MUUTTUNEEN MAAILMAN MATKAKUVAT

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA / HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/ 
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT /
SNmatkakuvaajan biografia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA /

Koronasyksyn yhdeksi suosikkiaiheeksi on noussut aiempien matkakuvien julkaisu. Uskotaan, että koronan jälkeen maailma ei enää ole entisensä, mutta kyllä se muuttui monin paikoin jo ennen korona-aikaakin. Etsin kuva-arkistostani kohteita, joita ei ehkä enää ole tai ainakin ovat oleellisesti erilaisia kuin niitä kuvatessani tai ovat muuten uhanalaisia. Arkistosta löytyi myös kuvia kohteista, jotka ovat nousseet tuhon jälkeen uuteen kukoistukseen. Paljon on kuvakulmia muuttanut myös uudisrakentaminen.

TIGRAYN KOHTALO?

Ekaksi tuli mieleeni valitettavan ajankohtainen kohde, Etiopian pohjoisosassa sijaitseva Tigrayn osavaltio, jonka pääkaupungin rauhannobelisti ja Etiopian pääministeri Abiy Ahmed uhkaa tuhoavansa. Kulttuurihistoriallisesti pääkaupunki Mekeleä merkittävämpi on Tigrayn kolmanneksi suurin kaupunki Aksum, joka oli aikoinaan samannimisen kuningaskunnan keskus. Se oli mahtavimmillaan kuningas Ezanan aikaan 300-luvulla, jolloin valtio kääntyi kristinuskoon. Etiopian ortodoksikirkon mukaan Aksumissa sijaitsevassa vuonna 1665 rakennetussa Pyhän Siionin Marian kirkossa on Raamatussa kuvattu Liitonarkki ja sen sisällä alkuperäiset taulut, joihin kymmenen käskyä on kaiverrettu. Sitä ei kuitenkaan ole vartijamunkkia lukuunottamatta kukaan nähnyt, joten se totuus on uskon varassa. Tässä uskossaan ainakin etiopialaiset ovat vahvoja.

Pyhän Siionin Marian kirkko, jossa etiopialaisen totuuden mukaan säilytetään Liitonarkkia.

Aksumin suuruudenajan muistomerkit kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Tunnetuimpia niistä ovat kivisteelat, joilla on kaupungissa oma puistonsa. Steelojen uskotaan olevan hautamuistomerkkejä.

Aksumin steelapuisto. Etualalla 33 metriä korkea Suuri steela, jonka uskotaan kaatuneen rakennustöiden aikana, oikealla korkein pystyssä oleva, 24 metriä korkea Kuningas Ezanan steela.

Toisessa Italian-Etiopian sodassa saavutetun voiton kunniaksi italialaiset veivät maassa kappaleina lojuneen Aksumin obeliskin Roomaan vuonna 1937. Obeliskin korkeus koottuna on 24 metriä, ja se on peräisin neljänneltä vuosisadalta. Obeliskia pidetään yhtenä Aksumin kuningaskunnan insinööritaidon suurimmista saavutuksista. Huolimatta YK:n vuonna 1947 antamasta lausunnosta, jonka mukaan obeliski pitää palauttaa, Italia kieltäytyi ja seurauksena oli pitkä diplomaattinen kiista sen ja Etiopian välillä. Huhtikuussa 2005 Italia lopulta palautti obeliskin Aksumiin ja monumentti pystytettiin alkuperäiselle paikalleen uudelleen kesällä 2008.

Italiasta palautettu steela oli vuonna 2006 vielä pakattuina osina.

Paikallisen legendan mukaan myös raamatussa mainittu Saban kuningatar asui Aksumissa. Etiopian kiertomatkallamme 2006-07 kävimme Aksumissa, muttemme Mekelessä.

Saban kuningattaren palatsin rauniot (ainakin mikäli uskomme paikallisia).

