MAKIEN JA MUIDENKIN MADAGASKAR 2014 – ALUKSI PÄÄKAUPUNGISTA LÄNTEEN

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA / HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/ 
Madagaskarin kuvia: 
MADAGASKAR 2014 & MADAGASKARIN ELÄIMIÄ 2014 
Kuvia 146 maasta: OBJEKTIIVISSA MAAILMA / 
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT / 
SNmatkakuvaajan biografia: 
OBJEKTIIVISSA MAAILMA / SNmatkakuvaaja

165 miljoonaa vuotta sitten Madagaskar lähti omille teilleen. Se irtautui Afrikan mantereesta ja suuntasi kohti itää. Tähän mennessä se on ehtinyt jo 640 kilometrin päähän. Mukanaan se vei niin faunaa kuin flooraakin. Mukana matkasi myös esiesi-isiämme, joiden kehitys tällä maailman neljänneksi suurimmalla saarella oli hitaampaa kuin mantereella, jolla kehittyi alkuihminen. Madagaskarille jääneet lajitoverit kehittyivät puoliapinoiksi eli makeiksi. Tänään saarivaltion eläimistö ja kasvisto on hyvin omaperäistä.

Asukkaansa Madagaskar sai Aasian suunnalta, ja heihin sulautuivat myöhemmin muualta tulleet. Maan väestö eli malagassit eroavatkin rodullisesti muista Saharan eteläpuolisista kansoista. Malagassit puhuvat malagassin kieltä, jonka lisäksi Madagaskarin toinen virallinen kieli on siirtomaa-ajan jäljiltä ranska.

Malagassit ovat etnisesti aasialaisia, joihin on sekoittunut muualta tullutta väestöä.

Miljoonien vuosien erosta johtuen useimmat (noin 80%) Madagaskarin eläimistä ja kasveista ovat endeemisiä. Tunnetuimpia näistä ovat makit (lemuridae), kädellisiin kuuluva heimo, joka jaetaan viiteen sukuun. Koko heimoon kuuluu yhteensä 19 lajia, joita tavataan luonnossa ainoastaan Madagaskarilla ja sitä ympäröivillä saarilla. Useimmat elävät metsäisillä alueilla ja ovat innokkaita puissa kiipeilijöitä (Wikipedia). Madagaskarin makimaisia puoliapinoita ovat myös mm. indrit ja samaan heimoon kuuluvat sifakat. Näistä suurimpia ovat indrit ja pienimpiä hiirimakit. Muista nisäkkäistä mainittakoon siiliä muistuttavat tanrekit, joita tavataan Madagaskarin lisäksi Länsi-Afrikassa. Lepakkolajeja Madagaskarilla on 46, joista 36 on endeemisiä.

Erittäin uhanalainen kissamaki eli rengashäntämaki on Madagaskarin kansalliseläin.
Jättiläiskilpikonna poikasineen Lemurs´ Parkissa ja tanrekit Réserve Peyrieras Madagascar Exoticissä.

Monilla tuntemillamme linnuilla on omat Madagaskarin serkkunsa, jotka eroavat enemmän tai vähemmän meille tutummista lajeista. Saarella elää kaksi kolmasosaa maailman kaikista kameleonttilajeista. Siellä elää myös jättiläiskilpikonnia ja Madagaskarin iguaaneja (Oplurus cuvieri). Niilin krokotiilia tavataan Madagaskarilla makean veden elinympäristöissä.

Endeemisistä linnuista yleisin oli madagaskarinvästäräkki, joka vakkarivästistä enemmän muistuttaa meillä harvinaisempaa keltavästäräkkiä. Madagaskarintuulihaukka ei paljoa meikäläisestä lajitoveristaan eroa.
Lintukauneutta esittelivät myös naamiomehiläissyöjä, madagaskarinkalastaja ja banaanimedestäjä.
Kameleonttilajeja on Madagaskarilla enemmän kuin missään muualla. Eniten niitä näimme Marozevon matelijapuistossa.

Madagaskarin kasvillisuus käsittää seitsemän maailman kahdeksasta baobab- eli apinanleipäpuulajista ja orkidealajeja siellä on enemmän kuin Afrikan mantereella yhteensä. Kaikkialle tropiikkiin levinnyt matkustajainpuu on kotoisin Madagaskarilta. Se on saanut nimensä vedestä, jota kertyy kuivinakin kausina lehtihankoihin, ja jota matkustajat ovat voineet hätätilassa juoda.

Apinanleipäpuu- ja orkideamonilajisuuden lisäksi Madagaskarin endeemisiin kasveihin kuuluu myös monia suosittuja huonekasveja, tässä ruusukatara.

