2017 ROADTRIPIT, MAAILMANPERINTÖKOHTEET & MUUT SEIKKAILUT

Kaksi päivää Blue Ridge Parkwayllä Yhdysvaltain Appalakeilla oli pelkkää kuvakulmaa.

Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT /

Matka_logo

MATKAMESSUT 2018 & CARAVANMESSUT 2018 Helsingin Messukeskuksessa 19. – 21.1. 2018

Suurimmassa osassa viime vuoden matkoja oli tärkeässä roolissa auto, joko oma VW Multivan tai vuokra-auto. Useimpien matkojen pääteemana olivat UNESCOn maailmanperintökohteiden kuvaaminen niin lähellä kuin kaukanakin. Nämä teemat tukivat mainiosti toisiaan.

Matkailuvuoden 2017 ohjelma alkoi hahmottua jo edellisen vuoden lopulla, kun Finnairilta tuli houkutteleva tarjous, jossa muutaman päivän ajan sai Finnair Plus – palkintomatkoja normaalia pienemmällä pistemäärällä; Euroopan lennot 30 000 pisteellä ja Pohjoismaiden lennot 15 000 pisteellä. Kun pisteitä oli karttunut toistasataatuhatta, saimme molemmille molemmat ja vähän jäi varastoonkin. Finnairin listoissa Dubai on Eurooppaa ja Krakova kuuluu Pohjoismaihin, joten niistä ensimmäiset matkakohteemme.

ARABIAN NIEMIMAA HELMIKUUSSA

Alku aina hankalaa, sanotaan. Niin meilläkin; menolentomme peruttiin ja tilalle tarjottiin puoli vuorokautta myöhempää lentoa. Sen seurauksena menetimme Dubain päivitykselle varaamamme päivän. Iltakävelyllä tutustuimme historiallisen Bur Dubain vasta entisöityyn perinnealueeseen.

Seuraavaksi päiväksi olimme varanneet kokopäiväretken UAE:n pääkaupunkiin Abu Dhabiin. Pääkohde oli valtava Šeikki Zayedin moskeija, joka viime käynnillämme oli vielä keskeneräinen. Pysähdykset olivat Ferrari Worldissa ja Abu Dhabi Heritage Villagessa, joita voi pitää toistensa vastakohtina.

Jatkolentoja etsiessäni huomasin, että edullisimmat ja sopivimmat lennot Kuwaitiin ja Qatarin Dohaan saisi Kuwait Airwaysilta. Tein niistä koevarauksen samalle lipulle, jolloin hinta nousi kaksinkertaiseksi. En ymmärrä tätä logiikkaa, mutta varasimme molemmille lennoille erilliset liput.

Kuwait ja sen samanniminen pääkaupunki ovat käymistämme Arabian niemimaan maista vähiten turistisia. Maa kärsii edelleen Saddam Husseinin Irakin hyökkäyksen tuhoista ja kansallismuseokin on edelleen levällään eri puolilla maailmaa. Mielenkiintoisin kohde oli Al Sabahin kokoelman antiikkiesineet entisessä jenkkien sairaalassa. Kävimme myös maan tunnukseksi muodostuneella Kuwait Towersilla. Parhaat kuvat sai tornin juurelta, sillä ikkunamuovit olivat niin himmeitä, että se haittasi sekä näkemistä että kuvausta.

KW_170209 Kuwait_0369 Kuwait Cityn Souqin seutuaKuwaitissa valmistauduttiin lähestyvään kansallispäivään.

Kiertomatkan mielenkiintoisin paikka oli Qatarin Doha. Sen ehdoton ykköskohde on Islamilaisen taiteen museo ja Souq Waqif on alueen tunnetuin basaarialue. Oman lisänsä kaupungin kulttuuritarjontaan antaa vastikään avattu kokonaisuus Msheirebin museot.

QA_170211 Qatar_0689 Dohan Souq WagifIllanviettoa Dohan Souq Waqifissa.

Matkan viimeinen maa oli šiiaenemmistöinen, mutta sunnieliitin hallitsema Bahrain. Arabikevään aikana šiiat nousivat kapinaan, jonka Saudi-Arabia tukahdutti verisesti. Osuimme paikalle kansannousun vuosipäivänä, jolloin levottomuudet näkyivät eri puolilta nousevina mustine savuineen ja joka kulmassa seisovine poliisiautoineen ja panssariajoneuvoineen.

