KUUBAN VIEHÄTTÄVÄN RAPISTUNUT PÄÄKAUPUNKI HAVANNA

Kotikatumme Curazao, kotimme Villa Azul ja naapurin mummo, jonka kanssa ystävystyimme.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA     HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

Aiemmat Kuuban postaukset ja kuvakansiot: KUUBAN VIEHÄTTÄVÄN RAPISTUNUT PÄÄKAUPUNKI HAVANNA / LÄNSI-KUUBAA HAVANNASTA VIÑALESIN LAAKSOON / KUUBAN MONIPUOLISTUVA AUTOKANTA / KUUBAN TURISMIN ALKUASKELISSA / KUUBAN KUVAT 2016 / KUUBAN KUVAT 1996-67 / Mistä maista juttuja ja kuvia? : SAKUVAMAAT

Toinen Kuuban matkamme alkoi pääkaupunki Havannasta. Se oli tämän matkan ainoa kohde, joka oli ohjelmassa myös ensimmäisellä kerralla jo parikymmentä vuotta sitten. Silloin asemapaikkamme oli Santa Lucian rantakohde itäisessä Kuubassa, josta teimme retkiä lähinnä sille puolelle saarta. Yksi kahden päivän retki suuntautui myös maan länsiosassa sijaitsevaan pääkaupunkiin. Molemmat päivät olivat täynnä ohjelmaa ja tutustuimme Havannan tärkeimpiin nähtävyyksiin. Hotellimme sijaitsi kuitenkin vanhan kaupungin ulkopuolella, joten omakohtainen tutustuminen siihen jäi liian vähälle.

Nyt majapaikkamme oli vanhassa Havannassa sijaitseva Casa Azul, joka kuuluu yksityismajoitusta tarjoaviin casa particulareihin. Aikaa pääkaupungille oli kolme päivää. Karsimme ohjelmasta ensimmäisen matkamme päivityskohteita, mm. Hemingwayn jäljillä -retken, joka jo yksin olisi vienyt lähes koko päivän, niin monia häneen liittyviä kohteita Havannassa ja sen ympäristössä on. Maailmankuulu Tropicana -kabareekaan ei vaatinut uusintakäyntiä. Edelliskäynnin museoista jäivät nyt pois entisessä kuvernöörinpalatsissa sijaitseva kaupunginmuseo ja automuseo, sen vanhimmatkin kohteet kun näyttivät siirtyneen kaupungin kaduille. Edellisestä Kuuban matkastamme viime blogijutussani KUUBAN TURISMIN ALKUASKELISSA.

CU257011 Kuuba Hemingwayn muistomerkki Havannan CojimarissaHemingway-kierros, El Morro-linnoitus, Kaupunginmuseo kuvernöörinpalatsissa ja Tropicana-kabaree jäivät tällä matkalla päivittämättä.

Tämänkertainen matkamme oli räätälöity yhdessä Matkatoimisto Aventuran kanssa. Niinpä mukanamme olivat jo voucherit majoituksiin ja kuljetuksiin. Vain yksi puuttui, autonvuokrauspaperit. Meille ilmoitettiin, että saisimme nämä Havannaan saavuttuamme.

Majapaikassamme saimme tiedon seuraavan aamun tapaamisesta kuubalaisen matkanjärjestäjämme kanssa kävelyetäisyydellä sijaitsevassa hotelli Plazassa. Toista tuntia katselimme ja kuvasimme yli satavuotiaan hotellin ylellisiä puitteita, mutta agenttiamme emme siellä tavanneet. Niinpä aloitimme Havannaan tutustumisemme Viejan ja Centron (vanhan ja keskikaupungin) rajamailla sijaitsevan hotellin lähialueesta.

CU_161102 Kuuba_0032 Havannan Hotel PlazaSatavuotiaasta hotelli Plazasta alkoi Keski-Havannan kierroksemme, jonka päänähtävyys on Capitolio.

