NEW YORKIN PÄIVITYS (kun sinne lopulta pääsi)

NEW YORKIN KUVIA 2017  / NEW YORKIN KUVIA 1996 /
Mistä maista juttuja ja kuvia? / 
SAKUVAMAAT

Varasimme Airberlineltä lennot Berliinin kautta New Yorkiin. Vaihtoaikaa oli riittävästi, lähes kolme tuntia ja lennot sopivasti iltapäivällä. Pian varauksen jälkeen alkoi tulla muutoksia lähtöaikoihin. Ensin vaihtoaika Berliinissä lyheni puoleen alkuperäisestä, mutta uskoimme 1h25 riittävän pienellä kentällä. Runsas viikko ennen matkaa tuli sitten ilmoitus, että ”kiireellisten operatiivisten vaatimusten vuoksi” ei voitu välttää lentojen muutosta siten, että lento Helsingistä Berliiniin lähtisikin jo 6:55 ja pienellä ja huonosti varustetulla Tegelin kentällä olisi tappoaikaa yli viisi tuntia ennen seuraavaa lentoa, joka veisikin Düsseldorfiin. Siellä odotusaika oli aluksi 3½ tuntia, mutta sitäkin lisättiin seuraavalla sähköpostilla 6 tuntiin.

DE_170614 Saksa_0001 Airberlinen Airbus A 320 Berlin Tegelin kenSaksan pääkaupungin Tegelin kenttä on aika surkea. Siellä ei ole lainkaan putkia, vaan kaikki lennot lähtevät avoimelta kentältä. Sisälläkin palvelut ovat minimaaliset ja aivan liian pienet matkustajamääriin nähden. Verkkaista matkaa New Yorkiin tehtiin välillä potkurikoneellakin.

New Yorkissa olimme varanneet shuttle-kuljetuksen JFK:n kentältä hotelliimme. Ensin kuljetusta sai odottaa tunnin verran ja sitten kaikkien muiden matkustajien hotellien jälkeen tultiin viimeiseksi meidän majapaikkaamme, joka sijaitsi Chinatownissa. Aikaa tähän kului vajaa kaksi tuntia. Matka kotoa New Yorkin hotelliimme kesti siis kaikkiaan noin 27 tuntia.

US_170615 Yhdysvallat_0036 New Yorkin Chinatownin Kimlau SquareNew Yorkin Chinatown oli kotiseutuamme kolmen päivän ajan.

Edellisestä New Yorkin matkastamme oli kulunut jo 21 vuotta. Siihen väliin sattui myös vuoden 2001 terrori-isku silloisiin kaksoistorneihin. Sanotaan, että sen jälkeen New York ei enää ole ollut entisensä. Niinpä ensimmäinen kohteemme oli kävelymatkan päässä oleva kaksoistornien raunioille perustettu National September 11 Memorial & Museum. Muistomerkki avattiin syksyllä 2011 kun iskusta oli kulunut kymmenen vuotta, museo pari vuotta myöhemmin.

US_170615 Yhdysvallat_0230 New Yorkin 9 11 -muistomerkki9/11 Memorial on perustettu tuhottujen kaksoistornien paikalle. Museo esittelee niin vääntyneitä palkkeja kuin pelastajien työtäkin. Kuvassa tuhoutunut paloauto.

9/11 Memorialin läheltä lähtee Staten Islandin lautta. Se on kaupungin ylläpitämä maksuton yhteys Manhattanin eteläkärjen ja Staten Islandin hallintoalueen välillä. Lautalta saa hyvän panoraaman Etelä-Manhattaniin ja se kulkee myös UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvan Vapaudenpatsaan ohi.

US_170615 Yhdysvallat_0402 New Yorkin Manhattanin eteläsilhuetti+US241117 Yhdysvallat New Yorkin Manhattania Hudson-joelta 1996Manhattanin eteläinen silhuetti ei enää ole samanlainen kuin 1996.
US_170615 Yhdysvallat_0409 Purjelaiva ja Vapaudenpatsas New YorkVesireittejä Etelä-Manhattanilta kulkee Staten Islandille, Vapaudenpatsaalle ja moneen muuhunkin paikkaan. Sillat johtavat niin itään kuin länteenkin. Eteläisin Brooklyn Bridge on yksi maan vanhimmista silloista.
US_170615 Yhdysvallat_0268 New Yorkin Charging Bull Etelä-ManhaArturo Di Modican pronssisesta Charging Bullista New Yorkin Financial Districtillä on tullut turistien suosima itsensäkuvauttamispaikka. Läheisellä Vietnamin veteraanien muistomerkillä oli paljon rauhallisempaa.

Toisena päivänä suuntasimme Keski-Manhattanille. Kaupungin kolmesta tärkeästä taidemuseosta tutustuimme viime kerralla Metropolitaniin ja nykytaiteen museo MoMAan. Koska New Yorkiin varaamamme aika oli rajallinen, emme ehtineet näitä päivittää, vaan valitsimme Guggenheimin, joka viime kerralla jäi väliin. Solomon R. Guggenheim -museo olikin positiivinen yllätys. Edellinen Guggenheim -kokemus oli Baskimaan Bilbaosta. Arkkitehtuuriltaan upean rakennuksen näyttelyt olivat pettymys. New Yorkin päämuseossa sen sijaan on loistavat omat modernin ja nykytaiteen kokoelmat.