BH_170214 Bahrain_0295 Kansannousun vuosipäivän savua kaupungiKansannousun vuosipäivän mustaa savua Bahrain Fortilta.

Pääkaupunki Manaman lisäksi kävimme UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvalla Bahrain Fortilla.

Matkan postaukset: / DUBAISTA ABU DHABIIN  / KUWAITIN AARTEITAQATARIN KULTTUURIA DOHASSA / PÄIVÄ BAHRAINISSA /
Matkan kuvat: / ARABIAN NIEMIMAA 2017

KRAKOVAN PÄIVITYS MAALISKUUSSA

Kuten todettu, oli toinen Finnair-kohde Krakova. Aiemmista käynneistämme oli kulunut jo useita vuosia, joten vanhan kaupungin maailmanperintökohteiden päivittäminen oli paikallaan. Meille uusia alueita olivat asuinkaupunginosamme Kazimierz ja Veikselin vastarannan Podgórze juutalaiskohteineen sekä kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Nowa Huta.

PL_170329 Puola_0153 Ortodoksijuutalaisia Krakovan Kazimierzin ul SzerokallaHotelliamme vastapäätä oli Krakovan ainoa ortodoksijuutalaisten synagoga.

Matkan postaus: KRAKOVAN PÄIVITYS JA UUDET KUVAKULMAT
Matkan kuvat: KRAKOVA 2017

KAAKKOIS-USAN ROADTRIP KESÄ-HEINÄKUUSSA

Vuoden päämatkamme ainakin ajallisesti oli neliviikkoinen Yhdysvaltain automatka. Muutama päivä kului New Yorkissa päivittäen parin vuosikymmenen takaisia kuvakulmia digiaikaan. Varsinainen roadtrip alkoi, kun haimme vuokra-auton John F. Kennedyn lentokentältä ja suuntasimme etelään. Pysähdyimme New Jerseyn pääkaupungissa Trentonissa, mutta ensimmäisen ajomatkan päämäärä oli Philadelphia ja UNESCOn maailmanperintökohde Independence Hall. Ennen pääkaupunki Washingtonia poikkesimme Delawaren suurimmassa kaupungissa Wilmingtonissa kuvaamassa kauniita art deco -taloja ja teimme koukkauksen amissien maille Pennsylvania Dutch Countryyn.

US_170618 Yhdysvallat_0203 Philadelphian Independence Hall PennsPhiladelphian Independence Hallissa julistettiin vuonna 1776 Pohjois-Amerikan Yhdysvallat syntyneeksi.
US_170619 Yhdysvallat_0080 Amissien hevoskärryt Bird in HandissPennsylvania Dutch Country on amissien tärkeimpiä asuinalueita USAssa.

Washington DC:n edelliskäynnistä oli aikaa saman verran kuin New Yorkista käynnistäkin. Kaupungin kuvakulmien päivittämiseen olimme varanneet yhden kokopäivän. Valkoisen talon takapuolella vilahti Trumpin autosaattue. Sen kuvaamiseen tarvittiin teleobjektiivia, sillä edustan Presidentinpuisto oli suljettu mielenosoittajien pelon vuoksi.

US_170620 Yhdysvallat_0207 Washingtonin Capitol Vanhan postitaloTrump-hotelliksi muutetun Washingtonin entisen postitalon tornista on suora näköyhteys toiselle vallan keskittymälle Capitol-kukkulalle.

Pääkaupungista jatkoimme Yhdysvaltain kolmannen presidentin Thomas Jeffersonin kaupunkiin Charlottesvilleen. Siellä on hänen kotinsa Monticello ja hänen perustamansa Virginian yliopisto. Yhdessä ne muodostavat UNESCOn maailmanperintökohteen. Monticelloon tutustumisen jälkeen vietimme yömme yliopistokampuksella.

US_170622 Yhdysvallat_0003 Virginian yliopiston The Inn at DardeCharlottesvillessä majapaikkamme oli maailmanperintöyliopiston kampuksella.

Charlottesvillestä matkamme jatkui upeissa maisemissa, kun ajoimme pari päivää Blue Ridge Parkwaytä Great Smoky Mountainsin kansallispuistoon, joka on UNESCOn luontokohde. Näiden välissä pysähdyimme Ashevillen art deco -kaupungissa ja cherokee-intiaanien reservaatin pääkaupungissa Cherokeessa.

