ZIMBABWEA KIERTÄMÄSSÄ PARI VUOSIKYMMENTÄ SITTEN

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA /
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/
Zimbabwen kuvat 2001 ja 2010: OBJEKTIIVISSA MAAILMA/ZIMBABWE
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT /
SNmatkakuvaajan biografia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA /

Yhdistyneen kuningaskunnan siirtomaan, Etelä-Rhodesian valkoinen (viittä prosenttia sen asukkaista edustanut) vähemmistöhallitus julisti maan yksipuolisesti itsenäiseksi Rhodesiaksi vuonna 1965. Maa ei kuitenkaan saanut kansainvälistä tunnustusta, vaan YK asetti sen rotusortopolitiikkaa vastaan talouspakotteita. 1964-79 käydyn sisällissodan seurauksena Ian Smithin johtaman hallinnon oli suostuttava demokraattisiin vaaleihin, jotka Robert Mugaben johtama ZANU (Zimbabwe African National Union) voitti. Maa itsenäistyi virallisesti 18. huhtikuuta 1980 Zimbabweksi ja Mugabesta tuli sen pääministeri ja vuodesta 1987 alkaen presidentti. Nykyinen valtapuolue ZANU-PF (Zimbabwe African National Union − Patriotic Front) syntyi 1987 kun Mugaben ZANU ja Joshua Nkomon ZAPU (Zimbabwe African People’s Union) yhdistyivät.

Zimbabwen vapautusrintaman pohjalle perustettu ZANU-PF on hallinnut maata koko sen itsenäisyyden ajan. Puolueen päämaja Hararessa.

Mugaben noustessa pääministeriksi 70 prosenttia maan viljelymaasta oli valkoisen vähemmistön hallussa. Zimbabwessa tehtiin maauudistus, jossa valkoisten maanviljelijöiden maita jaettiin mustille. Myönteisenä pidetyn alkutaipaleen jälkeen maatalous kärsi ja tilat rappeutuivat. Viime vuosina maan taloudellinen tilanne on heikentynyt entisestään. Robert Mugabe syrjäytettiin vuonna 2017 ja presidentiksi valittiin Emmerson Mnangagwa, muttei tilanne maassa ole paljoakaan muuttunut.

Zimbabwen kiertomatka kesäkuussa 2001

Kävimme Zimbabwessa eka kerran kesällä 2001, jolloin maan tilanne ei ollut läheskään niin surkea kuin nyt. Siellä rakennettiin aiempaa kattavampaa turismiverkostoa, jonka pioneereja mekin olimme. Heikkenevä talous jarrutti kuitenkin kehitystä eikä maan monista upeista luonto- ja kulttuurikohteista tunneta juuri muita kuin Victorian putoukset. Se on pysynyt koko ajan matkailijoiden suosiossa ja oli meidänkin kohteenamme toisella Zimbabwen matkallamme keväällä 2010. Maailmanlaajuinen koronapandemia on vähentänyt Zimbabwenkin turismia entisestään.

Osallistuimme 2001 suomalais-zimbabwelaisena yhteistyönä järjestetylle matkalle, jossa kiersimme maan vanhoja kohteita ennen matkan huipennusta, perinteistä afrikkalaista kylää, jonka ensimmäisiä matkailijoita olimme. Siellä seurasimme täydellistä auringonpimennystä ja keskitalven/kesän rituaalijuhlaa.

Autolla ajoa noin 1500 kilometriä ja lento Victorian putouksilta Harareen kesällä 2001.

Ensikosketus pääkaupunki Harareen

Lensimme pääkaupunki Harareen, jossa meitä vastassa oli Zimbabwessa matkatoimistoa pitänyt suomalainen Maija-Liisa Metsola. Hän oli suunnitellut kiertomatkamme ja kiersi kanssamme maata. Siirtomaa-aikana Salisburyna tunnettu, vuonna 1890 perustettu parimiljoonainen Harare on maan poliittinen ja taloudellinen keskus, johon tutustuimme kaupunkikierroksella. Sen jälkeen ajoimme Kopje-vuorelle kuvaamaan näkymää Harareen, lähinnä Mbaren kaupunginosaan. Matkailijan kannalta Harare ei kuitenkaan ole kovin mielenkiintoinen.

