NEW ORLEANS & SYVÄ ETELÄ

Kesän 2017 Yhdysvaltain matkan aiemmat postaukset / NEW YORKIN PÄIVITYS (KUN SINNE LOPULTA PÄÄSI) / ROAD TRIP NEW YORKISTA WASHINGTONIIN JA CHARLOTTESVILLEEN / 40 VUOTTA SITTEN KUOLLUT ELVIS ELÄÄ YHÄ – AINAKIN GRACELANDISSA / BLUE RIDGE PARKWAYTÄ GREAT SMOKY MOUNTAINSIN KANSALLISPUISTOON / Matkan kuvat / KAAKKOIS-USA 2017 / Mistä maista juttuja ja kuvia? / SAKUVAMAAT

Kaakkois-USAn road tripimme jatkui Great Smoky Mountainsin kansallispuistosta kohti Syvää Etelää. Tuhannen kilometrin matkalla ehtivät osavaltiotkin muuttua useampaan kertaan.

US_170625 Yhdysvallat_0034 Georgian kyltti Tennesseen rajalla tiTämä postaus vie kuuden osavaltion kautta reittiä Tennessee-Georgia-Alabama-Mississippi-Louisiana-Mississippi-Louisiana-Arkansas-Mississippi-Tennessee.

Tennesseestä Louisianaan

Tennesseen etelälaidalla sijaitsevan Chattanoogan jälkeen tulimme Georgiaan, jossa pysähdyimme Dade Countyn pääkaupungissa Trentonissa. Pikkukaupungin katukuvaa hallitsi Dade Countyn Courthouse. Mitään varsinaisia nähtävyyksiä ei sillä ole tarjolla ja matkailijat yleensä ajavatkin Interstate-tietä sen ohi.

US_170625 Yhdysvallat_0032 Tennesseen Chattanooga tieltä 27Tie Georgiaan vei Chattanoogan kaupungin kautta. Matkamme toista (Georgian) Trentonia hallitsee Dade County Courthouse.

Georgian osuus ei ollut kovinkaan pitkä, sillä Alabaman raja ylitettiin pian Trentonin jälkeen. Samalla siirryttiin keskiselle aikavyöhykkeelle. Alabama Welcome Centeristä saatujen alennuskuponkien kanssa majoituimme motelliin Tuscaloosassa.

US_170625 Yhdysvallat_0088 Auringonlasku I-59&20 tien palvelualuAuringonlasku kuponkihintaisella Super 8 -motellilla Tuscaloosassa. Oli liikuttavaa seurata, kun vastaanottovirkailija otti pöytälaatikosta sakset ja leikkasi alennusvihostamme kupongin kuin joskus ennen meilläkin.

Tuscaloosa on yliopistokaupunki. The University of Alabama on osavaltion vanhin ja suurin yliopisto, jonka perustaminen juontaa aikaan, jolloin Tuscaloosa oli osavaltion pääkaupunki (1826-46). Kampusalueen jälkeen pysähdyimme Veterans Memorial Parkissa. Laajalla alueella on runsaasti sotakalustoa ja muistokirjoituksia sodissa kaatuneiden nimineen. Puisto on kyltin mukaan tunnustus kaikille Yhdysvaltain armeijassa palvelleille sekä nyt että tulevaisuudessa palveleville.

US_170626_0006 Yhdysvallat University of Alabaman kampusta TuscaUniversity of Alabaman kampusta ja Veterans Memorial Park Tuscaloosassa. This Memorial recognizes all who served in the United States Armed Forces past, present and future lukee muistokivessä.

Mississippin osavaltion rajalla toivotettiin tervetulleeksi amerikkalaisen musiikin syntysijoille. Welcome Centerin seinällä iskee silmään ”kantrimusiikin isän” Jimmie Rodgersin kuva. Seuraava kohteemme olikin hänen synnyinkaupunkinsa Meridian. Siellä on niin Mississippi Country Music Trailin kuin Mississippi Blues Trailin muistopaikkoja. Hollywoodin Walk of Famen tapaan Meridianissakin on jälkakäytävään muurattuja musiikkivaikuttajien tähtiä. Meridianissa on myös Jimmie Rodgers Museum, mutta aikamme ei riittänyt tähän keskustan ulkopuolella olevaan museoon. Kaupungissa järjestetään keväisin Jimmie Rodgers Music Festival.