US_170624 Yhdysvallat_0138 Cherokee-intiaaniesitys Cherokeessa PCherokeessä oli tarjolla intiaanikulttuuria, pelikasinoita ja turhanpäivästä rihkamaakin.
US_170634 Yhdysvallat_0295 Great Smoky Mountainsin Clingmans DomGreat Smoky Mountainsin paras kuvauspaikka petti odotuksemme.

Kansallispuiston jälkeen oli vuorossa kahden päivän ajomatka viiden osavaltion läpi. Georgiassa pysähdyimme matkan toisessa Trentonissa ja Alabamassa yövyimme yliopistokaupunki Tuscaloosassa. Mississippin osavaltion Meridianilla oli keskeinen osuus mustien kansalaisoikeustaistelussa ja se on myös merkittävä blues- ja kantrimusiikin keskus.

Parin päivän kohteemme oli Louisianan helmi ja jazz-musiikin kehto New Orleans. Sen mielenkiintoisin keskus on French Quarter, jossa siirtomaatyylinen hotellimmekin sijaitsi. Ranskalaiskorttelissa musiikki soi niin baareissa kuin kaduillakin.

US_170627 Yhdysvallat_0228 Katusoittoa ja tanssia New OrleansinNew Orleansin kadunkulmissa jazz soi ja kansa tanssi.

New Orleans oli matkan eteläisin kohde, joten sieltä jatkoimme pohjoiseen kohti Tennesseen musiikkikaupunkeja Memphisiä ja Nashvilleä. Ensimmäiset pysähdykset olivat kuitenkin Vicksburg, joka oli yksi sisällissodan ratkaisupaikoista ja intiaanien ikivanha keskus Poverty Point, joka sekin kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Muinaiskukkuloiden lisäksi alueella on museo. Ennen Memphisiä pysähdyimme vielä Louisianan puuvillamuseossa.

US_170629 Yhdysvallat_0087 Poverty Point World Heritage Siten MoPoverty Pointin muinaiskukkula Louisianassa.

Koska tulimme Memphisiin etelästä, oli ensimmäinen kohteemme Elvis Presleyn kotitalo, museo ja näyttelyhalli Graceland. Elvis Presley Boulevardin toisella puolella on Elviksen kotikartano ja toisella puolella valtavassa hallissa häneen liittyvää esineistöä.

US_170630 Yhdysvallat_0128 Elvis Presleyn Graceland MemphisissäElvis Presleyn Graceland on Valkoisen talon jälkeen Yhdysvaltain toiseksi eniten vierailtu yksityiskoti.

Memphisissä soi niin blues, rock kuin soulkin. Bluesin syntymäpaikkana pidetään Beale Streetiä, jossa musiikki soi aamusta iltaan.

US_170630 Yhdysvallat_0428 Memphisin Beale Streetin Handy Park TMemphisin Beale Streetin Handy Park kunnioittaa bluesin isän muistoa.

Kantrimusiikin pääkaupunki on Nashville. Sen tärkein kohde on Country Music Hall of Fame and Museum, joka on yksi maailman suurimmista museoista. Kävimme myös Johnny Cashin museossa. Music Cityn Broadway on kantrimusiikin pääkatu.

US_170702 Yhdysvallat_0240 Nashvillen AJ's Good Time Bar (yläkeNashvillen Broadwayn baareissa soi kantri monessa kerroksessa.

Suunnitellun ohjelmamme viimeinen kohde oli Mammoth Caven kansallispuisto, joka on myös UNESCOn maailmanperintökohde ja kansainvälinen biosfäärialue. Käyntimme osui kansallispäivän tuomaan pitkään viikonloppuun, jolloin maanteillä oli meidän lisäksemme muitakin liikkujia. Kansallispuistot ovat jenkeissä suosittuja käyntikohteita, joten emme onnistuneet saamaan lippua suurimpaan luolaan, vaan tyydyimme pienempään Diamond Cavernsiin.

US_170703 Yhdysvallat_0037 Diamond Cavernsin luola Mammoth CavenHistoric Diamond Caverns oli hyvä vaihtoehto Mammoth Caven kansallispuiston isolle luolalle, johon ei enää saanut lippuja.