Nelson Mandela Avenue ohittaa maan parlamentin ja anglikaanisen katedraalin.
Hararen keskustan monet kadut on nimetty afrikkalaisten vapaustaistelijoiden ja johtajien mukaan. Tässä Julius Nyerere Way.
Hararen panoraamaa Kopje-vuorelta.
Joulutähdet kukkivat Kopje-vuorella.

Kuninkaallinen pääkaupunki Suur-Zimbabwe

Seuraavana päivänä alkoi kiertomatkamme etelään, Chiwhun ja Masvingon kaupunkien kautta Suur-Zimbabwen rauniokaupunkiin. Šonat perustivat kaupungin 1000-luvulla ja siitä muodostui merkittävä kauppakaupunki, joka oli 1300- ja 1400-luvuilla Zimbabwen kuningaskunnan pääkaupunki. Suur-Zimbabwe hylättiin kuitenkin 1400-luvun lopulla. (Wikipedia) Alueen museo oli mielenkiintoinen, mutta valitettavasti siellä kuvaaminen oli kielletty. Suur-Zimbabwe on UNESCOn maailmanperintökohde.

Suur-Zimbabwen Great Enclosure…
…ja Conical Tower.

Great Zimbabwen nykykaupungissa yövyimme ennen paluutamme provinssipääkaupunki Masvingoon. Aiemmin Fort Victoriana tunnetun Zimbabwen vanhimman siirtomaakaupungin perustivat Pioneer Columnin joukot vuonna 1890. Kaupungin maamerkki Bell Tower on jäänne vanhasta pioneerilinnakkeesta. Pysähdyimme vielä Zvishavanessa (kuva) ennen Zimbabwen toiseksi suurinta kaupunkia Bulawayoa, jossa yövyimme pari seuraavaa yötä.

Masvingon (Fort Victorian) vanhan pioneerilinnakkeen Bell Tower (1892) ja Curfew Tower (1893).

Zimbabwen kakkoskaupunki Bulawayo

Vuonna 1840 perustettu runsaan 700 000 asukkaan Bulawayo on pääkaupunki Hararen tavoin oma provinsseihin rinnastettava kaupunkialue. Bulawayossa tutustuimme Zimbabwen luonnonhistorialliseen museoon (kuva), joka kotisivujensa mukaan on eteläisen Afrikan paras ja koko Afrikan alueella neljänneksi paras museo. Vuonna 1962 perustettu ja 1982 nykymuotonsa saanut museo kattaa myös historian, arkeologian ja muistomerkit. Kävimme Mzilikazin käsityökeskuksessa tutustumassa niin savenvalantaan kuin tekstiilikäsityöhönkin. Makokoban markkinoilla seurasimme miten käytetyistä autonrenkaista valmistui sandaaleita. Ennen hotellille menoa tutustuimme vielä Kansallisgalleriaan. Bulawayon sivupiste avattiin vuonna 1970 (kuva).

Bulawayon Main Street, oikealla pääposti.
Bulawayon käsityökeskus.
Vanhoista autonrenkaista syntyy sandaaleja Bulawayon Makokoba Marketilla.

Matopon kukkulat ja kansallispuisto

Seuraava päivä kului Matopossa, jonka erikoiset kukkulat kuuluvat UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Matopon kansallispuistossa on Rhodesian perustajan Cecil Rhodesin hauta (kuva) ja nykyään kouluna toimiva kesäasunto (kuva), jännittäviä kivimuodostelmia sekä ikivanhoja luolamaalauksia. Kävimme Pomongven ja Nswatugin luolissa.