Alueen päänähtävyys on aikoinaan hallintorakennukseksi valmistunut Capitolio, jonka esikuva on Washingtonin Capitol, olihan Kuuba sen valmistumisaikaan (1929) käytännössä lähes Yhdysvaltain siirtomaa. Nykyisin Capitalio on Kuuban tiedeakatemian käytössä. Sen yhdestä kulmasta alkaa Parque Central, jonka keskellä on kansallissankari Jose Martín patsas. Aukion eri puolilla ovat Gran Teatro de la Habana ja kaupungin taidemuseon Museo de Bellas Artesin kansainvälinen osasto sekä vanhoja ylellisiä hotelleja. Keskuspuiston yhden sivun ovat vallanneet klassikkoavoautot, jotka tarjoavat turisteille nostalgisia kaupunkiajeluita. Puistosta johtaa Paseo de Martí eli Prado rantakatu Malecónille.

CU_161102 Kuuba_0072 Havannan taidemuseo ja Jose Martín patsasKeskuspuistoa hallitsee kansallissankari Jose Martí. Kun hänen katseensa kohdistuu taidemuseoon, on hän joutunut kääntämään selkänsä teatterille.
CU_161102 Kuuba_0117 Avotaksiklassikkoja Havannan KeskuspuistonAukion yhden sivun ovat vallanneet katottomat klassikkoautot.

Casalle palattuamme emäntämme alkoi selvittää autonvuokrausasiaa ja kuulimme, että agentti olikin ollut eri hotellissa. Meille ei koskaan selvinnyt, mistä sekaannus johtui, mutta saimme uuden tapaamisajan parin tunnin kuluttua vanhassa kaupungissa sijaitsevaan hotelli Raqueliin.

150-vuotias Raquelkin kuuluu Havannan klassisiin hotelleihin. Nyt paikalla oli Cuba Incentivesin edustaja ja kolme muuta autonvuokraajaparia. Saimme tiedon autovuokraamomme osoitteesta ja auton noutoajasta.

Täältä oli hyvä aloittaa vanhaan kaupunkiin tutustuminen. Raquelista korttelin päässä on yksi sen tärkeistä aukioista, Plaza Vieja. Se oli huolella entisöity eikä rapistuneisuutta löytynyt, turisteja sitäkin enemmän. Aukio ei ollut ohjelmassamme pari vuosikymmentä sitten, joten en voi sitä siihen aikaan verrata. Noin korttelin päässä oleva Plaza de San Franciscokin oli jo ehosteensa löytänyt. Rannalla sijaitsevalla aukiolla on risteilylaivojen Terminal Sierra Maestra ja Franciscus Assisilaisen kirkko ja luostari 1500-luvun lopulta. Nykyään se toimii museona ja konserttisalina. Turistien sijaan aukiolla oli lähinnä koululaisryhmiä.

CU_161102 Kuuba_0312 Havannan Plaza ViejaTuristien Plaza Vieja ja koululaisten Plaza de San Francisco.

Havannan vanhan kaupungin tärkein aukio on Plaza de Armas. Sen varrella ovat Castillo de la Real Fuerza, yksi kaupungin neljästä päälinnoituksesta sekä ennen kaikkea entinen kuvernöörinpalatsi Palacio de los Capitanes Generales, joka nyt toimii puitteiltaan loistavana kaupunginmuseona. Aukion varrelle mahtuu muitakin tärkeitä rakennuksia ja tietenkin katukahviloita.

CU_161102 Kuuba_0527 Cespedesin patsas ja Kuvernöörinpalatsi vKuuban ensimmäisen presidentin Carlos Manuel de Céspedesin hallitseman Plaza de Armasin päänähtävyydet ovat Kaupunginmuseo entisessä kuvernöörinpalatsissa ja Real Fuerzan linnoitus.

