KOLONIALISMIN JA VALLANKUMOUKSEN KESKI-KUUBA

Trinidadin kotikatumme Calle Miguel Calzada (rinnakkaisnimeltään Calle Borrell).

Aiemmat Kuuban postaukset ja kuvakansiot: KUUBAN VIEHÄTTÄVÄN RAPISTUNUT PÄÄKAUPUNKI HAVANNA / LÄNSI-KUUBAA HAVANNASTA VIÑALESIN LAAKSOON / KUUBAN MONIPUOLISTUVA AUTOKANTA / KUUBAN TURISMIN ALKUASKELISSA / KUUBAN KUVAT 2016 / KUUBAN KUVAT 1996-67 / Mistä maista juttuja ja kuvia? : SAKUVAMAAT

CU_161110 Kuuba_0250 Maan lippu Che Guevaran muistomerkillä San

MATKA & CARAVAN 2017  20. – 22.1.2017

Keski-Kuubassa on kolme maailmanperintökaupunkia, joiden status perustuu siirtomaa-aikaiseen arkkitehtuuriin. Niistä yhteen, Camagüeyhin, tutustuimme ensimmäisellä Kuuban matkallamme pari vuosikymmentä sitten. Nyt olivat vuorossa Cienfuegos ja Trinidad.

Cienfuegos ja Trinidad

Matkamme pisin päiväajo vei Viñalesista Cienfuegosiin. Ilta ehti pimetä ennen kuin saavuimme kaupungin keskustaan. Autoliikenne ei paljoa haitannut, mutta hevosajoneuvoa tunki eteen joka suunnalta. Majapaikkamme Hostal Milagrosa sijaitsi muutaman kilometrin ydinkeskustan eteläpuolella Punta Gordan kaupunginosassa. Keskustan kaaoksen jälkeen ajo oli helppoa selkeän ruutukaavan kaupungissa.

Cienfuegosin eteläisin kärki Punta Gorda on kapea niemimaa, jolta avautuu merinäköala kaikkialle. Seuraavana aamuna teimme kävelykierroksen tässä 1900-luvun aristokraattisessa korttelissa. Siirtomaatyyliset hotellit ja villat rannan merimetsoineen kohti niemen kärkeä antoivat merellisen kuvakulman.

CU_161108 Kuuba_0037 Palacio de Valle Cienfuegosin Punta GordassPunta Gordan Palacio de Valle toimii nykyään hotellin ravintolana. Sen takana päivystivät amerikanmerimetsot ja kuningastiira.

Jatkoimme autolla kaupungin keskustaan. Parque Martín laidalla oli runsaasti tilaa, mutta varmuuden vuoksi pysäköimme jalkakäytävällä partioivan poliisin viereen. Kysyimme häneltä pysäköinnin laillisuudesta ja myöntävän vastauksen jälkeen aloimme tutustumisen kauniiseen maailmanperintökaupunkiin.

CU_161108 Kuuba_0309 Cienfuegosin Teatro Tomás TerryCienfuegosin Parque Martí on niin kulttuurin kuin hallinnonkin keskus; Tomás Terryn teatteri ja provinssin hallintopalatsi.

Parque Martí on kolonialistisen Cienfuegosin keskus. Puistoa ympäröivät tärkeät rakennukset teatterista, katedraalista ja museoista provinssin ja kaupungin hallintoon. Yksi museoista on uusklassinen Palacio Ferrer. Sinänsä hienoja huoneita mielenkiintoisempia ovat palatsin terassi ja torni, joista saa loistavat kuvakulmat niin keskusaukiolle kuin muuallekin kaupunkiin.

CU_161108 Kuuba_0197 Cienfuegosin Palacio Ferrer - Casa ProvinciPalacio Ferrer Parque Jose Martílta ja Parque Jose Martí Palacio Ferreristä.

Parque Martín keskipiste on vapaussodan aikaisen kansallissankarin Jose Martín patsas. Toinen mainitsemisen arvoinen patsas esittää laulaja-lauluntekijä Benny Moréa (1919-1963), joka syntyi lähikylässa ja on Cienfuegosin sankari. Hänen patsaansa on pääkatu Paseo El Pradolla ja musiikkiaan myydään CD-levyinä kaupungin turistimyymälöissä.

CU_161108 Kuuba_0097 Cienfuegosin Plaza de ArmasCienfuegosin patsassankarit Jose Martí ja Benny Moré Che Guevaraakaan unohtamatta.

