ITÄVALTAA WACHAUSTA GRAZIIN KESÄN ROADTRIPILLÄ

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA /HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/ 
Kesän 2022 roadtripin edelliset postaukset:
TŠEKIN MAAILMANPERINTÖKOHTEITA 2011 & 2022 /
ROADTRIP ETELÄÄN VIA KAUNAS /
Matkan Itävallan kuvia: ITÄVALTA 2022 /
Kuvia 146 maasta: OBJEKTIIVISSA MAAILMA /
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT /
SNmatkakuvaajan biografia:
OBJEKTIIVISSA MAAILMA / SNmatkakuvaaja

Kesän 2022 automatkamme jatkui Itä-Euroopasta Itävaltaan. Pääkohteemme oli Wachaun kulttuurimaisema Melkin ja Krems an der Donaun kaupunkien välissä, kuten tämän Tonavaa myötäilevän 30 kilometrin reitin virallinen nimi kuuluu. Sillä nimellä tämä Ala-Itävallan kaunis laakso lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2000.

Tämä upea alue käsittää monia arkkitehtonisesti huomattavia rakennuksia, linnoja, luostareita ja kirkkoja sekä kyliä ja kaupunkeja. Jokirannan pengerretyt viinitarhat kertovat maatalouden merkityksestä.

Wachaun viinipengerryksiä.

Suunnitelmissamme oli viettää kaksi yötä Krems an der Donaun leirintäalueella ja välipäivänä kiertää Tonava Melkin ja molempien rantojen kautta. Saimme leirintäalueelta kuitenkin paikan vain yhdeksi yöksi, joten ohjelmaamme piti tehdä ensimmäinen muutos. Niinpä ajoimme Tonavan pohjoisrantaa Kremsistä Melkiin, josta matka jatkui uuden suunnitelman mukaan.

Tonavan pohjoisrantaa Kremsistä Melkiin

Krems an der Donau on Wachaun kaupungeista suurin ja tärkein. Se on syntynyt useiden naapurikaupunkien yhdistymisellä. Yksi näistä on Stein (nyk. Altstadt von Krems, aik. Stein an der Donau), joka on lyhyen kävelymatkan päässä leirinnästä. Stein on säilyttänyt keskiaikaisen tunnelmansa. Siellä on monia merkittäviä rakennuksia, jotka ovat säilyneet tähän päivään asti ilman merkittäviä muutoksia. Illalla kävelimme Steinin vanhan kaupungin läpi Steiner Landstrassea Kremser Torilta Raatihuoneen aukiolle.

Steinin Raatihuoneentoria hallitsevat Frauenbergkirchen ja Pyhän Nikolauksen kirkkojen tornit, raatihuone oikealla.
Auringonlasku Tonavalla Steinin suuntaan.

Seuraavana päivänä ajoimme Kremsin nykykeskustaan, jossa oli vaikea löytää parkkia. Südtirolerplatzilla sijaitsevan Steinertorin kautta tullaan nyky-Kremsin vanhaan kaupunkiin. Ajoimme vielä Frauenbergille yläkaupunkiin, jossa parkkitilanne oli keskustaa helpompi. Siellä maisemaa hallitsee Neitsyt Marian piaristikirkko ja sieltä avautuu panoraama kaupungin kattojen yli.

Krems an der Donaun Steinertor Südtirolerplatzilla.
Kremsin Frauenbergiä hallitsee piaristikirkko.
Kremsin kattoja ja torneja Frauenbergiltä.

Kremsistä ajoimme Donau Bundesstrassea länteen pengerrettyjen viinitarhojen levittäytyessä Tonavan molemmilla rannoilla. Ensimmäinen pysähdyksemme oli Unterloibenissa, jossa on viiniviljelmien ympäröimä vuonna 1805 pystytetty Franzosendenkmal itävaltalaisten ja venäläisten Napoleonista saaman voiton kunniaksi. Dürnsteinin rajalla poikkesimme ostoksille Domane Wachaun Vinothekissä. Myönnän, että ostoksiin vaikutti nappiin osunut mainonta.

Kulttuurimaisemaa Unterloibenista Dürnsteiniin, Franzosendenkmal, viinipengerryksiä ja Kuenringerburgin linnan rauniot.
Domane Wachaun viinitila ja sen vinoteekki.
VW Kleinbus -teemaa on vaikea vastustaa.

Dürnstein on yksi Wachaun suosituimmista turistikohteista. Kaupunkikuvaa hallitsevat 1100-luvulla rakennetun Kuenringerburgin linnan rauniot. Englannin kuningas Rikhard Leijonamieltä pidettiin linnassa vankina 1192-93. Ruotsalaiset tuhosivat linnan vuonna 1645. Toinen merkittävä kohde on Dürnsteinin luostari. Augustinolaisluostari perustettiin vuonna 1410 ja liitettiin myöhemmin osaksi Herzogenburgin luostaria. Luostari tunnetaan sinivalkoisesta tornistaan, joka on yksi Wachaun maamerkeistä. Vuonna 1547 valmistunut Dürnsteinin goottilainen kaupungintalo muutettiin vuonna 1563 renessanssityyliseksi.

Dürnsteinin panoraamaa luostarilta linnan raunioille.
Stift Dürnsteinin sininen kellotorni.
Dürnsteinin Kremser Tor…
…jolta alkaa pääkatu Hauptstrasse, jolla sijaitsee mm. 1500-luvun raatihuone.
Taakse jäävää Dürnsteinia.

Pysähdyimme vielä Weissenkirchenissä, sen St.Michaelin kirkolla ja Spitzissä ennen Wachaun maailmanperintöalueen toista päätepistettä Melkiä.

Weissenkirchen tunnetaan nimensä mukaisesti kirkoistaan. Keskustan goottilainen kirkko rakennettiin 1400-luvulla ja kelttien muinaiselle kulttipaikalle rakennettu St.Michaelin kirkko on Wachaun alueen vanhin kirkko alkujaan vuodelta 987. Molempia kirkkoja suojaavat puolustusmuurit.

Weissenkirchenin keskustaa.
Linnoitettu St.Michaelin kirkko on muutama kilometri Weissenkirchenin keskustasta lounaaseen.

Vajaa parikymmentä kilometriä Kremsistä länteen sijaitseva Spitz on miellyttävä viinitarhojen ympäröimä pikkukaupunki, joka ei ole niin turistien kansoittama kuin samankokoinen Dürnstein.

Viinitarhojen ympäröimä Spitz.

Wachaun maailmanperintöalueen länsipään Melk on turistien suosima viehättävä pikkukaupunki. Sen päänähtävyys on benediktiiniläisluostari Melk Stft. Korkealla kaupungin yllä kohoava barokkiluostari on yksi Itävallan komeimmista. Luostarin paikalla sijainnut linna luovutettiin benediktiiniläismunkeille vuonna 1089. Alkuperäinen luostarirakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1297. Nykyinen barokkiluostari on rakennettu vuosina 1702–1736. Luostarin kohokohta on Stiftkirche, joka lienee Itävallan upein barokkikirkko. Luostari on erittäin suosittu matkailukohde, ja siellä vierailee vuosittain puoli miljoonaa turistia.

Melkin Hauptplatz.
Kaupungin yllä kohoava Stift Melk.

Emme ehtineet mukaan luostarin opastetulle kierrokselle, mutta kirkko, sisäpihat ja puutarha olivat vielä auki. Kävimme myös kaupungin keskustassa ennen kuin päivitimme muuttuneen ohjelmamme. ACSIn camping-sovellus johdatti meidät Ala-Itävallan pääkaupungin Sankt Pöltenin leirintäalueelle.

Melkin laajaa luostarialuetta.
Luostarin Prelaatinpiha.
Luostarin barokkikirkko.

Baden bei Wien, yksi Euroopan suurista kylpyläkaupungeista

Suunnitelmissamme oli Grazin kaupungin päivittäminen edelliskäynnistämme vuonna 1991. Päivitetyn ohjelman nopein reitti sinne vei Baden bei Wienin kylpyläkaupungin kautta. Se on yksi viime kesänä UNESCOn maailmanperintölistalle valitun Euroopan suuret kylpyläkaupungit -ryhmän yhdestätoista kaupungista. Wienerwaldin alueella sijaitsevan Badenin rikkipitoiset mineraalilähteet houkuttelivat aikoinaan jo roomalaisia ja 1800-luvulla Habsburgien keisarisuku vietti siellä useita kesiä. Kaupunki on innoittanut myös tunnettuja säveltäjiä, kuten Beethovenia, Mozartia ja Johan Straussia luomistyössään.

Tässä Rathausgasse 10:ssä sijaitsevassa talossa Beethoven sävelsi suuren osan yhdeksättä sinfoniaansa.

Vuonna 1812 Baden tuhoutui pahoin tulipalossa, ja se rakennettiin uudelleen biedermeier-tyyliin. Badenin tärkein nähtävyys on sen 14 kuumaa lähdettä, joiden lämpötila on 36°. Suurin allaskompleksi on Thermalstrandbad, jossa on art deco -julkisivu. Römerthermessä on Euroopan suurin vapaasti riippuva lasikatto. Badenin kauniilla Hauptplatzilla on kookas Dreifaltigkeitssäule (ruttopylväs) vuodelta 1714.

Thermalstrandbadin art deco -julkisivu…
…ja aula.
Dreifaltigkeitssäule ja raatihuone Badenin Hauptplatzilla.

Grazin pikapäivitys 31 vuoden takaa

Kävimme Steiermarkin pääkaupungissa Grazissa viimeksi kesän 1991 roadtripillämme. Senkin päivitys on ollut useamman matkan ohjelmassa, mutta jäänyt toteutumatta tähän saakka.

Grazin Hauptplatz 1991, raatihuone ja näkymää kellotornille.

Lonely Planetin mukaan tämä Itävallan toiseksi suurin, lähes 300 000 asukkaan kaupunki on Wienin jälkeen maan vilkkain työajan jälkeen. Sen koimme itsekin kun saavuimme matelevan liikenteen mukana kaupunkiin. Suurin ongelma oli parkkipaikan löytäminen ja jouduimme pysäköimään hieman ydinkeskustan ulkopuolelle. Laitoimme kolikot parkkimittariin ja lähdimme kävelemään lähinnä Herrengassenia Steiermarkin parlamentin ohi Hauptplatzille, joka on Grazin sykkivä sydän. Grazin historiallinen keskusta valittiin vuonna 1999 UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Steiermarkin Maapäivätalo eli parlamentti Grazin Herrengassella.

Aukion näkyvin maamerkki on 1800-luvun lopulla valmistunut klassistinen raatihuone, joka rakennettiin paikalla olleen renessanssityylisen vanhan raatihuoneen paikalle. Aukion keskellä on Erzherzog-Johann-Brunnen -suihkulähde vuodelta 1878 ja sitä ympäröivät monet merkittävät eri tyylisuuntia edustavat rakennukset.

Hauptplatz on myös perinteinen kauppa- ja kohtaamispaikka.

Vaihtelevaa arkkitehtuuria Hauptplatzin ympärillä.

Kävelimme vielä Karmeliterplatzille, jonka läheltä alkaa polku Schlossbergille, Grazin perustamispaikalle. Linnavuorella sijaitseva kellotorni (Uhrturm) on kaupungin tunnus. Huomasimme kuitenkin, että parkkiaikamme päättyisi pian ja palasimme autolle. Olimme kymmenen minuuttia myöhässä ja tuulilasissa oli jo sakkolappu. Sakottajaa ei enää näkynyt missään, joten lappu tuli ikkunaan todennäköisesti välittömästi ajan umpeuduttua. Pedanttista, muttei kovin miellyttävää toimintaa ulkomaista vierailijaa kohtaan. Tosin sakon määrä oli vain 25 euroa, mikä on aika kohtuullinen summa verrattuna kotimaisiin pysäköintivirhemaksuihin.

Sporgasse johtaa Hauptplatzilta…
…Karmeliterplatzille…
…jolta lähtee polku Schlossbergille.

Päätimme ajaa vielä Schlossbergille, muttemme löytäneet yhtään laillista parkkipaikkaa sen läheltäkään. Muutaman kuvan sain otettua laittomilla pysähdyksillä poistumatta (kaupungin sakotusinnon vuoksi) kuitenkaan kovin kauaksi autosta. Grazin päivitys jäi siis kesken ja todennäköisesti se ilmestyy taas joskus matkasuunnitelmiimme.

Grazin tunnus Uhrturm telellä, koska en päässyt lähemmäksi.
Stadtparkin portti. Kaupunginpuisto on Grazin suurin julkinen puisto, joka perustettiin vuonna 1869 kaupunginmuurien ulkopuolelle.

Itävallan viimeiseksi yöksi ajoimme Hirscheggin alppikylässä sijaitsevalle leirintäalueelle.

Matkan viimeinen Itävallan aamu alppikylän rauhallisella leirintäalueella.


Halki Kärntenin vaihtelevien maisemien

Aamulla jatkoimme monipuolisissa maisemissa Kärntenin osavaltion poikki Italiaan, jonka itäpuolta ajoimme seuraavina päivinä etelän Apuliaan ja Basilicataan.

Kärntenin vaihtelevia kuvakulmia, Sankt Andrän Maria Loreton pyhiinvaelluskirkko…
… Griffenin vuoristo- ja kylämaisemaa linnanraunioineen…
…ja Wörthersee, jonka rannat ovat vallanneet hotellivillat, Pörtschach am Wörtherseessä.
640 kilometriä Itävaltaa noin neljässä päivässä.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA 146 MAASTA
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/ 
Luettelo linkkeineen maista , joista kuvia ja juttuja
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/ 
Kuvasivu 
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/ kuvia maista ja matkoilta 
SAKUVA-BLOGI - OBJEKTIIVISSA MAAILMA - aiempia matkakuvauksia 
https://sakuva.kuvat.fi/blog/ 
SNmatkakuvaajan matkailuhistoriaa:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/ 
SNmatkakuvaaja  –  blogipostauksia vuodesta 2015:
https://sakuva.wordpress.com/ 
OBJEKTIIVISSA MAAILMA – blogipostauksia aiemmista matkoista 
https://sakuvat.blogspot.com/ 
KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
https://sakuva.blogspot.fi/
MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/ 
UNESCOn maailmanperintökohteet ja kuvia niistä:
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/
SNmatkakuvaaja Facebookissa:
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel 
@sakuva Twitterissä
https://twitter.com/sakuva 
SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja
SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011 
sakuva Trip Advisorissa 
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva 
sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047
Most Traveled People / Sakari Niemi 
https://mtp.travel/users/13772

Yksi kommentti artikkeliin ”ITÄVALTAA WACHAUSTA GRAZIIN KESÄN ROADTRIPILLÄ

Jätä kommentti