Olimme pysyneet hyvin aikataulussamme, joten meille jäi pitkän ajomatkan lisäksi vielä useampi päivä tutustua matkanvarren mielenkiintoisiin kohteisiin. Yllättävä aikavyöhykkeen vaihtuminen aiheutti sen, että pääsimme tutustumaan bourbon(maissi)viskin synnyinpaikkaan Jim Beam American Stillhouseen vain ulkopuolelta. Yöksi jäimme Kentuckyn suurimman kaupungin Louisvillen kampuksen liepeille.

US_170703 Yhdysvallat_0237 Jim Beam American Stillhouse ClermontBourbonviskin synnyinpaikka Jim Beam American Stillhouse Kentuckyssa.

Yhdysvaltain kansallispäivän paraatia seurasimme Indianan Jeffersonvillessä.

US_170704 Yhdysvallat_0095 Kansallispäivän paraati JeffersonviJeffersonvillen kansallispäivän paraati oli historiapainotteinen.

Ohiossa kyllästyimme Interstate-moottoriteihin ja siirryimme highway-tasoiselle tielle, joka kulki useamman piirikuntapääkaupungin kautta.

Länsi-Virginian entinen pääkaupunki Wheeling on historiallisesti merkittävä paikka, sillä siellä tehtiin sisällissodan aikaan päätös erota etelävaltioihin kuuluvasta Virginiasta ja liittyä pohjoisvaltioiden puolelle.

Ylitettyämme Appalakit Pennsylvaniassa tulimme Marylandiin. Seuraava päivä oli hyvin sateinen, mikä esti tai ainakin hankaloitti tutustumista Hagerstownin kaupunkiin, joten jatkoimme Pennsylvanian pääkaupunkiin Harrisburgiin, joka tunnetaan lähinnä muinaisesta ydinvoimalaonnettomuudestaan. Yöksi ehdimme Eastoniin New Jerseyn rajalle.

Matkan viimeinen kohteemme oli viehättävä Clintonin pikkukaupunki myllymuseoineen. Jäljellä oli vielä epätoivoinen majapaikan etsintä, joka lopulta vei meidät suhteellisen arvokkaaseen Courtyard Marriottin lentokenttähotelliin JFK:n kentän tuntumaan.

US_170707 Yhdysvallat_0156 Red Mill Museum Village ja South BranRed Mill Museum Village ja South Branch of the Raritan River Clintonissa New Jerseyssä.

Matkan postaukset: / NEW YORKIN PÄIVITYS (KUN SINNE LOPULTA PÄÄSI) / ROAD TRIP NEW YORKISTA WASHINGTONIIN JA CHARLOTTESVILLEEN / 40 VUOTTA SITTEN KUOLLUT ELVIS ELÄÄ YHÄ – AINAKIN GRACELANDISSA / BLUE RIDGE PARKWAYTÄ GREAT SMOKY MOUNTAINSIN KANSALLISPUISTOON / NEW ORLEANS & SYVÄ ETELÄ / MEMPHIS & NASHVILLE – TENNESSEEN MUSIIKIN MEKAT / MAMMOTH CAVEN KANSALLISPUISTO & SPONTAANIKOHTEITA KENTUCKYSTA KENNEDYLLE /
Matkan kuvat: / KAAKKOIS-USA 2017 /

ROADTRIP ITÄMEREN YMPÄRI ELO-SYYSKUUSSA

Syyskesän roadtrip oli perinteinen automatka omalla VW Multivanilla. Matkan teemana oli UNESCOn maailmanperintökohteet Baltiassa ja Pohjoismaissa. Heti lähtösataman jälkeen ohitimme Suomenlinnan, toisen Suomen vanhimmista maailmanperintökohteista.

Kiersimme kolmen Baltian maan kaikki Struven ketjuun kuuluvat UNESCOn suojelukseensa ottamat mittauspisteet. Niitä on Virossa kolme, joista Tarton vanha tähtitorni oli koko ketjun keskuspaikka, Latviassa pisteitä on kaksi ja Liettuassa kolme.

EE_170823 Viro_0053 Tarton vanha tähtitorniStruve johti mittauksiaan silloin Venäjän keisarikuntaan kuuluneen Tarton tähtitornista.
LV_170824 Latvia_0061 Jēkabpilsin Struven puisto SeloniassaLatvian Jēkabpilsiin Struve on saanut oman nimikkopuistonsa.

