugali_0047 Guimarãesin Praca da Oliveira RegiãoJalkapallon EM-kisat näkyivät kaikkialla, myös Guimarãesin Praca da Oliveiran lippumerenä sulassa sovussa 1300-luvun Salado-monumentin kanssa. Portugalin ensimmäinen kuninkaanlinna tuskin liputtaa jalkapallon arvokisoista sivuutetun Suomen kunniaksi, siniristilippuja kun käyttävät muutkin. Se oli Portugalinkin ensimmäinen lippu 1300-luvulla.

Portugalin kakkoskaupunki Porto on hyvin mielenkiintoinen. Sen maailmanperintölistaltakin (vuodesta 1996) löytyvä vanha kaupunki Ribeira on kovin sokkeloinen ja maastoltaan epätasainen, jossa kartankaan avulla ei ole helppoa löytää kohdettaan. Kävimme kaupungissa jo ensimmäisellä Portugalin matkallamme, mutta nyt Ribeiran kapeilla kujilla vaeltaessamme huomasimme silloisten kokemustemme jääneen melko pintapuolisiksi. Ilta alkoi jo hämärtää, kun lähdimme etsimään yöpaikkaa.

PT_160615 Portugali_0219 Porton RibeiraaPorton Ribeiraa ja sen tunnetut kirkot katedraali Sé ja Clérigos, jonka torni on Portugalin korkein.
PT_160615 Portugali_0264 Porton kaupungintalo Avenida dos AliadoPorton kaupungintalo ja Novalin, Sandemanin ja Porto Cruzin portviinikellareita Douron rannalla.

Porto on vuodesta 2001 lähtien ollut osallisena toisessakin maailmanperintökohteessa, sillä sieltä alkaa portviinin tuotantoalue, UNESCO-nimeltään Alto Douron viinialue. Se on myös Portugalin tunnetuimman valkoviinin vinho verden eteläistä viljelyaluetta.

Ajelimme laakson viinitietä itään. Vaihtelevien kylä-, vuoristo- ja jokimaisemien jälkeen alkoivat vähitellen viiniviljelmät ja loppupäässä suuret viinitilat. Pysähdyimme valokuvaustaukojen lisäksi vain kyläkaupassa täydennysostoksilla ja tienvarren marja- ja hedelmämyynnillä ennen alueen ”pääkaupunkia” Peso da Réguaa.

PT_160616 Portugali_0165 Alto Douron viinipengermiä Peso da RéRio Douro Paços de Gaiolossa ja viinipengermiä Peso da Réguassa.

Viinireitin päätteeksi kävimme Quinta do Valladossa, joka on Yksi Douron laakson vanhimmista ja tunnetuimmista viinitiloista, perustettu 1716. Sen myymälässä on hyvä valikoima alueen laatuviinejä. Hinnat tosin ovat ruokakauppojen hintoja korkeammat mutta meikäläisittäin varsin kohtuullisia.

PT_160616 Portugali_0156 Quinta do Valladon viinimyymälä AltoQuinta do Valladon viinitilalla tuotetaan portviinin lisäksi muitakin alueen laatuviinejä.

Päivä oli kulunut viiniteitä ajellessa, joten oli aika suunnata etelään kohti seuraavan yömme leirintäaluetta, jossa pääsimme tutustumaan lähemmin teema-alueemme tuotteisiin. Rauhakin oli taattu, sillä olimme keskiportugalilaisen kunnallisen leirintäalueen ainoat asiakkaat.

Matkan jatkuessa etelään tulimme Centron alueen idylliseen pikkukaupunkiin Tomariin. Sen päänähtävyys on UNESCOn maailmanperintökohteisiin (jo vuodesta 1983) kuuluva Kristuksen luostari. 1100-luvulla Temppeliherrain ritarikunnan muslimien karkottamisen muistoksi rakentama luostari siirtyi Temppeliherrain ritarikunnan hajottamisen jälkeen 1300-luvulla perustetulle Kristuksen ritarikunnalle. Luostarin kirkko on muodoltaan temppeliherroille tyypillinen rotunda. Vuonna 2013 The Guardian-lehti valitsi Tomarin luostarin Portugalin upeimmaksi käyntikohteeksi.

PT_160617 Portugali_0018 Tomarin vanhaa kaupunkia Kristuksen luoTomarin vanhan kaupungin yllä kohoava Kristuksen luostari on yksi Portugalin huomattavimmista.

Etelän Alentejoon tultaessa kukkivat tien varrella jakarandat ja korkkipuut olivat luopuneet kuorestaan. Korkkituotteet ovatkin matkamuistomyymälöiden tärkein ryhmä varsinkin etelässä.

PT_160618 Portugali_0015 Kukkivia jakarandapuita Évorassa AlentAlentejossa jakarandapuut kukkivat ja korkkipuiden kuori löytyi matkamuistomyymälöistä entistä useampina tuotteina.