SYYRIAN TUHOTUT KULTTUURIAARTEET

Syyrian jo lähes kymmenen vuotta kestänyt sisällissota on ollut tuhoisa myös maan kaikille kulttuurikohteille, mm. kuudelle maailmanperintökohteelle, joilla kaikilla kävimme kahdella matkallamme 2004 ja 2005. Tunnetuin näistä on Lähi-Idän helmeksi kutsuttu seemiläis-roomalainen keidaskaupunki Palmyra, jonka Isisin kalifaatti hetkeksi valtasi. Sinä aikana se tuhosi Palmyraa määrätietoisesti. Isisin tahallisen tuhoamisen lisäksi muutkin Syyrian maailmanperintökohteet ovat kärsineet sodan jaloissa. Näiden uhanalaiseksi määriteltyjen UNESCO-kohteiden lisäksi Syyriassa on muutama listan ehdokasjäsen, joita niitäkin sota ja aarteiden ryöstely ovat tuhonneet.

Syyrian maailmanperintökohteista kirjoitin runsas viisi vuotta sitten postauksen SYYRIAN MAAILMANPERINTÖKOHTEILLA.

Palmyra on Syyrian antiikin kohteista tunnetuin ja merkittävin.
Aleppon taistelut olivat kai sodan rajuimmat tuhoten niin päämoskeijan suuren minareetin kuin kuuluisan  Souq Al-Zabrinkin.

Tämän jutun artikkelikuvan (alkukuvan) Apamea kuuluu maailmanperinnön ehdokkaisiin. Antiikin aikaan kaupungista tuli seleukidien valtakunnan tärkein varuskuntakaupunki, jonka roomalaiset myöhemmin valtasivat. Sotatoimialueella sijaitseva Apamea on kärsinyt eri osapuolten hyökkäyksistä. Eniten sitä ovat kuitenkin tuhonneet laittomat aarteenetsijät, jotka vievät muinaismuistoja pimeille markkinoille. Satelliittikuvat paljastavat siellä olevat ryöstäjien tekemät kaivaukset.

Toinen aarteenryöstäjien tuhoama antiikin kohde on Apamean lähellä sijaitseva muinainen Ebla. Eblan valtio kattoi mahtavimmillaan noin vuonna 2400 eaa osia Turkista, Iranista ja Syyriasta. Nykyään sekin on UNESCOn maailmanperinnön ehdokaslistalla.

LIBYAN ROOMALAISKAUPUNGIT & GHADAMÈS

Enää eivät libyalaiset kulje Gaddafin silmien ja vihreiden lippujen alla.

Antiikin Leptis Magna ja Sabratha Libyan rannikolla ovat foinikialaisten perustamia kaupunkeja, jotka myöhemmin liitettiin Rooman valtakuntaan. Ne ovat hyvin säilyneitä UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluvia rauniokaupunkeja, jotka sijaitsevat pääkaupunki Tripolista eri suuntiin. Libyan edelleen jatkuvan sisällissodan viimeisimmät taistelut käytiin juuri Tripolin hallinnasta, joten roomalaiskaupungitkin kuuluvat muiden Libyan kohteiden mukana uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle. Niiden ei kuitenkaan ole raportoitu kärsineen merkittäviä tuhoja.

Leptis Magnan roomalainen teatteri.
Sabrathan raunioita.

Kesän 2003 Libyan matkallamme kävimme maailmanperintökohteista Leptis Magnan ja Sabrathan lisäksi aavikon helmenä tunnetussa Ghadamèsissa.

Ghadamès Saharan laidalla.

MOSTARIN TUHO JA NOUSU BOSNIA-HERTSEGOVINASSA

Mostarista oli kesällä 1998 vaikeaa löytää ketään, jolta voisi kysyä reittiä. Tarkkoja karttoja ei ollut ja tienviitat oli tahallaan käännetty vääriin suuntiin.