Kaikki kolme Baltian pääkaupunkia kuuluvat maailmanperintölistalle. Tällä matkalla ehdimme Tallinnan läpiajon lisäksi tutustumaan vain Liettuan Vilnaan. Pysähdyimme myös Trakain lomakaupungissa.

Edellä mainittujen lisäksi Liettuassa on vielä pari muuta UNESCO-kohdetta, Kuurin kynnäs yhdessä Venäjän kanssa sekä Kernavėn arkeologinen alue, jossa emme olleet aiemmin käyneet.

LT_170824 Liettua_0058 Kernavėn vanhan kirkon paikka Vilnan läLiettuan pääkaupunki oli joskus Kernavėssa.

Reittimme Baltiasta Pohjoismaihin vei Puolan ja Saksan kautta. Ensimmäisen yön vietimme Gizyckon leirintäalueella Masurian järvialueella, josta jatkoimme Gdanskiin. Kaupunki on vuosien kuluessa tullut tutuksi. Ensimmäisestä käynnistä on jo yli 40 vuotta, mutta toisaalta viimeisimmästäkin lähes pari vuosikymmentä. Huomasin, etten kaupungilla kulkiessani juurikaan tarvinnut karttaa.

PL_170827 Puola_0190 Gdanskin Długi Targ rankkasateessaGdanskin Długi Targ oli kyllä tuttu paikka, mutta koskaan aiemmin en ole siellä rankkasadetta pitänyt.

Gdanskista jatkoimme Sopotin kautta Ustkan merenrantakaupunkiin. Seuraavana päivänä rannalla oli poikkeuksellinen hellesää.

Świnoujściessa ylitimme Veikselin lautalla ja yöksi ehdimme Saksan puolelle. Siellä ei leirintäalueen ja rajakaupan lisäksi ollut muita kohteita, joten jatkoimme maitse Tanskan Jyllantiin.

Tanska on viime vuosina onnistunut muita Pohjoismaita paremmin vakuuttamaan UNESCO-päättäjät kohteidensa kuulumisesta maailmanperintöön. Vuosina 2014 ja 2015 se sai molempina kaksi uutta maailmanperintökohdetta. Matkallamme oli ensimmäisenä vuorossa Christiansfeldin herrnhutilaiskaupunki, joka lisättiin maailmanperintölistalle paitsi herrnhutilaisuuden myös keltatiiliarkkitehtuurinsa ansiosta.

DK_170830 Tanska_0066 Christiansfeldin herrnhutilaiskaupunki JylChristiansfeldin herrnhutilaiskaupungin keltatiiliarkkitehtuuria.

Køgen eteläpuolella Sjellannissa on UNESCOn luontokohteisiin kuuluva Stevns Klint, jonka paras katselu- ja kuvauspaikka sen jyrkille kallioille on Højerupin kylässä.

DK_170830 Tanska_0179 Stevns Klintin kalliorantaa Højerupissa SStevns Klintin luontokohde Højerupin kylästä Sjellannissa.

Helsingøristä siirryimme Helsingborgiin ja Ruotsin puolelle laivalla, joka ohitti maailmanperintölistalle jo vuosikausia kuuluneen Kronborgin linnan. Ruotsissa suuntasimme pohjoiseen ja ensimmäiseen kohteeseemme, joka oli Hallandin Varbergissa sijaitseva Grimetonin radioasema. Hyvin säilyneenä ensimmäisen maailmansodan jälkeisenä tietoliikennekeskuksena se on valittu maailmanperintökohteeksi.

SE_170831 Ruotsi_0104 Grimetonin radioasema Varbergissa HallanniGrimetonin Hallannin Varbergissa on kai ainoa maailmanperintöradioasema.

Jatkoimme kohti Norjan rajaa kunnes tulimme Tanumin kalliopiirroksille, jotka olivat toinen läntisen Ruotsin maailmanperintökohteistamme. Tutustuimme sen neljästä alueesta kahteen.

SE_170901 Ruotsi_0077 Tanumin kalliopiirrosalueet BohuslänissäTanumin kalliopiirroksia voi nähdä neljällä alueella.