US_170626_0044 Yhdysvallat Tervetulotoivotus Mississippi WelcomeMississippi Welcome Center toivottaa tervetulleeksi Amerikan musiikin synnyinpaikalle. Juliste sisällä kertoo toukokuussa olleesta Jimmie Rodgers Music Festivalista.
US_170626_0060 Yhdysvallat Mississippi Country Music Trailin kylMississippi Country Music Trailin paikkoja ja Meridian Walk of Famen tähtiä jalkakäytävällä Meridianissa. Elsie McWilliams sanoitti Jimmie Rodgersin musiikkia ja Mississippissä 1938 perustettu International Sweethearts of Rhythm oli Yhdysvaltain ensimmäinen naisyhtye.

Tämä Lauderdale Countyn pääkaupunki oli tärkeässä osassa mustien kansalaisoikeustaistelussa 1960-luvulla. Meridianissa onkin musiikkipolkujen lisäksi 18 kohdetta sisältävä Civil Rights Trail.

US_170626_0092 Yhdysvallat Meridianin Threefoot Building (art deMeridianin korkein maamerkki on 16-kerroksinen Threefoot Building. Art deco -toimistorakennus valmistui 1929. Entinen Woolworthsin tavaratalo ja Lauderdale County Court ovat Civil Rights Trailin kohteita.

Meridianista New Orleansiin oli vielä 200 mailia, joten muihin pysähdyksiin ei aika riittänyt. Majapaikkamme oli sijainniltaan loistava Le Richelieu Hotel in the French Quarter New Orleans.

Jazz-musiikin ja kreolikulttuurin New Orleans

US_170627 Yhdysvallat_0453 New Orleansin Le Richelieu Hotel in tLe Richelieu Hotel in the French Quarter New Orleans ja Chartres Street sen vinttihuoneesta.

Ranskalaiset perustivat New Orleansin 1717 ja siitä tuli Ranskan Louisianan pääkaupunki. Sukulaiskauppojen seurauksena Louisiana oli välillä espanjalaisten aluetta, kunnes Napoleon otti sen takaisin Ranskalle ja myi Yhdysvalloille 1803. New Orleans oli aikanaan orjakaupan keskus, joten sen väestö koostui afroamerikkalaisista, ranskalaisista ja espanjalaisista. Näiden yhteisiä jälkeläisiä kutsutaan Louisianan kreoleiksi, jotka puhuvat äidinkielenään ranskan murretta. Matkailija voi nauttia kreolikulttuurista ihailemalla koristeellisia takorautaparveketaloja ja maistelemalla kreolikeittiön herkkuja kuten jambalayaa, gumbo-pataa ja beignet-munkkeja. Kauneimmat talot takorautaparvekkeineen löytyvät Royal Streetiltä, mutta muutkin kadut tarjoavat hienoja kuvakulmia.

US_170627 Yhdysvallat_0330 New Orleansin Royal StreetNew Orleansin kreolikulttuuria, Royal Streetin kauniita taloja ja kreoliravintola Jackson Squaren kulmassa.
US_170627 Yhdysvallat_0149 New Orleansin Cafe du MondeNew Orleansin tunnetuin kahvila on Cafe Du Monde, jonka maine perustuu Café au lait & Beignets -annoksiin.

New Orleans on jazzin kotikaupunki, jossa se syntyi toistasataa vuotta sitten. Kaupunki oli myös jazzin tunnetuimman kehittäjän Louis Armstrongin kotipaikka. Hänen solistisempi jazz-tyylinsä saavutti myös laajempien piirien suosion. Tänään jazz soi niin kaupungin kaduilla kuin musiikkibaareissakin. Tunnetuimmat baarit löytyvät Frenchmen Streetiltä, katumusiikki kaikuu sekä Jackson Squarella että French Marketilla. Saksofoninsoittajat puhaltelevat instrumentteihinsa kadunkulmissa.

US_170627 Yhdysvallat_0228 Katusoittoa ja tanssia New OrleansinIlo irti jazzin tahdissa French Market Placella ja saksofoninsoittoa kadunkulmassa.
US_170627 Yhdysvallat_0279 New Orleansin musiikkibaari The MaisoThe Maison Frenchmen Streetillä on New Orleansin tunnetuimpia musiikkibaareja.

Matkailijan New Orleans on lähinnä sen French Quarter. Hotelliltamme johti suora kreolitalojen reunustama Chartres Street ranskalaiskorttelin keskukseen Jackson Squarelle. Reitin varrella on Old Ursuline Convent, joka on harvoja tulipaloilta selvinneitä ranskalaisajan rakennuksia. Jackson Squaren laidalla on Yhdysvaltain vanhin katolinen katedraali St.Louis. Se toimii peilinä naapuritaloilleen. Sen molemmin puolin ovat espanjalaiskauden hallintorakennukset Cabildo ja Presbytere. Nämä kaksospalatsit muodostavat tänään Louisiana State Museumin. Molemminpuolisilla poikkikaduilla olevat Bontalba Buildings -nimellä tunnetut rakennukset ovat niinikään toistensa peilikuvat.

