MAAILMANPERINTÖKOHTEITA ETELÄ-RANSKASTA LUXEMBURGIIN

UNESCOn kiintymystä kirkkoihin ja luostareihin kuvastaa se, että paluumatkamme kaikki Ranskan maailmanperintökohteet olivat näitä tai ainakin liittyivät kristinuskoon. Tässä Bourgesin St-Étiennen goottilainen katedraali Keski-Ranskassa.

LOUNAIS-EUROOPAN AUTOMATKAN AIEMMAT POSTAUKSET:  UNESCO-ESPANJAA LOUNAASTA KOILLISEEN  / PORTUGALIN MAAILMANPERINTÖÄ  / JYLHÄÄ & VANHAA POHJOIS-ESPANJAA / RIVIERALTA PYRENEILLE / PIKKUTEITÄ ALPPIEN YLI / SAKSAN UUSIA UNESCO-KOHTEITA
MATKAN KUVAT:   HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/LOUNAIS-EUROOPPA+2016/
Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Vanhan diesel-bussimme tahdon mukaisesti valitsimme pidemmän mutta tasaisemman reitin Espanjasta Ranskaan. Tämän vuoden alusta Ranska yhdisteli alueitaan suuremmiksi kokonaisuuksiksi, joten tulimme yksinkertaisesti Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées´n alueelle. Jatkoimme rannan suuntaisesti sitä kuitenkaan näkemättä Béziers´n kaupunkiin. Se kuuluu samaan maailman vanhimpien kaupunkien ryhmään kuin Portugalin Évora (Most Ancient European Towns Network). Tällä kertaa aikamme ei riittänyt kaupungin tarkempaan kuvaamiseen.

FR_160624 Ranska_0004 Béziersin Saint-Nazairen katedraali LanguBéziers´n Saint-Nazairen katedraali ja Col de Fontjunin panoraamaa (260 m) sotamuistomerkiltä  Languedoc-Roussillonissa.

Kierrettyämme Pyreneitten vuoriston suuntasimme vielä länteen. Col de Fontjunissa ajoivat vastarintaliikkeen sotilaat vuonna 1944 saksalaisten väijytykseen. Saksalaiset järjestivät seuraavana päivänä kylässä kiinni ottamiensa sotavankien joukkoteloituksen, jonka katsojiksi he pakottivat kyläläiset. Synkästä historiastaan huolimatta on Col de Fontjunin muistomerkiltä (260 m) loistava näköala kylään.

Ranskan ensimmäinen UNESCOn maailmanperintökohteemme paluumatkalla oli Albin episkopaalinen kaupunki  Midi-Pyrénées’n alueella. Sitä kutsutaan punaiseksi kaupungiksi katedraalinsa ja keskiaikaisen keskustansa muidenkin rakennusten värin vuoksi. Albin Pyhän Celilian katedraali on maailman korkein tiilikirkko. Sen naapurissa on linnoitettu piispanpalatsi. Kaupungin keskusta on tunnettu myös ristikkotaloistaan. Julistetaiteen mestari Henri de Toulouse-Lautrec syntyi Albissa ja hänen museonsa on piispanpalatsissa.

FR_160624 Ranska_0067 Albin Cathédrale Ste-Cécile Languedoc-RoAlbin punaisen kaupungin katedraali ja piispanlinna vastakkain Place Ste-Cécilella.

Albista matka jatkui pohjoiseen. Sévérac-le-Châteaussa, jonka keskiaikainen linna kohoaa kylän yllä, siirryimme aikataulumme pakottamana moottoritielle, jota jatkoimme paria näköalaparkkia lukuun ottamatta suoraan seuraavaan UNESCO-kohteeseemme. Panoraamapysähdyksemme olivat Marvejols´ssa ja Viaduc de Garabit´ssa, jossa Eiffelin suunnittelema rautatiesilta ylittää Truyère-joen. Silloin oltiin jo Auvergne-Rhône-Alpes´ssa.

FR_160625 Ranska_0022 Sévérac-le-Châteaun keskiaikainen linnaSévérac-le-Châteaun yllä kohoava keskiaikainen linna ja Eiffelin Viaduc de Garabit Truyère-joen yli.

Seuraava yhdistetty alue oli Centre-Val de Loire, jonka Bourgesiin tulimme illalla ja kävelimme leirintäalueelta kaupungin keskustaan. Siellä oli menossa vauhtikilpailu, jossa laskettiin rataa mitä kummallisemmilla ajopeleillä. Radat oli rakennettu ydinkeskustaan. Kun seuraavana päivänä tulimme takaisin tutustumaan kaupunkiin lähemmin, ei edellisillan rakennelmista ollut enää tietoakaan.

FR_160625 Ranska_0054 Vauhtikisat Bourgesissa Centre-Val de LoirBourgesin ensimmäisen illan kokemukset olivat muuta kuin mitä UNESCOn maailmanperintökaupungilta olimme odottaneet.

