BALEAARIEN PÄÄKAUPUNKI PALMA DE MALLORCA

Almudainan palatsi, Palman katedraali ja Piispanpalatsi Parc De La Maresta.

Matkan kuvat / BALEAARIT 2017 / Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT /

Matka_logo

MATKAMESSUT 2018 & CARAVANMESSUT 2018 Helsingin Messukeskuksessa 19. – 21.1. 2018

Espanja on hallinnollisesti jaettu seitsemääntoista itsehallintoalueeseen (comunidades autónomas). Viisitoista niistä sijaitsee manner-Espanjassa ja kaksi muodostuu saarista. Kolmen itsehallintoalueen, Katalonian, Valencian ja Baleaarien pääkieli on katalaani. Espanjan mannerta on kierretty useilla automatkoilla vuosina 1983-2016 ja muutama lentomatkakin on maahan tehty. Viimeiseksi käymättömäksi autonomiseksi alueeksi jäi Baleaarien saaret. Loppuvuoden matkaohjelman kariuduttua varasimme viikon matkan Palma de Mallorcaan ja vuokra-auton koko ajaksi. Tiesimme ja varsinkin koimme, että turistisesonki sielläpäin oli jo selvästi ohi.

ES_171130 Espanja_0417 Palma de Mallorcan Consolat de Mar (BaleaConsolat de Mar on Baleaarien hallintopalatsi.

Mallorcan ja koko Baleaarien ehdoton keskus on vajaan puolenmiljoonan asukkaan Palma de Mallorca, jossa ovat myös autonomia-alueen hallintoelimet. Varsinaiseen kaupunkiin tutustumiseen meille jäi vain yksi päivä. Hotellimme Sercotel Zurbarán sijaitsi kannaltamme hyvällä paikalla, sillä sieltä oli kävelyetäisyys sekä kaupungin keskustaan että laivasatamaan toiseen suuntaan.

ES_171129 Espanja_0008 Palma de Mallorcan Hotel Sercotel ZurbarHotellimme Sercotel Zurbarán ja automme Fiat Tipo läntisessä Palmassa.

Palman päänähtävyys on sen goottilainen katedraali. Hiekkakivinen rakennus on valtavan suuri ja jylhä. Sen rakentaminen aloitettiin 1230 kaupungin suurimman moskeijan paikalle kristittyjen vallattua Palman maureilta. Rakentaminen kesti 400 vuotta. 1851 maanjäristys tuhosi siitä osan ja seuraavalla vuosisadalla tunnettu katalonialainen arkkitehti Antoni Gaudí koristeli sen sisäosia. Pääalttarin kuorin yllä on hänen modernistinen luomuksensa Piikkikruunu. Viereisen Pyhän sakramentin kappelin uudistamisesta vastasi mallorcalainen nykytaiteilija Miquel Barceló. Katedraalin ruusuikkuna kuuluu maailman suurimpiin. Katedraalin yhteydessä toimii myös museo.

ES_171130 Espanja_0049 Palma de Mallorcan panoraamaa katedraalilPalman katedraali hallitsee kaupunkia.
ES_171130 Espanja_0163 Palma de Mallorcan katedraalin päälaivaKatedraalin päälaivan ruusuikkuna kuuluu maailman suurimpiin.
ES_171130 Espanja_0203 Palma de Mallorcan katedraalin PiikkikruuAntoni Gaudín Piikkikruunu.
ES_171130 Espanja_0197 Palma de Mallorcan katedraalin Pyhän sakMiquel Barcelón Pyhän sakramentin kappeli.
ES_171130 Espanja_0149 Palma de Mallorcan katedraalin museoKatedraalin museo.

Katedraalin naapurissa on toinen Palman päänähtävyyksistä, Almudainan palatsi. Se rakennettiin 1300-luvun alussa Mallorcan kuninkaanlinnaksi arabialaisen linnoituksen paikalle käyttäen hyväksi sen seiniä. Osa palatsista on edelleen Espanjan kuningashuoneen käytössä, osa museona. Yleisölle on avoinna myös kuninkaallinen Santa Anan kappeli.

ES_171130 Espanja_0113 Palma de Mallorcan Palacio Real de La AlmAlmudainan palatsin eteläsivu paljastaa sen maurilaisen alkuperän.
ES_171130 Espanja_0261 Palma de Mallorcan Palacio Real de La AlmKuninkaan työhuone.
ES_171130 Espanja_0239 Palma de Mallorcan Palacio Real de La AlmAlmudainan kuninkaallinen Pyhän Annan kappeli.
ES_171130 Espanja_0246 Palma de Mallorcan Palacio Real de La AlmPalatsipihan leijonapatsaat.

Katedraalin toisella puolella on Piispanpalatsi. Siinä toimii nykyään Hiippakuntamuseo. Emme tällä kertaa tutustuneet siihen sisäpihaa syvällisemmin.

ES_171130 Espanja_0326 Palma de Mallorcan Piispanpalatsin pihaPiispanpalatsin piha.

