IBIZAN TALVIUNINEN PÄÄKAUPUNKI EIVISSA

Eivissan vanhakaupunki Dalt Vila näkyy kauas merelle.

Matkan kuvat / BALEAARIT 2017 / Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT /

Edelliset postauksetBALEAARIEN PÄÄKAUPUNKI PALMA DE MALLORCA / SERRA DE TRAMUNTANA ON MALLORCAN MAAILMANPERINTÖKOHDE / LINTUKUVAAJAN PARATIISI MALLORCALLA ON S’ALBUFERAN KOSTEIKKO

Matka_logo

MATKAMESSUT 2018 & CARAVANMESSUT 2018 Helsingin Messukeskuksessa 19. – 21.1. 2018

Viime vuosina Espanjassa ajellessamme olemme huomanneet, että sellaisten itsehallintoalueiden paikannimissä, joissa espanja ei ole pääkieli, on aina paikallisnimi ennen espanjankielistä nimeä. Vielä 1980- ja 1990-luvuilla oli päinvastoin. Esimerkiksi Baskimaassa sijaitseva vuoden 2016 Euroopan kulttuuripääkaupunki oli muodossa Donostia / San Sebastian. Baleaareilla on pääkieli katalaani, joten sen kolmanneksi suurimman saaren, kuten myös sen pääkaupungin, ensisijainen nimi on Eivissa. Espanjankielinen nimi Ibiza on kuitenkin vakiintunut moniin kieliin saaren nimenä. Saaren pääkaupungista sen sijaan käytetään yleensä nimeä Eivissa. Näin on käytäntö useimmissa opaskirjoissakin, joten käytän sitä jakoa tässäkin postauksessa.

ES_160610 Espanja_0103 Euroopan kulttuuripääkaupunki DonostiaEuroopan kulttuuripääkaupunki 2016 oli Donostia ja UNESCOn maailmanperintökohde Baleaareilla on Eivissa – ainakin jos paikallisilta kysytään.

Kuudesta Mallorcan päivästämme olimme varanneet yhden Ibizalla käyntiin. Olimme varanneet netistä Balèaria -laivayhtiön edestakaiset päiväliput. Kävelimme satamaan, jossa piti olla tuntia ennen laivan lähtöä. Luukulla virkailija löi käteemme jo netissä maksetut liput ilmoittaen että paluu on sitten seuraavana päivänä. Syyksi hän ilmoitti, että varaamamme illan paluumatka oli peruttu. Kun emme tähän suostuneet, tarjosi hän lippuja seuraavalle päivälle, mikä sopi meillekin.

Laivan lähtöajaksi oli ilmoitettu kello 8, mutta saapuessamme tuntia ennen satamaan meille ilmoitettiin, että laiva lähteekin vasta klo 10. Kolmen tunnin odotusaikanamme ehdimme nauttia hotellilla väliin jääneet aamiaiset. Katamaraanin aikataulun mukainen matka-aika oli kaksi tuntia, mutta matkaan kului melkein kolmaskin. Talviolosuhteet Välimerelläkin lienevät kesäaikaa haasteellisemmat.

ES_171203 Espanja_0005 Balearian katamaraani Jaume II Palma de MBaleàrian katamaraani Jaume II Palman satamassa. Edestakainen lippu Ibizalle maksoi 93,60 euroa, joten ihan halpaa laivamatkailu saarten välillä ei ole.

Eivissassa on kaksi lauttasatamaa. Useimmat saarten ja mantereen välisistä laivoista saapuvat keskustaan, mutta Mallorcalta tulevat laivat valitettavasti sille etäämpänä sijaitsevalle. Aurinkoisessa säässä kävelimme kolmen kilometrin matkan viihtyisää Passeig Joan Carles I:tä kaupunkiin.

ES_171203 Espanja_0182 Eivissan Passeig Joan Carles I Ibizan saaKolmen kilometrin kävelyosuudeltakin löytyi kuvauskohteita.

Ibiza/Eivissa on UNESCOn maailmanperintökohteena yhdistetty luonto- ja kulttuurikohde nimellä Ibizan biodiversiteetti ja kulttuuri. Luonnon monimuotoisuuteen emme talvella päässeet tutustumaan, mutta kulttuuriosuuden muodostamaa Eivissan vanhaa kaupunkia ehdimme kävellä ja kuvata useamman tunnin.

Ibiza on Mallorcan jälkeen Baleaarien toiseksi suosituin lomasaari, joka on tunnettu yökerhoistaan ja hippikulttuuristaan. Päinvastoin kuin Mallorcalle, sinne ei kuitenkaan järjestetä matkoja talvella, minkä kyllä huomasi. Eivissa tosin on elävä kaupunki läpi vuoden. Vilkkainta oli Sa Marinan seudulla, mutta ero kesäisiin kuviin oli silti valtava. Kaupungin lukuisista ravintoloista vain muutamat olivat avoinna muiden viettäessä talvilomaa.

ES_171203 Espanja_0237 Eivissan Carrer de Josep Verdera Ibizan sSa Marinan kadut johtavat vanhaan kaupunkiin…
ES_171203 Espanja_0246 Eivissan Carrer Bisbe Torres Mayans Porta…pääportin  Portal de ses Taulesin kautta.

Vielä hiljaisemmaksi elämä muuttui, kun saavuimme pääportin kautta muurien ympäröimään vanhaan kaupunkiin Dalt Vilaan. Matkailumainosten vastaisesti ei valkokalkittujen talojen reunustamilla kujilla vaeltanut turistimassoja, vaan saimme rauhassa kuvata kaunista kaupunkia. Paikallisiakaan ei juuri ollut liikkeellä, mikä saattoi johtua sunnuntaipäivästä.

ES_171203 Espanja_0284 Eivissan vanhan kaupungin Carrer d'IgnasiVanhankaupungin kapeat kujat vievät yhä ylemmäs.

Eivissan paksut kaupunginmuurit ja sen seitsemän puolustuslinnaketta kuuluvat Euroopan parhaiten säilyneisiin. Kaikkialle näkyvä maamerkki on vanhan kaupungin korkeimmalla paikalla sijaitseva katedraali. Sinne kiivettyämme saatoimme vain todeta että kirkko oli suljettu kuten viereinen arkeologinen museokin. Edes mainintaa aukioloajoista emme löytäneet. Jatkoimme kohti linnaa ja linnakkeita. Linnan ovia ei kannattanut kolkutella, sillä sen sisätilat eivät ole avoinna kävijöille kesälläkään. Eteläisillä ylälinnakkeilla on monikieliset selosteet niiden historiasta ja alueella on tehty myös arkeologisia kaivauksia. Muurilta on loistavat näkymät niin merelle kuin kaupunkiinkin. Täällä saimme todeta, ettemme olleet ihan ainoat turistit vanhassa kaupungissa.

ES_171203 Espanja_0303 Eivissan vanhan kaupungin Catedral de SanKatedraalinaukiolla kukkulan huipulla meitä odottivat arkeologinen museo ja katedraali – molemmat lukituin ovin.
ES_171203 Espanja_0327 Eivissan Castell Almudaina Ibizan saarellKukkulan toisella laidalla oleva Almudainan linna on arabialaista alkuperää ja arkkitehtuuriltaan lähes mitä vain.
ES_171203 Espanja_0310 Eivissan Sa Marina vanhan kaupungin muuriTurhaa ei kiipeäminen kuitenkaan ollut, sillä näkymät eri suuntiin olivat kuvaukselliset, tässä Sa Marinaan ja satamaan.
ES_171203 Espanja_0358 Eivissan kaupunginmuuria linnoituksineenYlälinnakkeisiin kuuluvalta Baluarte de Sant Jaumelta on …
ES_171203 Espanja_0349 Uutta Eivissaa kaupunginmuurilta Ibizan s…hyvät näkymät uudempaan Eivissaan.
ES_171203 Espanja_0373 Eivissan vanhan kaupungin Baluard de SantYlälinnakkeilta laskeuduimme alemman tason Baluard de Sant Perelle.
ES_171203 Espanja_0378 Eivissan vanhan kaupungin Carrer Rosari jVielä kerran vanhan kaupungin sokkeloiden kautta kävelimme lännestä itään Plaça d’Espanyalle.

Eivissan kaupungintalo on Plaça d’Espanyalla entisessä dominikaaniluostarissa. Sen läheiseltä linnakkeelta voi ihailla näkymää Sa Marinaan ja lauttasatamaan.

ES_171203 Espanja_0385 Eivissan vanhan kaupungin Plaça d´EspanEivissan kaupungintalo entisessä dominikaaniluostarissa Plaça d’Espanyalla.
ES_171203 Espanja_0418 Eivissan vanhaa kaupunkia Baluarte de SanBaluarte de Santa Lucíalta on kuvakulmaa niin vanhaan kaupunkiin…
ES_171203 Espanja_0419 Eivissan vanhaa ja uudempaa kaupunkia Bal…kuin uudempaankin Eivissaan.

Koska vanhassa kaupungissa kirkkojen ja museoiden lisäksi myös ravintolat ja matkamuistomyymälät oli kaikki suljettu, palasimme kiven sisältä takaisin Sa Marinaan. Päinvastoin kuin olisi olettanut, oli sielläkin meno laantunut iltaa kohden. Auki olevan ravintolankin löytäminen oli haasteellista. Jäljellä oli vielä kolmen kilometrin kävely satamaamme ja parillakymmenellä minuutilla pidentynyt laivamatka Palma de Mallorcaan.

ES_171203 Espanja_0217 Kalastajapatsas Eivissan keskustassa IbizMerenkulkija- ja hippipatsaat kuvastavat saaren historiaa. Samaan sarjaan kuuluu myös Merirosvo-obeliski, lajinsa ainoa kai maailmassa.
ES_171203 Espanja_0442 Iltavalaistu Eivissan vanhakaupunki IbizaHyvästit Eivissalle ja Ibizalle. Vanhan kaupungin valaistut kohteet antavat hieman väärän kuvan UNESCO-kaupungin talvielämästä.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

Yksi kommentti artikkeliin ”IBIZAN TALVIUNINEN PÄÄKAUPUNKI EIVISSA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s