Vanhan Havannan tunnetuin aukio lienee kuitenkin Plaza de la Catedral. 20 vuotta sitten se oli täynnä turisteja ja matkamuistomyynti haittasi sen upeiden siirtomaa-aikaisten rakennusten kuvaamista. Nyt aukiolla oli yllättävän vähän ihmisiä eikä ainoatakaan turistikojua. Näin sekä 1700-luvun katedraali että ympäröivät palatsitkin kuvautuivat viime kertaa paremmin.

CU_161102 Kuuba_0625 Havannan Plaza de la CatedralYllättävän tyhjä Katedraalinaukio ja poliisien valvoma turistikatu Mercaderes.

Aukioiden välillä on turistikuntoon saatettuja katuja myymälöineen kuten opaskirjojen hehkuttamat Calle Mercaderes ja Calle Obispo. Vaikka emme tällä kertaa liikkuneetkaan Hemingwayn jalanjäljissä, kävimme hänen 1930-luvun Ambos Mundos -hotellinsa kattoterassilla, jolla mojitojen lisäksi saimme nauttia niin näkymistä kuin kuubalaisrytmeistäkin. Hotellilla näytti olevan hyvä nettiyhteys, joka ulottui kadulle asti ja jota kuvan perusteella myytiin muillekin kuin hotellivieraille.

CU_161102 Kuuba_0456 Vanhan Havannan Kuvernöörinpalatsi hotellHemingway-hotelli Ambos Mundosin kattoterassilta saa kokonaiskuvan entisestä kuvernöörinpalatsista. Obispo-kadulla hotellin edustalla pääsee vaikka Facebookiin, kunhan ostaa ensin nettikortin.

Turisti, joka liikkuu vain edellä mainituilla vanhan Havannan alueilla saattaa ihmetellä sen mainetta ränsistyneenä miljoonakaupunkina. Tämä matkailijoiden kansoittama Habana Vieja on kuitenkin vain pieni osa vanhaa kaupunkia. Todellinen elämää kuhiseva vanha Havanna löytyy niiden takaa, minkä mekin saimme kokea asuessamme sen keskellä.

CU_161102 Kuuba_0004 Havannan vanhaa kaupunkia Villa AzulistaTodellista vanhaa Havannaa Casa Azulista ja turistien vähemmän kansoittamalla Plaza del Cristolla.

Toinen päivämme alkoi ensimmäisen tavoin kävelemällä kohti Centroa. Capitolion takana on postimuseo, Chinatownin portti ja Real Fabrica de Tabacos Partagásin tunnettu uusklassinen sikaritehdas vuodelta 1845. Tarkoituksemme oli tutustua tehtaaseen, mutta sisälle pääsi vain sen kauppaan. Niinpä jatkoimme Keskuspuiston kautta Edificio Bacardille, joka oli rommidynastian pääkonttori sen Kuuban aikoihin. Nyt siellä on toimistoja mutta sen ensimmäiseen kerrokseen sai tutustua itsenäisesti.

CU_161103 Kuuba_0048 Havannan Chinatownin porttiChinatownin portti ja Postimuseo ovat naapureita. Museossa oli näyttely Fidel Castron loppukesäisestä 90-vuotisjuhlasta ja hänen saamistaan onnitteluista. Kuva kolme viikkoa ennen hänen kuolemaansa.
CU_161103 Kuuba_0078  Havannan Fábrica de Tabacos PartagásTupakkatehtaaseen ei päässyt kauppaa pidemmälle, Hemingwayn kantapaikka El Floridita ei vielä ollut avannut oviaan, mutta Bacardi-talon ensimmäinen kerros oli avoinna kävijöille.

Päivän pääkohteeksi olimme valinneet Vallankumousmuseon, joka edelliskerralla jäi aikapulan vuoksi väliin. Entisessä presidentinpalatsissa toimiva museo oli niin ulkoa kuin sisältäkin remontissa ja useita saleja sekä erillinen Granma-laivan paviljonki sotakalustoineen oli kokonaan suljettu. Auki olleissa huoneissa oli lähinnä valokuvamateriaalia vallankumouksen vuosilta. Sitä vastapäätä on taidemuseon kuubalaisen taiteen rakennus, johon tutustuimme koululaisryhmien kanssa lähinnä sisäpihalla olleeseen nykytaiteeseen.