US_170627 Yhdysvallat_0012 New Orleansin Old Ursuline Convent Mu1700-luvun tulopaloilta säilynyt Old Ursuline Convent on nykyään museona. Jackson Squarea hallitsevat katedraali ja presidentti Andrew Jacksonin ratsastajapatsas.
US_170627 Yhdysvallat_0102 New Orleansin Louisiana State MuseumKuvakulmat katedraalilta molempiin suuntiin ovat lähes toistensa peilikuvia.

Ranskalaiskorttelin elämä sykkii myös French Marketin alueella. Laajassa hallissa ja sen ympäristössä on vihannes- ja hedelmäkojujen lisäksi myös monenlaista muuta tarjontaa. French Market Placella soi musiikki ja kansa tanssi sen tahdissa.

US_170627 Yhdysvallat_0224 New Orleansin French MarketFrench Market on laaja ja tarjonnaltaan monipuolinen halli. Orleansin kaupunki Ranskan Normandiassa on muistanut Uutta Kaimaansa kullatulla Orleansin neitsyen Jeanne d’Arcin ratsastajapatsaalla.

Pohjois-Amerikan toiseksi pisin joki Mississippi virtaa New Orleansin halki. Moonwalk Riverfrontin rantapromenadilla voi seurata jokiliikennettä sekä vaikka lähteä jazzin tahdissa satama- tai illallisristeilylle perinteisellä siipirataslaivalla.

US_170626_0170 Yhdysvallat New Orleansin Crescent City ConnectioMississippin liikennettä Crescent City Connection-sillalle ja Steamboat Natchez joella.

Hurrikaani Katarina teki vuonna 2005 suurta tuhoa Louisianassa tappaen lähes 2000 ihmistä. Se oli kohtalokas myös New Orleansin kaupungille. Hurrikaanin jäljet ovat vielä suurelta osin korjaamatta, mutta se ei näy New Orleansin turistialueilla. Uudelleenrakentamisen keskittäminen sinne on herättänyt tyytymättömyyttä alueen köyhien keskuudessa. Nyt kun hurrikaanit ovat jälleen aiheuttaneet katastrofaalista tuhoa Yhdysvaltainkin maaperällä, päivitti YLE tätä käsitelleen juttunsa Hirmumyrsky Katrina paljasti New Orleansin eriarvoisuuden.

Vanhaa ja vielä vanhempaa historiaa Mississippissä ja Louisianassa

New Orleans oli matkamme eteläinen päätepiste, joten auton nokan kääntyminen pohjoiseen merkitsi jo paluumatkan alkua. Osavaltiosta toiseen matkatessamme tulimme aluksi taas Mississippiin. Kuponkivihostamme valitsimme yöpaikaksemme Vicksburgin kaupungin.

Vicksburg on Warren Countyn pääkaupunki Mississippi-joen varrella. Visitor Informationista saimme kaksi mielenkiintoista karttaa. Toinen sisälsi ajoreitin downtownin nähtävyyksien kautta ja toinen ajoreitin Vicksburg National Military Parkissa. Keskustan pääkatu on Washington Street, jolta käännyimme Mississippin haaran Yazoo Riverin rantaa seuraavalle Levee Streetille. Sen vetonaula on Old Depot Museum vanhassa asemarakennuksessa. Tämän ulkopuolella on vanhoja junia ja vaunuja sekä Mississippi River Commissionin entinen lippulaiva M/V Mississippi IV. Joen vastaista seinämää koristavat The Riverfront Mural Projectin seinämaalaukset. Toinen meille keskustassa suositeltu käyntikohde oli Old Court House Museum. Esitteen mukaan tämä kansallinen muistomerkki on niin historiallisesti kuin arkkitehtonisestikin Vicksburgin kruununjalokivi.

US_170628 Yhdysvallat_0089 Vicksburgin Old Depot Museum vanhassaTuristitoimiston suosituskohteet Old Depot Museum ja Old Court House Museum olivat molemmat jo sulkeneet ovensa siltä päivältä. Aikaiset sulkemisajat ovat olleet ongelmana aiemmillakin Yhdysvaltain kiertomatkoillamme.

Vicksburgissa käytiin yksi Yhdysvaltain sisällissodan ratkaisevista taisteluista. Piirityksen jälkeen pohjoisen joukot saivat kaupungin haltuunsa ja pystyivät hallitsemaan myös Mississippi-jokea. Vicksburg National Military Park on laaja alue, jossa voi ajaa lukuisten taistelupaikkojen läpi (jos ehtii ajoissa paikalle).

