OMAN JA EMIRAATIT VUOSIKYMMEN SITTEN

Masqatin vanhaa kaupunkia Al Miranin ja Al Jalailin linnoille ja sulttaanin Al Alam-palatsille.

ARABIEMIRAATTIEN KUVIA   OMANIN KUVIA   MISTÄ MAISTA JUTTUJA & KUVIA?

Viime vuosikymmenellä kiertelimme Lähi-idän seutuja. Tutuiksi tulivat Libya, Syyria, Jordania ja Iran sekä viimeksi Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Oman. Elettiin aikaa, jolloin tanskalaispiirtäjän Muhammed-pilkkakuvat raivostuttivat islamilaisissa maissa emmekä mekään tunteneet aina olevamme kovin tervetulleita.

IR591410 Iran Isfahanin Imaamin aukioIran ja Jordania ovat edelleen suosittuja matkailukohteita, vaikka Jordaniakin on kärsinyt terrorismista. Esfahanin (Isfahanin) Imaaminaukio on UNESCOn maailmanperintökohde. Ammanin roomalainen teatteri.

Sitten nousi arabikevään toivo jota seurasi epätoivo. Sotien seurauksena ei kolmea valtiota Syyriaa, Libyaa eikä Jemeniä käytännössä ole olemassa, eikä Irakia ja Afganistaniakaan voi pitää kovin vakaina. Lähi-idän sodissa on mukana monia valtioita niin läheltä kuin kauempaakin.

SY560914 Syyria Elokuvateatteri DamaskoksessaSyyrian ja Libyan kuvat saattavat jäädä päivittämättä. Ilmapiiri sotaa edeltäneessä Syyriassa oli varsin suvaitseva kun täyshunnutettu nainen ja eroottinen elokuva Damaskoksessa mahtuivat samaan kuvaan. Gaddafin Libyassa liputettiin pelkkää vihreää. Tripolin keskustaa 2003.

Viime lokakuun lopulla tuli hyvä Finnair Plus -tarjous, jossa muutaman päivän ajan sai palkintomatkoja normaalia pienemmällä pistemäärällä; Euroopan lennot 30 000 pisteellä ja Pohjoismaiden lennot 15 000 pisteellä. Kun pisteitä oli karttunut toistasataatuhatta, saatiin molemmille molemmat ja vähän jäi varastoonkin. Finnairin listoissa Dubai on Eurooppaa ja Krakova kuuluu Pohjoismaihin, joten siinä varauksemme.

Edellisellä Arabianniemimaan matkallamme kiertelimme Omania sekä kaikissa seitsemässä emiirikunnassa. Nyt käymme Dubain lisäksi Abu Dhabissa tutustumassa jättimoskeijaan, jota viime matkamme aikaan vasta rakennettiin. Matkan painopiste on kuitenkin kolmessa pienemmässä maassa, Kuwaitissa, Qatarissa ja Bahrainissa.

AE608327 Arabiemiraattienliitto Maan lippu Fujairahissa1500 kilometriä Yhdistyneiden arabiemiraattien ja Omanin teillä helmikuussa 2006.

Dubaista Ra’s al-Khaimaan

Viikon kiertomatkamme helmikuussa 2006 räätälöitiin yhdessä Soile Toursin kanssa. Finnairin suoran lennon jälkeen tutustuimme ensimmäisen päivän Dubaihin; kaupunkikiertoajelu, rantaelämää, tärkeimmät moskeijat, jättilippu UAE:n perustamispaikalla, vanhaa kaupunkia, museo ja linnoitus, sitten joen yli soukeille, joissa kävellen päiväohjelma täyttyi.

AE606413 Arabiemiraattienliitto Dubain Greekin molempia rantojaDubain liikekeskustaa Creekin molemmin puolin ja Dubain linnake museoineen.
AE606603 Arabiemiraattienliitto Dubain GreekCreekiä vähän liikekeskustan ulkopuolella ja maustesouk vastarannalla.