Keskiajan jälkeen löytöretkilleen lähteneet eurooppalaiset luulivat omistavansa kaikki maat, joihin laivat heidät veivät. Madagaskarillekin saapui valloittajia useista maista. Lopulta saari joutui Ranskan siirtomaaksi, minkä jäänteenä siellä puhutaan edelleenkin ranskan kieltä. Madagaskar itsenäistyi Ranskasta vuonna 1960.

Madagaskarin itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi pystytettiin pääkaupunkiin muistomerkki vuonna 2010.


Pääkaupungista länteen

Jakarandapuut kukkivat pääkaupunki Antananarivossa.

Syksyn 2014 Madagaskarin matkamme alkoi pääkaupunki Antananarivosta kohti länttä. Sinne johtava maan ykköstie on kunnoltaan kohtalainen, mutta poikkeamat siltä sitäkin surkeampia. Liikenne tällä tiellä on varsin vähäistä ja autojen lisäksi yleisiä kulkuneuvoja ovat härkävankkurit. Liikenteen vähäisyys selittyy sillä, että tie vie vain runsaan sadan kilometrin päässä sijaitsevaan pikkukaupunkiin. Länsirannikolle ei täältä ole tieyhteyttä.

Verkkaista matkantekoa Madagaskarin ykköstiellä (RN1) pääkaupungin länsipuolella.


Madagaskarin pääelinkeino on maanviljely. Teiden varsilla näkeekin riisi- hedelmä- ja vihannesviljelmiä. Elämä pikkukylissä on varsin vaatimatonta. Maaston yleisväri on punainen, joten talot tällä seudulla on rakennettu yleensä punasavesta. Tien varrella näkyi myös komeita hautarakennuksia, jotka näyttivät olevan asuntoja huolellisemmin tehtyjä. Värikkyyttä maisemaan antoivat kukkivat jakarandapuut jo pääkaupunki Antananarivosta alkaen.

Riisiviljelmät ulottuvat pääkaupunkiin saakka.

Runsaan parinkymmenen kilometrin etäisyydellä pääkaupungista on Lemurs´ Parkin suojelualue. Siellä näkee useita Madagaskarin puoliapinoita eli makilajeja (englanniksi lemur), mm. maan kansalliseläimen kissamakin (jonka suomenkielisen nimen nisäkäsnimistötoimikunta haluaa muuttaa rengashäntämakiksi). Suojelualueella on myös jättikilpikonnia, iguaaneja, kameleontteja ja endeemisiä lintuja sekä kasvitieteellinen puutarha, jossa on yli 70 endeemistä kasvia. Ranskalaisten perustaman yksityisen mutta alan ministeriön kanssa yhteistyössä olevan suojelualueen tehtävänä on valmistaa eläinten palauttamista takaisin luontoon. Se tarjoaa myös ympäristökasvatusta paikallisille koululaisille.

Lemurs´ Parkin endeemikollaasi, ruskomakit ja oravamaki, kukista piikkikruunu sekä madagaskariniguaani. Alkukuvassa lakkisifaka poikasineen.

Länteen jatkettaessa vaihtelivat kylä-, pelto- ja vuoristomaisemat. Imerintsiatosikassa pysähdyimme pellolle saapuneen kuorma-auton luona, joka oli saanut paikalle valtavan ihmisjoukon. Auton koko kuorma oli täynnä jonkinlaisia korsia, joita ihmiset hakivat polttopuuksi. Pysähdyttyämme kääntyi ihmisten mielenkiinto auton lastista suomalaismatkailijoihin.

Polttoainekuormaa mielenkiintoisempaa olivat paikalle osuneet suomalaismatkailijat.

Kolme suuntaa Ampefysta

Analavoryn risteyskaupungista käännyimme etelään kohti parin yön majapaikkaamme hotelli Kavitaha Ampefya. Nimensä mukaisesti tämä viehättävä hotellialue sijaitsee Kavitaha-järven rannalla Ampefyn kaupungissa. Täältä teimme retkiä alueen luonnonnähtävyyksille. Pienten kylien ja kauniiden maisemien kautta vievien todella huonokuntoisten teiden päässä hankalan matkustuksen aiheuttaman tuskastumisen palkitsivat mahtavat ja kuvaukselliset kohteet.

Hotellimme Kavitaha Ampefy sijaitsi tietysti Kavitaha-järven rannalla Ampefyssa.
Ampefyn hotellille saavuimme lehmien kotiintuloaikaan..
…jota seurasi upean punainen auringonlasku.