Oman aikamme Euroopan sodista tuhoisin oli Jugoslavian hajoamissotien kokonaisuus. Sen ilmeisesti tunnetuin tahallaan tuhottu kohde oli Mostarin vanha turkkilaissilta (rakennettu 1557-66), jonka kroaatit räjäyttivät vuonna 1993 ilman mitään syytä. Kävimme Mostarissa eka kertaa sodan jälkeen vuonna 1998. Silloin silta makasi joen pohjassa ja muutenkin kaupunki oli raunioina.

Kesällä 1998 vanha silta lojui Neretva-joen pohjassa. Sitä korvasi väliaikaissilta…
…jota itäpuolen bosniakit ja länsipuolen kroaatit eivät näyttäneet kaipaavan, SFORin rauhanturvaajat kyllä.

Olemme sen jälkeen käyneet kaupungissa pari kertaa. Silta on rakennettu uudelleen, mutta paljon on vielä sodan jälkiä nähtävissä.

Kesällä 2008 uusi vanha silta yhdisti taas Mostarin molemmat rannat.

Jugoslavian hajoamissotien seurauksista enemmän postauksessa SREBRENICA & MUITA SOTARIKOSPAIKKOJA.

NEW YORKIN KAKSOISTORNEISTA 9/11 -MUSEOKSI

Oman aikamme terrori-iskuista tunnetuin on varmaan Al-Qaidan syksyllä 2001 toteuttamat lentokoneiskut New Yorkin WTC-torneihin. Iskuissa kuoli yhteensä lähes 3 000 ihmistä ja niiden vaikutuksesta vielä toistatuhatta lisää. Toisella New Yorkin käynnillämme vuonna 2017 iskun jäljet oli korjattu ja paikalla on nyt siitä kertova 9/11 -museo. Manhattanin eteläinen silhuetti ei enää ollut sama kuin edelliskerrallamme 1996. Postaus viime käynnistämme NEW YORKIN PÄIVITYS (KUN SINNE LOPULTA PÄÄSI) kertoo kaupungista vuonna 2017.

Manhattanin eteläinen silhuetti vuonna 1996…
…oli ihan erinäköinen kuin vuonna 2017.
9/11 -museo entisten kaksoistornien paikalla.

BUGANDAN KUNINKAALLINEN MAUSOLEUMI UGANDASSA

Buganda on 52 paikallisen klaanin kuningaskunta nykyisessä Ugandassa. Bugandan kuninkaat nimittävät itseään kabakaksi. 1700-luvulta 1900-luvulle asti kuningaskunta hallitsi koko Afrikan keskiosaa. Nykyään se on itsehallinnollinen osa Ugandaa, joka on saanut nimensä Bugandasta. Bugandan kuninkaiden haudat Ugandan pääkaupungin Kampalan Kasubissa valittiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 2001. Vuonna 2010 tuli tuhosi haudat lähes kokonaan. Niiden uudelleenrakentaminen on tiettävästi edelleen kesken. Me kävimme haudoilla alkuvuodesta 2007.

Kasubin kuningashauta…
…joka oli avoinna vierailijoillekin.

NEPALIN MAANJÄRISTYS

Kävimme Nepalissa ensi kertaa vuodenvaihteessa 1994-95. Pääkaupunki Kathmandun ja lähikaupunkien arkkitehtuuri teki meihin silloin syvän vaikutuksen. Sen jälkeen maa on kokenut kymmenvuotisen sisällissodan ja vuoden 2015 maanjäristyksen. Toisella käynnillämme vuonna 2018 näkymät olivat paljon lohduttomammat.

Kathmandun Durbar Squaren idylliä vuonna 1995.
Vuonna 2018 Durbar Squarella riitti raivaustyötä.
Bhaktapurin Durbar Square 1995…
…ja 2018, jolloin taustalta näytti  puuttuvan vielä muutama temppeli.

