LAIVARETKI GRAN CANARIAN PÄÄKAUPUNKIIN LAS PALMASIIN

Kanariansaaret 2024 osa 3   
Blogin takana    SNmatkakuvaaja & SVmatkakumppani

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA MAAILMALTA / HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/
Matkan kuvat: KANARIANSAARET 2024
Edelliset postaukset: TENERIFFAN PÄÄKAUPUNKI SANTA CRUZ /
SANTA CRUZ DE TENERIFEN UUTTA KESKUSTAA /
Kuvia 147 maasta: OBJEKTIIVISSA MAAILMA /
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT /
SNmatkakuvaajan biografia:
SNmatkakuvaaja / SNmatkakuvaaja 2000

Las Palmas de Gran Canaria on Kanariansaarten suurin kaupunki, jonka asukasluku on runsaat 380 000. Espanjalaiset valloittajat perustivat sen vuonna 1478 nimellä Real de Las Palmas. Verinen sota alkuasukkaita guancheja vastaan kesti viisi vuotta päättyen valloittajien voittoon vuonna 1483. Kristoffer Kolumbus vietti ensimmäisellä Amerikan matkallaan jonkin aikaa Las Palmasissa, joka oli 1600-luvulle saakka Kanariansaarten epävirallinen pääkaupunki.

Gran Canarian ja Teneriffan saarten välinen kiista Kanariansaarten johtavasta asemasta (Saaristokiista) ratkaistiin vuonna 1927, kun saaret jaettiin kahdeksi provinssiksi, joiden pääkaupungit olivat Las Palmas de Gran Canaria ja Santa Cruz de Tenerife. Francon diktatuurin kukistumisen jälkeen säädetyn uuden perustuslain mukaan myös Kanariansaarista tuli itsehallintoalue, jonka pääkaupunkistatuksen jakavat edellä mainitut provinssien pääkaupungit. Kanariansaarten parlamentti sijaitsee Santa Cruz de Teneriffalla, kun taas Kanariansaarten korkeimman oikeuden kotipaikka on Las Palmas de Gran Canaria. Itsehallintoalueen hallitusta ne johtavat yhdessä jakaen ministeriöiden ja julkisten laitosten sijainnit tasan keskenään. Teneriffan ja Gran Canarian provinssit valitsevat Kanariansaarten parlamenttiin yhtä monta kansanedustajaa. (Wikipedia)

Las Palmasin Santa Anan aukion kulmassa sijaitsee korkeimman oikeuden presidentin Casa Regental.

Santa Cruz de Tenerifestä Las Palmas de Gran Canarialle

Tukikohtamme helmi-maaliskuun Kanariansaarten matkalla oli Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz. Sieltä on laivayhteyksiä muille saarille, mm. naapurisaari Gran Canarialle. Uudet nopeat autolautat kulkevat sen pääkaupunkiin Las Palmasiin alle kahdessa tunnissa. Edestakainen päiväretki laivayhtiö Armasin lautoilla kustansi kahdelta henkilöltä 250 euroa. Helmi-maaliskuussa tiedotusvälineet Suomessa kirjoittelivat paljon Kanariansaarten myrskyistä ja tututkin varoittelivat meitä. Emme Kanarialla kuitenkaan näitä myrskyjä kokeneet, vaikka Las Palmasin matkalla jonkin verran merenkäyntiä olikin.

Merenkäynnin vuoksi Armasin lautta saapui Las Palmasin satamaan 20 minuuttia myöhässä.

Laivat muualta Kanariansaarilta ja Manner-Espanjasta saapuvat Las Palmasissa La Luzin satamaan, joka on yksi Kanariansaarten vanhimmista ja Espanjan tärkeimmistä satamista Euroopan, Afrikan ja Amerikan välisessä liikenteessä. Se sijaitsee kaupungin pohjoisosassa melko lähellä uutta kaupunkia, mutta kaukana historiallisesta keskustasta. Armasin terminaalista on maksuton shuttlebussi uuden kaupungin tärkeimmälle puistolle Parque de Santa Catalinalle, joka sijaitsee samannimisessä kaupunginosassa.

Santa Catalinan puistokyltin kukkaistutukset olivat vielä alkuvaiheissa.