Camilo Cienfuegos oli yksi Kuuban vallankumouksen sankareista ja hänen seinänkokoinen muotokuvansa on Havannan Vallankumousaukiolla liikenneministeriön seinässä sisäministeriön vieressä, jossa taas on tunnettu Che Guevaran kuva. Ihmettelin ettei Cienfuegosin muistomerkkiä löytynyt hänen nimeään kantavasta kaupungista. Pian selvisi, että kaupungin nimi oli ollut Cienfuegos jo 1800-luvun alkupuolelta perustajansa José Cienfuegosin mukaan, joka oli espanjalainen sotilaskomentaja. Eipä silti hänenkään muistomerkkiään kaupungista löytynyt.

Cienfuegosista on Sancti Spírituksen provinssissa sijaitsevaan Trinidadiin vain runsas 80 kilometriä, joten ehdimme majapaikkaamme jo ennen auringonlaskua. Hostal Milagrosa Trinidad on kävelymatkan päässä UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvasta historiallisesta keskustasta, joten ehdimme illaksi sinne. Trinidad osoittautui melkoiseksi turistipaikaksi eikä keskustassa juuri paikallisia näkynyt. Meistä se muistutti tässä mielessä alkuvuoden Vietnamin matkamme Hoi Ania.

CU_161108 Kuuba_0435 Trinidadin Plaza MayorTrinidadissa oli iltaelämää – ainakin ravintoloissa.

Seuraavan päivän ohjelmana oli tutustuminen Trinidadin historialliseen keskustaan. Ennen pääaukiota reitillämme oli Plaza Carillo, jonka varrella on kaupungintalo, San Francisco de Paulan kirkko ja ylellinen Iberostar Grand Hotel.

CU_161109 Kuuba_0032 Trinidadin Plaza CarilloTrinidadin Plaza Carillo ja Plaza Mayorille johtava Calle Rosario.

Vanhan Trinidadin keskus on Plaza Mayor. Sen varrella ja lähietäisyydellä ovat kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, kuten pääkirkko (Iglesia Parroquial de la Santísima), useita museoita ja palatseja sekä monia ravintoloita. Itse aukio on kaunis puisto istutuksineen.

CU_161109 Kuuba_0118 Trinidadin Plaza MayorHistoriallisen Trinidadin keskus on Plaza Mayor.

Muutaman kymmenen metrin päässä aukiosta on entinen San Franciscon kirkko ja luostari, jonka kellotornista on tullut Trinidadin tunnus. Sen terassilta ja tornista on upeat näköalat eri puolille kaupunkia. Luostarin tiloissa toimii nykyään Kansallinen bandiittien vastaisen taistelun museo (Museo Nacional de la Lucha Contra Bandidos), jossa on valokuvia ja taisteluun liittynyttä kalustoa.

CU_161109 Kuuba_0141 Trinidadin Iglesia y Convento de San FranciTrinidadin tunnukseksi muodostuneen luostarin tornista saa hyvän kuvan ympäri kaupunkia.
CU_161109 Kuuba_0207 Trinidadin Kansallinen bandiittien vastaiseLuostarin tiloissa toimii vastavallankumouksellisten vastaista taistelua kuvaava museo.

Lonely Planetin matkaopas suosittelee parin kilometrin valokuvauksellista kävelyreittiä vanhassa kaupungissa. Se lähti Plaza Mayorilta, mutta pian turistilaumojen kansoittama keskusta jäi taakse ja kuvakulmat olivat luvatun kaltaisia. Aluksi joka puolella oli hevostalleja, joista ratsastajat veivät hevosia turistien käyttöön. Reitti muuttui eksoottisemmaksi ja vähemmän turistimaiseksi. Emme kuitenkaan olleet ainoita Lonely Planetinsa lukeneita, sillä muutamia turisteja kulki tasan samoissa jalanjäljissä. Kierros päättyi turistien kansoittaman Plaza Mayorin toiselle puolelle.

CU_161109 Kuuba_0305 Trinidadin Calle EncarnaciónLonely Planetin suosittelema reitti vei vähemmän tunnettuun Trinidadiin.

