QATARIN KULTTUURIA DOHASSA

Aiemmat Arabian niemimaan postaukset:
KUWAITIN AARTEITA / DUBAISTA ABU DHABIIN  / OMAN JA EMIRAATIT VUOSIKYMMEN SITTEN
Kuvia Arabian niemimaalta:
ARABIAN NIEMIMAAN KUVIA 2017 / YHDISTYNEIDEN ARABIEMIIRIKUNTIEN KUVIA 2006  /  OMANIN KUVIA 2006 / MISTÄ MAISTA JUTTUJA JA KUVIA ?

Kuwaitista jatkoimme Qatariin edelleen Kuwait Airwaysin siivin. Qatarkin vaatii maahantulijoilta viisumin tai ainakin viisumimaksun. Se kävi kätevästi passintarkastuksessa luottokortilla. Maahantulokorttejakaan ei tarvinnut täyttää. Passi- ja viisumimuodollisuudet veivät Qatarissakin 40 minuuttia.

QA_170210 Qatar_0007 Lusailin monitoimihalli ilmastaEnnen Dohaan laskeutumista ylitimme sen pohjoispuolella olevia uusia projekteja kuten Lusailin monitoimihallin ja Pearl-Qatarin tekosaaren.

Välilentojen aikataulut suosivat Qataria ja koska olimme varanneet sinne ylimääräisen päivän, jäi maahan aikaa yli kolme vuorokautta. Tarkoituksemme oli käydä maan ainoassa UNESCOn maailmanperintökohteessa Al Zubarahin arkeologisella alueella. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisimme vuokranneet auton sitä varten. Tarkempi selvittely kuitenkin paljasti, että tämä linna-alue on varsin pieni ja muut sielläpäin olevat kohteet vaatisivat nelivedon. Niinpä etsimme netistä valmista retkitarjontaa alueelle. Kohtuuhintainen retki olisi kuitenkin vaatinut neljä lähtijää, joten sekään vaihtoehto ei näyttänyt onnistuvan. Dohassa kävimme vielä matkatoimistossa, jossa sielläkin kuulimme että lähtijöitä pitäisi olla vähintään se neljä. Kohde jäi siis seuraavaan kertaan. Ei huono vaihtoehto sekään, sillä Dohassakin riitti nähtävää ja kuvattavaa koko ajaksi.

QA_170211 Qatar_0035 BMW ja Qatarin kilvet Dohassa

Islamilaisen taiteen museo

 Dohan kulttuurin ykköskohde on Islamilaisen taiteen museo MIA. Sen kokoelmissa on 800 esinettä 600-luvulta 1800-luvulle. Ensimmäisessä kerroksessa ovat mm. kahvila, auditorio, kirjasto ja kauppa. Varsinaiset kokoelmat ovat viisikerroksisen rakennuksen 2. ja 3. kerroksessa. 4. kerroksen näyttelytiloissa oli käydessämme Cassius Claysta eli Muhammad Alista kertova näyttely. Ylin kerros oli yleisöltä suljettu, vaikka museokartan mukaan siellä olisi pitänyt olla ravintola. Museoon on vapaa pääsy ja valokuvaaminen ilman salamaa on sallittu. Museolla on hyvät kotisivut.

QA_170211 Qatar_0061 Dohan dhow-venesatamaa Islamilaiselle museolle takana West Bay+QA_170211 Qatar_0269 Dohan Islamilaisen taiteen museon kahvila

QA_170211 Qatar_0229 Dohan Islamilaisen taiteen museo_MW.6.19973/800 Islamilaisen museon aarteistoa. 1400-luvun maski on Itä-Turkista tai Länsi-Iranista, imettävä puhveli 1200-luvulta on Ayyubidin kauden Syyriasta ja jalokivin koristeltu haukka noin vuodelta 1640 on peräisin Intiasta. Lisäksi yli 400 muuta museon esinettä löytyy sen kotisivun linkistä The Collection Online.
QA_170211 Qatar_0272 Dohan Islamilaisen taiteen museon Cassius CMuslimiksi kääntynyttä ja nimensä Muhammad Aliksi muuttanutta Cassius Clayta muisteltiin tilapäisnäyttelyiden kerroksessa.

Museon edustan puiston MIA Bazaarissa on monenlaista matkamuistoksikin sopivaa ostettavaa. Sen sanotaan olevan vanhan souk-tradition moderni versio. Museon ympärille on rakennettu laaja MIA Park, joka tuntui olevan suosittu koko perheen kokoontumispaikka.

QA_170211 Qatar_0104 Dohan MIA BazaarMIA Bazaar Islamilaisen taiteen museon ja Al Corniche Streetin välissä.
QA_170211 Qatar_0300 Dohan MIA BazaarMIA Parkin perhepiknikpuisto kiertää ympyränmuotoisen tekolahden päättyen teräsobeliskille.
QA_170211 Qatar_0359 Haukka Dohan MIA ParkissaMIA Parkissa viihtyivät myös haukat, merimetsot, haikarat, bulbulit ja monet muutkin linnut.

