HUGO CHÁVEZIN VENEZUELASSA VUOSIKYMMEN SITTEN

Kuvassa UNESCOn maailmanperintökohde Canaiman kansallispuiston laguuni vesiputouksineen.

Venezuelan kuvat: OBJEKTIIVISSA MAAILMA / VENEZUELA / 
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT

Venezuelasta ei viime aikoina ole kuulunut kovinkaan rohkaisevia uutisia. Rikkaasta öljyvaltiosta on tullut rutiköyhä. Jyrkkä vastakkainasettelu ja huono talouspolitiikka ovat johtaneet maan sekavaan tilaan, mikä on vaikuttanut myös turismin laantumiseen.

Toisin oli vielä kymmenen vuotta sitten, jolloin maassa vallitsi optimistinen ilmapiiri ja niin tavallinen kansa kuin alkuperäiskansatkin saivat nauttia öljyn tuomasta hyvinvoinnista. Alkuvuonna 2008 kiertelimme Hugo Chávezin johtamaa maata TEMA -matkojen kiertomatkalla.

VE_080302 153 Venezuela Porlamarin Plaza Bolivar Margaritan saar
Vuoden 2006 vaalien jälkeen Hugo Chávez johti Venezuelaa 63%:n kannatuksen turvin.

Tuifly Nordicin ahtaaksi sisustettu Boeing 767 lensi Helsingistä Göteborgin kautta Porlamariin Margaritan saarelle, jonne valtaosa matkustajista jäi viettämään aurinkolomaa. Kiertomatkamme alkoi seuraavana päivänä, kun lensimme pienkoneella Bolivarin osavaltion pääkaupungin Ciudad Bolívarin kautta Canaiman kansallispuistoon. Ciudad Bolívarin lentokentällä on Jimmie Angelin Cesna -lentokone, jolla hän löysi Canaiman kansallispuiston tunnetuimman kohteen, Angelin putoukset, jotka ovat maailman korkeimmat.

Angelin putoukset on maitse vaikeasti saavutettavissa, joten paras tapa nähdä ne on lentokoneesta, jos vain sääolosuhteet lennon sen kautta sallivat. Ensimmäisellä Canaiman matkallamme se ei onnistunut mennen eikä tullenkaan (mennen sade, tullen sumu).

UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvassa kansallispuistossa on toki paljon muutakin nähtävää kuin Angelin putoukset. Majapaikkamme oli Canaiman kylässä laguunin rannalla ja sieltä teimme retkiä putouksille. Kylä on pemón-intiaanien asuttama ja tutustuimme heidän kouluunsa ja terveyskeskukseensa. Ne oli perustettu vasta Hugo Chávezin kaudella ja kylä antoikin täyden tukensa maan silloiselle politiikalle.

VE_080220 174 Venezuela Ihmisiä rannalla Canaiman kansallispuis
Canaiman kansallispuiston laguuni.
VE_080220 046 Venezuela Pemónintiaanikoulun lipunnosto Canaiman
Lipunnosto ennen koulupäivän alkua.
VE_080220 019 Venezuela Pemónintiaanikoululaisia Canaiman kylä
Pemón-lapsia valmiina aloittamaan koulupäiväänsä.

Canaiman kansallispuistosta palasimme Ciudad Bolívariin, joka oli ollut itsenäisyystaistelun keskus ja saanut nimensä sen johtajan Simon Bolívarin mukaan. Kaupunki sijaitsee Orinocojoen kapealla kohdalla ja siellä on ainoa joen ylittävä silta. Historiallinen vanha kaupunki Casco Historico on hyvin säilynyt ja sen keskus on Plaza Bolívar kauniine ja värikkäine siirtomaa-aikaisine taloineen. Angosturan (kaupungin aiempi nimi) kongressin talossa (Casa del Congreso de Angostura) annettiin 1821 Kolumbian ja Venezuelan itsenäisyysjulistus. Sen aikainen henki on edelleen aistittavissa talon huoneissa, käytävillä ja pihamaalla. Tutustuimme myös aukion yhdellä laidalla olevaan katedraaliin.

VE_080220 246 Venezuela Ciudad Bolivarin Plaza Bolivar
Ciudad Bolívarin Plaza Bolívar ja katedraali.
VE_080220 245 Venezuela Ciudad Bolivarin kaupungintalo ja Casa d
Casa del Congreso de Angostura, jossa Venezuela ja Kolumbia aikoinaan julistettiin itsenäisiksi.
VE_080220 346 Venezuela Orinocojoki ja silta auringonlaskussa Ci
Ainoa Orinocojoen ylittävä silta auringonlaskussa.

Seuraava lento vei maan pääkaupunkiin Caracasiin, joka oli ja on edelleen rikollisuuden suhteen yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista. Kuljinkin kaupungin keskustassa varmuuden vuoksi vain yhden kameran kanssa. Mitään vaaratilanteita ei kuitenkaan ollut.

Caracasin ydin on Plaza Bolívar, jota hallitsee Simon Bolivarin ratsastajapatsas ja eri sivuilla kaupungintalo, katedraali (jossa Bolivarin perheen kappeli), teatteri, Distrito Capitalin hallinto ja Casa Amaralla, joka on nykyään ulkoministeriö. Elävällä aukiolla oli tarjolla niin kansantanssiesityksiä kuin poliittista ja uskonnollista informaatiotakin.

VE_080221 090 Venezuela Caracasin Plaza Bolivar
Caracasin ydin on Plaza Bolívar, laidallaan kaupungintalo.
VE_080221 161 Venezuela Tanssijattaret Caracasin Plaza Bolivaril
Pääkaupungin Plaza Bolívarilla oli tarjolla niin kansantanssia kuin palopuheitakin.

Seuraavassa korttelissa on maan parlamentti Asamblea Nacional. Aukion lähellä toiseen suuntaan on Simón Bolívarin synnyinkoti Casa Natal de Bolívar ja sen naapurissa Museo Bolivariano. Yhden korttelin täyttää siirtomaa-aikainen uusgoottilainen Akatemiapalatsi (El Palacio de Las Academias).

VE_080221 155 Venezuela Maan parlamentti Caracasissa
Venezuelan parlamentin sisäänkäynti.
VE_080221 122 Venezuela Caracasin Avenida Sur 1
Museo Bolivariano ja Simón Bolívarin synnyinkoti Casa Natal de Bolívar.

Keskustan jälkeen tutustuimme Panteón Nacionaliin, joka on Simón Bolívarin ja muiden kansallissankareiden hautamausoleumi.

VE_080221 220 Veneziuela Simon Bolivarin hauta Caracasin Panteó
Simón Bolívarin hauta Panteón Nacionalissa.

Parhaat näkymät Caracasiin saa El Avilan vuorelta, jonne menimme köysiratahissillä. Tosiasiassa näkymät olivat kaapelivaunusta paremmat kuin vuorelta. Alas tulimme hissin sijaan maastoautoilla pysähtyen parissa kylässä.

VE_080221 285 Venezuela Caracasin panoraamaa El Ávilan huipulta
Caracasin miljoonakaupunki El Avilan vuorelta.

Caracasin jälkeen matkamme lähipäivien ohjelma muuttui täysin. Odottelimme seuraavan aamun lentoa Andien Meridaan, kun meidät myöhään illalla kutsuttiin hätäkokoukseen. Kone, jolla meidän piti aamulla lentää oli Meridasta lähdettyään tuhoutunut törmättyään vuoreen. Lento-onnettomuus noteerattiin Suomessakin (YLEn juttu edelleen netissä), joten otimme yhteyttä omaisiimme ilmoittaen olevamme kunnossa. Wikipedia kertoo myös suomeksi onnettomuustutkinnasta, joka valaisee syytä siihen, miksi lento-onnettomuudet Venezuelassa ainakin käyntimme aikaan olivat liian yleisiä.

Mietittyämme matkan jatkoa päätimme enemmistön äänin ehdottaa, että jatkaisimme Meridaan bussilla, joka oli mukanamme hotellilla. Tämä sopi myös paikallisoppaalle ja bussikuskille. Toisena vaihtoehtona oli lentää Meridaan päivää myöhemmin. Nämä ehdotuksemme välitettiin TEMA-matkojen päätoimistoon Ruotsiin.

Tyrmistyksemme oli suuri, kun kuulimme, ettei ruotsalaistaho ottanut mitenkään huomioon 2/3 enemmistöllä hyväksymäämme ehdotusta, vaan määräsi kiertomatkan välittömän lopettamisen ja kaikkien matkailijoiden siirtämisen Margaritan saarelle. Seurauksena oli sekasortoa niin Caracasin kentällä kuin Margaritan saarellakin. Viikonloppuna niin lennot kuin hotellitkin olivat täynnä. Koko perjantai kului lentokentällä, kun meitä muutama kerrallaan sijoitettiin lomasaarelle meneviin koneisiin. Meille ei sinä päivänä löytynyt edes paikkaa koneesta, vaan jouduimme vielä Caracasissa yöksi hotelliin. Seuraavana päivänä lensimme Isla de Margaritalle, jossa meidät vietiin pohjoisen El Aguaan suuren resortin taka- tai varastohuoneeseen, jossa oli vain sängyt ja muovituoli.

VE_080222 030 Venezuela La Verdad 080222_etusivu
Perjantaimaisemana oli Caracasin lentokenttä taustanaan slummialue. Päivän lehti kertoi syyn.

Neuvottelut menetetyn lomamatkaosuuden korvaamisesta aloitettiin heti. Aluksi saimme oikeuden ilmoittautua Margaritalta järjestettäviin retkiin maksutta. Tätä käytimmekin hyväksemme varaamalla kolme retkeä, joista yksi kaksipäiväinen.

Viikonlopun jälkeen palasimme alkuperäiseen ohjelmaan ja siirryimme viimeiseksi viikoksi varaamaamme viehättävään perhehotelliin, joka sekin sijaitsi El Aguassa.

Ensimmäinen bonusretkemme oli jeeppisafari Margaritan saarella. Ajoimme Karibianmeren puoleista rannikkoa Juan Griegon kaupungin kautta. Ennen Macanaon niemimaata on Monumento Natural las Tetas de Maria Guevaraksi (intiaaninaisen rinnat) nimetty kaksihuippuinen vuori.

Saaren kapeimmassa kohdassa sijaitsevan Parque Nacional Laguna de La Restingan suurin osa on suolalaguunia ja se kuuluu maailman tärkeimpien kosteikkojen listalle. Mangrovepuita ja kaktuksia kasvava alue on rikas niin kasvillisuutensa kuin eläimistönsäkin suhteen. Niitä kuvasimme pysähdyksellämme ennen niemimaata sekä veneajelulla laguunissa palattuamme Macanaon niemimaan kierrokselta takaisin kansallispuistoon.

VE_080227 131 Venezuela Parque Nacional Laguna de La Restingan m
Parque Nacional Laguna de La Restingan mangrovemetsää ja kaktuksia.
VE_080227 069 Venezuela Kuningasboa Parque Nacional Laguna de La
Kuningasboa ja säämiskäkolibri ovat kansallispuiston asukkaita.

Macanaon niemimaa käsittää saaren länsipuolen. Playa la Mulassa pysähdyimme dyyneillä ja rannalla sekä Boca de Pozossa veneveistämöllä. Lounastauko oli saaren läntisimmässä kolkassa Punta Arenasissa.

VE_080227 117 Venezuela Punta Arenasin rantaa Margaritan saarell
Punta Arenas Macanaon niemimaalla on Isla de Margaritan läntisin kolkka.

Laguna de la Restingan kansallispuiston jälkeen pysähdyimme vielä Cerro El Copeyn kansallispuistossa (Parque Nacional Cerro El Copey), josta on hyvät näkymät Porlamarin ja Pampatarin kaupunkeihin. Majapaikkaamme palasimme Nueva Espartan pääkaupungin La Asunciónin kautta.

VE_080227 240 Venezuela Parque Nacional Cerro El Copeyn panoraam
Cerro El Copeyn kansallispuiston näkymää Isla de Margaritan suurimpaan kaupunkiin Porlamariin.

Toinen retkemme oli lento Los Roquesin saaristoon (Archipiélago Los Roques), joka sekin on kansallispuisto. Lentokenttä on pääsaarella El Gran Roquella, jonka lisäksi tutustuimme katamaraanilla Francisquí de Arriban ja Madrisquin saariin.

VE_080228 033 Venezuela Los Roquesin saariston El Gran Roque
Archipiélago Los Roquesin pääsaaren El Gran Roquen värikkäitä taloja.
VE_080228 086 Venezuela Francisqui Arriba Los Roquesin saaristos
Saarelta toiselle siirryttiin katamaraanilla.

Valkoiset hiekkarannat, turkoosi vesi ja korallit houkuttelevat turisteja näille saarille kalastamaan, melomaan, uimaan, sukeltamaan, snorklaamaan ja surffaamaan. Saaret houkuttelevat myös lintuharrastajia. Lintumaailman kunkkuja olivat rannan ruskopelikaanit. Roquesilla on myös merikilpikonnien tutkimuskeskus.

VE_080224 033 Venezuela Pelikaaneja Playa Portofinossa Margarita
Ruskopelikaanit olivat lintumaailman valtiaita niin Margaritan kuin Roguesinkin saarilla.

Kolmas bonusmatkamme suuntautui Oronocojoen suiston ja Canaiman kansallispuistoihin. Aluksi lensimme Delta Amacuron pääkaupunkiin Tucupitaan, josta jatkoimme veneellä Orinocojoen suuhaaraa Caño Manamoa Monagasin osavaltion puolella olevaan Mis Palafitos Lodgeen. Ohjelmassa oli veneajelua, sademetsäkävelyä ja käynti warao-intiaanikylässä, jossa he myivät taidokkaita käsitöitään, joita itsekin tuli ostettua. Heimon nimi merkitsee venekansaa johtuen heidän tavastaan liikkua lapsesta alkaen kanooteillaan. Oronico Deltan eläinkanta on runsasta punamölyapinoista lintuihin.

VE_080229 162 Venezuela Mis Palafitos Lodge Orinocojoen suistoss
Mis Palafitos Lodge Caño Manamoan rannalla.
VE_080229 193 Venezuela Karmiininokkatukaani Orinocojoen suistos
Karkauspäivän viettoa Oronico Deltan sademetsässä, lodgen naapurissa asusteleva karmiininokkatukaani ja 20-vuotishääpäivä. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin kalenteri hyppäsi sen päivän yli.
VE_080301 016 Venezuela Kapusiiniapina Orinocojoen suistossa
Pihapiirissä viihtyvä kapusiiniapina ja punamölyapinat sademetsän puussa.
VE_080229 342 Venetzuela Waraointiaanikylä Orinocojoen suuhaara
Käsitöitään myyviä warao-intiaaneja kylässään.

Seuraavana päivänä matka jatkui lennolla Tucupitasta Ciudad Bolivarin kautta Canaiman kansallispuistoon. Tämä oli jo matkan toinen retkemme sinne. Siihen inspiroi lähinnä halu ikuistaa maailman korkeimmat Angelin putoukset. Nyt se viimein onnistui, kun kone pääsi lentämään vuorten välisestä solasta. Canaimassa tutustuimme lähemmin kylään, koska emme lähteneet uutta kertaa vaellukselle vesiputouksien alle. Palasimme Margaritalle vielä samana päivänä.

VE_080301 125 Venezuela Angelin putoukset Canaiman kansallispuis
Vesiputousten Canaima, Angelin maailman korkein, lähes kilometrin putous ja putousluola edelliseltä laguunilla käynniltämme.

Venezuelan viimeiseksi kokopäiväksi vuokrasimme auton. Ajoimme ensin pääkaupunki La Asuncióniin, jonka keskusaukio on tietenkin Plaza Bolívar katedraaleineen ja hallintorakennuksineen. Kävimme kulttuuritalossa ja valtion hallintorakennuksessa. Täälläkin ympäristö oli täynnä kauniita siirtomaa-ajan rakennuksia. Lopuksi kiipesimme Castillo Santa Rosan linnoitukselle, josta on hyvät näkymät niin kaupunkiin kuin vuorillekin.

VE_080302 014 Venezuela La Asunciónin Plaza Bolivar Isla Margar
La Asunciónin Plaza Bolivarin kulmassa on Venezuelan toiseksi vanhin kirkko.
VE_080302 089 Venezuela La Asunciónin Castillo Santa Rosa Isla
Castillo Santa Rosalta aukeavat maisemat eri suuntiin.

Jatkoimme Margaritan saaren uskonnolliseen keskukseen El Valle del Espiritu Santoon, joka perustettiin 1529 saaren pääkaupungiksi. Se on vapaustaistelijoiden Santiago ja Concepción Mariñon synnyinkaupunki ja paikka, jossa El Vallen neitsyt ilmestyi. Neitsyen kuva on basilikan alttarilla, josta on tullut pyhiinvaelluspaikka. Kuvan myytäviä kopioita oli kirkon edustan markkina-alue täynnä.

VE_080302 115 Venezuela El Valle del Espíritu Santo Margaritan
El Valle del Espiritu Santon basilika on pyhiinvaelluskohde.

El Vallesta on enää muutama kilometri saaren suurimpaan kaupunkiin Porlamariin. Se on nykyaikainen suurkaupunki, jossa ei ole turistille paljoakaan nähtävää. Jo tutuksi tulleeseen tyyliin on keskusaukio Plaza Bolívarin yhdellä sivulla katedraali. Rannalla on Puerto de la Marin satama-alue ja vanha majakka.

VE_080302 138 Venezuela Porlamarin keskustaa Margaritan saarella
Porlamar on ilmeeltään moderni suurkaupunki.
VE_080302 142 Venezuela Porlamarin Plaza Bolivar Margaritan saar
Plaza Bolívar ympäristöineen edustaa kaupungin vanhempaa puolta.

Täältä ajoimme saaren halki toisella rannalla sijaitsevaan La Guardian kalastus/turistikaupunkiin, jossa kävimme keskustan lisäksi rannalla ja suojeluspyhimys Virgen de María Auxiliadoran kirkolla. Sen ovet olivat kiinni, mutta  hautausmaan portit olivat auki.

VE_080302 187 Venezuela La Guardian keskustaa Margaritan saarell
La Guardian keskustaa ja kaupungin suojeluspyhimyksen Virgen de María Auxiliadoran jättipatsas.
VE_080302 194 Venezuela Sari ja Nissan Sentra La Guardian rannal
Pysähdys La Guardian rannalla. Nissan Sentra oli vanhempaa vuosikertaa kuin vuokra-autot yleensä.

Tuttua rantatietä jatkoimme Juan Griegoon. Tässä saaren kakkoskaupungissa on Venezuelan pohjoisin satama, jolla oli suuri merkitys Espanjan vastaisessa vapaussodassa. Ennen kaupunkia oleva ulkoilmamuseo (Museo Pueblos de Margarita) oli juuri sulkenut ovensa, joten sen suhteen piti tyytyä ulkokuviin portin takaa. Ajoimme keskustaan ja sen uimarannalle, joka oli täynnä iltapäivää viettäviä ihmisiä. Kaupungin symboliksi muodostunut goottilainen kirkko piti vielä iltapäivällä oviaan auki. Tämän roadtripin viimeinen kohteemme oli Fortín de la Galeran linnoituksen jäänteet. Paljoa ei espanjalaisten linnoituksesta ole jäljellä, mutta näkymät kaupunkiin ja lahdelle ovat loistavat.

VE_080302 204 Venezuela Juan Griegon Museo Pueblos de Margarita
Mielenkiintoisen näköisen Margaritan kansojen museon tarkempi tutkiminen jäi seuraavaan kertaan.
VE_080302 209 Venezuela Juan Griegon rantaa Margaritan saarella
Juan Griegon uimarannalle riitti käyttäjiä.
VE_080302 255 Venezuela Juan Griegon näkymää Fortín de la Ga
Panoraamaa Fortín de la Galeran linnoitukselta Juan Griegoon ja kaupungin lahdelle.

Juan Griegosta ajoimme takaisin Playa El Aguaan. Pituutta lenkillemme tuli vain 127 kilometriä. Kansainvälisen tavan mukaan Venezuelassakin auto piti palauttaa tankki täytettynä. Ongelma oli kuitenkin siinä, ettei hotellimme läheltä löytynyt huoltoasemia ja ensimmäisen löytämiseen meni kohtuuttomasti aikaa. Auton tankkiin meni 10 litraa bensiiniä, joka maksoi yhden bolivarin eli 0,18 euroa sisältäen tankkauspalvelun. Mitähän järkeä siinä kaikessa oli? Vajaatankkisen auton palauttamisesta olisin kyllä maksanut sitä enemmän.

Seuraavana päivänä lensimme TUIn ahtain siivin Göteborgin kautta Helsinkiin.

VE_080303 018 Venezuela Karibianmeren uimarantaa El Aguassa Isla
Karibianmeren rantaa El Aguassa ennen iltapäivän lentoa takaisin Eurooppaan.

Kotiin palattuamme laadimme yhdessä ryhmän kanssa reklamaation menetetystä lomamatkaosuudesta. TEMA-matkojen ensimmäinen korvaustarjous oli surkea. Kävimme sähköpostikirjeenvaihtoa keskenämme ja laadimme lopulta tiukan vaatimuksen todellisen tilanteen mukaan. Vetosimme myös TEMAn johdon virhearvioon Margaritan saaren tilanteesta viikonloppuna sekä heidän perusteettomaan päätökseensä keskeyttää kiertomatka, vaikka sen jatkamiseksi oli ollut järkevä vaihtoehto. Lopulta TEMA joutuikin antamaan periksi ja saimme kiertomatkan keskeyttämisestä kohtuullisen korvauksen.

Venezuela on kaunis maa, jossa on paljon nähtävää ja kuvattavaa, niin luontoa kuin kulttuuriakin. Toivottavasti maa taas nousee jaloilleen ja saa turistitkin takaisin.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

Jätä kommentti