SANTA CRUZ DE TENERIFEN UUTTA KESKUSTAA

Kanariansaaret 2024 osa 2   
Blogin takana    SNmatkakuvaaja & SVmatkakumppani

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA MAAILMALTA / HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/
Matkan kuvat: KANARIANSAARET 2024
Edellinen postaus: TENERIFFAN PÄÄKAUPUNKI SANTA CRUZ /
Kuvia 147 maasta: OBJEKTIIVISSA MAAILMA /
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT /
SNmatkakuvaajan biografia:
SNmatkakuvaaja / SNmatkakuvaaja 2000

Vuonna 1493 perustettu Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz on Kanariansaarten vanhimpia kaupunkeja. Sen ydinkeskustan ja vanhan kaupungin Zona Centron iäkkäimmät rakennukset juontavat 1500-luvulle, ja 1600-luvulta alkaen valmistuneita arvorakennuksia on kaupungissa useita. Keskustan uusimmat monumentaalirakennukset ovat diktaattori Francon ajalta (1940-luvulta lähtien) ja edustavat omaa arkkitehtuuriaan.

Muiden suurkaupunkien tavoin myös Santa Cruzilla on laajentumistarpeita ja mieltymystä näyttäviin rakennuskokonaisuuksiin. Uuden monumentaalikeskustan sijainniksi on valittu kaupunkia jakavan Santosin rotkon eteläpuolella olevat kaupunginosat, joista käytetään nimitystä Cabo-Llanos.

Taidekeskus TEA ja Keskuskirjasto edustavat Cabo-Llanosin uutta arkkitehtuuria El Cabon puolella. Uuden arkkitehtuurin kirkkain helmi on kuitenkin otsikkokuvan Teneriffan auditorio Los Llanosin kaupunginosassa.

El Cabo ja Cuatro Torres rotkon eteläpuolella

Heti Santosin rotkon eteläpuolella ovat pienet El Cabon ja Cuatro Torresin alueet. Neitsyt Marian synnyttämisen kirkkoa vastapäätä (siltayhteys) on Luonnonhistoriallinen ja arkeologinen museo MUNA (Museo de Naturaleza y Arqueología), jota pidetään Teneriffan parhaana. Museo esittelee Kanariansaarten luontoa monipuolisesti mm. audiovisuaalisella esityksellä El Teiden purkauksesta.

MUNAn museo toimii uusklassisessa entisessä yksityissairaalassa.
Luonnontieteellinen puoli esittelee mm. tulivuori Teiden purkausta.

Toisessa kerroksessa on esillä alkuperäiskansa guanchien keramiikkaa ja mm. heiltä peräisin oleva Zanatan kivi, jossa on kirjoitusta muinaisella puunilais-berberikielellä. Kävijöitä museoon houkuttelevat lähinnä alkuperäiskansa guanchien pääkallot ja muumiot, joista tunnetuin on San Andrésin muumio. Vuonna 1958 avattu museo toimii entisessä yksityissairaalassa.

Guanchi-keramiikkaa ja Zanatan kivi.
Kävijöitä kiinnostavat eniten guanchien pääkallot ja muumiot…
joista parhaiten säilynyt on San Andrésin muumio, joka on nimetty löytöpaikkansa mukaan.

Museo oli mielenkiintoinen, mutta opastuksessa olisi täälläkin parantamisen varaa. Tekstit olivat vain espanjaksi eikä museosta ollut edes minkään kielistä esitettä.
 
Rotkon eteläpuoleinen katu johtaa Taidekeskus TEAan (Tenerife Espacio de las Artes), jonka kohokohtia ovat rakennuksen oma arkkitehtuuri ja kolme galleriaa sekä alakerrassa oleva suuri kirjasto (Biblioteca Municipal Central de Santa Cruz de Tenerife). Vuonna 2008 valmistuneen rakennuksen suunnittelivat sveitsiläiset Pritzker-palkinnon saaneet arkkitehdit Jacques Herzog ja Pierre de Meuron.
TEAn sisäpiha ja pääsisäänkäynti.
TEAn sisäänkäyntiaula ja kirjasto sen alla.

TEAssa oli käydessämme FotoNoviembre 2023 – XVII Bienal Internacional de Fotografía de Tenerife (02 noviembre 2023 – 10 marzo 2024) -biennaaliin liittyviä näyttelyitä, mm. ¿Cuánto dura un eco?. Näyttely rakentui taiteilijasukupolven ympärille, joka 1960- ja 1970-luvun jälkipuoliskolla kuvasi naisliikettä ja nousevaa feminismiä.

¿Cuánto dura un eco? –näyttelyä.
Miriam Durangon teos ”Kognitiivinen keho”.

Resistencia al Franquismo -näyttelyssä oli argentiinalaisen Marcelo Brodskyn kuvia diktaattori Francon aikaisesta vastarinnasta.