Seuraavana päivänä alkoi kiertomatkamme auton ja kuskin kanssa. Kolmekymmentä kilometriä Dubaista pohjoiseen on Sharjan emiraatin samanniminen pääkaupunki. Se on Arabiemiirikuntien kolmanneksi suurin kaupunki Dubain ja Abu Dhabin jälkeen. Se on myös suosittu rantalomakohde. Ilmapiiriltään se on emiraateista ahdasmielisin johtuen Saudi-Arabian suuresta vaikutuksesta. Koska Sharjalla ei ole juurikaan öljyä, saa se taloudellista tukea saudeilta. Sen ehtona taas on täydellinen alkoholikielto ja sharia-laki raipparangaistuksineen.

AE606936 Arabiemiraatit Sharjan Kuningas Faisalin moskeijaSaudi-Arabian rakennuttaman kuningas Feisalin moskeijan hinta sharjalaisille oli sharia-lain hyväksyminen. Moskeijoita riittää emiraatissa muutenkin.

Yhtenäinen taajama jatkuu Persianlahden rantaa Dubaista Sharjan kautta Ajmaniin, joka sekin on oman (UAE:n pienimmän) emiraatin pääkaupunki. Ajman on monessa asiassa Sharjan vastakohta. Siellä on suhteellisen vapaa alkoholipolitiikka ja mekin kävimme yleisessä viinakaupassa. Se tosin sijaitsi korttelin sisäpihalla ilman mainoskylttejä. Valokuvaaminenkin kiellettiin piha-alueella. Toinen pysähdys oli linnalla, jossa on Ajmanin museo.

AE607236 Arabiemiraattienliitto Ajmanin linnakeAjmanin ykköskohde on sen linnake ja museo. Suhteellisen vapaamielisenkin emiraatin hallitseva rakennus on Suuri moskeija.

Rannan suuntaisesti pohjoiseen jatkettaessa tulimme Umm Al Quwainin emiraattiin ja kaupunkiin. Täältä ikuistuivat sheikin puisto, linnake ja tietysti moskeijoita sekä satama, joka on öljyttömän emiraatin taloudelle tärkeä.

AE607311 Arabiemiraatit Miekkakalaveistos liikenneympyrässä UmUmm Al Quwainin liikenneympyröissä on eläinaiheita, joista tunnetuin on kai tämä miekkakala. Linnake ja museo tietysti täälläkin ja kellotornin takana Šeikki Zayedin moskeija.

Pohjoisin emiraatti on Ra’s al-Khaima, joka sekin on melko uskonnollinen. Ensimmäinen pysähdyksemme oli Al Jazirah Al Hamran autiokaupunki ennen pääkaupunki Ra’s al-Khaimaa, joka oli seuraava yöpymispaikkamme.

AE607420  Arabiemiraatit Al Hamran autiokaupunki Ras Al KhamahisAl Hamran autiokaupunki ennen pääkaupunki Ra’s al-Khaimaa ja sen hotellia, josta näkymää kaupunkiin.

Ra’s al-Khaimassa oli enemmän aikaa kävellä vanhassa kaupungissa, jossa kohosi myös monia moskeijoita. Täälläkin oli museo vanhassa linnoituksessa. Illalla kävimme ostoskeskus Manar Mallissa, jossa oli monenlaista ohjelmaa säkkipillinsoittajista lasten tapahtumaan.

AE607511 Arabiemiraatit Tuulten torni Ras Al Khamahin linnakeellTuulten torni Ra´s al-Khaiman linnakkeella ja säkkipilliesitys Manar Mall -ostoskeskuksessa.

Ra’s al-Khaimasta Fuijairaan

Ra’s al-Khaimasta käännyimme etelään Persianlahden jäädessä taakse ja Hajarvuoriston kohotessa edessä. Ensimmäinen pysähdys oli Al-Filayan kamelikilparadalla, jolla oli menossa harjoitukset. Kameleita riitti vielä tien varrellekin, kun jatkoimme matkaa Khattin kuumalle lähteelle, jonka pinta silloin oli kovin alhaalla. Infrastruktuurin rakentaminen oli käynnissä ja nyt se onkin jo melkoinen turistikeskus.

AE607712 Arabiemiraatit Ras Al Khamahin kamelikilparataHarjoitukset Ra´s al-Khaiman kamelikilparadalla ja perjantaimarkkinat Masafin Fuijairan puolella.

