MAMMOTH CAVEN KANSALLISPUISTO & SPONTAANIKOHTEITA KENTUCKYSTA KENNEDYLLE

Diamond Cavernsin luola Mammoth Caven kansallispuistossa Kentuckyssa.

Kesän 2017 Yhdysvaltain matkan aiemmat postaukset / NEW YORKIN PÄIVITYS (KUN SINNE LOPULTA PÄÄSI) / ROAD TRIP NEW YORKISTA WASHINGTONIIN JA CHARLOTTESVILLEEN / 40 VUOTTA SITTEN KUOLLUT ELVIS ELÄÄ YHÄ – AINAKIN GRACELANDISSA / BLUE RIDGE PARKWAYTÄ GREAT SMOKY MOUNTAINSIN KANSALLISPUISTOON / NEW ORLEANS & SYVÄ ETELÄ / MEMPHIS & NASHVILLE – TENNESSEEN MUSIIKIN MEKAT / Matkan kuvat / KAAKKOIS-USA 2017 / Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Nashvillen jälkeen oli alkuperäisessä ohjelmassamme jäljellä enää yksi kohde, Mammoth Caven kansallispuisto, joka on myös UNESCOn maailmanperintökohde ja kansainvälinen biosfäärialue. Matkaa John F Kennedyn lentokentälle oli vielä vajaa 1000 mailia/yli 1500 kilometriä. Aikaa tälle ajolle oli käytettävissä yli viisi päivää, joten kohteitakin ohjelmaan mahtuisi. Niitä haimme netistä ja kyselimme Welcome Centereistä osavaltioiden rajoilla. Joskus mielenkiintoinen kyltti tien varrella vei kohteeseen.

US_170703 Yhdysvallat_0018 Welcome Center Kentucky Tennesseen raNuorekas voimistelunäytös Kentuckyn Welcome Centerissä ennen pääkohdettamme Mammoth Cave National Parkia.

Mammoth Caven kansallispuiston luolat muodostavat maailman pisimmän luolaston yhteispituudeltaan 652 kilometriä. Kentuckyn tervetulokeskuksessa kuulimme, ettei sen suurimpaan luolaan ollut enää saatavissa lippuja pariin päivään. Emme näet olleet yksin liikkeellä. Seuraava päivä (tiistai) olisi Yhdysvaltain kansallispäivä, joten kaikki kynnelle kykenevät olivat pitkän viikonlopun vuoksi maantien päällä. Tervetulokeskuksen ehdotuksesta tutustuimme sitten pienempään Diamond Cavernsiin, jonka sanotaan olevan alueen luolista kaunein. Puolen mailin opastettu luolakierros antoi hyvän kuvan tästä mahtavasta luolastosta.

US_170703 Yhdysvallat_0037 Diamond Cavernsin luola Mammoth CavenDiamond Cavernsin luolassa oli tilaa kansallispäivän aattonakin.

 

US_170703 Yhdysvallat_0208 Mammoth Caven kansallispuiston VisitoMammoth Caven kansallispuiston Visitor Centerissä riitti vilinää kansallispäivän aattona, vaikka seuraavat vapaat ajat luolakierroksille olivat vasta ylihuomenna.
US_170703 Yhdysvallat_0049 Harmaafiivi Mammoth Caven kansallispuKansallispuiston luontoa, harmaafiivi ja Doyel Valleyn maisemaa Mammoth Cave Parkwaylta.

Kentucky Welcome Centerin toinen suositus reitillemme oli bourbon(maissi)viskin synnyinpaikka Jim Beam American Stillhouse Clermontissa. Varasimme vierailuumme sen viimeisen aukiolotunnin. Perille tultuamme yllätyimme, kun ovi oli lukossa. Kolkuteltuamme tuli henkilö sisältä luoksemme ja ilmoitti kellon olevan tuntia enemmän kuin omamme. Syykin selvisi, olimme Kentuckyyn tullessamme siirtyneet taas itäiselle aikavyöhykkeelle. Tislaamohenkilö valitteli, ettei voinut enää päästää meitä sisälle, mutta hän esitteli aluetta ulkoapäin.