Toiset kaksi UNESCO-kohdettamme olivatkin maan itäpuolella. Seuraavat pari päivää meni Ruotsin poikki ajamiseen. Illansuussa ehdimme vielä käydä Tukholman Skogskyrkogårdenin hautausmaalla ennen Bredängin leirintäaluetta.

SE_170902 Ruotsi_0045 Skogskyrkogården TukholmassaMaailmanperintöhautausmaa Skogskyrkogården Tukholmassa.

Seuraavaksi päiväksi olimme varanneet laivaliput Ruotsin vanhimmalle kauppapaikalle Birkaan. Nykyään tällä Mälarenin saarella on museon lisäksi vain vanhoja hautakumpuja. Tämä olikin matkan viimeinen maailmanperintökohde, sillä seuraavana päivänä oli vuorossa laivamatka Turkuun ja ajo Helsinkiin.

SE_170903 Ruotsi_0352 Birkan museo Björkön saarella MälarenilRuotsin pääkaupunki Birka toistatuhatta vuotta sitten.

Matkan postaus: ROADTRIP ITÄMEREN YMPÄRI – BALTIAN JA POHJOISMAIDEN MAAILMANPERINTÖKOHTEILLA /
Matkan kuvat: ITÄ&POHJOIS-EUROOPPA 2017

KAAKKOIS-SUOMEN MAAILMANPERINTÖÄ SYYSKUUN LOPULLA

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas nykyään Kouvolaan kuuluvassa Jaalassa on yksi Suomen seitsemästä UNESCOn mailmanperintökohteesta. Se sulkee aina syyskuun jälkeen ovensa talviajaksi. Niinpä päätimme toiseksi viimeisenä aukiolopäivänä käydä katsomassa, mitä tälle tehdasmuseolle nyt kuuluu, sillä edellisestä käynnistä oli kulunut jo lähes 20 vuotta.  Tehtaaseen tutustuminen onnistuu vain opastetussa ryhmässä. Koska olimme ainoat asiakkaat, saimme oman kierroksemme. Sisätiloissa ei enää saa kuvata, joten käytin blogissa vanhoja kuviani, jotka hyvin vastaavat nykytilannetta.

FI_170929 Suomi_0150 Verlan tehdasmuseo Kouvolan Jaalassa KymenlVerlan tehdasmuseo sulkee ovensa talviajaksi.

Samalla matkalla kävimme Lapinjärven Tornikalliolla sijaitsevalla Struven ketjun mittauspiteellä. Tämä Porlammin piste on yksi UNESCOn maailmanperintölistalle hyväksymistä Suomen kuudesta pisteestä. Se sijaitsee kukkulalla kauniilla paikalla (yhden Suomen 38:sta) Pyhäjärven rannalla.

Matkan postaus: KAAKKOIS-SUOMEN MAAILMANPERINTÖÄ
Matkan kuvat: SUOMI 2017

BALEAARIT MARRAS-JOULUKUUSSA

Syksylle kaavaillun suuren Kaukasian kiertomatkan kariuduttua meillä alkoi passinkuoletusaika, eli passin voimassaoloaikaa oli alle puolivuotta. Se kaventaa matkustettavissa olevien maiden määrää. Koti-EU:ssa ei luonnollisesti passiongelmia ole, joten varasimme edullisen lento+hotelli -matkan Mallorcalle. Otimme lentokentältä vuokra-auton koko ajaksi.

Hotellimme sijaitsi kävelyetäisyydessä Palman ydinkeskustasta, joten auto sai pari päivää viettää aikaansa hotellin parkissa. Roadtripit teimme kahtena päivänä Serra de Tramuntanan vuoriston maailmanperintökyliin ja yhtenä Baleaarien parhaalle lintukuvauspaikalle Albuferan luonnonpuistoon. Yhtenä päivänä teimme laivamatkan Ibizan saarelle sen pääkaupunkiin Eivissaan, jossa muurien ympäröimän maailmanperintökaupungin kaikki paikat käyntikohteista ravintoloihin olivat suljettuja.

ES_171205 Espanja_0273 Mallorcan Serra de Tramuntanan Mirador DeLumileikkejä Serra de Tramuntanan vuoristossa.
ES_171203 Espanja_0403 Eivissan vanhaa kaupunkia Baluarte de SanEivissan talviunta eivät turistit häirinneet.