CU_161103 Kuuba_0195 Havannan Vallankumousmuseo entisessä PresiVallankumousmuseo toimii ironisesti entisessä diktaattori Batistan presidentinpalatsissa. Sen edustalla on vanhan kaupunginmuurin torni ja Castron tankkina tunnettu SAU 100 ja toisella puolella sotilaskoneiden suojaama Granma-veneen oma museo.
CU_161103 Kuuba_0294 Museo Nacional de Bellas Artes, Arte CubanoTaidemuseon kuubalaisen taiteen osasto on suosittu koululaiskohde.

Mereltä vanhaan kaupunkiin johtavan Canal de Entradan molemmille rannoille on aikoinaan rakennettu neljä linnoitusta merirosvoja vastaan. Nyt ne muodostavat yhdessä vanhan kaupungin kanssa UNESCOn maailmanperintökohteen. Edelliskerralla tutustuimme El Morron ja Real Fuerzan linnoituksiin. Nyt kenraali Maximo Gomezin ratsastajapatsaan ja Malecónin rantakadun ylityksen jälkeen tulimme Castillo de San Salvador de la Puntalle, joka oli neljästä linnoituksesta ainoa, johon ehdimme sisään tällä matkalla. Linnoitukselta avautui näkymää niin Malecónille kuin vastarannan linnoituksillekin.

CU_161103 Kuuba_0356 Havannan Castillo de San Salvador de la PunSan Salvador de la Puntan linnoitukselta on vain tykin kantama vastarannan El Morro-linnoitukselle. Palacio de la Artesanía toimii entisessä Pedroson perheen palatsissa vuodelta 1780.

Palatessamme vanhan kaupungin halki majapaikkaamme pysähdyimme Palacio de la Artesaníalle, jota voi kai sanoa kuubalaistuotteiden pieneksi ostoskeskukseksi. Paikka oli meille tuttu jo edelliseltä matkaltamme.

CU_161103 Kuuba_0532 Turistijono Havannan La Bodeguita del MedioTuristijono Hemingwayn kantapaikkana tunnettuun La Bodeguita del Medioon, vaikka muualta, kuten uudesta ChaChaChásta, mojitot saa edullisemmin ja monien mielestä myös parempina.

Viimeiseksi Havannan päiväksemme olimme varanneet kaupunkikiertoajelun klassikkojenkkiraudalla. Oli matkamme ainoa sadeaamu ja automme oli 20 minuuttia myöhässä, mikä ei sinänsä haitannut, sillä ilma oli kirkastumassa. Kuljettaja oli pahoillaan myöhästymisestään ja lupasi meille lisäaikaa ja mahdollisuuden valita kohteet, joihin haluaisimme ajettavan.

CU_161104 Kuuba_0163 Ford Fairlane 1957 Havannan VallankumousaukViimeisen Havannan päivämme dollarihymy oli vuoden 1957 Ford Fairlane.

Aluksi ajoimme Havanna-tunnelia kanaalin ali vastarannan linnoituksille, jotka muodostavat Parque Histórico Militar Morro-Cabañan. Koska El Morro tuli kuvattua jo edellisellä kerralla, ajoimme nyt Cabañan linnoitukselle. Sen alueella on myös Che Guevaran kotimuseo ajalta, jolloin hän toimi linnoituksen komentajana. Sotahistoriallisessa puistossa on näytteillä myös vallankumoukseen liittyvää sotakalustoa. Linnoitusalueella kohoaa valtava Havannan Kristus-patsas, jolta on mahtavat näköalat niin vanhaan kuin uuteenkin Havannaan.