US_170628 Yhdysvallat_0147 Vicksburg National Military Park MissVicksburg National Military Park esittelee sisällissodan molempia osapuolia. Tullessamme paikalle puistonvartija juuri sulki Visitor Centerin ovia ja taistelupaikkojen Tour Roadkin oli jo suljettu. Auringonlasku Mississippi-joen yli Louisianaan Days Inn & Suites Vicksburgin terassilta.

Aamulla ylitimme Mississippi-joen Vicksburg Bridgeä ja olimme jälleen Louisianassa. Päivän pääkohteemme oli UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluva Poverty Point World Heritage Site. Se on lähes 4000 vuotta sitten syntynyt intiaanien keskus. Maakumpuineen se muistuttaa Illinoisissa sijaitsevaa nuorempaa Cahociaa. Poverty Pointin alueen voi kiertää joko itse ajaen tai osallistumalla järjestettyyn vaunuretkeen. Valitsimme ensin mainitun, jolloin voimme pysähdellä haluamissamme paikoissa. Alueen museossa on sieltä löydettyjen esineiden lisäksi myös yllättäviä kuva- ja tekstitauluja villin lännen tarinoista tunnetusta lainsuojattomasta Jesse Jamesista, joka aikoinaan oleskeli alueella. Legendat hänestä Robin Hoodin tapaisena sankarina ovat nekin peräisin näiltä main.

US_170629 Yhdysvallat_0050 Poverty Point World Heritage Siten MoPoverty Pointin näyttävin kukkula Mound A ja arkeologit työssään.
US_170629 Yhdysvallat_0023 Poverty Point World Heritage Siten muPoverty Pointin museossa on esinelöytöjen lisäksi myös Jesse Jamesin etsintäkuulutus.

Puuvillalla on ollut Yhdysvaltain eteläosille suuri merkitys niin taloudellisesti kuin poliittisestikin. Tärkeän viljelykasvin poimimiseen tarvittiin paljon ihmistyövoimaa, joka etelässä merkitsi Afrikasta tuotuja orjia. Kun orjuuden vastustus maassa lisääntyi, jakaantuivat osavaltiot vapaisiin ja orjavaltioihin. Vastakkainasettelu johti sisällissotaan, jonka vapaat, eli pohjoisvaltiot voittivat ja orjuus kiellettiin koko maassa. Orjatyövoiman loppuminen johti vähitellen puuvillankorjuun koneellistamiseen.

US_170629 Yhdysvallat_0093 Louisiana State Cotton Museum Lake PrLouisiana State Cotton Museum sijaitsee Lake Providencessa Koillis-Louisianassa puuvillapeltojen ja järven välissä.

Lake Providencessa Louisianan koilliskulmassa on mielenkiintoinen Louisiana State Cotton Museum. Museon teeman mukaan puuvilla on osa jokapäiväistä elämäämme. Puuvillapeltojen laidalla oleva museo kertoo Mississippin suiston puuvillateollisuuden historiaa. Nähtävissä on useampi rakennus ja esillä monenlaisia työvälineitä ja koneita Louisianan ensimmäiseen sähkökäyttöiseen cotton gin -erottelukoneeseen asti. Museoon on vapaa pääsy.

US_170629 Yhdysvallat_0118 Louisiana State Cotton Museum Lake PrCotton gin -erottelukone ja päärakennuksen esineistöä.

Mississippi-joen länsipuolta pohjoiseen ajaessamme tulimme Arkansasiin. Pysähdyimme Lake Village Welcome Centerissä, joka sijaitsee kauniilla paikalla Lake Chicotin rannalla. Saimme runsaasti materiaalia opaskirjasista karttoihin, jotka kuitenkin jouduimme pistämään talteen seuraavaa matkaa varten, sillä matkamme jatkui taas kerran Mississippi-joen yli Mississippin osavaltioon. Valitettavasti mielenkiintoiset pysähtymispaikat olivat jo sulkeneet ovensa, joten jatkoimme Tennesseen rajan yli Memphisiin, joka oli yksi matkamme pääkohteista.

US_170629 Yhdysvallat_0191 Lake Chicot Arkansasin Lake VillagessLake Chicot Arkansasin Lake Villagessa. Mississippin pohjoisrajalla sijaitseva Tunica Blues Visitor Center oli jo sulkenut ovensa. Tämä 1800-luvun asemarakennuksessa sijaitseva blues-museo onkin lähinnä suunnattu pohjoisesta Mississippiin tuleville matkailijoille.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s