Bourgesin St-Étiennen goottilainen katedraali on yksi Ranskan merkittävimmistä katedraaleista, ja sen mallina on ollut Pariisin Notre-Dame. St-Étienne on merkittävä niin arkkitehtuuristaan, veistoksistaan kuin mosaiikki-ikkunoistaankin. Vuonna 1195 aloitettu ja 1324 avattu kirkko lisättiin vuonna 1992 UNESCOn maailmanperintölistalle.

FR_160626 Ranska_0068 Bourgesin St-Étiennen goottilainen katedrBourgesin St-Étiennen goottilainen katedraali on mahtava niin ulkoa kuin sisältäkin.

Bourges osoittautui varsin viehättäväksi kaupungiksi. Sen vanhan kaupungin Rue Bourbonnoux ristikkotaloineen johti Place Gordainelle, jolta paluu Rue d´Auronia katedraalille antoi vanhasta kaupungista hyvän yleiskuvan.

FR_160626 Ranska_0102 Bourgesin Place Gordaine Centre-Val de LoiBourgesin vanhaa kaupunkia ristikkotaloineen ja palatseineen.

Santiago de Compostela Espanjan Caliciassa on Euroopan tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita, josta enemmän aiemmassa postauksessani. Sinne johtaa monta tietä kuten muinoin Roomaan. Useat reiteistä kulkevan Ranskan läpi. UNESCO on vuonna 1998 niputtanut neljä reittiä ja 78 niillä olevaa kohdetta yhdeksi maailmanperintökohteeksi nimellä Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitit Ranskassa. Myös Espanjassa kulkevat reitit muodostavat maailmanperintökohteen.

Bourgesista Vézelayhin ajoimme näistä yhtä, Via Lemovicensisiä, päinvastaiseen suuntaan. Reitillä oli muutamia pyhiinvaellusreitin simpukkatunnuksella merkittyjä kirkkoja. UNESCOn maailmanperintölistan kohteista reitillä oli Bourgesin St-Étiennen ja Vézelayn luostarikirkon lisäksi Loiren Burgundin puoleisen rajakaupungin La Charité-sur-Loiren kirkko Sainte-Croix-Notre-Dame.

FR_160626 Ranska_0171 Sancerguesin Place Saint Jacques kirkon edSantiagon tiellä. Pyhiinvaeltajan taukopaikka Sancerguesin kirkolla, La Charité-sur-Loiren Sainte-Croix-Notre-Dame, yksi 78:sta UNESCOn nimeämästä kohteesta sekä pyhiinvaeltajien vastaanotto- ja neuvontapiste reitin lähtöpaikalla Vézelayssa.

Vézelayn vanha kaupunki kohoaa korkealla kukkulalla. Sen huipulla oleva apottiluostarin romaaninen basilika näkyy kaupunkia lähestyttäessä jo kauas. Luostari ja basilika ovat olleet pyhiinvaeltajien tärkeä välietappi matkalla Santiago de Compostelaan. Nyt se on yhden UNESCOn listalla olevan pyhiinvaellusreitin alkupiste. Parkkipaikat ovat alhaalla, joten kukkulalle ja basilikalle nousevat kävellen paitsi pyhiinvaeltajat myös turistit. Luostari ja kukkulan vanha kaupunki liitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon jo 1979.

FR_160626 Ranska_0190 Vélazyn vanha kaupunki ja basilika kukkulKukkulalla kohoava Vézelayn vanha kaupunki ja sinne johtava katu.
FR_160626 Ranska_0250 Vélazyn apottiluostari ja sen basilika BuVézelayn apottiluostari ja sen basilika.

Viimeisenä Ranskan päivänämme oli ohjelmassa vielä yksi UNESCOn maailmanperintökohde. Fontenayn apottiluostari lisättiin listalle vuonna 1981. Luostari, johon kuuluvat kirkko, majoitustilat, leipomo ja paja, on esimerkki varhaisten sisterssiläisluostarien omavaraisuudesta (Wikipedia). Luostari ei ole enää toimiva ja historiansa aikana se on ollut paperitehtaanakin. Sen yhteydessä on myös museo ja kirjakauppa. Kesäkuun lopulla alueella sai kävellä kaikessa rauhassa, sillä turisteja oli melko vähän.

FR_160627 Ranska_0145 Fontenayn apottiluostarin portti BurgundisFontenayn apottiluostari oli kesäkuun lopulla rauhallinen paikka, kun turisteja ei juurikaan näkynyt.
FR_160627 Ranska_0154 Montbardin linnan tornit Parc Buffonissa BRanskaa oli vielä jäljellä Fontenayn luostarin kotikaupungista Montbardista, jonka Parc Buffonissa kohoaa keskiaikaisen linnan kaksi tornia. Ranskan viimeinen alue ennen Luxemburgia oli Lorraine, joka meillä vielä tunnetaan paremmin nimellä Lothringen. Nimet osoittavat, että alue on historian kuluessa usein vaihtanut isäntäänsä Ranskan ja Saksan välillä.