Samalta vuodelta ovat myös postaukseni molemmista matkoista: NEPALIN HINDUKUNINGASKUNNASSA LÄHES NELJÄNNESVUOSISATA SITTEN ja PALUU NEPALIN DEMOKRAATTISEEN LIITTOTASAVALTAAN.

MAAN TASALLE POMMITETUN DRESDENIN NOUSU TUHKASTA

13-15.2.1945 liittoutuneet tuhosivat Dresdenin. Se oli kaunis ja kuuluisa kulttuurikaupunki eikä sotilaskohteita ollut lähelläkään. Silti Britannian ja Yhdysvaltojen koneet pommittivat kaupungin maan tasalle, ja kuolonuhreja on laskettu olleen vähintään 25 000.

Kävimme Dresdenissä ensimmäisen kerran kesällä 1983. Kaupungin keskustassakin oli silloin aavemaisia alueita palatsiraunioineen. Dresdenin kuuluisa Frauenkirche romahti pommitusten seurauksena. Sen rauniokasan edessä seisoskeli Luther ja vieressä oli laatta, joka kertoi ”raunioiden kunnioittavan kymmeniä tuhansia kuolleita ja muistuttavan eläviä taistelusta imperialistista barbarismia vastaan rauhan ja ihmiskunnan onnen puolesta”. Kävimme Dresdenissä DDR:n aikaan vielä 1986, mutteivät entisöintityöt olleet juurikaan edenneet.

Dresdenin Frauenkirchen rauniot 1986…
…ja uudelleen rakennettu Frauenkirche vuonna 2011.

Sodan tuhoamien palatsien kunnostaminen sai vauhtia vasta Saksan yhdistyttyä. Kesällä 1991 olivat jo jotkut kohteet tellingeissä ja vuonna 1998 oli valmistakin. Kesällä 2002 muutama vuosi ennen valmistumistaan, pilkotti Frauenkirchen muoto rakennustelineiden takaa. Kuudennella ja viimeisimmällä Dresdenin käynnillämme 2011 kirkko jo hallitsi kaupunkikuvaa. Luther sen edessä näytti olevan sama kuin DDR:n aikaan. Muutenkin kaupunki vaikutti lähes valmiilta.

Residenzschlossin rauniot DDR:ssä vuonna 1983…
…ja entisöitynä vuonna 2011.

Postaukseni Dresdenistä: DRESDEN 1983-2011 (2015) ja TOISEN MAAILMANSODAN PÄÄTTYMISESTÄ 75 VUOTTA 2020.

PEKINGIN HUTONGIT

Hutongit ovat kiinalaistyylisiä kapeita katuja ja kujia, jotka ovat ominaisimpia Pekingissä. Hutongit ovat kattaneet suuriakin alueita kaupunkien keskustoissa. Kujia reunustavat pihatalot, siheyuanit, joissa rakennukset on ryhmitelty sisäpihan ympärille. Viime vuosina hutong-alueita on hävitetty uudisrakentamisen myötä. Vuonna 2006 tehdyn kartoituksen mukaan ennen vuotta 1949 rakennetuista hutong-alueista oli jäljellä enää 30 % ja suurin osa hävinneistä alueista oli tuhottu 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Viranomaisten toimintaa hutongien tuhoamisessa on arvosteltu. Viranomaisten mukaan hutong-alueiden häviämistä on pyritty hidastamaan suojelemalla 25 hutong-aluetta erilaisin säädöksin.

Pekingin hutongia vuonna 1992. Myöhemmillä käynneillämme tätä ei enää ollut.

Ensimmäisellä Pekingin matkallamme vuonna 1992 hutongit olivat olennainen osa Pekingin kaupunkikuvaa. Viimeisimmällä matkallamme vuonna 2018 säilytetyt hutongit oli merkitty kaupungin karttaan.

Shitoun hutong on yksi virallisista hutongeista.
Sen asukkaat tiesivät olevansa turistikohteena.