Soukit, daut ja Corniche

Dohan päänähtävyyksiin kuuluvat soukit, joista suurin on vanhan kaupungin Souq Waqif. Silmiin pisti sen ”liiallinen puhtaus”, muualta Aasiasta tulleet miehet pyyhkivät pölyä sieltäkin missä sitä ei juuri ollutkaan. Sama ilmiö oli puistoissa. Kun istuimme penkillä ja miehet olivat jo pyyhkineet muut penkit, katsoivat he meihin päin. Siirryimme pyyhitylle penkille ja annoimme miesten pyyhkiä omatkin ”jälkemme”. Eksoottisuudessa eivät Dohan soukit pärjää perinteisille arabibasaareille, mutta ihan mukava niissäkin oli kuljeskella.

QA_170212 Qatar_0375 Matkamuistohuiveja Dohan Souq WaqifissaDohan Souq Waqifin myyjiä ja heidän asiakkaitaan.
QA_170212 Qatar_0087 Dohan Souq WaqifTarjolla on myös kuljetus-, siivous- ja vesihuoltopalvelua…
QA_170212 Qatar_0377 Dohan Souq Waqif…ja tarvittaessa myös virkavaltaa ja rakennus- ja korjausapua.
QA_170212 Qatar_0288 Dohan Falcon SouqFalcon Souqin haukkojen huppukauppaa ja ratsuväen ohimarssi.
QA_170212 Qatar_0066 Dohan vanhaa kaupunkiaSoukien ja vanhan kaupungin turuilla ovat perinteet valttia.

Paljon mainostettu Falcon Souq oli pettymys. Aukion ympärillä oli liikkeitä, joissa kahlitut haukat seisoivat paikallaan, monet huppu päässä. Näky oli lähinnä surullinen. Liikkeissä myytiin myös haukkojen ruokaa ja niiden koulutukseen liittyvää tarpeistoa sekä haukkojen päähuppuja ja oli siellä haukkasairaalakin. Souk -kokonaisuuteen kuuluivat ainakin kulta-, lintu- ja kamelisoukit, näistä viimeinen oli mielestämme kiinnostavin, vaikka kamelit vielä odottelivat niin myyjiä kuin ostajiakin.

QA_170212 Qatar_0274 Dohan Falcon SouqDohan vanhan kaupungin souk -tarjontaa; Falcon Souq, Bird Souq, Camel Pen sekä Gold & Jewellery Souq.QA_170212 Qatar_0106 Dohan Camel Souq

Soukien jälkeen kiersimme Dohan ”virallisen” korttelin, johon kuuluvat kellotorni, Al Shouyoukhin suuri moskeija ja Amini Divan eli maan parlamentti. Sen pääportin edessä kiellettiin kuvaaminen, mutta muualla Qatarissa ei juurikaan ollut valokuvausvastaisuutta.

Parlamentti sijaitsee valtaväylä Al Corniche Streetin varrella. Kadun pääsee ylittämään liikennevaloissa tai alittamaan soukin kohdalla olevan tunnelin kautta. Näin päästään Dohan kuuluisalle Corniche Promenadelle. Sen ranta on täynnä perinteisiä dhow-veneitä, jotka tarjoavat risteilyjä kaupungin edustalla tai vaikkapa tekosaarille. Illalla ne on kauniisti valaistu. Kävelimme Cornichea Pearl Monumentille, joka tuli kuvattua valaistuna jo edellisenä iltana. Samalla kohtaa oli myös varsinainen Dhow Harbour ja sen jälkeen oltiinkin jo Islamilaisen taiteen museon edustalla.

QA_170212 Qatar_0119 Dohan Suuri moskeija ja kellotorniSuuri moskeija, kellotorni ja parlamenttirakennus.
QA_170212 Qatar_0189 Dohan Cornichelta West BaylleAl Corniche Streetin ja  Corniche Promenaden sekä Dhow Harbourin vastarannalla on West Bayn pilvenpiirtäjien kaupunginosa.
QA_170211 Qatar_0573 Dohan Corniche ja valaistu dau-veneIltavalaistun kävely-Cornichen valonlähteinä turisteja houkuttelevat dhow -veneet ja Pearl Monument.

Uutuuskohde Msheirebin museot

Souk-alueen länsilaidalla on Al Khoot Fort (Dohan Fort). Katsoimme netistä, että nykyään museona palveleva linna on auki joka päivä, joten otimme sen viimeisen Dohan päivämme pääkohteeksi. Linnoitukselle päästyämme saatoimme vain todeta, että se oli joka suunnalta aitojen ympäröimä rakennustyömaa. Vielä huonompi tuuri oli lähelle merkityn Heritage Housen suhteen, sillä se oli jäänyt joka puolelta uuden rakenteilla olevan kauppakeskuskompleksin sisään. Siitä emme siis nähneet vilaustakaan.