Alentejo on Portugalin pinta-alaltaan suurin alue. Suurin ja tunnetuin kaupunki on sen pääkaupunki Évora. Keskiaikaisten muurien ympäröimä vanha kaupunki sisältää kuvauksellisia kohteita eri aikakausilta, tunnetuimpana roomalainen teatteri kaupungin keskustassa keskiaikaisten kirkkojen ja palatsin ympäröimänä. UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva Évora on yksi kymmenestä vanhasta EU-kaupungista, jotka muodostavat ryhmän Most Ancient European Towns Network. Vuonna 1986 valitulla maailmanperintökohteella oli siis jo edellisellä käynnillämme vuotta myöhemmin tämä status.

PT_160618 Portugali_0100 Évoran roomalainen temppeli keskiaikaiÉvoran roomalainen teatteri luostarikirkon ja katedraalin välissä. Vanhan kaupungin talojen värivalikosta löytyvät keltainen ja valkoinen.

Évora jäi matkan eteläisimmäksi kohteeksi, joten sieltä voi katsoa paluumatkan alkaneen. Alentejossa tutustuimme vielä yhteen UNESCOn maailmanperintökohteeseen ennen rajan ylitystä Espanjan sydänmaille Extremaduraan.

Elvasin varuskuntakaupunki linnoituksineen lisättiin 2012 UNESCOn maailmanperintölistalle. Espanjan rajan tuntumassa sijaitseva kaupunki on tunnettu sotilasarkkitehtuuristaan. Maailmanperintökohteeseen kuuluvat kaupungin muurit, Elvasin linna, läheisiä linnoituksia, akvedukti ja kaupungin historiallinen keskusta. Lukuisista kohteistaan huolimatta kaupunki on vielä matkailijoille melko tuntematon.

PT_160618 Portugali_0206 Elvasin linnoitusmuuria AlentejossaElvasin linnoitusmuuria ja Amoreinan akvedukti, molemmat 1600-luvulta.
PT_160618 Portugali_0282 Elvasin Castelo AlentejossaElvasin Castelo on alunperin maurien roomalaispaikalle 1200-luvulla rakentama. Häät keskusaukion varuskuntakirkossa, joka oli aikanaan katedraalikin.

Tämänkertaisen Portugalin osuutemme kaikki kuusi kohdetta olivat siis UNESCOn suojelukseensa ottamia. Portoa ja Évoraa lukuun ottamatta ne olivat meille uusia.

Lissabonin päivitys 2008

Päinvastoin kuin aiemmilla Portugalin mannermaan matkoillamme, ei pääkaupunki Lissabon nyt kuulunut ohjelmaan. Päivitin sen kuva-arkistoni digiaikaan kaupunkimatkalla keväällä 2008. Lissabonin maailmanperintökohde löytyy Belémin kaupunginosasta. 1500-luvulla rakennettu Hieronymoksen luostari, joka sisältää mm. Vasco da Gaman haudan sekä niinikään 1500-luvulla hänen kunniakseen pystytetty Belémin torni muodostavat yhdessä UNESCOn maailmanperintökohteen.

PT_080517 099 Portugali Lissabonin Belemin Hieronymuksen luostarLissabonin UNESCO-pari, Hieronymoksen luostari ja Belémin torni, joka keväällä 2008 oli saanut helmet kaulaansa.

Kesän 1992 automatkan UNESCO-kohteet

Vuotta 1992 vietettiin Iberian vuotena, sillä silloin tuli kuluneeksi 500 vuotta Kristoffer Kolumbuksen ensimmäisestä Amerikan matkasta. Pääosa tapahtumista oli Espanjassa (Madrid Euroopan kulttuuripääkaupunki, Barcelonan olympialaiset ja Sevillan EXPO-92 -näyttely). Portugali ei kuitenkaan halunnut jäädä täysin osattomaksi tästä juhlinnasta ja toi itseään esille todellisena löytöretkeilijöiden maana. Löytöretkien muistomerkki Belémin UNESCO-kohteiden lähellä vahvistaa portugalilaisten käsitystä asiasta. Se on pystytetty vuonna 1960 Henrik Purjehtijan kuoleman 500-vuotisjuhlan kunniaksi.

PT115218 Portugali Löytöretkien muistomerkki Lissabonin BelemiPortugalin vuoden 1992 teeman tunnus oli Löytöretkien muistomerkki Lissabonin Belémissä. Siinä Henrik Purjehtija johtaa joukkojaan kohti maailman meriä. Muistomerkin päältä on loistavat näköalat mm. UNESCOn maailmanperintöparille, tässä Belémin naapuritornille.

UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluvia kohteitamme olivat Lissabonin Belémin jälkeen Sintra palatseineen, linnoineen ja mahtavine maisemineen. Se sai UNESCO-statuksensa vuonna 1995. Seuraavat UNESCO-kohteemme olivat Batalhan dominikaaninen luostari 1300-luvulta ja sistersiläinen Alcobaçan luostari 1100-luvulta. Molemmat oli jo silloin valittu maailmanperintökohteiksi. Coimbran kautta suuntasimme itään kohti Espanjaa.

PT115420 Portugali Sintran panoraama KansallispalatsilleSintra on suosittu turistikohde palatsin ja linnan lisäksi mahtavien maisemiensa vuoksi. Toinen mielenkiintoinen kaupunki Coimbra jäi tällä matkalla vain läpiajon ja pienen pysähdyksen varaan. Tutustuimme siihen paremmin edellisellä käynnillämme. Tässä panoraamaa yliopistolle.
PT115712 Portugali Alcobaçan luostariUNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluminen oli varmaankin pääsyy vierailla Alcobaçan ja Batalhan luostareissa kesällä 1992.

Ensimmäinen automatka Portugaliin 1987

Ensimmäistä kertaa tulimme Portugaliin lähes samaa tietä kuin nytkin. Portugalin kakkoskaupunki Porto ei vielä silloin ollut Unescon listalla, kuten ei Coimbran yliopistokaan. Molemmat silloiset kohteemme olivat kuitenkin varsin kuvauksellisia.

PT037105 Portugali Porton Igreja dos Clérigosin Torre dos ClérEnsimmäisen Portugalin matkamme kohteet Porton Ribeira ja Coimbran yliopisto odottivat silloin vielä UNESCO-statustaan. Porton Torre dos Clérigos ja panoraamaa katedraalille sekä Coimbran yliopistoa pihan puolelta.

Lissabonin Belémin kohteet oli valittu maailmanperintölistalle jo 1983 eli neljä vuotta ennen niiden ensimmäistä kuvaamistani. Samoin silloisen matkamme viimeinen kohde Évoran museokaupunki oli jo statuksensa saanut.

PT037417 Portugali Vasco da Gaman hauta Lissabonin HieronymolaisLissabonin Hieronymoksen maailmanperintöluostarin kirkkoon on haudattu mm. tutkimusmatkailija Vasco da Cama. Évoran vanha yliopisto kuuluu museokaupungin UNESCO-kohteisiin.

Avoimen taivaan alla

Portugalin mantereella on vielä yksi maailmanperintökohde, joka on jaettu Espanjan kanssa. Côalaakson ja Siega Verden esihistoriallinen kalliotaide on ulkoilmakohde, jonka 23 arkeologisesta alueesta kuuluu toistaiseksi 14 UNESCOn listalle. Portugalin Côalaakso nimettiin maailmanperintökohteeksi vuonna 1998 ja vuonna 2010 siihen lisättiin Espanjan Siega Verde.

Emme saaneet sovitettua tätä aluetta matkaohjelmaamme, mutta vastaavia paljaan taivaan alla olevia kalliopiirrosalueita olen aiemmin kuvannut lähialueillamme Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjän Karjalassa. Näistä Norjan Altan kalliokuvat kuuluvat UNESCOn maailmanperintölistalle.

Nyt Portugalissa juhlitaan

Portugali saavutti juuri historiansa ensimmäisen jalkapallon Euroopan mestaruuden ja median mukaan juhlat ovat sen mukaiset. Siitä onnittelut.

Ajelimme kisojen aikaan kuudessa välierissä mukana olleessa maassa, Saksassa, Sveitsissä, Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa. Jotenkin kisatunnelma näkyi useimmissa niistä, lähinnä autojen radioantenneissa liehuvin lipuin, mutta Portugalissa liputus oli näyttävintä, joten tulos oli kai koko kansan työvoitto.

PT_160615 Portugali_0047 Guimarãesin Praca da Oliveira RegiãoJalkapallokisat näkyivät katukuvassa jo heti ensimmäisessä kohteessamme Guimarãesissa Portugalin synnyinseudulla. Lipuin kunnioitettiin myös vastustajia.

LOUNAIS-EUROOPAN MATKAN AIEMMAT POSTAUKSET:
JYLHÄÄ & VANHAA POHJOIS-ESPANJAA
RIVIERALTA PYRENEILLE
PIKKUTEITÄ ALPPIEN YLI
SAKSAN UUSIA UNESCO-KOHTEITA

MATKAN KUVAT:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/LOUNAIS-EUROOPPA+2016/

PORTUGALIN KUVIA 1987-2008:
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/PORTUGALI/

SNMATKAKUVAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA

KRIITTISTÄ MATKAA:
HTTP://SAKUVA.BLOGSPOT.FI/

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

 

2 kommenttia artikkeliin ”PORTUGALIN MAAILMANPERINTÖÄ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s