Matkan postaukset: / BALEAARIEN PÄÄKAUPUNKI PALMA DE MALLORCA / SERRA DE TRAMUNTANA ON MALLORCAN MAAILMANPERINTÖKOHDE / LINTUKUVAAJAN PARATIISI MALLORCALLA ON S’ALBUFERAN KOSTEIKKO / IBIZAN TALVIUNINEN PÄÄKAUPUNKI EIVISSA /
Matkan kuvat: BALEAARIT 2017

YHTEENVETO

Viime vuoden pääroadtripimme oli siis poikkeuksellisesti vuokra-autolla ja Euroopan sijasta Pohjois-Amerikassa. Ainutkertainen se ei ollut, sillä takana oli neljä aiempaa automatkaa Yhdysvalloissa. Parin viikon Itämeren kierros syyskesällä edusti vuosittaista perinteistä camping-matkailuperinnettämme.

SE_170831 Ruotsi_0130 Illallinen auringonlaskussa Tanum CampingiItämerenkiertomatka oli perinteinen automatkamme leirintäaluemajoituksineen. Tässä auringonlasku pohjoisimman kohteemme Tanum Campingissä Ruotsin Bohuslänissä.

UNESCOn maailmanperintökohteita oli nytkin jokaisella matkallamme. Kaikkiaan niitä on tullut kuvattua jo lähes viisisataa, mutta enemmän on niitä, jotka odottavat vielä kuvaustaan.

Viime vuonna käymistämme kohteista monet ovat olleet median otsikoissa lähinnä niissä käyntiemme jälkeen.

Käyntiajankohtanamme Arabian niemimaa oli vielä Jemeniä lukuun ottamatta melko rauhallinen. Myöhemmin Saudi-Arabian kruununprinssi sekoitti tilannetta pahoin vangittuaan kotimaassa vastustajansa ja yrittäen vaikuttaa myös Qatarin ja Libanonin hallintoihin. Kun Qatar ei Saudi-Arabian painostukseen taipunut, asetti se liittolaisineen Qatarin saartoon. Viime aikoina Saudi-Arabian johtaman liittouman siviilikohteiden pommitukset Jemenissä ovat saaneet yhä kasvavaa kritiikkiä ja Arabiemiraatitkin on saanut syytteet sotarikoksista. Tekemämme neljän maan kierros tuskin enää tänä päivänä onnistuisi.

Charlottesvillen yliopisto- ja maailmanperintökaupungissa Yhdysvalloissa päätettiin poistaa puistosta rasistina pidetyn sisällissodan ylipäällikön patsas. Äärioikeisto järjesti mielenosoituksen päätöstä vastaan, mikä taas poiki vastamielenosoituksen. Sen seurauksena ajoi äärioikeiston kannattaja autolla vastamielenosoittajien joukkoon, jolloin yksi ihminen kuoli.

Positiivinen uutinen tulee kotimaasta. Verlan tehdasmuseo oli uutisissa useamman kerran. Sitä on päätetty kehittää ja saada se ympäri vuoden avoinna olevaksi kohteeksi.

Puolan Krakovakin pääsi uutisiin, kun Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO piti siellä vuosittaisen istuntonsa. Viime vuonna se nimesi 21 uutta kohdetta, joista 18 on kulttuurikohteita ja 3 luontokohteita. Neljää kohdetta laajennettiin uusilla alueilla ja yksi onnistui pääsemään pois uhanalaisten listalta.

Nykyiset passimme ovat voimassa huhtikuun puoliväliin saakka, mutta uusien hankkimista pitää aikaistaa, sillä sitä ennen on matka Etelä-Aasiaan, sen koillisosaan. Bhutan ja Bangladesh ovat meille uusia maita, mutta Nepalin hindukuningaskunnassa otimme vastaan vuoden 1995. Paljon on maassa sen jälkeen tapahtunut, sisällissota, maanjäristys ja muuttuminen demokraattiseksi liittotasavallaksi, mitä on seurannut kamppailu vallasta. Viime vuoden lopulla viimein saatiin pidettyä uuden perustuslain mukaiset vaalit, joten toivottavasti normaaliaika koittaa nepalilaisillekin.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

2 kommenttia artikkeliin ”2017 ROADTRIPIT, MAAILMANPERINTÖKOHTEET & MUUT SEIKKAILUT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s