DUBAISTA ABU DHABIIN

Pääkohteemme Yhdistyneissä arabiemiraateissa oli Abu Dhabin Šeikki Zayedin moskeija.

OMAN JA EMIRAATIT VUOSIKYMMEN SITTEN  /  ARABIAN NIEMIMAAN KUVIA 2017
YHDISTYNEIDEN ARABIEMIIRIKUNTIEN KUVIA 2006  /  OMANIN KUVIA 2006
MISTÄ MAISTA JUTTUJA JA KUVIA ?

AE_170207 Arabiemiraatit_0368 Maan lippu Abu Dhabissa

Toinen Arabian niemimaan matkamme alkoi (kuten edellinenkin) Finnairin suoralla lennolla Dubaihin. Nyt lennot kuitattiin kertyneillä Finnair Plus -pisteillä. Se ei ollutkaan ihan yksinkertaista. Kun pani rastin ruutuun Finnair Plus -lentopalkinto, tuli yleensä aina vastaus: ”Emme löytäneet vapaita paikkoja valitsemallasi haulla. Ole hyvä ja muuta hakukriteerejä ja yritä uudelleen”. Kun poisti rastin Finnair Plus -ruudusta, alkoi vapaita paikkoja löytyä. Ei siis auttanut muu kuin tehdä hakuammuntoja, kunnes löytyi Finnairin hyväksymä ajankohta. Lopputulos jäi vähän suunniteltua lyhyemmäksi matkaksi. Toivoisin Finnairilta sen verran asiakaspalvelua, että se heti ilmoittaisi lennot, joille palkintomatkoja voi käyttää.

Ensimmäinen takaisku tuli, kun Finnair ilmoitti, että lentomme Dubaihin on peruutettu. Tilalle se tarjosi puoli vuorokautta myöhemmin lähtevää lentoa. Hyvä, että edes silloin, mutta ohjelmastamme se vei Dubain kuvapäivityksille varatun päivän. Sinne jäi aikaa vain iltakävelyn verran.

AE_170206 Arabiemiraatit_0022 Dubain esikaupunkia ilmasta

Bur Dubain perinnekohteet

Dubai tunnetaan ennen kaikkea pilvenpiirtäjistään kuten maailman tällä hetkellä korkein rakennus Burj Khalifa, joka nyt jäi ulkokuvausten varaan. Nykyään Dubai on myös perinnekulttuurikohde. Historiallisessa Bur Dubaissa on 1990-luvun lopulla entisöity Al-Fahidin (eli Al Bastakiyan) vanha kaupunginosa Arabian niemimaalle tyypillisine tuulitorneineen jotka hoitavat ilmastointia. Meren ja Bur Dubain välissä on siihen kiinnikasvanut Shindaghan alue, josta emiraattia hallittiin 1950-luvun loppupuolelle saakka.

AE606420 Arabiemiraatit Dubain linnake ja museoAl Fahidin linnoituksen naapurissa on Suuri moskeija korkeine minareetteineen. Perinnetalojen takana taas kohoaa Bastakiyan moskeijan minareetti. Kuvat vuodelta 2006.

Al-Fahidiin tutustuimme aiemmalla UAE:n matkallamme 2006. Alueella on perinnetalojen lisäksi myös Al Fahidin linnoitus, joka on kaupungin vanhin säilynyt rakennus. Nykyään siinä toimii Dubain mielenkiintoinen museo. Sen naapurissa on Suuri moskeija, jonka minareetti on kaupungin korkein. Vanhaa kaupunginmuuriakin on vielä nähtävillä.

AE_170206 Arabiemiraatit_0158 Rebuilt and Rehabilitation HistoriHistoriallisella Shindaghan alueella on menossa laaja rakennus- ja entisöintibuumi. Alueen tunnetuin kohde Šeikki Saeed Al Maktoumin talo on museona.
AE_170206 Arabiemiraatit_0142 Shindaghan SaruqAl-Hadid ArchaeoloSaruq Al-Hadid Archaeology Museum kuuluu alueen uusiin museoihin. Promenaadin toisella puolella purjehtivat Creekiä valaistut illallisristeilyalukset.

Nyt Dubain iltakävelymme suuntautui hotellin lähellä olevalle ja Dubai Creekin rannalla sijaitsevalle Shindaghan perinnekyläalueelle. Sen tunnetuin kohde ja museo on Šeikki Saeed Al Maktoumin talo, joka aikoinaan oli hallitsijan asunto. Toinen vanha kohde alueella on Heritage & Diving Villages. Näiden lisäksi on koko alue entisöity ja rakennettu täyteen perinnetaloja, joissa on lukuisia museoita, jotkut vielä keskeneräisiä. Illalla ne kaikki olivat jo sulkeneet ovensa, joten niidenkin suhteen piti tyytyä ulkokuvauksiin. Väriä iltaan toivat Creekillä purjehtineet valaistut risteilyveneet.