Almudainan palatsin toisella puolella on Hort del Rein puutarha, jonka tunnetuin kohde on Joan Mirón Monument a la dona (tunnetaan paremmin nimellä Miron Muna,1972). Ihmisten väitetään tunkevan päänsä sen aukon läpi, muttemme nähneet kenenkään tekevän niin.

ES_171130 Espanja_0128 Joan Mirón Monument a la dona (1972) PalMirón Muna, virallisemmin Monument a la dona / Muistomerkki naisille (1972).

Kaupungin vanha muuri on tällä etelälaidalla huolellisesti entisöity.

ES_171130 Espanja_0068 Palma de Mallorcan Bastio de Sant PereBastio de Sant Pere ja kaupunginmuuria.

Palman vanhankaupungin kaduilla on miellyttävää vaellella. Viimeisenä syyspäivänä ei ollut ainakaan mitään turistitungosta. Useiden aukioiden laidalla on kauniita kirkkoja ja Plaça de Cortilla sijaitsee barokkinen kaupungintalo vuodelta 1680, jossa näkyy myös italialaisen renessanssin vaikutus. Katedraalin ja Almudainan palatsin länsipuolella on vierekkäin katalonialaista gotiikkaa edustava entinen pörssi La Llotja 1400-luvulta ja Consolat de Mar 1300-luvulta, jossa nykyään kokoontuu Baleaarien hallitus.

ES_171130 Espanja_0379 Palma de Mallorcan kaupungintaloPalman barokkirenessanssi kaupungintalo.
ES_171130 Espanja_0103 Palma de Mallorcan Llotja de PalmaMyöhäisgoottilainen Llotja sisältää nykyään provinssin taidemuseon. Lisäksi kaksi sen torneista on avoinna yleisölle.

Palma on myös shoppailijoiden suosiossa. Tärkeimmät ostoskadut merkkiliikkeineen ovat Passeig des Born ja Avinguda de Jaume III.

ES_171130 Espanja_0406 Palma de Mallorcan ostoskatu Passeig desJouluvalaistu ostoskatu Passeig des Born.

Palma de Mallorcan valtaväylä on Avinguda de Gabriel Roca, joka keskustassa kulkee meren ja vanhankaupungin välissä. Lännestä sen rinnalla kulkevaa Passeig Marítimia kävellessämme avautuivat eteemme huikeat näkymät Palmanlahdelle. Reitin varrella oli vanhoja tuulimyllyjä (seitsemästä alkuperäisestä on jäljellä vielä viisi) sekä entistettyä kaupunginmuuria.

ES_171130 Espanja_0080 Palman nimi Palma de Mallorcan Avinguda dViimeistään Avinguda de Gabriel Rocalla tietää missä on.
ES_171130 Espanja_0037 Palma de Mallorcan Bay of PalmaPalmanlahti huviveneineen.
ES_171130 Espanja_0063 Palma de Mallorcan Carrer GambinsUseimmat perinteisistä tuulimyllyistä odottavat vielä kunnostusta.

Suunnitelmien mukaan meillä piti olla toinenkin päivä Palmaan tutustumista varten. Ensimmäisen Ibizan laivamatkamme kariuduttua toisen järjestämiseen kului niin paljon aikaa, ettemme enää ehtineet kaupungin keskustaan. Onneksi hotellimme lähellä oli niinikään Palman päänähtävyyksiin kuuluva Bellverin linna, johon ehdimme tutustua. 1300-luvulla rakennettu erittäin hyvin säilynyt kuninkaanlinna on Espanjan ainoa pyörölinna. Linnan museo on mielenkiintoinen ja sen katolta on hyvät näköalat niin kaupungille ja Palmanlahdelle kuin Serra de Tramuntanan vuoristoonkin.

ES_171130 Espanja_0042 Palma de Mallorcan Bellverin linnaLäntistä Palmaa hallitsee Bellverin linna. Rinteessä oleva kappeli ei ollut avoinna.
ES_171202 Espanja_0226 Palma de Mallorcan Bellverin linnaPalman Bellver on Espanjan ainoa pyörölinna.
ES_171202 Espanja_0214 Palma de Mallorcan Bellverin linnan goottLinnan goottilainen valtaistuinsali.
ES_171202 Espanja_0204 Palma de Mallorcan Bellverin linnan museoBellverin linna on osa kaupungin historiallista museota.
ES_171202 Espanja_0099 Palma de Mallorcan panoraamaa vanhaankaupLinnan panoraamaa Palmanlahdelle ja vanhaan kaupunkiin.
ES_171202 Espanja_0122 Näkymää vuoristoon Palma de MallorcanToiseen suuntaan siintävät Serra de Tramuntanan vuoret korkeinta Puig Majorin huippua myöten.

Viikon matkallamme ajelimme parina päivänä UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Serra de Tramuntanan vuoristossa ja kävimme saaren parhaalla lintukuvauspaikalla S’Albuferan kosteikossa. Toisella yrityksellä onnistui edestakainen laivamatka Ibizan saarelle. Niinikään maailmanperintökohteisiin kuuluva Eivissan vanhakaupunki nukkui talviunta. Kaupungin kapeilla kujilla sai vaellella ja kuvata rauhassa, mutta mihinkään ei päässyt sisälle.