US_170703 Yhdysvallat_0274 Jim Beam American Stillhouse ClermontJim Beam American Stillhouse on Yhdysvaltain suurin bourbon-viskitislaamo.US_170703 Yhdysvallat_0251 Jim Beam American Stillhouse Clermont

Tervetulokeskuksen suosituksiin kuului vielä Kentuckyn suurin kaupunki Louisville. Saimme myös uuden hotellikuponkivihon, josta valitsimme Super 8 -motellin tästä kaupungista. Majapaikka sijaitsi University of Louisvillen uuden kampusalueen kupeessa. Sitä oli vaikea löytää, sillä yliopistoalueen jotkin uudet kadut poikkesivat saamastamme kaupungin kartasta.

US_170703 Yhdysvallat_0279 University of Louisvillen Swain StudeLouisvillen yliopiston uusi kampusalue pani katuverkostonkin uusiksi. Super 8 -motelliimme ehdimme auringonlaskuksi.

Kaupunkiin emme ehtineet tutustua sen enempää, sillä netistä oli selvinnyt, että alueen merkittävin kansallispäivän paraati olisi Jeffersonvillessä Indianan puolella. Kaupunkeja erotti vain Ohio River ja yhdisti John F Kennedyn ja Abraham Lincolnin sillat. Tällä kertaa olimme ajoissa paikalla ja seurasimme koko paraatin. Sitä seuraamaan oli tultu koko perheen voimin. Monet olivat tuoneet tuolit mukanaan ja lapsia viihdytti Setä Samuli apulaisineen heitellen karkkeja kuin suomalaiset abit penkkareissaan. Mistään suuresta sotilasuhosta ei paraatissa ollut kyse, koska kalusto oli museoajoneuvoluokkaa eikä palokuntakaan uusinta kalustoaan näytille tuonut. Nostalgiaa oli tarjolla myös henkilöautopuolella. Suurin osa marssijoista edusti kuitenkin erilaisia aatteellisia järjestöjä aina poliittisiin puolueisiin saakka.

US_170704 Yhdysvallat_0078 Kansallispäivän paraati JeffersonviKansallispäivän 4.7.2017 paraati Indianan Jeffersonvillessä.US_170704 Yhdysvallat_0073 Kansallispäivän paraati Jeffersonvi

Ylitettyämme Ohio -joen olimme jälleen Kentuckyssa. Jatkoimme Interstate 71 -tietä koilliseen, kunnes ylitimme saman joen kolmannen kerran ja saavuimme Ohion osavaltioon. I-71 johti sen kolmanneksi suurimman kaupungin Cincinnatin läpi. Kaupungin jälkeen pysähdyimme Welcome Centerissä, muttei sillä ollut nyt tarjottavana reitillemme osuvia kovinkaan mielenkiintoisia kohteita. Saimme kuitenkin osavaltion kartan ja jenkkityyliin tietysti uuden hotellikuponkivihon.

US_170704 Yhdysvallat_0217 Louisville Water Tower Park KentuckysLouisville Water Tower Parkin vanha vesitorni ja pumppuasema kuuluvat Kansalliseen historiallisten paikkojen rekisteriin (National Register of Historic Places). Moottoritie I-71 johtaa Ohiossa Cincinnatin kaupungin halki.

Moottoritie on yhtä tylsä ajettava niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Niinpä siirryimme välillä vanhalle highway-tasoiselle Route 22:lle, joka vei mielenkiintoisten paikkakuntien läpi, joista monet ovat piirikuntiensa pääkaupunkeja. Zanesvillessä palasimme moottoritielle, joka johti Cambridgeen, joka tällä kertaa ei ollut yliopistokaupunki. Uuden kuponkivihkomme kanssa majoituimme Days Inn -motelliin.

US_170704 Yhdysvallat_0262 Wilmingtonin Main Street Ohion ClintoWilmington on Clinton Countyn ja Washington Court House Fayette Countyn pääkaupunki.
US_170704 Yhdysvallat_0301 Lancasterin Main Street Ohion FairfieMatkamme toinen Lancaster on Fairfieldin piirikunnan pääkaupunki. (Kaikkiaan Yhdysvalloissa on toistakymmentä Lancaster -nimistä paikkakuntaa). Sen sijaan Somerset on Perryn piirikunnan entinen pääkaupunki. Vanha County Courthouse palveleekin nykyään kaupungintalona. Se, kuten myös Fayette County Courthouse kuuluvat Kansalliseen historiallisten paikkojen rekisteriin.
US_170704 Yhdysvallat_0336 Muskingum County Courthouse ZanesvillMuskingum Countyn pääkaupunki Zanesville oli aikoinaan koko Ohion pääkaupunki, joten Courthousekin on sen mukainen ja itseoikeutetusti mukana edellä mainitulla listalla. Zanesvillestä Cambridgeen meidät johdatti moottoritie Interstate 70. Joillekin ristinkuvat prätkän takana on parempi turva kuin kypärä.

