LÄNTISTÄ VIROA SAKUSTA SAARENMAALLE

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA / HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/ 
Matkan kuvat: VIRO 2021 / Edellinen postaus: 
BALTIAA TUTUKSI KOLME VUOSIKYMMENTÄ SITTEN /
Kuvia 146 maasta: OBJEKTIIVISSA MAAILMA / 
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT /
SNmatkakuvaajan biografia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA / SNmatkakuvaaja

Kesän kahden roadtripin jälkeen etsimme alkusyksyistä kohdetta vielä yhdelle auto- ja leirintäaluematkalle. Mieliimme muistui kolmenkymmenen vuoden takainen seikkailumme Viron viisumit passissa juuri itsenäistyneissä Baltian maissa. Hieman aiemmin, elokuun 1991 lopulla, teimme viimeisen neuvostomatkamme, joka suuntautui vielä turismia rajoittaneelle Saarenmaalle. Saarella ei ollut majoituspalveluja, joten yömme vietimme mantereen puolella. Saarenmaalle ja sen edustan Muhun saarelle jäi silloin aikaa vain yksi päivä. Nyt päätimme tutustua näihin saariin perusteellisemmin.

NIMIKKO-OLUENI SYNTYSIJOILLA

Sakun kunta sijaitsee Harjumaalla parikymmentä kilometriä Tallinnasta etelään. Se tunnetaan kunnan nimeä kantavasta oluestaan. Saku Õlletehas sijaitsee kuntakeskuksessa. Panimon perusti Sakun kartanon omistaja, kreivi von Rehbinder jo vuonna 1820. Tunnetuksi se tuli meilläkin, kun suomalainen Sinebrychoff tuli mukaan 1990-luvun alussa. Nykyään sekä Sinebrychoff että Saku kuuluvat kansainväliseen panimokonserniin Carlsbergiin. Kävimme Sakun panimolla jo vuonna 1993, mutta silloin sillä ei ollut mitään tarjottavaa kävijälle. Nyt tehtaan tiloissa on museo ja ravintolapubi, muttei myymälää. Niinpä Sakut piti hankkia vastapäisestä Rimi-marketista.

Sakun oluttehdas ja sen tunnetuin tuote.
Oluttehtaan pubi ja museon pullohyllyjä.

RUOTSALAISET VOITTANEESTA LIHULASTA VIRTSUUN

Pohjois-Virosta Saarenmaalle johtavan yhdystien varrella oleva Lihula oli muinaisen Saaremaa-Läänemaan keskus. Vuonna 1220 läänemaalaisten ja saarenmaalaisten joukot voittivat ruotsalaiset Lihulan taistelussa. Se hidasti, muttei estänyt alueen joutumista ruotsalaisille. Linnusemäellä sijanneen muinaisvirolaisten linnoituksen tilalle rakennettiin vuonna 1238 kivilinna, joka toimi jonkin aikaa piispanlinnana. Varsin pian piispanistuin siirrettiin Lihulasta Pärnuun ja sieltä edelleen Haapsaluun ja lopulta Kuressaareen, missä uutta piispanlinnaa alettiin rakentaa 1300-luvulla. Lihulan linnoituksesta ovat tähän päivään säilyneet vain muurien rauniot.

Lihulan linnan raunioita.

Toinen Linnamäellä sijaitseva merkittävä kohde on Lihulan kartano, jonka historia ulottuu piispanlinnan aikaan, mutta nykyinen rakennus on 1840-luvulta. Siinä toimii Lihulan museo ja turistitoimisto, jotka kuitenkin olivat jo talvisulki.

Tallinna maantee Lihulan kartanolle.

Kaupungin keskustassa on punatiilisen vuonna 1898 valmistuneen ortodoksikirkon rauniot ja luterilainen kirkko vuodelta 1878 paikalla, jossa oli kirkko jo 1230-luvulla.

Lihulan keskustaa kartanolta, vasemmalla uusi kulttuurikeskus ja oikealla luterilainen kirkko.
Käsityö- ja kulttuuritupa naapurinaan ortodoksikirkon rauniot.

