ÖÖLANTIA JA ETELÄISTÄ RUOTSIA

Edellinen postaus: VISBY JA MUUTA GOTLANTIA / Postauksen kuvat: RUOTSI 2018 / Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT / SNmatkakuvaajan biografia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA

Vaikka Pohjoismaitakin on vuosien mittaan tullut paljon kierreltyä, tuntui laajempi Skandinavian kierros olevan paikallaan, edellisestä kun oli kulunut jo pari vuosikymmentä. Nyt teemana olivat maailmanperintökohteet, joista tosin suurin osa oli jo ennestään tuttuja. Muutama uusikin oli ohjelmassa, eli loput viisi aiemmin käymätöntä Skandinavian kohdetta.

Laivamatkan jälkeen ajoimme Tukholmasta Nynäshamniin, jossa meillä oli aikaa useampi tunti ennen seuraavaa laivamatkaa Gotlantiin. Nynäshamnin kautta olimme ajaneet aiemminkin, mutta itse kaupunkiin ehdimme tutustua nyt ensimmäistä kertaa. Se on tyypillinen ruotsalainen merenrantakaupunki satamineen.

SE_180731 Ruotsi_0064 Nynäshamnin Fiskargränd
Laivaa odotellessa oli aikaa tutustua Nynäshamnin kaupunkiin. Vilkkainta oli Fiskargrändillä.

Seuraavat noin kolme päivää menivät Gotlannin saarella, josta edellinen postaus kertoi. Paluu sieltä tapahtui etelämpänä olevaan Oskarshamniin, johon emme ainakaan tällä matkalla ehtineet leirintäaluetta enempää perehtyä. Ensimmäinen kohteemme oli keskiaikainen Kalmarin kaupunki. Siihen olimme tutustuneet jo parilla edellisellä kerralla, mutta Kalmarin linnaa oli kuvattu vain ulkopuolelta. Niinpä tällä kertaa tutustuimme siihen.

Kalmarin linna

Kalmarin linnan rakentaminen aloitettiin jo 1100-luvulla. Useita muutoksia kokenut rakennus sai nykyisen muotonsa 1891. Vuonna 1397 linnassa perustettiin Kalmarin unioni, joka yhdisti kaikki Pohjoismaat yhdeksi valtakunnaksi. Sitä yhteiseloa kesti Kustaa Vaasan aikaan asti.

SE_180804 Ruotsi_0014 Kalmarin linna Smålandissa
Kalmarin linna.

Kalmarin linnassa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä. Nyt siellä oli Da Vinci – Inventions -näyttely, joka esitteli Leonardo da Vincin lähinnä liikkumiseen liittyviä keksintöjä. Linnan pihalla oli lapsille suunnattua turnajaisohjelmaa.

SE_180804 Ruotsi_0056 Kalmarin linnan Gyllene salen Smålandissa
Kalmarin linnan Gyllene salen.
SE_180804 Ruotsi_0038 Kalmarin linnan näyttely Da Vinci – Inv
Leonardo de Vincin keksintöjä nykyihmisen ihmeteltäväksi.

Eteläistä Öölantia

Kalmarista ajoimme kuuden kilometrin pituista Öölannin siltaa Ruotsin toiseksi suurimmalle saarelle. Edelliskerran ajoimme sitä vuonna 1985, jolloin se vielä oli Euroopan pisin. Sillan jälkeen on hyvä turisti-info, josta sai kaiken tarvittavan materiaalin Öölannin saarikierrokselle. Suuntasimme länsirannikkoa pohjoiseen kohti saaren ainoaa kaupunkia Borgholmia. Sen edustalla on Ruotsin suurin rauniolinna Borgholms slott ja sen lähellä kuningasperheen kesälinna Solliden. Linna on hyvin suojattu ulkopuolisten katseilta ja siihen pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla.

SE_180804 Ruotsi_0158 Ölands Turistbyrå Möllstorpissa+SE_1808
Öölannin kierros kannattaa aloittaa turistitoimistolta heti sillan jälkeen.