Äiti ja lapsi -kivimuodostelma Matopo Hillsissä.
Nswatugin luolan maalauksia.

Matopon kansallispuistossa olivat myös ensimmäiset safariajomme. Puisto on tunnettu sarvikuonojen suojelualue. Objektiiviin osui kyllä muitakin eläimiä virtahevoista ja seeproista moniin lintuihin ja värikkäisiin liskoihin (kuva).

Iso(eli leveähuuli)sarvikuono poikasineen…
…ja norsu, marabuhaikarat ja pääskysininärhi Matopon kansallispuistossa.

Pääsafarikohteemme Hwangen kansallispuisto Bulawayosta jatkoimme seuraavana päivänä Hwangen kansallispuistoon, joka on Zimbabwen tärkein safaripuisto. 70-vuotiaassa Hwangessa on norsuja ja puhveleita harvinaisen laajoina laumoina. Sen lisäksi siellä on 105 muuta nisäkäslajia ja yli 400 lintulajia sekä mm. krokotiileja. Kahden päivän safariajoillamme kuvasimme kymmeniä eri eläimiä.

Hwangen kansallispuiston eläimiä: kirahvit…
…norsu…
…kudut…
…ja krokotiilit.

Victorian putoukset ja Sambesijoki

Putouksen pauhua ja Sambesijoen yli Zimbabwen ja Sambian yhdistävä Victoria Falls Bridge (1904-05).

Eläimiä riitti jatkossakin. Ajoimme Zimbabwen tunnetuimmalle kohteelle Victorian putouksille. Ensimmäisen iltapäivän ja illan ohjelmassa oli risteily virtahepoja vilisevällä Sambesijoella, jonka vastarannalla on Sambia. Ennen rantautumista ihailimme auringonlaskua joella ja nautimme tarjottuja virvokkeita. Risteilyn jälkeen ohjelmassamme oli perinteinen tanssiesitys Falls Craft Villagessa.

Risteilyseuraamme Sambesijoella.
Auringonlasku Sambesijoella.
Perinteinen tanssiesitys.

Seuraavan päivän aloitimme sademetsäkävelyllä itse putouksille. Victorian putouksia pidetään maailman suurimpana vesiputouksena, ja se on ainoa putous, joka on sekä yli kilometrin levyinen että yli sata metriä korkea. Putouksen keskimääräinen korkeus on 100 metriä ja suurin korkeus 108 metriä. Leveydeltään se on noin 1 708 metriä ja sijaitsee 915 metriä merenpinnan yläpuolella (Wikipedia). Kastumista siellä ei voinut välttää, mutta onneksi sääsuojattu kamerani ei siitä välittänyt.

Majesteettiset Victorian putoukset.
Afrikanlauluhaukka Victoria Fallsin kansallispuiston sademetsässä.

Putousten jälkeen teimme safariajelun Victoria Fallsin kansallispuistossa. Sielläkin suurimmat laumat olivat norsuja ja puhveleita (kuva), mutta myös ainakin paviaaneja, pahkasikoja ja runsaasti lintuja. Päivän päätteeksi kävimme krokotiilifarmilla.

Norsuja oli kaikissa kansallispuistoissa, Victoria Fallsissa kuitenkin eniten.
Krokotiilifarmin pienokainen.

Paluu Harareen

Victoria Fallsilta lensimme (kuva) Harareen, jossa vietimme seuraavan päivän. Kävimme Newlands Art & Craft Marketilla ja Chapungu Sculpture Parkissa, jossa seurasimme taiteilijoiden työskentelyä. Vuonna 1970 avattu 26 hehtaarin kiviveistospuisto on zimbabwelaisten taiteilijoiden työskentelypaikka ja ulkoilmanäyttely, jossa on yli 80 kiviveistosta. Työn parissa tapasimme siellä myös tunnetun kuvanveistäjän Arthur Fatan.