Ensimmäinen kohteemme oli Andranomandraotran geysiralue Analavoryssä runsas kymmenen kilometriä kaupungin keskustasta. Suurin osa reitistä oli autoliikenteelle huonosti sopivaa tietä, vaikkei se aina tieltä edes tuntunutkaan. Geysiralueen portin luona pistäydyimme vaatimattomassa pikkukylässä, jonka ystävälliset asukkaat toivottivat meidät tervetulleiksi. Itse kuparinruskealla alueella on neljä kylmän veden geysiriä, mikä tarkoittaa, ettei alue ole oikeasti vulkaanista. Geysirit ovat perua alueella ennen sijainneiden kaivosten pohjavedestä. Islannin Strokkurin tai Yellowstonen Old Faithfulin kaltaisia vesipatsaita ei tällä alueella näe. Joka tapauksessa alue on viehättävä ja kuvauksellinen.

Pikkukylässä meidät toivotettiin sydämellisesti tervetulleiksi.
Andranomandraotran geysirit ovat kaivostoiminnan seurausta.

Palasimme taas Analavoryn kautta Ampefyyn, josta lähti uusi surkeakuntoinen tie länteen. Iäisyydeltä tuntuvan viiden kilometrin ajon jälkeen saavuimme Antafofon kylään. Täällä suhtautuminen kävijöihin oli päällekäypää kaupustelua, täydellinen vastakohta edelliseen kylään verrattuna. Kylän turistirysämäisyys johtuu siellä sijaitsevista Sakay-joessa olevista Lilyn putouksista. Putousten lisäksi kylästä oli kauniit maisemat joelle ja läheisille vuorille. Oman värilisänsä kuviin antoivat kauniina kukkivat jakarandapuut. Kaikesta näki, että tämä kylä oli edellistä vauraampi.

Turisteja kiinnostavat Lilyn putoukset…
…kyläläisiä taas turistien rahat.

Lähes puolituntia kestäneen, mutta matkallisesti vain muutaman kilometrin pituisen ajo-kokemuksen jälkeen palasimme muistikortit täynnä mahtavia kuvakulmia hotelliimme lounaalle. Sen jälkeen oli ohjelmassa vielä yksi retki. Jo tutuksi käynyttä tietasoa ajoimme nelivetobusseilla koko hallinnolliselle alueelle nimensä antaneelle Itasyjärvelle. Sen rannan korkeimmalle kohdalle on rakennettu näköalatasanne ja sille valtava Neitsyt Marian patsas. Näkymät sekä järvelle että kuin muuhun ympäristöön olivat upeita.

Itasy-järven panoraamaa Neitsyt Marian patsaan näköalapaikalta.
Kalastajat Itasy-järvellä.

Paluumatkalla saimme yllättäen tavallista pidemmän kuvaustauon. Keskelle tietä oli pysähtynyt kuorma-auto, jonka lavalle vasta alettiin lastata tiilikuormaa. Lähes tunnin kestäneellä tauolla ei aika kuitenkaan tullut pitkäksi, siitä pitivät huolen mahtavat maisemat, seebujaan kotiin ajavat ihmiset ja monet linnutkin. Hotellille palattua ehdimme vielä pienelle kuvauskierrokselle Ampefyn keskustaan.

Tunnilla matkaamme pidentänyt tiilikuorman lastaus ei haitannut…
…sillä kuvattavaa riitti maisemasta ja riisipellosta ylilentäviin jalohaikaroihin.

Ampefyn lähialueen kohteet ovat melko lähellä kaupunkia ja hotellialuetta. Niille johtavat tiet vaan eivät oikein sovellu autoliikenteelle. Liikuimme kahdella nelivetopikkubussilla, joilla kyllä pääsi eteenpäin, mutta matkustusmukavuudesta ei voinut puhua ja aikaa mateluun kului varsin paljon. Näiden teiden parantamisella olisi varmaan suuri merkitys alueen turisminkin kehittymiselle.
 
Paluumatkan aamuna nautimme vielä hotellialueemme viehättävästä ympäristöstä ja monet jo tutuksi tulleet endeemiset linnutkin kävivät pihapuussamme ikään kuin meitä hyvästelemässä. Sama lie tarkoitus ollut pensaassa luikertelevalla käärmeelläkin. Madagaskarilla ei kuitenkaan ole myrkkykäärmeitä.

Endeemiset hyvästelijämme Ampefyssa, Common big-eyed snake ja Madagascar Giant Swallowtail (paikallinen ritariperhonen). Suomenkielistä nimeä en kummallekaan löytänyt.

Matkalla täydensimme lähinnä juomavarastojamme tutussa Analavoryn risteyskaupungissa, josta matka jatkui itään. Taukopaikalla ennen pääkaupunkiseutua olivat kuvauskohteina kauniiden maisemien lisäksi rauhallinen liikenne härkävankkureineen.