Maantiet ovat suoria, joet eivät. Niinpä ylitimme Ohio Riverin taas kerran. Nyt se toimi Ohion ja West Virginian rajana. Etelävaltioihin kuuluneen Virginian länsiosa erosi sisällissodan aikaan omaksi osavaltiokseen ja liittyi pohjoisvaltioiden unioniin. Interstate 70 kulkee vain lyhyen matkan Länsi-Virginian läpi, mutta sille osuudelle sijoittuu mielenkiintoinen Wheelingin kaupunki, jossa Virginiasta ero aikoinaan päätettiin. Kaupunki toimi silloin uuden osavaltion pääkaupunkina. Wheeling oli sen ajopäivän pääkohteemme. Kiertelimme niin Downtownissa kuin viktoriaanisesta arkkitehtuuristaan tunnetulla Ohio-joen Wheeling Islandillakin. Visitors Centerin vihjeen perusteella kiipesimme sen päällä olevan parkkitalon ylimpään kerrokseen ottamaan panoraamakuvia.

US_170705 Yhdysvallat_0069 Fort Henryn malli Wheeling Visitors Centerissä West VirginiassaWheelingin kaupunki kehittyi intiaanisotien aikaisesta Fort Henryn linnakkeesta. Malli kaupungin Visitors Centerissä.
US_170705 Yhdysvallat_0052 Wheelingin Main Street West VirginiasWheeling Downtownin ja Wheeling Islandin historialliset alueet.
US_170705 Yhdysvallat_0073 Wheelingin ja Wheeling Islandin väliWheelingin keskustaa ja saarta erottava Ohio-joki ja niitä yhdistävät sillat. Panoraamaa vanhalle rautatieasemalle, vasemmalla West Virginia Independence Hallin kulma.

Paluumatkan tuntu lisääntyi, kun edessä olivat alkumatkalta tutut osavaltiot ja Appalakitkin taas ylitettiin. Pennsylvanian jälkeen saavuimme Marylandiin, jonka Youghiogheny Overlook Welcome Center oli jo sulkenut ovensa emmekä saaneet mitään majapaikkatietoutta. Nimensä mukaisesti paikalta oli kuitenkin mahtavat näköalat. Matkaa jatkaessamme jouduimme huomaamaan, ettei seutu ollut kovin matkailullista. Lopulta löysimme Sleep Innin Clear Springsistä.

US_170705 Yhdysvallat_0160 Appalakkien vuoristoa tieltä 40 PennPennsylvanian vaihtelevaa maisemaa, Appalakkien vuoristoa ja Yough Lake Marina.
US_170705 Yhdysvallat_0174 Valkohäntäkauris bambeineen tien 26Valkohäntäkauris bambeineen Länsi-Virginiassa (jonne jouduimme suunnistusvirheen vuoksi) ja Youghiogheny Overlook Marylandissa.

Heräsimme varsin sateiseen päivään. Suunnitelmissa oli tutustua reitillämme olleeseen Marylandin Hagerstowniin. Tutustuminen jäi kuitenkin lähinnä tuulilasinpyyhkijöiden suomaan näkökenttään. Matkan jatkuessa sadekin antoi periksi ja poikkesimme Pennsylvanian pääkaupunkiin Harrisburgiin, joka aikoinaan nousi maailmankartalle ensimmäisen suuren ydinvoimalaonnettomuuden tapahtumapaikkana. Osavaltiopääkaupunkina sen näyttävin maamerkki on State Capitol. Visitors Centeristä saamamme hotellikuponkivihko johdatti meidät New Jerseyn rajalla sijaitsevaan Eastoniin ja sen Days Inn -motelliin.