Newlands Art & Craft Marketin tarjontaa.
Chapungu Sculpture Park.
Kuvanveistäjä Arthur Fata työssään.

Iltapäivä kului kävellen ja vielä ostoksia tehden kaupungin keskustassa. Ostospäivän saldo oli kirjallisuutta, musiikkia ja käsitöitä kotiin vietäväksi sekä juhlajuomat molempien synttäreille. SVmatkakumppanin synttäri-ilta huipentui hotellin henkilökunnan leipomaan juhlakakkuun ja tarjoilijoiden esittämään Happy Birthday -lauluun.

Happy Birthday hotellin puolesta ja vielä huoneessamme.

Perinteinen afrikkalainen kylä Mudzin piirissä

Seuraavana päivänä ajoimme parisataa kilometriä koilliseen. Ennen päämääräämme pysähdyimme Mutokon piirin samannimisessä pääkaupungissa, jossa kiipesimme Mutokon raunioille. Ne muistuttavat Suur-Zimbabwen raunioita, mutta ovat parisataa vuotta nuoremmat ja tietysti paljon pienemmät.

Mutokon raunioita.

Matkamme kohokohta oli kolmen päivän vierailu afrikkalaisessa kylässä Mudzin piirissä Zimbabwen koilliskulmassa lähellä Mosambikin rajaa. Ehkä kylällä on virallinenkin nimi, mutta se tunnetaan nimellä Last Destination. Kylästä oltiin tekemässä matkailukohdetta, jota varten oli rakennettu uusia perinteisiä majoja ja jonkinlaisia saniteettitiloja. Olimme kylän ensimmäiset matkailijavieraat ja saimme osaksemme koko kylän vieraanvaraisuuden.

Pienet esikoululaiset toivottivat meidät laulaen tervetulleiksi.
Kylän elämää.
Majamme edustalla.
Lämminvesisäiliön täyttö ja käyttö.

Samaan aikaan Esko Metsola teki kylästä (ohjaamaansa, kuvaamaansa ja tuottamaansa) elokuvaa, jota varten paikalla oli myös näyttelijä (kuva) Hararesta. Hän esitti pääkaupungista kotikyläänsä palaavaa nuorta naista.

Koko kylä osallistui elokuvan tekoon, oikealla hararelaisnäyttelijä.

Vierailuajankohtamme oli sikäläisen keskitalven (meillä juhannuksen) aika, jolloin päivä oli lyhimmillään. Luonnonuskontoa harjoittavassa kylässä sitä vietettiin perinteisin rituaalein. Lisäksi kylässä vieraili koululaisryhmiä (kuva) ja poliiseja (kuva). Seuraavana päivänä oli vierailumme huipentumana täydellinen auringonpimennys, jota seurasimme täysin pilvettömältä taivaalla. Auringon alkaessa vähitellen pimetä, alkoi lehmien vaistonvarainen kotiinpaluu. Varmasti elämäni erilaisin synttäri.

Talvipäivänseisauksen rituaali kesäkuussa.
Täydellinen auringonpimennys.

Mudzista palasimme vielä kerran Harareen. Mashonaland Eastin provinssi, johon Mudzin ja Mutokon piirit kuuluvat, on Zimbabwen puuvillanviljelyaluetta. Pellot olivat vielä valkotupsuiset, vaikka oli puuvillankorjuuaika. Pysähdyimme jälleen Mutokossa, jossa seurasimme vastaanottoasemalla puuvillasäkkien punnitusta. Ainakin tässä osassa maata härkävetoiset ajoneuvot olivat varsin yleisiä (kuva).

Puuvillasäkkien punnitusta ja läheinen puuvillapelto Mutokossa maan koillisosassa.