Kiireinen Santa Catalinan puisto on kaupungin yöelämän keskus, jonka lukuisat ravintolat, baarit, klubit ja diskot vetävät puoleensa paikallisia ja vierailijoita aamunkoittoon asti. Mutta myös päiväsaikaan täällä on paljon aktiviteetteja, ihmisiä ostoksilla ja kahviloissa, tai pelaamassa korttia, shakkia ja dominoa. Aukion laidalla on vuonna 1999 avattu Elderin tiede- ja teknologiamuseo, jonka neljässä kerroksessa on tekniikan, fysiikan, matematiikan, geologian, biologian, lääketieteen ja tähtitieteen näyttelyitä sekä digitaalinen planetaario. Laiva-aikataulumme vuoksi meillä ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta tutustua tähän museoon.

Elderin tiede- ja teknologiamuseo Catalinan puiston laidalla.

Elderin museon edustalla on vuonna 1992 valmistunut kopio Kolumbuksen La Niña –aluksesta (Carabela La Niña III). Las Palmasissa se on ollut vuodesta 2000, mutta toukokuussa 2023 sillä syttyi tulipalo, joka vaurioitti laivan rakennetta pahoin.

Yhdeksän kuukautta aiemmin palanut Carabela La Niña III
ja Las Palmasin telakan laivankorjaajien muistomerkki sen edustalla, joten toivottavasti Niñakin saa korjausapua läheltä.

Aukion bussipysäkiltä lähtevä bussi 12 kulkee rannan suuntaisesti vanhaan kaupunkiin.

Las Palmasin historiallinen keskusta Vegueta

Bussipysäkkimme oli Veguetan kaupunginosan pohjoispäässä Mercado de Veguetan edessä. Se on vuonna 1858 avattu kauppahalli, josta löytyy hedelmä- ja vihanneskauppoja sekä liha- ja kalamyymälöitä.

Mercado de Vegueta.
Calle Pelota on tyypillinen Veguetan katu.
Katedraalin ympäristössä on useita kahviloita, tässä Plaza de El Cortadolla.

Las Palmasin ja sen vanhankaupungin tärkeimmät kohteet ovat Santa Anan katedraali (Catedral Metropolitana de Santa Ana de Canarias) ja Casa de Colón (Kolumbuksen museo). Katedraalia pidetään Kanarian uskonnollisen arkkitehtuurin tärkeimpänä rakennuksena. Don Diego Nicolas Eduardon suunnitteleman kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1500 ja sitä uudistettiin 1700-luvulla. Sisältä kirkko on goottilainen, mutta ulkokuori on myöhäisklassinen.

Santa Anan katedraalin pääjulkisivu on Santa Anan aukiolle.
Palmupuiden inspiroimaa katedraalin sisustusta.
Pääalttari.
Saarnastuolin veistokset teki puuseppämestari José de San Guillermo vuosina 1771–1776.
Läpinäkyvä alttaritaulu ja Siunatun sakramentin kappeli.

Katedraalin eteläpuolella on sisäpiha (Patio de los Naranjos / Appelsiinipuiden patio), joka syntyi kun katedraali yhdistettiin vanhaan hedelmätarhaan vuonna 1586. Sitä ympäröivissä huoneissa, entisissä katedraalirakennuksissa, sijaitsee Las Palmas de Gran Canarian hiippakunnan pyhän taiteen museo (Museo Diocesano de Arte Sacro de Las Palmas de Gran Canaria), joka perustettiin vuonna 1984. Museosaleja on kaikkiaan viisi.

Appelsiinipuiden patio.
Katedraalimuseo.
San Cristóbal, myös takahuoneen triptyykissä, sekä pyhät Justus ja Pastor vuodelta 1659.
Museon yhteydessä on myös matkamuistomyymälä, josta ei kuitenkaan löytynyt mitään katedraalia tai museota koskevaa kirjallisuutta.

Las Palmasin vanhan kaupungin pääaukio on suorakaiteenmuotoinen Plaza Mayor de Santa Ana (otsikkokuva). Sen toisessa päässä on katedraalin pääfasadi ja toisessa päässä kaupungintalo (Casas Consistoriales de Las Palmas de Gran Canaria). Uusklassinen rakennus valmistui vuonna 1855. Tämä raatihuone on yksi kaupungin tärkeimmistä rakennuksista, vaikka pormestarin päätoimipaikka siirrettiin vuonna 1977 León y Castillo -kadulla sijaitseviin uusiin tiloihin.