Tuttu kauppa Analavoryssa mennen tullen.
Itasyn alueen maisemaa pääkaupungin länsipuolella.


Madagaskarin sykkivä pääkaupunki Antananarivo

Hotellihuoneemme parvekkeelta avautunut näkymä yläkaupunkiin.

Rauhallisen länsisuunnan jälkeen muuttui tahti pääkaupunkia lähestyttäessä. Ajoimme Antananarivon, paikallisesti vain Tanan yläkaupunkiin (Haute-Ville). Siellä sijaitsevat kaupungin historialliset päänähtävyydet, kaupungin korkeimmalla kukkulalla sijaitseva Kuningattaren palatsi Rova (joka kärsi pahoja vaurioita tulipalossa 1995) sekä nyt museona toimiva entinen pääministerinpalatsi Andafivaratra. Kukkulalla sijaitsevat myös molemmat katedraalit (anglikaaninen ja katolinen) sekä kreikkalaisen temppelin muotoinen entinen oikeuspalatsi. Kukkulalla on useita näköalapaikkoja alakaupunkiin (Basse-Ville) ja Anosyjärvelle. Eräältä jyrkänteeltä heitettiin 1849 kristittyjä alas kuolemaan. Heidän muistokseen on paikalle rakennettu Ambohipotsyn temppeli (kuva).

Yläkaupungin historiallisia kohteita, entinen pääministerin palatsi Andafiavaratra Palace, entinen oikeuspalatsi Palais de Justice d’Ambatondrafandrana ja vuoden 1995 tulipalon jälkeen entisöity entinen kuningattaren palatsi Rova Manjakamiadana.
Yläkaupungin näköalapaikoilta avautuu näkymät alakaupunkiin ja Anosyjärvelle.

Alakaupungin syke oli vielä yläkaupunkiakin vilkkaampi. Keskustan kadut olivat tukossa autoista ja jalkakäytäviä kansoittivat kaikkea myyvät ja niitä ostavat kaupunkilaiset. Analakelyn laaja kauppahallialue ei paikallisten mielestä ollut meille turvallista aluetta. Itse emme kuitenkaan tunteneet oloamme siellä mitenkään uhatuksi.

Alakaupungin iltapäiväruuhkaa…
…ja Analakelyn markkina-aluetta.

Palissandre Hôtel & Span huoneemme parvekkeelta ja hotellin terassilta avautuivat upeat näkymät eri suuntiin.

Näkymää hotellin terassilta Analakelyn kauppahalleille.

Antananarivosta jatkoimme itään kohteina Marozevon matelijapuisto, Andasibe-Mantadian kansallispuisto ja Canal des Pangalanesin varrella sijaitseva entinen tutkimusasema Réserve le Palmarium.

Madagaskar – moninaisten makien ja makujen maa 7.-17.10.2014
Matkan järjesti SUOMI-SEURAN MATKATOIMISTO

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA 146 MAASTA
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
Luettelo linkkeineen maista , joista kuvia ja juttuja
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
Kuvasivu
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/ kuvia maista ja matkoilta 
SAKUVA-BLOGI - OBJEKTIIVISSA MAAILMA - aiempia matkakuvauksia
https://sakuva.kuvat.fi/blog/
SNmatkakuvaajan matkailuhistoriaa:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/
SNmatkakuvaaja  –  blogipostauksia vuodesta 2015:
https://sakuva.wordpress.com/
OBJEKTIIVISSA MAAILMA – blogipostauksia aiemmista matkoista
https://sakuvat.blogspot.com/
KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
https://sakuva.blogspot.fi/
MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/
UNESCOn maailmanperintökohteet ja kuvia niistä:
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNmatkakuvaaja Facebookissa:
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel
@sakuva Twitterissä
https://twitter.com/sakuva
SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja
SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011
sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva
sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047
Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/users/13772

2 kommenttia artikkeliin ”MAKIEN JA MUIDENKIN MADAGASKAR 2014 – ALUKSI PÄÄKAUPUNGISTA LÄNTEEN

    1. Kiitos kommentistasi. Madagaskarin ainutlaatuinen luonto herätti uteliaisuutta vielä enemmän matkan jälkeen kuin sitä ennen. Maa kuuluukin mielenkiintoisimpiin luontokohteisiimme.
      Huono infrastruktuuri haittasi lähinnä länsisuuntaa. Matkan jälkipuoliskolla suuntasimme itään, jossa ovat maan suosituimmat matkailukohteet. Tietkin sinne olivat kohtalaisessa kunnossa.

      Tykkää

Jätä kommentti