Emme jääneet odottamaan seuraavaa kierrosta, vaan suuntasimme Öölannin suurimman pronssikautisen hiidenkiukaan (röykkiöhauta) Blå rörin kautta saaren poikki sen itärannikolle ja siitä etelään. Mielenkiintoisimmat kuvauskohteet ovat useat tuulimyllykeskittymät, varsinkin Störlingessä ja Lerkakassa.

SE_180804 Ruotsi_0162 Borgholmin linnan rauniot Öölannin saare
Ruotsin suurin rauniolinna Borgholmissa.
SE_180804 Ruotsi_0175 Solliden linnan puutarhaa Borgholmin edust
Sollidenin linnan puutarhaa Borgholmin edustalla.
SE_180804 Ruotsi_0222 Lerkakan tuulimyllyjä Runstenissa Öölan
Öölannissa on useita tuulimyllykeskittymiä, tässä Lerkakan tuulimyllyjä Runstenissa, alkukuvassa Störlingen tuulimyllyjä Gärdslösassa.

Ruotsin nykyisen kuntajaon mukaan Öölannissa on kaksi kuntaa, pohjoinen Borgholm ja eteläinen Mörbylånga. Kuntien välistä rajaa tuskin huomaisi, ellei UNESCO olisi vuonna 2000  lisännyt maailmanperintölistalleen kohteen nimeltä Etelä-Öölannin maatalousmaisema, jonka rajana ainakin Mörbylånga pitää kuntarajaa. UNESCOn mukaan alueen nykymuoto periytyy pitkästä kulttuurihistoriasta ja ilmentää ihmisen sopeutumista eri maisematyyppien hyväksikäyttöön. Alue sisältää Stora alvaretin kalkkikivialueen, joka on Euroopan suurin. Kalkkikiven päällä on vain ohut maakerros, joten happamuudesta johtuen siellä kasvaa laaja valikoima myös harvinaisia kasveja.

SE_180804 Ruotsi_0228 Södra Ölands odlingslandskap-tervetuloky
Öölannin maailmanperintöpellot alkavat Mörbylångan kunnan rajalta.

Seurasimme Mörbylångan kunnan julkaisemaa maailmanperintöalueen karttaa. Siinä mainitaan alueelle tyypillisinä rivikylät, joiden rakennukset ovat rivissä päädyt tielle päin. Näistä kylistä karttaesite mainitsee Södra Kvinnebyn, mutta useat muutkin tienvarren kylistä ovat lisänneet omaan nimikylttiinsä sanan Radby maailmanperintölogon kanssa. Poikkesimme Södra Kvinnebyssä ja Tribergassa.

SE_180804 Ruotsi_0236 Södra Kvinnebyn rivikylä Öölannissa
Södra Kvinnebyn rivikylä.

Gammalsbyn rantamaat muodostavat luonnonsuojelualueen, joka hedelmällisyytensä vuoksi on ollut suosittua sekä laidunmaana että viljelypeltona. Alue on rikasta niin linnustoltaan kuin kasvistoltaankin. Öölannin eteläinen Ottenby taas on ollut niittyaluetta, joka on kuulunut Kustaa Vaasan perustamaan kuninkaantilaan. Nykyäänkin siellä laiduntaa eläimiä. Ottenbyn pohjoispuolella kulkee saaren poikki Kaarle X Kustaan muuri vuodelta 1653. Siinä on aukot vain itäisen ja läntisen rantatien kohdalla.

SE_180804 Ruotsi_0264 Gammalsby sjömarker Öölannissa
Gammalsbyn luonnonsuojelualueen rantamaita.
SE_180804 Ruotsi_0279 Ottenbyn laidunmaata Öölannin eteläkär
Ottenbyn laidunmaata.
SE_180804 Ruotsi_0282 Karl X Gustafs mur lähellä Öölannin et
Kaarle X Kustaan muuri Etelä-Öölannissa kulkee saaren poikki.

Degershamnissa on ollut kalkki- ja alumiiniteollisuutta 1700-luvun alusta alkaen. Nyt siellä voi nähdä niin vanhan ruukkikadun kuin nykytehtaankin. Maailmanperintöalueen luoteisosassa sijaitseva Mörbylångadalen kuuluu Ruotsin viljavimpiin maatalousalueisiin. Entinen merenpohja tarjoaa luonnolliset olosuhteet monien lajien viljelylle.