Pekingin matkoja käsittelevät postaukset vuodelta 2018: NELJÄS MATKA PEKINGIIN ja PEKINGIN TOP 3 -MAAILMANPERINTÖKOHTEIDEN PÄIVITYS.

BEIRUT ENNEN RÄJÄHDYKSIÄ

Elokuussa 2020 Libanonin pääkaupungin Beirutin satama-alueella tapahtui kaksi tuhoisaa räjähdystä. Suuremman räjähdyksen aiheutti satamaan varastoitu ammoniumnitraattilasti. Syynä oli luultavasti pienempi räjähdys, jonka laukaisijasta ei ole varmaa tietoa. Toinen räjähdys tuhosi koko satama-alueen ja suurimman osan lähialueen rakennuksista. Ennen räjähdyksiäkin Beirutissa oli vielä kesken 1975-90 käydyn sisällissodan jälkien korjaaminen. Matkasimme Libanonissa keväällä 2019 kuvaten edelleen sodasta toipuvaa metropolia. Sen postaus: BEIRUT – LÄHI-IDÄN SYKKIVÄ METROPOLI

Lähellä satama-aluetta sijainnut Beirutin basaarialue tuhoutui sisällissodassa. Sen paikalle rakennettiin uusi ostoskeskus, joka käytti uudisrakentamisen lisäksi hyväksi sodan vaurioittamia rakennuksia.

Useat tämän tekstin kohteet ovat UNESCOn maailmanperintölistalla. Keväällä 2019, kun kuvauskohteenani oli ollut näistä 500, kirjoitin postauksen VIISISATAA MAAILMANPERINTÖKOHDETTA.

Matkakuvahaasteisiin perustuen tässäkin postauksessa on rajana kymmenen, ei kuitenkaan kuvaa vaan kohdetta.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 146 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi – OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia
https://sakuva.kuvat.fi/blog/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
https://sakuva.simplesite.com/
https://www.123kotisivu.fi/sakuvia   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/


SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel

@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
https://sakuva.blogspot.fi/

SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä

https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja

SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011

sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva

sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047

Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/users/13772

2 kommenttia artikkeliin ”MUUTTUNEEN MAAILMAN MATKAKUVAT

  1. Tämä olikin aika pysäyttävä artikkeli. Joskus sitä on ajatellut, että näitä asioita samassa mittakaavassa tuskin enää tapahtuu, mutta nyt kun tarkemmin ajattelee, niin kyllähän näitä tapahtuu koko ajan mukaan lukien kaikki luonnonkatastrofit jne. Ja täytyy muuten myöntää, että en ollut tajunnut, että hutong-alueiden hävittäminen on noin systemaattista.

    Missä muuten Etiopian kiertomatkan aikana kävitte? Itse olen käynyt siellä esimerkiksi juuri Mekelessä, mutta en Aksumissa. Kauhuissaan on alueen uutisointia tullut seurattua…

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentistasi. Kiertelimme Etiopiassa ja Ugandassa vuodenvaihteessa 2006-07. Uganda tuli ohjelmaan, koska Ethiopian Airlinesilla, joka ainakin silloin lensi Tukholmasta Addis Abebaan, oli tarjous ylimääräisestä edestakaisesta lennosta johonkin lähimaahan. Me valitsimme Ugandan.
      Reittimme Etiopiassa oli Addis – Bahir Dar -Gondar – Lalibela – Aksum – Dire Dawa – Harar – Awashin kansallispuisto – Addis. Harariin asti välimatkat lennettiin, sen jälkeen auton ja kuskin kanssa ajettiin takaisin Addikseen.
      Etiopian matka piti tehdä jo vuotta aiemmin, mutta silloin maassa oli etnisiä levottomuuksia etelässä eikä matkustamista pidetty turvallisena.
      Milloin ja missä kiertelit/kiertelitte Etiopiaa?

      Tykkää

Jätä kommentti