Kaupungin historiallinen museo toimii aukion lähellä sijaitsevassa Palacio Canterossa, joka valmistui asuinpalatsiksi 1830 paikalliselle sokeriparonille. Palatsin sisätilojen ja museoesineiden lisäksi täälläkin on tarjolla mahtavat maisemat rakennuksen tornista.

CU_161109 Kuuba_0466 Trinidadin kaupungin historiallinen museo PPalacio Canteron tornista avautui näkymät kaupunkiin, mm. toiselle näköalatornille.
CU_161109 Kuuba_0447 Trinidadin kaupungin historiallinen museo PPalatsissa toimii Trinidadin kaupungin historiallinen museo.

Trinidadin historiallinen vanha kaupunki jakaa UNESCOn maailmanperintöstatuksensa sen itäpuolisen Los Ingenioksen (sokeritehtaiden) laakson kanssa. Lähdimme autolla provinssin pääkaupunkiin Sancti Spiritukseen johtavaa tietä. Pysähdyimme ekalle kuvaustauolle kaupungin itäosassa sijaitsevalle Plaza Santa Analle, jossa on osittain raunioitunut 1700-luvun Santa Anan kirkko. Aukio pelikenttineen on etenkin lasten suosima. Mirador de la Loma del Puerton näköalapaikalta muutaman kilometrin päästä on hienot maisemat laaksoon ja sokeriruokopelloille. Alueella oli aikoinaan 50 sokeritehdasta.

CU_161110 Kuuba_0038 Valle de los Ingeniosin panoraama Mirador dValle de los Ingeniosin panoraamaa ja sokeripuristin Mirador de la Loma del Puertolla.

Laakson pääkohde on Manaca-Iznagassa sijaitseva maatila (Hacienda Ingenio Manaca Iznaga) ja sen torni (Torre de Manaca Iznaga), josta maanomistaja tarkkaili pelloilla raatavia orjiaan. Tilan siirtomaatyylinen päärakennus on ravintolana ja alueella on runsaasti käsityömyyntiä. Iznagan asemalta on höyryjunayhteys Trinidadiin.

CU_161110 Kuuba_0048 Valle de los Ingeniosin Torre de Manaca IznManaca Iznagan tornista on panoraamaa niin Ingeniosin laaksoon kuin haciendallekin.

Santa Clara ja Remedios

Jatkoimme pohjoiseen Villa Claran provinssiin ja sen pääkaupunkiin Santa Claraan. Kaupunkia lähestyttäessä ei jäänyt epäselväksi, että edessämme oli Che Guevaran kaupunki. Kuuban vallankumouksen viimeinen taistelu käytiin Santa Clarasta ja Che Guevaran joukkojen vallattua sen pakeni diktaattori Batista Kuubasta aluksi Dominikaaniseen tasavaltaan ja sieltä Portugaliin ja Espanjaan, jotka siihen aikaan olivat diktatuureja. Batistan paettua Castron joukot valtasivat Havannan 1.1.1959.

CU_161110 Kuuba_0142 Amerikantuulihaukka Sancti Spírituksen proSancti Spírituksesta Villa Claraan meidät saattelivat amerikantuulihaukka ja ani.
CU_161110 Kuuba_0200 Santa Claran Che Guevara-kylttiSanta Claraan johdattivat tienviittoja paremmin Che Guevaran kuvat.

Santa Claran Plaza de la Revolución Che Guevaralla on hänen valtava muistomerkkinsä (Memorial Comandante Ernesto Che Guevara) ja sen alla Chen hautamausoleumi sekä museo. Mausoleumissa ja museossa on paitsi kuvaus kielletty myös kameran ja kaikkien laukkujen vienti niihin kielletty.

CU_161110 Kuuba_0232 Che Guevaran muistomerkki ja mausoleumi SanChe Guevaran muistomerkki sekä mausoleumi ja museo sen alapuolella.

Muistomerkiltä ajoimme kaupungin keskusaukiolle (Parque Leoncio Vidal), jolla on teatteri (Teatro La Caridad), provinssin hallintopalatsi, kaupungintalo, hotelleja sekä mielenkiintoisia veistoksia.

CU_161110 Kuuba_0277 Santa Claran Calle Rafael TristáCalle Rafael Tristá johtaa Che Guevaran muistomerkiltä suoraan pääaukio Parque Leoncio Vidalille.

Santa Clarasta itään lähes Atlantin rannalla on kätketyksi kolonialismin aarteeksi mainittu Remedioksen kaupunki. Maan turistiviranomaiset ovat nyt valinneet sen nousevaksi matkailukaupungiksi. Iältään se on virallisesti kahdeksas espanjalaisten aikoinaan Kuubaan perustamista taajamista, mutta monien mielestä Kuuban toiseksi vanhin kaupunki (1513). Remedioksen Parque Martí on Kuuban ainoa keskusaukio, jonka varrella on kaksi kirkkoa. Aukion laidalla on myös tunnetun kuubalaisen muusikon Alejandro García Caturlan synnyinkotimuseo ja El Louvren baari, jonka väitetään olevan Kuuban vanhin yhtäjaksoisesti toiminut baari vuodesta 1866 alkaen.

CU_161110 Kuuba_0341 Remedioksen Plaza Martí Villa Claran provi
Remedioksen Parque Martí osoittaa kaupungin todella olevan kolonialismin kätketty aarre. Vasemmalla San Juan Batistan kirkko, kulttuuritalo, hotelli Barcelona ja vanha El Louvren baari, oikealla Bien Viajan kirkko, García Caturlan museo ja hotelli Camino del Principe.

Marraskuun päivät ovat lyhyitä tropiikissakin. Matkan suunniteltu jatkaminen Sancti Spíritukseen piti peruuttaa ja palata samaa tietä Santa Claraan ja sieltä Trinidadiin. Kartan mukaan suorin ja Trinidadiin ohjattu tie oli koko matkamme ala-arvoisin ja lähes ajokelvoton. Valtavia kuoppia mahdollisuuksien mukaan väistellen ja eteenpäin madellen pimeäkin pääsi yllättämään. Tien surkeus yllätti siksikin, että se kulki Topes de Collantesin matkailualueen kautta. Tuskallisen taivalluksen jälkeen pääsimme sentään viimein takaisin casallemme, jossa jo aiemmaksi tilaamamme illallinen odotti.

CU_161110 Kuuba_0191 Manicaragua Villa Claran provinssissaLyhyet kuvaustauot Manicaraguan ja Camajuanin pikkukaupungeissa Villa Clarassa paljastivat niidenkin kolonialistiset piirteet.

Sikojenlahti ja Varadero

Trinidadin jälkeen piti vuokra-auto palauttaa Varaderoon. Aikaa oli kuitenkin koko päivä seuraavaan aamupäivään asti. Jäljellä oli vielä yksi kohde ennen Kuuban lomapääkaupunkia. Sikojenlahden maihinnousuyrityksestä oli kulunut 55 vuotta, joten se oli esillä monin paikoin. Menomatkallamme Cienfuegosiin pysähdyimme Australian kylässä, jonka entisen sokeritehtaan toimistossa oli maihinnousun aikaan Fidel Castron komentokeskus. Nyt siinä toimii Museo de la Comandancia, joka esittelee paitsi komentokeskuksen toimintaa myös sokeritehtaan historiaa. Oman sotakaluston lisäksi museon pihassa on alasammutun jenkkihävittäjän jäännökset.

CU_161107 Kuuba_0147 Australian entinen sokeritehdas MatanzasinAustralian entinen sokeritehdas, jonka toimistossa on nyt Museo de la Comandancia.
CU_161107 Kuuba_0108 Australian Museo de la Comandancia entisenMuseo esittelee niin komentokeskuksen kuin sokeritehtaankin historiaa.

Trinidadista ajoimme samaa tietä pois kuin sinne tullessammekin Cienfuegosin ohi ja käännyimme etelään vievälle tielle. Liikenne oli varsin verkkaista ja niinpä monin paikoin puolet tien leveydestä oli otettu riisinkuivauksen käyttöön.

CU_161111 Kuuba_0039 Rio Caña Trinidadissa Sancti Spiritusin prRio Cañan suiston taukopaikalla pitivät seuraa lumihaikara ja kalkkunakondori.
CU_161111 Kuuba_0058 Riisinkuivausta tiellä Cienfuegosin ja MatRiisille riitti kuivatustilaa Sikojenlahden tiellä. Tienvarsilla eri puolilla oli maihinnousun torjuntaan viittaavia Kansan voiton 55. vuosipäivän julistetauluja.

Huhtikuussa 1961 Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kouluttamat 1400 vastavallankumouksellista kahden CIA-agentin kanssa suorittivat maihinnousun Sikojenlahdella. Yritys kuitenkin epäonnistui ja hyökkääjät tuhottiin tai vangittiin. Fidel Castro osallistui itse hyökkäyksen torjuntaan tankilla, joka on nyt Havannan Vallankumousmuseon edustalla.

CU_161111 Kuuba_0068 Sikojenlahden Museo Girón Matanzasin provi

Sikojenlahden (Playa Girón) pääkohde on Museo Girón, joka esittelee siellä käytyä taistelua kuvin ja esinein. Näytillä on niin omaa kuin viholliselta saatua kalustoa ja täälläkin on nähtävissä alas ammutun jenkkikoneen jäännökset.

CU_161111 Kuuba_0070 Sikojenlahden Museo Girón Matanzasin proviSikojenlahden Museo Girónin edustalla on lentokoneita ja tankkeja, sisällä taas valokuvia ja pienempiä esineitä.
CU_161111 Kuuba_0102 Sikojenlahden Museo Girón Matanzasin proviMuseon takapihalla on alasammutun jenkkikoneen jäännökset. Siellä vilistelivät myös veikeät kippurapyrstöliskot (Cuban Curly-tailed Lizard), joiden virallista suomenkielistä nimeä en mistään löytänyt.

Mielenkiintoinen kohde on myös itse Sikojenlahti. Sen valkohiekkaiset Karibianmeren rannat kuuluvat Hotel Playa Girónille ja niitä suojaa valtava betoninen aallonmurtaja viestittäen ettei maihinnousua enää ainakaan tätä kautta kannata yrittää.

CU_161111 Kuuba_0156 Sikojenlahden hiekkarantaa Matanzasin proviSikojenlahden hiekkarantaa ja sitä suojaava aallonmurtaja.

Matka jatkui rannan suuntaisesti Playa Largaan, joka sekin on lomakohde. Se on myös portti linnuistaan ja muusta luonnostaan tunnetulle Zapatan niemimaalle. Me kuitenkin erosimme rannasta kohti Australiaa, jossa ylitimme Autopista Nacionalin jatkaen sokkeloisia pikkuteitä Varaderon rantalomakaupunkiin. Matkastamme oli jäljellä kolme päivää Sol Serenasin all inclusive -hotellissa.

CU_161111 Kuuba_0188 Playa Larga Matanzasin provinssissaPlaya Largan uima- ja palmurantaa sekä jalohaikara Zapatan niemimaan portilla.

Ensimmäinen Varaderon päivämme kului kaupungin keskustassa, johon tutustuimme auton palauttamisen jälkeen. Lomakaupunki tarjosi lähinnä ostosmahdollisuuksia, kolonialistista arkkitehtuuria ei juurikaan silmään tai objektiiviin osunut. Kaduilla kruisailivat klassiset avoautot turisteineen. Lopulta kävelimme muutaman kilometrin matkan hotellialueellemme.

CU_161112 Kuuba_0040 Virkkausta Varaderossa Matanzasin provinssiVaraderon kaupungin tarjonta oli lähinnä matkamuistoja ja auto- tai hevosajelua.

Paria viimeistä päivää voikin kutsua lomaksi. Ne kuluivat nauttien all inclusive-tarjonnasta, valkoisesta rannasta ja Atlantin puoleisesta turkoosista merestä.

CU_161114 Kuuba_0046 Varaderon hotellirantaa Matanzasin provinssKuuban matkamme vikat päivät Varaderossa olivat merta ja rantaa…
CU_161115 Kuuba_0023 Varaderon Sol Serenasin aulabaari Matanzasi…sekä all inclusivea.
CU_161113 Kuuba_0033  Ruskokruunukerttuli Varaderossa MatanzasinHotellialueellamme asustivat turistien lisäksi ruskokruunukerttulit, antillienmölyturpiaanit ja tutut varpuset.
CU_161115 Kuuba_0069 Provinssipääkaupunki MatanzasTie Varaderosta Havannaan vei provinssipääkaupunki Matanzasin kautta. Havannasta Amsterdamiin lennättänyt KLM:n Airbus 330 oli osuvasti nimetty Plaza de la Catedral – La Habanaksi.

 

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

 SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
HTTP://SAKUVA.BLOGSPOT.FI/


KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA

 HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

 

Yksi kommentti artikkeliin ”KOLONIALISMIN JA VALLANKUMOUKSEN KESKI-KUUBA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s