Las Palmasin kaupungintalo ja sen oikealla puolella Kanariansaarten itsehallintoalueen Casa Regental.

Katedraalin ja kaupungintalon lisäksi myös piispanpalatsi (Palacio Episcopal) ja korkeimman oikeuden presidentin asuinpaikka Casa Regental sijaitsevat Santa Anan aukion laidalla.

Piispanpalatsi.
Yksi aukion tunnusmerkeistä on veistosryhmä, jota kutsutaan yleisesti Plaza de Santa Anan koiriksi. Nämä ovat kahdeksan veistosta, jotka on valmistettu valuraudasta, vaikka ne on maalattu vihreiksi, jotta ne näyttävät pronssilta. Ne sijoitettiin aukiolle vuonna 1895, mutta ei tiedetä tarkasti, kuka ne on valmistanut tai missä. Santa Anan koirista on ajan myötä tullut yksi kaupungin symboleista (Wikipedia).

Katedraalin naapurikorttelissa sijaitsee Veguetan toinen merkittävä kohde, koristeellinen Casa de Colón. Tämä palatsi oli saaren ensimmäisen kuvernöörin asuintalo ja Kristoffer Kolumbuksen kerrotaan yöpyneen siellä vuonna 1492, kun yhtä hänen laivoistaan kunnostettiin, siitä nimi Casa de Colón (Kolumbuksen talo). Talo rakennettiin uudelleen vuonna 1777.

Casa de Colónilla on monta kaunista julkisivua, joista tunnetuin on Plaza del Pilar Nuovon puolella.
Upea on Calle Herrériankin puoleinen julkisivu.
Sisäänkäynti museoon on Calle Colónilta, jonka päässä on San Antonio Abadin Eremitaaši (kirkko) vuodelta 1757.

Rakennuksessa on vuodesta 1952 alkaen toiminut Kolumbuksen matkoista kertova museo, joka käsittää toistakymmentä huonetta kolmessa kerroksessa sekä neljä patiota. Museon ensimmäisessä kerroksessa on näyttelyitä Kolumbuksen retkistä ja hänen vierailuistaan saarilla ja Kanariansaarten roolista löytöretkiaikaan sekä jäljennös yhden Kolumbuksen laivan, La Niñan, hytistä sekä karttoja ja navigointivälineitä.

Patio de Armas.
Merenkulun historiaa.
Pienoismalleina Kolumbuksen laivat La Pinta , La Santa María ja La Niña.
Kolumbuksen La Niñan hytin konstruktio luonnollisessa koossa.

Kryptassa on esineitä esikolumbiaanisista kulttuureista Ecuadorista (tolita-kulttuuri), Mesoamerikasta ja Amazonin alkuperäiskansoilta.

Kryptassa on esineitä Keski- ja Etelä-Amerikasta.
Esikolumbiaanista taidetta Ecuadorista ja Perusta.
Mesoamerikan taidetta Meksikosta.

Toisessa kerroksessa on näyttelyt Las Palmasin ja Gran Canarian kehityksestä ja maalauksia 1400- ja 1600-luvuilta sekä Madridin Pradon taidegalleriasta lainattuja teoksia. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä.

1500-luvun muotokuvissa kuningas Ferdinand II (Ferdinand Katolilainen), Kristoffer Kolumbus ja kuningatar Isabella I (Isabella Katolilainen).
Casa Colónia asustaa nykyään kaksi papukaijaa, siniara ja vihersiipiara.

Useimmissa esineissä ja kohteissa oli selostukset espanjan lisäksi myös englanniksi (mikä ei Espanjassa ole kovin yleistä). Museokaupasta oli saatavilla hyvä englanninkielinen opaskirja (jollaista ei mistään muusta käymästämme Kanariansaarten museosta tai kirkosta löytynyt). Casa de Colón olikin matkamme miellyttävin museokokemus.

Casa Colónilta meren rannalle johtavalla Calle los Balconesilla on nykytaiteen museo CAAM – Centro Atlántico de Arte Moderno, jonka senkin jouduimme jättämään seuraavaan kertaan.

Vähän Trianan kaupunginosaakin

Triana on Veguetan lisäksi Las Palmasin vanhaa kaupunkia. Sen pääkatu ja yksi Las Palmasin tärkeimmistä ostoskaduista Calle Mayor de Triana johtaa San Telmon puistosta (pohjoisessa) Pérez Galdózin teatterille ja naapurikaupunginosa Veguetan kauppahallille (etelässä).

Calle Mayor de Trianan eteläpää.

Teatro Pérez Galdós on Las Palmasin kaupungin tärkein teatteri, joka on nimetty kaupungissa syntyneen kirjailija Benito Pérez Galdósin mukaan. Kansalaiskeräyksen turvin tapahtunut teatterin rakentaminen kesti yli kaksi vuosikymmentä ja sen avajaisia vietettiin vuonna 1890. Vuonna 1918 tulipalo tuhosi teatterin ja jälleenrakentamisen jälkeen se avattiin uudelleen vuonna 1928. Vuosina 2004-2007 tehdyn perusteellisen remontin jälkeen se on yksi Espanjan moderneimmista teattereista, jossa järjestetään kaupungin oopperafestivaalit ja yhdessä Santa Cruz de Tenerifen Teatro Guimerán kanssa Kanariansaarten musiikkifestivaalit.

Teatro Pérez Galdósin edustalla on Benito Pérez Galdósin patsas.

Suunnitelmissamme oli kävellä Calle Mayor de Trianaa San Telmon puistolle, mutta Veguetassa kului aikaa odotettua enemmän ja laivan lähtöaika lähestyi, joten tutustuimme katuun vain sen eteläpäässä. Teatterin pohjoispuolella on Plaza de Stagno, jonka laidalla on El Teatron paikallisbussiasema, jolta matkasimme takaisin Parque de Santa Catalinalle.

Trianan Plaza de Stagno.

Santa Catalinan aukiolla meille jäi vähän aikaa ennen satamaan vievän shuttlebussin lähtöä.

Santa Catalinan aukiolla…
…on myös Monumento a Lolita Pluma. F. Ávilan (1998) patsas muistelee häntä vapauden symbolina, matkailun ja taiteilijoiden muusana sekä eläinten suojelijana. Puiston kissat viihtyivät hänen seurassaan.
Vielä vuosipäivän kilistys ennen satamaa.

Teneriffan Santa Cruziin Armasin lautta toi meidät merenkäynnin vuoksi puolituntia myöhässä eli iltakymmenen aikaan.

Armas jo odotteli meitä satamassa.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA 147 (enemmän tai vähemmän itsenäisestä) MAASTA: https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
Luettelo linkkeineen maista , joista kuvia ja juttuja:
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
Sakuvasivusto - kuvia maista ja matkoilta:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/ 
SAKUVAMATKOJA MAAILMALLA – aiempia matkakuvauksia:
https://sakuva.kuvat.fi/blog/ 
SNmatkakuvaajan matkailuhistoriaa:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/https://sakuva.kuvat.fi/snmatkakuvaaja+2000/
SNmatkakuvaaja – blogipostauksia vuodesta 2015: 
https://sakuva.wordpress.com/
Blogin takana SNmatkakuvaaja & SVmatkakumppani
https://sakuva.wordpress.com/about/ 
OBJEKTIIVISSA MAAILMA – Kymmenen matkaa maailmalla 2009-2012: 
https://sakuvat.blogspot.com/ 
KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi): 
https://sakuva.blogspot.fi/
MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA: 
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/
UNESCOn maailmanperintökohteet ja kuvia niistä: 
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/ https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/
SNmatkakuvaaja Facebookissa: 
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel 
@sakuva Twitterissä: 
https://twitter.com/sakuva
sakuvat Instagramissa: 
https://www.instagram.com/sakuvat/
sakuvat Pinterestissä: 
https://fi.pinterest.com/sakuvat/
SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä 
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja
SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa 
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011
sakuva Trip Advisorissa 
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva
sakuva Nomadmaniassa 
https://nomadmania.com/profile/7047
Most Traveled People / Sakari Niemi 
https://mtp.travel/users/13772

3 kommenttia artikkeliin ”LAIVARETKI GRAN CANARIAN PÄÄKAUPUNKIIN LAS PALMASIIN

    1. Kiitos kommentista! Olet oikeassa molempien suhteen. Muun muassa katedraalin sisäkatto oli uskomattoman upea. Casa de  Colón oli jo rakennuksena hieno ja sen kokoelmia olisi tutkinut pidempäänkin mutta laiva takaisin Santa Cruziin ei olisi odottanut.

      Tykkää

Jätä kommentti