SE_180804 Ruotsi_0291 Degerhamnin kotiseutumuseo ja majakka Öö
Degershamnin kotiseutumuseo ja majakka.
SE_180805 Ruotsi_0014 Maailmanperintöalueen raja Etelä-Öölan
Mörbylångadalenin viljelysmaata maailmanperintöalueen luoteisosassa.

UNESCOn valintaperusteluissa viitataan myös alueen esihistoriaan. Me pysähdyimme Gettlingen hautakentällä ja Öölannin vanhimmalla riimukivellä Karlevistenenillä.

SE_180804 Ruotsi_0298 Gettingen hautakenttä Öölannissa
Gettlingen hautakenttää.
SE_180805 Ruotsi_0007 Karlevistenen-riimukivi Öölannissa
Öölannin vanhin riimukivi Karlevistenen.

Läntisen ja itäisen rantatien väliltä lähtee vaelluspolkuja Stora alvaretille, muttemme niitä samoilleet. Maailman suurin kalkkikivialue varmaankin ansaitsee maailmanperintöstatuksensa, mutta matkailijalle sen anti ei ole kovinkaan silmiä hivelevä. Jotkin maailmanperintötunnuksin kyltitetyt kohteet vaikuttivat vähän keinotekoisilta.

Maailmanperintöalueen rajan pohjoispuolella poikkesimme idyllisessä Eriksören kylässä ja Öölannin suurimmalla tuulimyllyllä Björnhovdassa juuri ennen mantereelle vievää Öölannin siltaa.

SE_180805 Ruotsi_0028 Eriksören kylä Öölannissa
Eriksören idyllinen kylä on jo UNESCOn suojelun ulkopuolella.
SE_180805 Ruotsi_0035 Kvarnkungen-tuulimylly Björnhovdassa Öö
Kvarnkungen Björnhovdassa.

Yhteenvetona voi todeta, ettei Öölannin saari ole anniltaan matkailijalle yhtä mielenkiintoinen kuin isoveljensä Gotlanti. Tuulimyllyjä Öölannissa näytti kuitenkin olevan enemmän kuin Gotlannissa.

Karlskronan laivastokaupunki

Kalmarista ajoimme suoraan Blekingen pääkaupunkiin Karlskronaan ja Dragsön leirintäalueelle. Karlskronan kaupunki muodostuu useista saarista, joista kaupungin keskusta on Trossössä. Dragsöstä oli vesibussiyhteys sen Fisketorgetille. Kaupungissa vietettiin Skärgårdsfestin päättäjäispäivää, mikä käytännössä merkitsi lavasteiden purkua.

SE_180805 Ruotsi_0059 Karlskronan Dragsön vesibussilaituri
Dragsön saarelta on vesibussiyhteys Karlskronan pääsaarelle Trossölle.

Vuonna 1998 UNESCO valitsi laivastoasemaksi 1680 perustetun Karlskronan maailmanperintökohteekseen. Kävimme kaupungissa pian sen jälkeen, muttemme tuolloin löytäneet sieltä mitään aiheeseen liittyvää opastusta. Toisin oli nyt: turistitoimistosta sai kävelyreittikartan, joka johdatti maailmanperintökohteille ja vähän muillekin nähtävyyksille. Fisketorgetin laidalla on Blekinge museum, johon emme kuitenkaan iltapäiväkävelyllämme ehtineet. Suuntasimme Björkholmenin kaupunginosaan, joka oli aikoinaan telakkatyöntekijöiden asuinaluetta. Itse telakka-aluetta suojaavat jykevät kivimuurit.

SE_180805 Ruotsi_0101 Karlskronan Björkholmenia
Björkholmen on entistä telakkatyöläisten asuinaluetta.

Kävelyreitti vei useiden laivaston ja armeijan rakennusten sekä Amiraliteettikirkon kautta Auroran linnoitukselle ja Kungsbronille, jolta saa hyvän kuvakulman Stumholmenin saarelle. Siellä on sotilasrakennuksia 1700-luvulta 1950-luvulle saakka sekä kaupungin tärkein museo Marinmuseum, jota sitäkin ehdimme kuvaamaan vain ulkopuolelta.