Marcelo Brodskyn kuvia Francon vastustajista.
Álvaro Urbanon näyttely ACTO I: LA ETERNA ADOLESCENCIA

TEAn alakerrassa sijaitseva Santa Cruzin keskuskirjasto on arkkitehtuuriltaan upea, avara ja valoisa tila, jossa on monenlaisia aktiviteetteja. Sen yhteydessä on myös kahvila.

Santa Cruzin upea keskuskirjasto.

TEAa vastapäätä kadun toisella puolella on Afrikan neitsyen mukaan nimetty kaupungin virallinen markkina-alue (Mercado Municipal Nuestra Señora de África), joka tunnetaan yleisesti nimellä La Recova. Valtava vaaleanpunainen uuskolonialistinen markkina- ja hallialue valmistui vuonna 1944. Alueen suunnittelusta vastasi sama arkkitehti José Enrique Marrero Regalado, joka suunnitteli myös Plaza Españan laidalla olevan Palacio Insular de Tenerifen. Alueella on sisähalli ja kolme suurta patiota myyntikojuineen. Kävimme siellä kaksi kertaa, mutta markkinoiden virallinen sulkemisaika on jo kello 14, joten kummallakin kerralla sinne ehtiessämme oli auki enää muutamia kojuja. Brittiläinen sanomalehti The Guardian listasi vuonna 2019 La Recovan markkinat maailman kymmenen parhaan joukkoon.

Mercadon pääportin edustalla oleva Javier Murcia Trujillon veistos Kunnianosoitus chicharrerolle, joka koostuu kahden venettä raahaavan kalastajan ponnisteluista. Se liittyy lalagunalaisten Santa Cruzin asukkaille antamaan nimeen chicharrerot eli piikkimakrillit.
Pääportista sisään.
Mercadon patio.
Korttelin kahvila Panadería Granier Mercado La Recova.

Kartan mukaan MUNA ja TEA kuuluvat El Cabon alueeseen ja Mercado Municipal Cuatro Torresin alueeseen.

Los Llanosin kaupunginosa

El Cabon eteläpuolella on Los Llanosin kaupunginosa, joka ei enää ollut inhimillisen kävelymatkan etäisyydellä hotellistamme. Alueella sijaitsevalle kaupungin uudelle pääbussiasemalle (Intercambiador) oli kuitenkin hotellimme oven edestä suora bussiyhteys (linja 921). Vuonna 2006 valmistunut asema on myös vuonna 2007 avatun uuden raitiotie 1:n päätepysäkki.

Santa Cruzin uusi bussiasema Intercambiador ja ratikkalinjan 1 päätepysäkki. 12,5 kilometrin pituisen linjan toinen päätepysäkki on La Lagunan kaupungissa. Koko Teneriffan julkista liikennettä hallitsee TITSA-yhtiö (Transportes interurbanos de Tenerife, S.A)

Los Llanosin päänähtävyys on bussiaseman lähellä sijaitseva Teneriffan auditorio. Auditorio de Tenerife ”Adán Martín” on Santa Cruzin oopperatalo ja Teneriffan sinfoniaorkesterin koti. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Santiago Calatrava, ja se rakennettiin vuosien 1997–2003 aikana. Auditorion majesteettisesta profiilista on tullut Santa Cruz de Tenerifen kaupungin, Teneriffan saaren ja Kanariansaarten arkkitehtoninen symboli. Sitä pidetään myös Kanariansaarten hienoimpana nykyaikaisena rakennuksena ja yhtenä espanjalaisen arkkitehtuurin merkittävimmistä rakennuksista. Tutustuimme auditorioon lähinnä ulkopuolelta ja kävimme sen aulassa sijaitsevassa kahvilassa.

Teneriffan auditorio on Santa Cruzin tunnetuin maamerkki

Kahvila auditorion aulassa.
Auditorion rantakiviin on maalattu tunnettujen muusikoiden kuvia.

Auditorion edustalla on Pyhän Johannes Kastajan linna, jota kutsutaan myös Mustaksi linnaksi (Castillo San Juan Bautista / Castillo Negro). Se oli aikoinaan toiseksi tärkein linnoitus Santa Cruz de Tenerifen puolustuksessa. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1641 ja se valmistui 1644. Myöhemmin se rakennettiin uudelleen vuonna 1765 lisäämällä siihen merelle päin oleva lieriömäinen torni. Castillo Negro toimi sotilaslinnoituksena vuoteen 1924 asti ja muutettiin sotamuseoksi vuonna 1948. Nyt linnoituksella ei näkynyt mitään museoon viittaavaa.

Johannes Kastajan Musta linna vaikutti kovin sulkinaiselta.

Linnoituksen lähellä on 1750-luvun lopulla valmistunut suorakaiteen muotoinen Ruutitalo (Casa de la Pólvora), joka palveli Santa Cruzin puolustuksessa puolentoista vuosisadan ajan. Nykyisen valtaväylän toisella puolella on linnoituksen vanha kappeli Ermita de Nuestra Señora de Regla vuodelta 1643, joka on yksi Santa Cruzin vanhimmista rakennuksista. Tämä pieni punavalkoinen kappeli on nyt huonon kuntonsa vuoksi suljettu yleisöltä.

Linnaan liittyneistä rakennuksista on jäljellä Ruutitalo…
…ja 1600-luvun kappeli. Sen takana on vuonna 1974 valmistunut Tres de Mayo Avenuen pilvenpiirtäjä. Tämä 85 metriä korkea 24-kerroksinen tornitalo oli Santa Cruzin korkein rakennus ennen 2004 ja 2006 valmistuneita kaksoistorneja.
César Manrique Cabreran vesipuisto…
…ja Tuuliveistos.

Rantatie etelään olisi jatkunut vielä Palmetumin kasvitieteelliseen puutarhaan, mutta me käännyimme takaisin ja palasimme kätevästi saman rengaslinjan (921) bussilla hotellimme ulko-ovelle.

Modernin arkkitehtuurin Cabo-Llanos

Cabo-Llanosin ”manhattanisaatio” eli korkeiden pilvenpiirtäjien rakennusbuumi alkoi tällä laajentumisalueella 1990-luvun alkuvuosina. Taloudellisista syistä se on kuitenkin edennyt hitaasti. Jo valmiina olevaa uutta arkkitehtuuria edustavat Intercambiadorin bussi- ja ratikka-asema, Teneriffan auditorio, César Manrique Cabreran vesipuisto ja veistos, Vuonna 1996 valmistunut Teneriffan kansainvälinen messu- ja kongressikeskus (Centro Internacional de Ferias y Congresos de Tenerife), El Tanquen kulttuuritila (El Tanque, Espacio Cultural), El Corte Inglésin uusi tavaratalo sekä Santa Cruzin tornit. Ne ovat vuosina 2004 ja 2006 valmistuneet 120 metriä korkeat 35-kerroksiset pilvenpiirtäjät, jotka ovat Kanariansaarten korkeimmat rakennukset. Yhdessä ne ovat koko Espanjan korkeimmat kaksoistornit.

El Cabon puolella uutta arkkitehtuuria edustaa TEAn taidemuseo- ja kirjastokokonaisuus.

Los Llanosin kaupunginosaa hallitsevat Auditorion lisäksi 2000-luvun puolivälissä valmistuneet kaksoistornit.
Vanhaa ja uutta Los Llanosia, Mustan linnan takana Teneriffan kansainvälinen messu- ja kongressikeskus.

Toistaiseksi toteutumattomia suunnitelmia alueelle ovat Oikeuskaupunki, eli Santa Cruz de Tenerifen provinssin tuomioistuimet, maanalainen raitiotieasema ja futuristinen yhteiskatedraali (basilika).

Seitsemästä Kanariansaarten päivästämme vietimme Santa Cruzissa neljä, yhtenä päivänä kävimme laivalla Las Palmasissa Gran Canarian saarella, yhtenä ratikalla naapurikaupunki La Lagunassa ja yhtenä päivänä teimme vuokra-autolla saaren roadtripin keskittyen Teiden kansallispuistoon.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA 147 (enemmän tai vähemmän itsenäisestä) MAASTA: https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
Luettelo linkkeineen maista , joista kuvia ja juttuja:
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
Sakuvasivusto - kuvia maista ja matkoilta:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/ 
SAKUVAMATKOJA MAAILMALLA – aiempia matkakuvauksia:
https://sakuva.kuvat.fi/blog/ 
SNmatkakuvaajan matkailuhistoriaa:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/https://sakuva.kuvat.fi/snmatkakuvaaja+2000/
SNmatkakuvaaja – blogipostauksia vuodesta 2015: 
https://sakuva.wordpress.com/
Blogin takana SNmatkakuvaaja & SVmatkakumppani
https://sakuva.wordpress.com/about/ 
OBJEKTIIVISSA MAAILMA – Kymmenen matkaa maailmalla 2009-2012: 
https://sakuvat.blogspot.com/ 
KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi): 
https://sakuva.blogspot.fi/
MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA: 
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/
UNESCOn maailmanperintökohteet ja kuvia niistä: 
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/ https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/
SNmatkakuvaaja Facebookissa: 
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel 
@sakuva Twitterissä: 
https://twitter.com/sakuva
sakuvat Instagramissa: 
https://www.instagram.com/sakuvat/
sakuvat Pinterestissä: 
https://fi.pinterest.com/sakuvat/
SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä 
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja
SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa 
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011
sakuva Trip Advisorissa 
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva
sakuva Nomadmaniassa 
https://nomadmania.com/profile/7047
Most Traveled People / Sakari Niemi 
https://mtp.travel/users/13772

2 kommenttia artikkeliin ”SANTA CRUZ DE TENERIFEN UUTTA KESKUSTAA

    1. Kiitos kommentista. MUNA on mielenkiintoinen ja monipuolinen museo. Sen miinuspuoli oli vähäinen kulun ohjaus sekä puuttuvat opasteet, mikä hankaloittaa näyttelyyn paneutumista.

      Teiden kansallispuistoon tutustuimme päivän automatkalla. Siitä on tulossa vielä oma juttunsa.

      Tykkää

Jätä kommentti