Matkailukausi oli ohi jo Virossakin, mutta Voosemetsa turismitalun leirintäalue oli vielä syyskuun loppuun saakka auki. Vietimme siellä yöt ennen ja jälkeen Saarenmaan ollen molemmilla kerroilla sen ainoat asiakkaat.

Virtsu on Wikipedian mukaan pienkauppala (viroksi alevik). Se tunnetaan satamastaan ja laivayhteydestä Muhun saarelle, joka taas on portti Saarenmaalle. Lauttamatka kestää 27 minuuttia, jonka voi viettää vaikka kahvilaravintolassa.

Virtsun (ja Kuivastun) satamassa e-lipulla pääsee laivaan saakka ilman mitään muodollisuuksia.

SAARENMAAN ESISAARI MUHU

Lautta Virtsusta Muhulle tulee Kuivastun satamaan, josta tie 10 jatkuu Saarenmaan maakunnan pääkaupunkiin Kuressaareen. Tämän reitin ajoimme jo vuonna 1991 ja kohteemme nyt olivat lähinnä samat kuin silloin.

Kuivastun satamasta alkaa Saarenmaan maakunta ja Muhun kunta.

Muhun ehdoton ykköskohde on Koguvan museokylä. Se on Viron parhaiten säilynyt elävä kyläkokonaisuus. Suurin osa ruokokattoisista hirsitaloista on 1800-luvulta. Ensimmäisen kerran Koguva on mainittu vuonna 1532 aikakirjassa, jossa talonpoika Hanskenille myönnettiin vapaus maaorjuudesta. Kalastajien veneiden ikiaikainen talvisäilytyspaikka on kiviaidan päällä ja siellä niitä näkee edelleen. Vaikka Koguva tunnetaan lähinnä siellä sijaitsevasta Muhun museosta, on pääosa kylän rakennuksista siellä asuvien koteja.

Suurin osa Koguvan taloista on yksityisomistuksessa.
Nykyään veneet ovat jääneet pysyvästi talviteloilleen.

Hanskenin talonpoikaissukuun kuulunut kirjailija Juhan Smuuli (1922-1971) syntyi Koguvassa Tooman tilalla. Hän toimi kuolemaansa saakka Neuvosto-Viron kirjailijaliiton hallituksen puheenjohtajana. Hänen kotitilansa on Muhun museon pääkohde ja Smuulin synnyinkoti on omistettu hänen elämälleen. Sen ulkorakennuksissa on esillä vanhoja maatalous- ja kalastustarvikkeita.

Juhan Smuulin synnyinkoti…
…ja työhuone siellä.
Asuinrakennuksen toisessa päässä on tilaa esineille veneestä kelloihin.

Tooman tilan lisäksi Muhun museoon kuuluu kyläkoulu rakennuksessa, jossa se toimi vuosina 1876-1923 ja Väljan talon (kuva) näyttelytilat. Talon yläkerrassa on Muhun tekstiilinäyttely.

Kyläkoulun luokka.
Muhun tekstiilinäyttely.

Toinen Muhun museokohde on kymppitien varressa Linnusen kylässä oleva Eemun tuulimylly. Se ei kuitenkaan enää käyntimme aikaan ollut auki.

Eemun tuulimylly ja Muhun keskiaikainen kirkko.

Muhun kuntakeskuksessa Liivassa on yksi Saarenmaan maakunnan keskiaikaisista kirkoista, mutta senkin ovet olivat lukossa.

Muhu on yhdistetty Saarenmaahan Väike väinin salmen ylittävällä 3,6 kilometriä pitkällä pengertiellä (kuva), joka valmistui vuonna 1896.

SAARENMAAN PÄIVITYSTÄ VALJALASTA KAALIN KAUTTA KURESSAAREEN

Poikkesimme tieltä 10 kohti Pöideä, jossa on yksi Saarenmaan keskiaikaisista kirkoista ja Otin kartano. Tien alussa oli molemmista kertovat ruskeat kyltit, mutta siihen opastus sitten loppuikin ja jonkin ajan kuluttua tulimme vuonna 1873 valmistuneelle Laimjalan/Kahtlan ortodoksikirkolle (kuva). Koska sekin oli kiinni, jatkoimme Valjalaan jo edelliskerralta tutuille kohteille.