SE_180805 Ruotsi_0114 Karlskronan Amiralitetsklockstapeln
Amiraliteetin kellotorni on Karlskronan maamerkki.
SE_180805 Ruotsi_0134 Karlskronan Försvarsmakten Marinbasin
Ruotsin puolustusvoimilla on Karlskronassa mahtavat kulissit.
SE_180805 Ruotsi_0160 Karlskronan Bastion Aurora
Bastion Auroran piti olla yksi monista Trossön saaren puolustuslinnoista. Suunnitelmien muututtua se jäi kuitenkin ainoaksi.
SE_180805 Ruotsi_0155 Karlskronan Stunholmen Kungsbronilta
Stumholmenin saarta Kungsbronilta.
SE_180805 Ruotsi_0188 Karlskronan Marinmuseum Stumholmenilla
Marinmuseum Stumholmenin saarella.

Karlskronankin sydän on kaupungin suurin tori Stortorget. Sen laidoilla sijaitsevat Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan ja raatihuone sisältyvät kaupungin maailmanperintökohteeseen. Kuvauksia haittasi jonkin verran käynnissä ollut Skärgårdsfestin telineiden purku.

SE_180805 Ruotsi_0214 Karlskronan Fredrikskyrkan Stortorgetilla
Fredrikskyrkan on yksi Stortorgetin maamerkeistä.

Karlskronan julkinen liikenne hiljeni yllättävän aikaisin, joten saimme mielenkiintoisen iltakävelyn Saltön saaren läpi leirintäaluesaarellemme Dragsölle.

Aamulla jatkoimme moottoritietä länteen ja Juutinrauman sillan kautta seuraavaksi yöksi Tanskan Kööpenhaminaan.

SE_180805 Ruotsi_0255 Karlskronan panoraama Saltön sillalta
Karlskronan panoraama Saltön sillalta.
SE_180805 Ruotsi_0265 Karlskronan panoraamaa Saltöstä Dragsöl
Karlskronan saari-idylliä Saltöltä Dragsölle.

Paluu Tanumin kalliopiirroksille

Seuraavana päivänä ylitimme taas kerran Juutinrauman salmen Helsingøristä Helsingborgiin ja olimme jälleen Ruotsissa. Tarkoitus oli viettää yö Göteborgissa ja käydä iltakävelyllä keskustassa. Kaupungissa oli kuitenkin nuorisofestivaalit ja leirintäalue oli täynnä, joten jouduimme ajamaan seuraavaan campingiin.

SE_180807 Ruotsi_0006 Helsingborg mereltä
Helsingborgin sataman kautta palasimme takaisin Ruotsiin.
SE_180808 Ruotsi_0009 Kungälvin Bohusfestningin linna
Kungälvin Bohusfestning Göteborgin pohjoispuolella tuli tutuksi matkakumppanin Göteborgin vuosina vuosituhannen alussa. Nyt tyydyimme ulkoiseen nostalgiakuvaan.

Tie pohjoiseen kohti Norjan rajaa vei viime vuodesta tutun Tanumin kautta. Sen UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluvat kalliopiirrokset sijaitsevat neljällä alueella. Viime kesänä kävimme niistä kahdella ja nyt olivat vuorossa Fossumin piirrokset. Meistä Tanumin kalliomaalaukset ovat parhaat Pohjoismaissa näkemistämme, paremmat kuin paljon mainostetut Pohjois-Norjan Altan piirrokset, joilla niilläkin kävimme myöhemmin tällä matkalla nyt jo toista kertaa.

SE_180808 Ruotsi_0017 Fossumin kalliopiirrosalue Tanumissa
Fossumin kalliopiirrosalue Tanumissa sisältää niin maalattuja…
SE_180808 Ruotsi_0035 Fossumin kalliopiirrosalue Tanumissa
…kuin maalaamattomia piirroksia.

Palasimme Ruotsiin vielä matkan loppupuolella kun laskeuduimme Struven ketjua Hammerfestistä etelään. Ruotsin Lapissa ja Norrbottenissa sen maailmanperintölistalle valittuja mittauspisteitä on neljä. Mutta se onkin sitten jo pohjoista Ruotsia.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 140 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

6 kommenttia artikkeliin ”ÖÖLANTIA JA ETELÄISTÄ RUOTSIA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s