US_170616 Yhdysvallat_0049 New Yorkin Central Parkin Shuman RunnMetroasemalta kävelimme Central Parkin Shuman Running Trackia Guggenheimin museolle.
US_170616 Yhdysvallat_0136 Wassily Kandinskyn taidetta NYCn GuggGuggenheimin päämuseon kokoelmiin kuuluu mm. Kandiskyn ja Modiglianin taidetta. Museon kerrokset muodostavat yhtenäisen spiraalin.
US242926 Yhdysvallat New Yorkin Metropolitan Museum of Art 1996New Yorkin Metropolitan Museum of Art (Met) ja Museum of Modern Art (MoMA) käytiin 1996. Tämänkertainen rajallinen aika ei suonut niiden päivittämistä.

New York tunnetaan pilvenpiirtäjistään ja niistä avautuvista upeista näkymistä. Edellisellä kerralla kuvasimme niitä Empire State Buildingistä, joten nyt valitsimme Rockefeller Centerin Top of the Rock -näköalatasanteen. Sää ei kuitenkaan ollut suosiollinen eikä usvan peittämään torniin kannattanut nousta. Seuraavana päivänä sää oli vielä huonompi, joten ylämaisemat jäivät tällä kertaa väliin. Sadepäivän korvikekohteeksi kävi naapurissa sijaitseva Pyhän Patrickin katedraali, joka kuuluu Yhdysvaltain tunnetuimpiin kirkkorakennuksiin.

US_170617 Yhdysvallat_0300 New Yorkin Empire State Building KeskNew Yorkin torneja; perinteiset Empire State Building, Chrysler Building ja Rockefeller Centerin Top of the Rock, kaksoistornit korvannut uusi World Trade Center sekä viime aikoina otsikoissa viihtynyt Trump Tower. Rankkasade oli karkottanut mielenosoittajatkin sen edestä.

Rockefeller Center on laaja 14 pilvenpiirtäjää käsittävä alue keskellä Manhattania. 1930-luvun rakennukset kuuluvat Yhdysvaltain historiallisten paikkojen rekisteriin. Sen tiloissa toimivat  mm. NBC:n pääkonttori ja Radio City Music Hall. Loka-huhtikuussa Rockefeller Plazalla on kuuluisa luistelukenttä.

US_170616 Yhdysvallat_0209 New Yorkin W 50th Street RockefellerRockefeller Centerin W 50th Street, kuvassa  kadun vasemmalla puolella Top of the Rock ja NBC Studios, oikealla Radio City Music Hall. Toisessa kuvassa Rockefeller Plazaa veistoksineen.
US243210 Yhdysvallat New York Manhattanin valoja Empire State BuNew Yorkin valoja Empire State Buildingista 1996 ja Rockefeller Centerin lähinaapuri Pyhän Patrickin katedraali pari vuosikymmentä myöhemmin.

Metroasemalle palasimme Broadwayn ja Times Squaren kautta. Perjantai-iltana oli alueella vauhti päällä ja tunnelma kuin turistirysässä konsanaan. Suuri osa aukiosta oli nyt autotonta jalankulkualuetta. Kuukautta aiemmin väkijoukkoon ajanut autoilija tappoi täällä teinitytön, jonka muistoa myös kaupungin tv-sarjoista tunnettu poliisi NYPD kunnioittaa.

US_170616 Yhdysvallat_0349 New Yorkin Times SquareTimes Square oli kansaa pullollaan ja ilo oli irti, mutta myös kuukautta aiemmin paikalla yliajetun teinitytön muistoa kunnioitettiin.
US242217 Yhdysvallat New Yorkin Times Square 1996Pari vuosikymmentä sitten Times Square oli vielä autojen vallassa ja Broadway nykymenoa rauhallisempi.

Kolmantena ja viimeisenä NYCin päivänämme sää huononi entisestään ja välillä vettä tuli kuin saavista kaatamalla. Lähdimme samaa reittiä kuin edellisenäkin päivänä ensin Rockefeller Centerille. Jouduimme toteamaan, että ei ilma ainakaan paremmaksi ollut muuttunut. Sateen tauottua kävelimme Yhdistyneiden kansakuntien päämajalle. Turvatarkastuksen ja skannatun kuvallisen pääsytarran kanssa pääsimme rakennukseen mutta lauantaina ei järjestetty kierroksia saleihin.

US_170617 Yhdysvallat_0142 YKn päämaja New YorkissaYhdistyneiden kansakuntien päämaja on Keski-Manhattanin itälaidalla Hudson-joen rannalla. Lauantaina ei kierroksia istuntosaleihin järjestetty, joten yleiskokouksen istuntosalikuva on vuodelta 1996.
US_170617 Yhdysvallat_0178+US_170617 Yhdysvallat_0192+US242402+US242312 Yhdysvallat (YK) YKn päämajan taidettaYK:n päämajalla on jäsenmaiden lahjoittamaa taidetta, usein rauhan teemaan liittyvää. Tässä pihan taidetta (lahjoittaja suluissa); Carl Fredrik Reuterswärdin Non-Violence (Luxemburg), Eila Hiltusen Sibelius-monumentin luonnos (Suomi), Yevgeny Vuchetichin  Miekat auroiksi (Neuvostoliitto) ja Japanilainen rauhankello (Japani). Kaksi viimeistä kuvaa vuodelta 1996.

Enempää ei kolmeen päivään saanut mahtumaan, sillä seuraavana päivänä jatkui matkamme kolmeviikkoinen roadtrip -osuus aluksi etelään.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/