Valjalan maalinna oli 1200-luvulla Saarenmaan vahvin linnoitus, joka kuitenkin antautui saksalaisille vuonna 1227. Sen jälkeen saarenmaalaiset käännytettiin kristinuskoon ja Valjalaan valmistui Viron vanhin kivikirkko, joka toimi myös linnoituksena.

Valjalan maalinna…
…ja tiettävästi Viron vanhin linnoituskirkko 1200-luvulta.

Saarenmaan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu yli 7 000 vuotta sitten pudonneen meteoriitin aiheuttama Kaalin kraatterijärvi. Syvyyttä sillä on 22 metriä ja halkaisijalla on pituutta 110 metriä.

Kaalin kraatterijärvi kiinnostaa.

PÄÄKAUPUNKI KURESSAARE JA SAARENMAAN MUSEO

Kuressaaressa on useampia pysäköintialueita, joissa on sähköpaikkoja matkailuautoille. Me valitsimme satamassa sijaitsevan Caravan Parkin, joka toimii talvisin veneiden säilytyspaikkana ja kesäisin asuntoautoparkkina. Satamassa on saniteettitilat ja ravintola.

Ankanrintaa Resto HAFENissa…
…ja aamiainen linnanäköalalla naapurissa.
Tõllin ja Piretin kalansaalis Kuressaaren rannassa. Paikallislegendan mukaan Tõll oli urhoollinen ja ystävällinen jättiläinen, joka vaimonsa Piretin kanssa puolusti saarelaisia ja auttoi hätään joutuneita kalastajia.

Seuraavan päivän vietimme Kuressaaren kaupungissa. Pääkohteemme oli kaupungin keskiaikainen piispanlinna ja siinä toimiva Saarenmaan museo.

Kuressaaren linna vallihaudan suojassa.

Linna rakennettiin Saarenmaalle, joka oli viimeinen ristiretkeläisten käsiin joutunut virolainen muinaismaakunta. Saarenmaan kukistuttua vuonna 1227 paikalliset kapinoivat vielä useaan otteeseen, esimerkiksi Yrjönyön kapinan aikaan vuosina 1343–1345. Linna oli Saarenmaan-Läänemaan piispojen toimipaikka aina vuoteen 1559 saakka, jolloin se myytiin Tanskalle, joka ryhtyi 1600-luvulla uudistamaan linnaa. Saarenmaa siirtyi Brömsebron rauhassa vuonna 1645 Tanskalta Ruotsille minkä jälkeen ruotsalaiset jatkoivat linnoituksen uudistustöitä. Linnoituksen ruotsalainen varuskunta antautui venäläisille Suuren Pohjan sodan aikana vuonna 1710 ilman vastarintaa. Suomen sodan jälkeen linnan merkitys väheni, kun venäläiset alkoivat rakentaa Ahvenanmaalle Bomarsundin linnoitusta.

Kuressaaren piispanlinna on kuulunut UNESCOn maailmanperinnön ehdokaslistalle vuodesta 2002.

Kuressaaren linnan ja Saarenmaan museon sisäänkäynti.

Linnassa sijaitsevassa Saarenmaan museossa on Saarenmaan historiasta kertova perusnäyttely, 2000-luvulla valmistuneet näyttelyt Saarenmaa 1939-49 ja Saarenmaa 1950-94 sekä luonto-osasto (kuva).

Saarenmaan museon perusnäyttely kertoo saarelaisten elämästä…
…eri aikoina.
Saarenmaa 1939-49 –näyttely kertoo Viron edellisen itsenäisyyden päättymisestä (oikealla sen kauden ainoa presidentti Konstantin Päts) sekä Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välisestä taistelusta Saarenmaalla.
Saarenmaa 1950-94 –näyttely kertoo elämästä Neuvosto-Virossa niin kaupungissa…
…kuin kolhoosissakin…
…päättyen Viron itsenäistymiseen vuonna 1991.

Vaihtuvina näyttelyinä oli Viikingit ennen viikinkejä, joka kestää toukokuuhun 2022 saakka sekä jo päättynyt Antarktika 200 (kuva).