US_170706 Yhdysvallat_0020 Hagerstownin Franklin Street kaupungiSateinen Marylandin Washington Countyn pääkaupunki Hagerstown. Kaupungin läpi kulkeva Stonehengen kalkkikivivyöhyke oli ennen tiiltä ja betonia tärkeä rakennusmateriaalin lähde. Sen parhaina esimerkkeinä mainitaan pari kirkkorakennusta, joista kuvassa presbyteriaaninen (reformoitu) kirkko.
US_170706 Yhdysvallat_0024 Harrisburgin panoraamaa SusquehannajoPennsylvanian pääkaupunki Harrisburg Susquehannajoen rannalla. Kaupungin nimeä kantava ydinvoimala on parinkymmenen kilometrin päässä keskustasta. Meille suomalaisille tästä vuonna 1979 tapahtuneesta ydinvoimalaonnettomuudesta muistutetaan edelleen radioasemillamme soivan Eppu Normaalin kappaleella Suomi-ilmiö. Viime keväänä päätettiin Harrisburgin ydinvoimalan sulkemisesta syksyllä 2019.
US_170706 Yhdysvallat_0077 Trabant P601 Eastonissa PennsylvaniasAutoharvinaisuus Yhdysvalloissa. Trabant P 601 myynnissä Eastonissa. Majoituspaikkamme oli kaupungin keskustassa, mikä mahdollisti iltatutustumisen kaupunkiin. Kuvassa sisällissodan muistomerkki Centre Squarella.

Easton sijaitsee New Jerseyn rajalla Delawarejoen länsipuolella. Jatkoimme Interstate 78 -tietä itään tarkoituksena pysähtyä seuraavalla Welcome Centerillä hakemassa informaatiota matkan viimeiselle kokopäivälle. Tällä tiellä ei kuitenkaan opastusta ollut tarjolla (ei New Jerseyssä eikä myöhemmin New Yorkissakaan), joten jatkoimme tienvarren opasteita ja mainoksia katsellen, kunnes silmiin osui Red Mill Museum Villagen kyltti. Mylly- ja kylämuseo sijaitsee Clintonin pikkukaupungissa. Olimme museon ensimmäiset kävijät sinä päivänä, mikä ilahdutti sen pitäjiä ja vielä ilahtuneemmiksi he tulivat, kun kuulivat meidän olevan Suomesta. Nuoremmalla naisella oli suomalainen ystävätär, johon hän otti yhteyttä kertoen vierailustamme. Kun kerroimme pettymyksemme sen johdosta, ettemme olleet löytäneet mitään neuvontapistettä, yritti hän kysellä lähiseudun majoitustilannetta saamatta kuitenkaan vastausta. Kun puheeksi tuli Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos, kääntyivät peukalot alas, sillä Clintonissa peukutettiin Clintonille.

US_170707 Yhdysvallat_0156 Red Mill Museum Village ja South BranRed Millin museokylä sijaitsee Raritan-joen etelähaaran varrella.
US_170707 Yhdysvallat_0054 Red Mill Museum Villagen Blackmiths sMuseokylän seppä työssään ja tyhjä koululuokka odottelee kai oppilaiden sijaan turisteja.
US_170707 Yhdysvallat_0179 Clintonin Main Streetin silta New JerMyllymuseon yhdistää Clintonin keskustaan Main Streetin silta. Museolta saatu vinkki Riverside Coffee & Tea -kahvilaan oli todella oikeaan osunut.

Vanhastaan luotimme siihen, että Yhdysvalloissa on ainakin risteysalueilla tarjontaa majoituspaikoista. Tältä tieltä emme sellaisia kuitenkaan löytäneet ennen New Yorkin JFK:n lentokenttäaluetta. Ongelmamme eivät loppuneet tähänkään, sillä olimme liikkeellä viikonloppuna, jolloin monet lentokenttähotellit olivat jo täynnä. Muutaman yrityksen jälkeen onnistuimme saamaan huoneen Courtyard Marriottista. Korotetun viikonlopputaksan mukaan tuli sille hintaa muutaman motelliyön verran. Tästä opimme ainakin sen, ettei New Yorkin alueelle kannata (ainakaan) viikonloppuna mennä ilman hotellivarausta.

Seuraavana päivänä palautimme vuokra-automme Herzille ja paluulennot Air Berlinellä sujuivat menomatkaa paremmin.

US_170707 Yhdysvallat_0203 Marriott Courtyard -lentokenttähotelMatkan viimeinen yö uppgreidasi itsensä Marriott-luokkaan. John F. Kennedyn lentoasema uskoo pikaiseen jälleennäkemiseen. Ehkä, mutta sitä ennen väliin mahtunee muutama muu lentokenttä.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”MAMMOTH CAVEN KANSALLISPUISTO & SPONTAANIKOHTEITA KENTUCKYSTA KENNEDYLLE

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s