Pitkä päivä Abu Dhabiin

Olimme varanneet ainoaksi jääneeksi Emiraattien päiväksi kokopäiväretken maan pääkaupunkiin Abu Dhabiin. Pikkuautot keräilivät lähtijöitä hotelleilta Ibn Battutan portille. 40 minuutin odotusaikana ehti hyvin kuvata aluetta, jolla on 80 ostoskeskusta, kolme tosin vielä keskeneräistä. Jotenkin alueesta tuli mieleen Las Vegasin riisuttu versio.

AE_170207 Arabiemiraatit_0082 Dubain Ibn Battuta Shopping MallDubain Ibn Battulan odotustauolla objektiivi ehti suuntautua niin ostoskeskuksiin kuin porttiinkin.

Abu Dhabin ensimmäinen pysähdys oli keinotekoisella Yasin saarella sijaitsevassa Ferrari Worldissa. Ferrareita siellä ei näkynyt mutta oheiskamaa sitäkin enemmän. Sen suurin vetonaula on maailman nopein vuoristorata Formula Rossa.

AE_170207 Arabiemiraatit_0153 Abu Dhabin Ferrari World Yasin saaFerrari-maailmassa ei Ferrareita näkynyt, mutta syksyn Kuuban matka jotenkin palautui mieleen.

Ennen kaupunkia oli vielä vuorossa retken pääkohde Šeikki Zayedin moskeija, joka viime käynnillämme oli vielä keskeneräinen. Nyt oli aika nähdä se sisäpuoleltakin. Moskeija on UAE:n suurin ja maailman kahdeksanneksi suurin ja sinne mahtuu peräti 40 000 henkeä. Eri tyylejä yhdistävä arkkitehtuuri tekee siitä yhden nykyislamilaisen taiteen hienoimmista rakennuksista. Siinä on neljä yli satametristä minareettia, yli 80 kupolia ja toista tuhatta puolijalokivin koristeltua pylvästä. Piha-alue on koristeltu kukka-aihein ja pääsalissa on maailman suurin käsin solmittu matto ja kolme valtavan isoa kattokruunua, jotka on valmistettu Saksassa Swarovskin kristallista ja jalometalleista.

AE_170207 Arabiemiraatit_0191 Abu Dhabin Šeikki Zayedin moskeijKuvauskohteena oma itse tai pukukoodi, toisessa kuvassa suurmoskeija.
AE_170207 Arabiemiraatit_0295 Abu Dhabin Šeikki Zayedin moskeijŠeikki Zayedin moskeijan upeaa sisustusta.

Abu Dhabin Cornichella pilvenpiirtäjäpanoraamoineen pidimme kuvaustauon ennen UAE:n perinnekylää, joka on rekonstruoitu esittämään monipuolisesti elämää öljyä edeltäneeltä aikakaudella.

AE_170207 Arabiemiraatit_0407 Abu Dhabin Heritage VillageAbu Dhabin Heritage Villagessa saa hyvän kuvan muinaisesta menosta, muttei nykyaikakaan kaukana ole.

Lounaaksi ajoimme Marina Mallin ostoskeskukseen, joka oli meille tuttu jo 11 vuoden takaa. Lounaan jälkeen oli vielä jäljellä pari pysähdystä ennen paluumatkaa Dubaihin, kuvaustauko ylellisen Emirates Palace -hotellin edustalla ja ostoskäynti Al Minan hedelmä- ja vihannesmarkkinoiden taatelikaupassa. Taateli on kuulemma ainoa hedelmä, joka kasvaa Emiraattien alueella. Kuljetushelppouden vuoksi ostimme valmiin pakkauksen mutta myöhemmin huomasimme siinä valitettavan maininnan: ”Dates of Kingdom of Saudi Arabia”.

AE_170207 Arabiemiraatit_0354 Abu Dhabin CornicheCorniche ja Marina Mall ovat uutta muttei uusinta Abu Dhabia.
AE_170207 Arabiemiraatit_0447 Abu Dhabin Emirates Palace-hotelliEmirates Palace Hotel ja Al Minan hedelmä- ja vihannesmarkkinat edustavat Emiraattien pääkaupungin eri puolia.

Yli 12 tuntia kestäneen Abu Dhabin retkemme jälkeen emme Dubaissa enää ehtineet kaupungille, sillä seuraavana päivänä oli vuorossa lento Kuwaitiin.

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
HTTP://SAKUVA.BLOGSPOT.FI/


KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

4 kommenttia artikkeliin ”DUBAISTA ABU DHABIIN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s