CU_161104 Kuuba_0032 Havannan Castillo de San Carlos de la CabaCabañan linnoituksen portti ja Che Guevaran kotimuseo Morro-Cabañan sotahistoriallisessa puistossa.
CU_161104 Kuuba_0075 Havannan Kristuspatsas La Cabaña-linnoitukSiellä on myös Havannan Kristus-patsas ja upeat näköalat vanhaan ja keskikaupunkiin.

Tunnelin kautta palattuamme ajoimme rantakatu Malecónia Vedadon kaupunginosaan, jonka tunnetuin kohde on Vallankumousaukio (Plaza de la Revolución). Siellä on Kuuban kai kuvatuin kohde, Che Guevaran jättimäinen kuva hänen entisen työpaikkansa sisäministeriön seinässä. Viereinen liikenneministeriö on saanut sitten viime matkamme seinälleen niin ikään entisen ministerinsä Camilo Cienfuegosin kuvan. Kolmas Vallankumousaukion sankari on vapaustaistelija Jose Martí, jonka jättimäinen muistomerkki on aukion vastakkaisella puolella.

cu_161104-kuuba_0111-havannan-rantakatu-maleconcu_161104-kuuba_0258-yhdysvaltain-uusi-suurlahetysto-havannan-maleconillaRantakatu Malecón johtaa Havannan Centrosta Vedadoon. Sen varrella on myös Yhdysvaltain uusi suurlähetystö.
CU_161104 Kuuba_0160 Havannan Plaza de la RevoluciónVallankumousaukion sankarit Che Guevara ja Camilo Cienfuegos ja välissään Jose Martí.

Toinen Vedadon kuuluisista kohteista on Kolumbuksen hautausmaa (Necrópolis Cristóbal Colón), joka kuuluu maailman suurimpiin. Tutustuimme siihen tarkemmin ensimmäisellä Kuuban matkallamme, mutta halusin paremman kuvan sen tunnetusta La Milagrosan haudasta, jota kuubalaiset palvovat hädänalaisten auttajana.

CU_161104 Kuuba_0202 Kolumbuksen hautausmaan portti Havannan VedKolumbuksen hautausmaan suosituin kohde on La Milagrosa.

Rio Almendares -joen länsipuolella on Miramarin kaupunginosa. Siellä kävimme El Bosque de la Habanan metsäalueella, jota sanotaan Havannan keuhkoiksi.

CU_161104 Kuuba_0218 El Bosque de la Habana Havannan MiramarissaHavannan metsä on sen keuhkot. Siellä viihtyvät korppikotkatkin.
CU_161104 Kuuba_0239 Havannan Parque MiramarHavannan luontoa on myös Miramarin puisto. Illallispaikkamme oli Havannan Hanoi.

Viimeisen iltakävelymme teimme casamme läheiselle Plaza del Cristolle. Vilkkaalla aukiolla oli lähinnä paikallisväestöä. Illallisen söimme Hanoi -ravintolassa, joka ikään kuin yhdisti alkuvuoden Vietnamin matkamme loppuvuoden Kuuban matkaan.

Seuraavana päivänä matkamme jatkui vuokra-autolla länteen Viñalesin laaksoon.

CU_161105 Kuuba_0019 Havannan Vedadoa MalecóniltaViimeinen kuva Malecónilta ennen siirtymistä kiinalaistuneen MG:n rattiin.

KUUBAN KUVIA 2016
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/KUUBA+2016/

 KUUBAN AUTOJA 2016
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/KUUBAN+AUTOJA+2016/

 KUUBAA TURISMIN ALKUASKELISSA
https://sakuva.wordpress.com/2016/10/26/kuuban-turismin-alkuaskelissa/

 KUUBAN KUVAT 1996-97:
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/KUUBA/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA

(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

 SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
HTTP://SAKUVA.BLOGSPOT.FI/


KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

4 kommenttia artikkeliin ”KUUBAN VIEHÄTTÄVÄN RAPISTUNUT PÄÄKAUPUNKI HAVANNA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s