UNESCON UUSIA MAAILMANPERINTÖKOHTEITA 2017

SAKUVA.KUVAT.FI / Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO on pitänyt vuosittaisen istuntonsa Puolan Krakovassa. Tänä vuonna se nimesi 21 uutta kohdetta, joista 18 on kulttuurikohteita ja 3 luontokohteita. Neljää kohdetta laajennettiin uusilla alueilla ja yksi onnistui pääsemään pois uhanalaisten listalta. http://whc.unesco.org/en/newproperties/

Joukossa oli paitsi itselle vielä käymättömiä kohteita, myös tuttuja paikkoja vuosien varrelta. Tässä niitä tutumpia.

Marian taivaaseenottamisen katedraali ja luostari Svijažskin saarikaupungissa (Venäjä)

Volgan saaressa Tatarstanissa sijaitseva Svijažsk perustettiin Kazanin piirityksen aikaan 1551 Venäjän armeijan linnoitukseksi. Linnoituskaupunkiin rakennettiin muurit, katedraali ja luostari.

Osallistuin kesällä 1998 Kamera-lehden kuvausmatkalle Volgan mutkassa sijaitsevaan Volgan-Kaman luonnonpuistoon. Kävimme silloin myös Svijažskin saarikaupungissa.

RU304233 Venäjä Svijažskin luostarisaari TatarstanissaVolgan luostarisaari Svijažsk Venäjän Tatarstanissa, myös alkukuvassa.

Englannin järviseutu Lake District (Yhdistynyt kuningaskunta)

Lake District on on järvi- ja ylänköalue Luoteis-Englannissa pääosin Cumbrian kreivikunnassa. Lake Districtin kansallispuistossa sijaitsevat Englannin korkeimmat huiput.

Parilla Britannian road tripillämme reittimme on kulkenut Lake Districtin kautta, viimeksi pari vuotta sitten.

GB070336 Yhdistynyt kuningaskunta Ullswaterin rannalla EnglanninUllswaterin rannalla Lake District National Parkissa 1990 ja sen liikenteelle korkein sola Kirkstone Pass 2015.

Venetsian puolustusjärjestelmä 1400–1600-luvuilla (jaettu Italian, Kroatian ja Montenegron kesken)

UNESCOn maailmanperintökohteisiin liitettyyn Venetsian puolustusjärjestelmään kuuluu 15 kohdetta sen silloisessa Stato da Terassa. Nyt ne kuuluvat kolmeen eri maahan.

Kesäiset Euroopan automatkamme ovat kulkeneet näidenkin kohteiden kautta kaikissa kolmessa maassa.

HR326712 Kroatia Zadarin venetsialainen portti Kopnena vrata 199Zadarin vanhankaupungin portissa Kroatiassa on Venetsian tunnus. Venetsialaislinnoitusta Montenegron Kotorissa.

Daurian maisemat (jaettu Venäjän ja Mongolian kesken)

Dauria eli Taka-Baikalia on maantieteellinen alue Siperiassa Baikaljärven takana ulottuen myös Mongolian puolelle. Kasvillisuudeltaan se on taigaa ja aroa, pohjoisosiltaan vuoristoista ja ilmastoltaan jyrkän mantereista.

Kolme vuotta sitten tekemämme Trans-Siperian junamatka vei alueen läpi.

RU_140621 Venäjä_0206 Baikaljärvi ListvjankassaBaikaljärvi lisättiin UNESCOn maailmanperintölistalle jo 1996. Nyt sen takamaidenkin maisemat, joita Trans-Siperian rata halkoo, ovat päässeet samalle listalle.

Bauhaus ja siihen liittyvät kohteet Weimarissa, Dessaussa ja Bernaussa (Saksa)

Bauhaus ja siihen liittyvät kohteet Weimarissa ja Dessaussa liitettiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1996. Nyt siihen liitettiin myös Bernau. Bauhaus on Saksassa 1919-33 toiminut taide- ja arkkitehtuurikoulu, jolla on ollut suuri vaikutus moderniin arkkitehtuuri- ja esinesuunnitteluun.

Weimarin ja Dessaun Bauhaus-arkkitehtuuriin ja esineistöön olemme matkoillamme tutustuneet, mutta Bernaun tarjonta on vielä kokematta.

DE231922 Saksa Dessaun Bauhaus-talo Thüringenissä 1996Dessaun tunnettu Bauhaus-talo ja Weimarin Bauhaus-museo Thüringenissä.

Strasbourg – Grande Îleltä Neustadtiin (Ranska)

Elsassin pääkaupunki Strasbourg on vuosisatojen kuluessa kuulunut vuoroin Ranskalle, vuoroin Saksalle, joten molempien kansojen kulttuuriperintö on siellä nähtävissä. Kaupungin historiallinen keskus Grande Île valittiin UNESCOn listalle 1988. Nyt tähän lisättiin myös saksalaisaikainen Neustadt.

Kuva-arkistoni mukaan olemme käyneet Strasbourgissa pari kertaa, mutta Neustadtin kuvia en löytänyt.

FR039127 Ranska Strasbourgin Petite France 1987Ill-joen saarella sijaitseva Strasbourgin historiallinen keskusta Grande Île on kuulunut jo pitkään UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Petit France, katedraali ja Maison Kammerzell Katedraalin aukiolla.

Karpaattien ja muiden Euroopan alueiden pyökkimetsät  (jaettu Albanian, Belgian, Bulgarian, Espanjan, Italian, Itävallan, Kroatian, Puolan,  Romanian, Saksan, Slovakian, Slovenian ja Ukrainan kesken)

Karpaattien pyökkimetsät pääsivät maailmanperintöluetteloon vuonna 2007. Vuonna 2011 siihen lisättiin saksalaisalueita ja nyt siihen lisättiin pyökkimetsiä peräti kymmenestä uudesta maasta. Euroopanpyökki on merkittävä puulaji lauhkealla vyöhykkeellä. Maailmanperintöluetteloon ne on otettu pyökkien suvun laajan levinneisyyden ja ekologisen tärkeyden takia.

Euroopan road tripimme on vuosien mittaan kulkenut useissa maissa näiden pyökkimetsienkin läpi.

DE111301 Saksa Königsstuhlin pyökkimetsää ja liitukalliota RLähimmät UNESCOn hyväksymät pyökkimetsät ovat Rügenin Königsstuhlissa Pohjois-Saksassa. Viimeisimmätkin pyökkimetsäkuvani ovat Saksasta, Nassaun luonnonpuistosta Hessenissä, kesän 2016 road tripimme paluumatkalla.

Jutun tiedot perustuvat paljolti Wikipediaan.

UNESCOn maailmanperintökohteet kotisivullani ja mistä kohteista kuviani on saatavilla

Kuviani UNESCOn maailmanperintökohteista

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

Jätä kommentti