Fuijairan emiraatin rajalla pysähdyimme Masafin perjantaimarkkinoille (jotka nimestään huolimatta ovat avoinna koko viikon). Emiraattien raja kulkee kaupungin halki. Tällä alueella emiraattien rajat ovat muutenkin melko sokkeloisia, sillä niillä on useita erillisalueita ja myös parin emiraatin yhteisalueita. UAE:n sisällä on lisäksi Omanin sulttaanikunnan erillisalue ja sen keskellä taas alue Sharjan emiirikuntaa.

Hyvä esimerkki rajapolitiikasta on Dibban satamakaupunki Omaninlahden rannalla. Se on jaettu poliittisesti kolmeen osaan Fuijairan ja Sharjan emiraateille sekä Omanille.

AE608012 Arabiemiraatit 7 emiraatin liikenneympyrä Fujairahin DSeitsemän emiraatin liikenneympyrä (yksi pytty takana) Fuijairan Dibbassa. Kaupungin pramein moskeija on (tietty) Sharjan puoleisessa kaupunginosassa.

Dibbasta etelään ajelimme Omaninlahden rantaa lähinnä Fuijairan emiraatissa. Sharmissa oli hedelmämarkkinat ja Badyahissa emiraattien vanhin moskeija (mahdollisesti vuodelta 1446).

AE608021 Arabiemiraatit Hedelmämarkkinat Sharmissa FujairahissaSharmin hedelmämarkkinat ja maan vanhin moskeija Badyahissa, molemmat Fuijairassa.

Ennen Fuijairan pääkaupunkia oli vielä Sharjalle kuuluva Khor Fakkanin satamakaupunki. Kukkulalla kaupungin yllä näimme šeikin kesäpalatsin.

AE608103 Arabiemiraatit Sheikin kesäpalatsi Khor Fakkanissa ShaItäisen Sharjan läpi ajettaessa näkyi šeikin kesäpalatsi Khor Fakkanin kaupungin yllä. Ennen Fuijairan pääkaupunkia kuivattiin kalaa maahan levittämällä.

Fuijairaan palattua ennen sen pääkaupunkia näimme yliopiston, sataman ja maahan kuivumaan levitettyjä kaloja. Seuraavan yön hotellimme oli Fuijairassa, joten meillä oli taas enemmän aikaa tämän emiraatin pääkaupungille. Kävelimme vanhassa kaupungissa, linnoituksella ja brittien pommittaman vanhan kaupungin raunioilla sekä tutustuimme šeikin puutarhaan hedelmineen ja eläimineen. Fuijaira on ainoa Omaninlahden rannalla oleva emiraattipääkaupunki, muut kuusi ovat Persianlahden rannalla.

AE608136 Arabiemiraatit Fujairahin linnaFuijairankin päänähtävyys on linnoituksen museo. Uimaan pääsi kaupungin Omaninlahden hotellirannalla.
AE608229 Arabiemiraatit Fujairahin Šeikin puutarhaFuijaira on maatalousaluetta ja Šeikin puutarhakin on lähinnä mallimaatila.

Fuijairasta Masqatiin

Seuraavana päivänä matka jatkui Omanin sulttaanikuntaan. Rajalla vaihtuivat niin kuski kuin autokin. Ensimmäinen pysähdyksemme oli Soharin satamakaupunki, jossa käytiin kalamarkkinoilla ja linnakkeella.

OM608523 Oman Soharin panoraamaa linnakkeeltaSoharin panoraamaa linnalta ja tonnikalan leikkausta kalahallissa.

Rantatieltä poikkesimme sisämaahan ja Al Hazmin ja Rustaqin kuvaustaukojen kautta Nakhaliin. Siellä tutustuimme linnaan, kaupunkiin, keitaaseen ja kuumiin lähteisiin. Seebissä tulimme taas rantatielle, jota maan pääkaupunkiin Masqatiin ensimmäiseksi Omanin yöksemme.

OM608605 Oman Al Hasmin linnaOmanissa linnoja riitti, tässä Al Hasmissa sekä koulupojat Rustaqin linnalla.
OM608730 Oman Nakhalin linnaNakhalin linna ja kuumat lähteet.

Masqatin hotellihuoneemme 14. kerroksesta avautuivat näkymät pääkaupungin uuteen osaan. Kävelykierros alueella vei useiden ministeriöiden ja muiden julkisten rakennusten kautta. Kaupunkiajelu kuskin kanssa vei aluksi hiekkarannan kautta Sulttaani Qaboosin viiden minareetin suurmoskeijalle.

OM609023 Uutta Masqatia hotelliltaMasqatin uutta kaupunkia hotellihuoneesta. Uuden keskustan vanhin maamerkki on sen kellotorni.
OM609428 Oman Masqatin Sulttaani Qaboosin suuri moskeijaSulttaani Qaboosin viiden minareetin suurmoskeijaan pääsevät muutkin kuin muslimit. Kaikkiaan sinne mahtuu 20 000 henkeä. Kuskimme koraanihyllyllä.

Moskeijan jälkeen kierros jatkui Matrahiin, joka virallisesti on oma Masqatissa kiinni oleva kaupunkinsa. Kävimme kala- ja vihannesmarkkinoilla sekä vanhassa soukissa. Vanhassa kaupungissa oli pysähdys sulttaanin palatsilla, joka ei kuitenkaan ole avoinna turisteille ja käynti Bait al Zubairin museossa (jossa ei saanut sisällä kuvata).

OM609705 Oman Masqatin Mutrah SouqMatrahin souk ja sulttaanin Al Alam -palatsi. Tätä lähemmäksi emme olleet tervetulleita.

Masqatista Nizwaan

Masqatista matka jatkui sisämaahan ja etelään. Tie kulki Hajarvuoriston eteläreunaa sivuten Fanjan ja Bidbidin keidaskaupunkeja (tai kyliä). Ensimmäinen kohteemme oli Birkat Al Moyzin niinikään keidaskaupunki linnoineen, vanhoine taloineen ja moskeijoineen sekä raunioineen. Hotellimme oli puolivälissä ennen Nizwaa.

OM609807 Oman Fanjahin keidas ja kylä BidbidissäFanjahin-Bidbidin keidasta taustanaan eteläinen Hajarvuoristo ja Birkat Al Moyzin keidaskaupunki.

Nizwalla on ollut tärkeä osa Omanin historiassa ja 500-600-luvuilla se toimi maan pääkaupunkina. Nizwan 1600-luvun linna on paitsi museo, myös hyvä näköalapaikka kaupunkiin ja vuorille. Falaj Darisin kastelujärjestelmä on yksi viidestä UNESCOn maailmanperintökohteen muodostavasta Aflaj-kastelujärjestelmästä. Nizwan vanha souk (tai basaari) on maan vanhimpia. Nizwa tunnetaan myös imaamin kaupunkina. Meneillään olivat tunnetut karjamarkkinat (Goat Market) ja muutenkin vilkasta basaarielämää.

OM609915 Oman Nizwan linna ja moskeijaNizwan maamerkit markkina-alue (Goat Market ja East Souq), linna ja moskeija sekä muuta kaupunkia linnalta pitkin tykin piippua.
OM610005 Oman Nizwan karjamarkkinat (Goat Market)Nizwan karjamarkkinoita miehineen ja naisineen, lehmineen ja vuohineen.

Nizwasta Al-Ainiin

Omanissa meitä todellakin vietiin linnasta linnaan. UNESCOn maailmanperintölistalla olevassa Bahlan linnassa oli saneeraus vielä kesken, mutta Jabridin linna museoineen ja näköaloineen otti meidät vastaan.

OM610408 Oman  Bahlan linnaBahlan linnaa saattoi remontin vuoksi kuvata vain ulkopuolelta, mutta Jabridissa objektiivi suuntautui niin jykevään linnaan, sen museoon kuin ylhäältä avautuvaan panoraamaankin (myös kylälle).

Viimeinen Omanin ajo-osuus vei Ibrin kautta taas Emiraattien puolelle. Aamuisen kaatosateen seurauksena Ibridin kadut tulvivat, mutta veden alla oli sentään kova tie.

OM610635 Oman Tulvaa IbridissäEmiraatteihin ajettiin tulvivan Ibrin läpi. Tien sivuun jäivät varakkaiden asunnot omine moskeijoineen.

Matkamme seitsemäs (ja viimeinen) muttei todellakaan vähäisin emiraatti oli Abu Dhabi. Se on koko maan hallinnollinen ja taloudellinen keskus. Emiraatti käsittää 80% koko liittovaltion pinta-alasta ja sillä on 70% maan varakkuudesta. Sen ja koko Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupunki Abu Dhabi on kuitenkin asukasluvultaan vasta maan toiseksi suurin Dubain jälkeen.

Heti rajan jälkeen tulimme emiraatin toiseksi suurimpaan (ja maan neljänneksi suurimpaan) kaupunkiin Al-Ainiin. Se sijaitsee Buraimin keitaalla, joka on suosittu varsinkin kotimaan matkailijoiden keskuudessa. Al-Ainin kulttuurikohteet on Arabiemiraattien ainoa UNESCOn maailmanperintökohde. Se oli myös seuraava yöpymispaikkamme

AE610723 Arabiemiirikunnat Al Ainin Sheikh Zayed Palace Museum(UAl-Ainin palatsimuseo ja Kansallismuseo Al Jahilin linnakkeessa ovat kaupungin tärkeimmät kulttuurikohteet, vaikkemme niihin sisälle ehtineetkään.

Palatsimuseon, moskeijan ja linnan (jossa on kansallismuseo) ulkokuvausten jälkeen tutustuimme kaupungin keskustassa olevaan Al-Ainin keitaaseen, joka sekin on osa maailmanperintökohdetta. Pysähdyimme vielä kamelimarkkinoilla ennen 150 kilometrin ajoa Abu Dhabin kaupunkiin.

AE610803 Arabiemiirikunnat Al Ainin keidas (UNESCO)Al-Ainin kaupunkikeidas ja laajat kamelimarkkinat olivat kuvauksellisia paikkoja.

Al-Ainista Dubaihin

Saavuimme Abu Dhabiin sateisessa säässä. Arabiemiraattien pääkaupunkikaan ei jäänyt ilman linnakkeella käyntiä. Tämä kaupungin vanhin kivirakennus Qasr al-Hosn on jäänyt pilvenpiirtäjien ympäröimäksi.

AE611012 Abu Dhabin Qasr al-Hosnin linnakeQasr al-Hosnin linnake on jäänyt pilvenpiirtäjien puristukseen. Kulttuuriaukion vähemmän sotaista kuvanveistoa.

Kulttuuriaukiolla veistosten mallit vaihtelivat arabialaisesta teekannusta kanuunaan. Sateisella Cornichella oli hiljaista, joten siirryimme pitämään sadetta Marina Mallin ostoskeskukseen. Ulkokuvaukselle pysähdyimme ylellisen Emirates Palace -hotellin edustalla sekä perinteisellä dhow-laivatelakalla, josta on näkymä myös Suurelle moskeijalle. Kaupungin laidalla valmistui Šeikki Zayedin moskeija, josta ainakin silloisen tilanteen mukaan oli tulossa maailman toiseksi suurin moskeija Mekan jälkeen.

AE611122 Abu Dhabin rantaa CornicheltaSateista Cornichea enemmän veti puoleensa Marina Mallin Starbucks.
AE611134 Abu Dhabin Emirates Palace-hotelliTätä lähempää tuttavuutta Emirates Palacen hotelliin ei ohjelmassamme ollut. Pidempi paussi pidettiinkin dhow-veneveistämöllä.
AE611229 Arabiemiraatit Abu Dhabia Suurelle moskeijalleSuuri moskeija ja valmistuva Šeikki Zayedin moskeija edustivat pääkaupungin uskonnollista puolta.

Suurimman osan jäljellä olleesta 150 kilometrin matkasta ajoimme sadesäässä, mutta Dubaihin saavuttuamme oli ilma jo kirkastunut. Hotellille päästyämme teimme vielä ennen aamuyöstä tapahtunutta paluulentoamme kävelykierroksen Bastakiyan vanhassa kaupungissa Suuren moskeijan ohi perinnetaloille tuulten torneineen.

AE611327 Arabiemiraatit Dubain keskustaa hotellihuoneestaDubain keskustaa hotellihuoneesta ennen viimeistä kävelyretkeämme Bastakiyan perinnetaloille tuulten torneineen.

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
HTTP://SAKUVA.BLOGSPOT.FI/

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
 HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

4 kommenttia artikkeliin ”OMAN JA EMIRAATIT VUOSIKYMMEN SITTEN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s