Baleaarien viikon jälkeen palasimme tasan satavuotiaaseen Suomeen.

IT_171206 Italia_0009 Sinivalkoiset Alpit Suomen satavuotispäivSuomen 100-vuotispäivänä valaistiin monet maailman nähtävyydet sinivalkoisiksi. Alpit eivät siihen lisäenergiaa tarvinneet.

Seuraavat baleaaripostaukset:

SERRA DE TRAMUNTANA ON MALLORCAN MAAILMANPERINTÖKOHDE

LINTUKUVAAJAN PARATIISI MALLORCALLA ON S’ALBUFERAN KOSTEIKKO

IBIZAN TALVIUNINEN PÄÄKAUPUNKI EIVISSA

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

 

9 kommenttia artikkeliin ”BALEAARIEN PÄÄKAUPUNKI PALMA DE MALLORCA

 1. Olipa kattava postaus Palmasta. Linkkaankin tämän heti mukaan eilen julkaisemaani Palman vinkkipostaukseen! 🙂 Mukava uusi tuttavuus tämä blogisi muutenkin, jostain syystä se on päässyt vilahtamaan ihan ohi silmien.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentistasi. Kiva kuulla positiivinen arviosi blogistani. Luin 15 vinkkiäsi Mallorcan talveen. Kattava, informatiivinen ja hyvin kirjoitettu opas niin talvella kuin muulloinkin Mallorcalle matkustaville. Huomaan, että oltiin siellä samoihin aikoihin ja paljon on samoja kuvakulmiakin. Vinkeistäsi riittää kuvattavaa seuraavallekin kerralle. Kurkkasin muitakin kohteitasi, joihin tutustun myöhemmin.
   Muuten, asuin itsekin nuoruudessani 10 vuotta Raumalla, joten tunnen, tai ainakin tunsin niitäkin seutuja. Paljon on kaupunki muuttunut, mutta onneksi Vanha Rauma säilyi muinaiselta purkuinnolta.
   Kiitos linkkauksestasi.

   Liked by 1 henkilö

   1. Kiitos! Taidettiin tosiaan olla samoihin aikoihin, tästä jutusta tutut jouluvalot näkyvät omissakin kuvissa! 🙂 Olin tosiaan bloggaajakaveri Teean kanssa reissussa, ja me ihastuttiin Mallorcan luontoon niin ikihyviksi, että sinne on pakko päästä kesäaikana uudelleen. Meitä kiehtoo erityisesti yksi upea vaellusreitti, jonne pääsee aikaisintaan toukokuussa – nyt reitin päätöspiste Sa Calobrassa oli täysin veden varassa. Ja upeat luolat, joissa ei talvireissulla ehditty käymään.

    Onpa muuten kiva kuulla, että matkabloggaajapiireistä löytyy hitunen raumalaisuutta muualtakin! 🙂 Paljon on kaupunki tosiaan muuttunut ja muuttuu koko ajan, mutta onneksi Vanha Rauma on säilynyt. Kyllähän sen kohtalo – tai tarkemmin sanottuna kauppojen ja Unesco-statuksen kohtalo – taas arveluttaa erään vuosia kestäneen kauppakeskuspolemiikin takia. Olen paljon kirjoitellut Rauma-juttuja blogissa ja pyrkinyt tuomaan esiin myös Rauman tuntemattomampia helmiä, erityisesti meidän ihanaa saaristoa ja muita retkikohteita. Vanhassa Raumassa tietysti parasta on se, kuinka se osaa yllättää joka kerta. Vaikka siellä talsisi joka ikinen päivä, aina sieltä löytyy uusia kinttupolkuja tai yksityiskohtia, joita ei koskaan ennen ole syystä tai toisesta huomannut.

    Liked by 1 henkilö

 2. Mallorcan luonto tosiaan yllätti positiivisesti. Jos on kiinnostunut linnuista, on s’Albuferan luonnonpuisto koko Baleaarien paras lintukuvauspaikka (https://sakuva.wordpress.com/2017/12/31/lintukuvaajan-paratiisi-mallorcalla-on-salbuferan-kosteikko/). Kuvattavaa oli yllättävän paljon talvellakin, voi vain aavistaa millaista on keväällä ja syksyllä kun lentoliikenne pohjoiseen ja takaisin etelään on täydessä vauhdissa.
  Raumalla kävin viimeksi toissakesänä Pitsiviikon ja Biennale Balticumin aikaan. Siihen liittyi myös opiskeluajoilta tutun taiteilijan Maritta Nurmen Kalanmaha -ekotaideteos niin kaupungin keskustassa kuin Kylmäpihlajan majakkasaarellakin. Kirjoitin siitä postauksen blogiin (https://sakuva.wordpress.com/2016/08/01/rauman-kulttuurikesan-huipentuma/).
  Siskoni Marja Niemi, joka asui Raumalla viime vuoteen saakka, on kirjoittanut joitain Rauman historiaan liittyviä julkaisuja toimiessaan Rauman museon tutkijana.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s