Ranskaa oli vielä jäljellä yli 300 kilometriä ennen Luxemburgia, jossa tulimme Esch-sur-Alzetteen. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä oli alkuvuonna juttua Euroopan maiden kakkoskaupungeista. Luxemburgista oli mukana Esch-sur-Alzette. Silloin totesin, että usein on ajettu kaupungin kautta, muttei koskaan pysähdytty siellä. Nyt päätimme korjata asian ja tehdä pienen kävelykierroksen kaupungissa. Oli helppoa yhtyä Lonely Planetin arvioon, ettei tästä Luxemburgin kakkoskaupungista ainakaan lähitulevaisuudessa ole turistikaupungiksi.

LU_160627 Luxemburg_0007 Maan rajakyltti Esch-sur-Alzettessa+LU_160627 Luxemburg_0041 Esch-sur-Alzetten kaupungintaloLuxemburgin kakkoskaupunki Esch-sur-Alzette on myös Ranskan vastainen rajakaupunki. Kaupungintalo avaralla aukiollaan.

Luxemburgin vanhat kaupunginosat ja linnoitukset muodostavat suurherttuakunnan  ainoan UNESCOn maailmanperintökohteen. Vanhimmat linnoitukset ovat yli tuhatvuotiaita, mutta kaupungin historia ulottuu roomalaisaikaan asti. Nykyään Luxemburg on tärkeä pankkielämän keskus, kuten nyt paljastuneet Panama-paperitkin osoittavat. Kaupungissa on myös useita EU:n instituutioita.

Luxemburg on ollut välietappina monilla automatkoillamme jo vuodesta 1982 lähtien. Edellisestä kerrasta oli kuitenkin kulunut jo yli kymmenen vuotta, joten diakuvat päivitettiin digiaikaan. Parhaat linnoituskuvat saa Bock Montéelta ja Cornichelta. Hyvä näköalapaikka on myös Place de la Constitutionin Bastion Beck. Kadun toisella puolella on Luxemburgin katedraali. Suosittu kuvauspaikka on myös suurherttuan palatsi, jonka yhteydessä on maan parlamentti. vahdinvaihto siellä oli vaatimaton verrattuna monien muiden pääkaupunkien vastaaviin. Kameralla riittää töitä muuallakin vanhan kaupungin kaduilla ja aukioilla, vaikka katutyöt kuvausta jossain määrin haittasivatkin. Kaupungin turistitoimistosta sai kahdella eurolla erittäin hyvän opaskirjasen Discover Luxembourg, josta oli apua niin kohteiden löytämisessä kuin tämän jutun laatimisessakin.

 LU_160628 Luxemburg_0115 Luxemburgin Bockia CornicheltaLuxemburgin kaupungin Bockin kalliolinnaketta ja Chemin de la Cornichen näköalaterassi.
LU_160628 Luxemburg_0100 Luxemburgin Bastion Beck, jättilippu jPlace de la Constitution; Bastion Beck ja jättilippu, Panoraamaa Vallée de la Petrusselle sekä Gëlle Fra -monumentti.
LU_160628 Luxemburg_0039 Suurherttuan palatsi LuxemburgissaSuurherttuanpalatsi vahdinvaihtoineen.

Luxemburgin jälkeen matkallamme ei enää ollut ennen Travemünden satamaa muita kohteita kuin yksi leirintäalue yöpymistä varten. Finnlinesin laivan lähtöaikaa yökolmelta ei voi pitää kovin kuluttajaystävällisenä. Satamaan ja sen rajakauppaan piti kuitenkin ehtiä ajoissa, varastojen täydentäminen kun on Saksan rajalla paljon Viroa edullisempaa.

DE_160629 Saksa_0018 Travemünden satama yölläTravemündestä lähdettiin sydänyöllä mutta Vuosaaren kotisatamaan tultiin hyvän sään aikaan.

LOUNAIS-EUROOPAN AUTOMATKAN AIEMMAT POSTAUKSET:

UNESCO-ESPANJAA LOUNAASTA KOILLISEEN

PORTUGALIN MAAILMANPERINTÖÄ

JYLHÄÄ & VANHAA POHJOIS-ESPANJAA

RIVIERALTA PYRENEILLE

PIKKUTEITÄ ALPPIEN YLI

SAKSAN UUSIA UNESCO-KOHTEITA

MATKAN KUVAT:

HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/LOUNAIS-EUROOPPA+2016/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:

http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):

http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAJA FACEBOOKISSA:

HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):

HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA

KRIITTISTÄ MATKAA:

HTTP://SAKUVA.BLOGSPOT.FI/

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:

HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA

 HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

 

2 kommenttia artikkeliin ”MAAILMANPERINTÖKOHTEITA ETELÄ-RANSKASTA LUXEMBURGIIN

  1. Täytyypä muistaa tämä postaus, kun seuraavan kerran mennään Ranskaan! Itsekin tykkään kierrellä UNESCO-kohteita ja monta sellaista olen Ranskassa nähnyt tänäkin kesänä, mutta nämä taitaa olla näkemättä 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentistasi. Tämänkertaiset kohteemme eivät todellakaan kuulu Ranskan suosituimpiin maailmanperintökohteisiin, sen verran pieniä olivat kävijämäärät. Paikkoihin tutustumisen kannalta se kylläkin on positiivinen asia.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s