QA_170213 Qatar_0017 Dohan Al Khoot Fort (Dohan Fort)Dohan Al Khoot Fort ei ollut vielä sisäänpäästökunnossa, joten seurasimme sen ja Souq Waqifin välisen suuren ja aution aukion vähäistä elämää, mm. penkkien pyyhkimistä vilkastuvaa iltapäiväsesonkia varten.

Kadun toiselta puolelta alkaa Msheireb Downtown, joka on kaupungin vanhinta keskustaa. Sinne oli karttaamme (ITMB 2009) merkitty Radwani House -niminen museo, jota viime syksynä ilmestynyt tuorein Lonely Planet -opas ei tuntenut. Nyt, kun aikaa oli, päätimme käydä katsomassa millaisesta museosta oli kyse. Löysimme huolella entisöidyn vanhan talon pihapiireineen. Kuulimme, että vuosi sitten oli avattu neljän rakennuksen muodostama kokonaisuus Msheireb Museums, johon tämäkin talo kuului.

QA_170213 Qatar_0039 Dohan Msheireb Museums_Radwani HouseRadwani House lienee uuden museokokonaisuuden ainoa aito vanha talo, vaikka melkoisen kasvojenkohotuksen sekin on muutamassa vuodessa kokenut. Vuoden 2008 vertailukuva. Talo pihapiireineen esittelee tyypillistä Msheireb Downtownin kotia.

Museon virkailija opasti meidät seuraavalle talolle, joka oli Company House. Se kertoo öljyteollisuuden pioneereista ja heidän työstään nyky-Qatarin luomisessa.

QA_170213 Qatar_0136 Dohan Msheireb Museums_Öljytyöläisiä kuCompany House esittelee öljyteollisuuden alkuaikojen työläisten elämää. Pihalla on vanha International -kuorma-auto, joka aikoinaan kuljetti työmiehiä öljykentille.

Ulkopuolella meitä odotti taas uusi opastaja, joka vei meidät Bin Jelmood Houselle. Sen teema on maailmanlaajuinen orjakauppa ennen kaikkea Intian valtameren ja Qatarin alueella.

QA_170213 Qatar_0183 Dohan Msheireb Museums_Bin Jelmood HouseBin Jelmood House on keskittynyt orjuuden ja maailmanlaajuisen orja- ja ihmiskaupan historiaan.

Neljännen talon löysimme itsekin, kun pihalla ei ollut enää opastajaa odottamassa. Se on Mohammed Bin Jassim House, joka on rekonstruktio Qatarin valtion perustajan pojan rakentamasta talosta. Se keskittyy Msheirebin alueen menneisyyteen ja nykyisyyteen ja esittelee vanhan alueen muutosta nykyiseksi.

QA_170213 Qatar_0137 Dohan Msheireb Museums_Mohammed Bin JassimMohammed Bin Jassim House (vas) ja sen pihapiiriin valmistuva moskeija. Museo esittelee Msheirebin alueen kehitystä vuosikymmenten takaa nykyaikaan.

Tämän neljännen talon viereen osaksi museoaluetta on valmistumassa uusvanha moskeija. Tällekin museoalueelle oli vapaa pääsy. Sen kotisivuilta löytyy ainakin kartta. Tietoa myös Doha Newsissa ja Wikipediassa. Mielestäni museokokonaisuus on turhan steriili kuvatakseen vuosikymmenten takaista aikaa.

Kuwaitin tavoin myös Qatarin kansallismuseo on työmaa-aluetta. Entisen hallitsijan palatsin täydennykseksi rakennettavan uuden museon valmistuminen pitkittyy eikä kukaan tiedä milloin se valmistuu. Siitä on tarkoitus tulla yksi Dohan  ja Qatarin pääkohteista. Matkalla lentokentälle ohitimme tämän työmaan sekä myös emiirin yksityisen lentokentän ennen Hamadin kansainvälistä kenttää, josta KLM:n iltalentomme Bahrainiin lähti.

QA_170213 Qatar_0323 Dohan kansallismuseon työmaaQatarin kansallismuseo on edelleen aitojen takana oleva työmaa. Sen jälkeen lentokentille ohjaavat vaihtuvaväriset valopylväät.
QA_170213 Qatar_0355 Emiirin yksityislentokenttä DohassaDohan lentokentät, emiirin yksityinen ja Hamadin kansainvälinen meille muille.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
HTTP://SAKUVA.BLOGSPOT.FI/

2 kommenttia artikkeliin ”QATARIN KULTTUURIA DOHASSA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s