Viikingit ennen viikinkejä.

Linnalta kävelimme puiston halki kaupungin keskustaan.

Kuressaaren kaupungin keskus on Keskväljak (kuva). Sen varrella ovat ainakin raatihuone (jossa on turistitoimisto ja Raegalerii-näyttelytila (kuva)), entinen paloasema, Saarenmaan Ritarihuone, jossa toimii nykyään Saarenmaan maakuntahallitus sekä Vaakahuone ja useita ravintoloita ja liikkeitä. Lähellä ovat myös luterilainen Pyhän Laurentiuksen kirkko (kuva) ja ortodoksinen Pyhän Nikolain kirkko (kuva).

Grilli- ja baaripalveluja tarjoava entinen paloasema sekä turismi- ja taidenautintoja tarjoava raatihuone.
Saarenmaan maakuntahallitus (Saaremaa vallavalitsus) toimii entisellä Ritarihuoneella.
Vanha vaakahuonekin on nyt ravintolana.
Ritarihuoneen kulmassa on Kalevin suklaamyymälä.
Ahvenfileet nautimme Kodulinna Lokaalissa.

Saarenmaalla on vanha oluenvalmistusperinne. Yleisin merkki kaupoissa näytti olevan Pöide, jonka teko aloitettiin samannimisessä kylässä (jota emme menomatkalla löytäneet) vuonna 2013. Navetassa toiminut panimo kävi pian liian pieneksi ja oluen valmistus siirrettiin pääkaupunki Kuressaareen. Kävimme panimolla (kuva) ilmoitettuun aukioloaikaan, mutta sulki se oli. Ovessa neuvottiin menemään heidän muualla kaupungissa sijaitsevaan pubiinsa. Pöiden Rukkiõlu ja Kaamos –oluet ostimme tavallisesta marketista. Tunnetuin saaren nimeä kantava olut Saaremaa Tuulik valmistetaan kuitenkin Tartossa.

Saarenmaan nimikko- ja paikallisoluita.

Alkumatkamme kohteet olivat päivitystä kolmen vuosikymmenen takaa, mutta seuraavana päivänä lähdimme kiertämään Saarenmaata meille uusia teitä.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA 146 MAASTA
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
Luettelo linkkeineen maista , joista kuvia ja juttuja
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
Kuvasivu
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/ kuvia maista ja matkoilta 
SAKUVA-BLOGI - OBJEKTIIVISSA MAAILMA - aiempia matkakuvauksia
https://sakuva.kuvat.fi/blog/
SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/
SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/
KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
https://sakuva.blogspot.fi/
KYMMENEN MATKAA MAAILMALLA 2009-2012:
https://sakuva.simplesite.com/
MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/
UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel
@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva
SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja
SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011
sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva
sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047
Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/users/13772

5 kommenttia artikkeliin ”LÄNTISTÄ VIROA SAKUSTA SAARENMAALLE

  1. Kannattaa käydä. Minulla oli vain kaksi päivää aikaa ja silloinkin satoi ja myrskysi.
    Ehdin käymään Koguvassa, Kaalin kraaterijärvellä, majakalla ja ruokamarketissa, mutta linna ja museot olivat jo kiinni ennen kuin ehdin kaupunkiin . Halusin välttämättä syödä tuulehaug`ea (nokkakalaa) ja sainkin sitä linnaa vastapäätä olevassa ravintolassa. Hauska tuttavauus ja maistuukin, kunhan osaa tekniikan. Saku on ok.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentistasi. Muhun ja Saarenmaan saarilla riittää kyllä nähtävää useammaksikin päiväksi. Me ajelimme siellä neljä päivää ja vielä jäi nähtävää seuraavaksikin kerraksi.

      Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi. Virossa kuten muissakin Baltian maissa on paljon mielenkiintoista nähtävää, mm. hienot kansallispuistot Lahemaa Virossa, Gauja Latviassa ja Aukštaitija Liettuassa. Auto on varmaan paras väline Baltiassa liikuttaessa.

      Tykkää

Jätä kommentti