Matkan viimeiset päivät Hararen seudulla

Matkan pari viimeistä päivää vietimme Hararessa käyden mm. kasvitieteellisessä puutarhassa. National Botanical Gardens käsittää yhteensä lähes seitsemän neliökilometrin alueen, jossa on nähtävissä suurin osa Zimbabwen 750 kasvilajista sekä muita Afrikan mantereelle tyypillisiä kasveja. Lisäksi siellä on eksoottisia lajeja Etelä-Amerikasta, Intiasta, Australiasta ja Kaukoidästä. Hotellille palasimme Avondalen kirpputorin (kuva) kautta.

Hararen keskustaa Holiday Inn -hotellin kattoterassilta ennen päivän retkiä.
Hararen National Botanical Gardens.

Iltapäivällä risteilimme Chiveron tekojärvellä. Vuonna 1952 valmistunut järvi 400 metriä pitkine patoineen on Hararen päävesivaranto. Sen vettä käytetään myös kastelukäyttöön ja kaupalliseen kalastukseen. Järvi on suojeltu osana Lake Chivero Recreational Parkia, joka on myös villieläinten suojelualue. Seurasimme ja kuvasimme impaloiden (kuva) käyskentelyä rannalla sekä vesilintuja rannalla, vedessä ja lintupuistossa.

Lähtölaiturimme Chiveron tekojärvellä.
Lake Chivero Recreational Parkin lintuja: flamingot, harmaahaikara ja afrikanhanhi.

Lähtöpäivänä tutustuimme vielä anglikaaniseen katedraaliin (Cathedral of St Mary and All Saints), jota rakennettiin vuodesta 1913 vuoteen 1961. Kirkolta jatkoimme lentokentälle (kuva), jolta lensimme Johannesburgin ja Lontoon kautta Helsinkiin.

Neitsyt Marian ja Kaikkien pyhien anglikaaninen katedraali.

Zimbabwen kiertomatkamme oli hyvin suunniteltu ja kattava sisältäen mm. kolme Zimbabwen viidestä maailmanperintökohteesta. Toivottavasti maa pian toipuu ja useammat matkailijat pääsevät tutustumaan sen upeaan luonto- ja kulttuuriantiin. Ensin on kuitenkin Zimbabwessakin selvittävä koronapandemiasta.

Eteläisen Afrikan kulttuuri- ja safarimatka 2010 päättyi Victorian putouksille

Osallistuimme huhtikuussa 2010 eteläafrikkalaisen Nomad Africa Adventure Toursin eteläisen Afrikan kiertomatkalle. Namibian ja Botswanan jälkeen matka päättyi Victorian putouksille Zimbabween. Tutustuimme putouksiin sekä Zimbabwen että Sambian (kuva) puolella.

Nomad Africa Adventure Toursin 13 päivän NASV Desert & Delta 2010 kiertomatka päättyi…
…Zimbabwen Victorian putouksille.

Matkan kertomus ETELÄISTÄ AFRIKKAA AUTON LAVALLA on osoitteessa https://sakuva.simplesite.com/429137256 ja pdf-muodossa osoitteessa https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/ETEL%C3%84IST%C3%84+AFRIKKAA+AUTON+LAVALLA.pdf

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 146 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi – OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia
https://sakuva.kuvat.fi/blog/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
https://sakuva.simplesite.com/
https://www.123kotisivu.fi/sakuvia   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/


SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel

@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
https://sakuva.blogspot.fi/

SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja

SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011

sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva

sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047

Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/users/13772

Yksi kommentti artikkeliin ”ZIMBABWEA KIERTÄMÄSSÄ PARI VUOSIKYMMENTÄ SITTEN

  1. Näyttääpä Victorian putoukset mahtavilta! Me olemme käyneet Zimbabwessa vain kerran, Kuivan kauden lopussa syksyllä. Tuolloin putoukset olivat selvästi kuivemmat, mutta Devils Poolissa Sambian puolella oli mahdollista käydä ja se olikin kiva kokemus. Victorian putousten lisäksi kävimme Hwangessa, mutta muissa paikoissa Zimbabwessa ei olla ainakaan toistaiseksi käyty.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti