BEIRUT – LÄHI-IDÄN SYKKIVÄ METROPOLI

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA / HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

Beirutin kuvat: LIBANON 2019 / Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT / SNmatkakuvaajan biografia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA

Ennen vuosina 1975-90 muslimien ja kristittyjen välillä käytyä Libanonin sisällissotaa Beirut oli Lähi-Idän pankkimaailman keskus. Se oli myös suosittu lomakaupunki, jonne Suomestakin tehtiin matkoja. Vapaamielistä Beirutia kutsuttiin yleisesti Lähi-Idän Pariisiksi. Sisällissodassa kaupunki kärsi suuria tuhoja, joista monet ovat edelleen nähtävissä jopa kaupungin keskustassa.

Viime toukokuun Libanonin matkallemme varasimme seitsemän päivää perillä, joista kaksi pelkästään Beirutissa. Viitenä päivänä teimme retkiä muualle maahan. Ne kuitenkin päättyivät aina alkuiltapäivästä, joten Beirutille jäi aikaa joka päivä.

LB_190503 Libanon_0240 Rakkaudenosoitus Beirutille
Rakkaudenosoitus tulevalle ja menneelle Beirutille entisten soukien alueella.

Hotellimme Q-Hotel sijaitsi Beirutin liikekeskustan Hamran laidalla lähellä vanhaa kaupunkia. Siten sieltä oli kävelymatka sekä Hamran liikkeisiin ja ravintoloihin että vanhan kaupungin nähtävyyksille. Aluksi lähdimme vanhaan kaupunkiin ja Marttyyrien aukiolle, joka on sen perinteinen keskusaukio. Katsoimme kartasta suorimman reitin, mutta kulku sinne ei ollutkaan niin helppoa, sillä yhä uudestaan törmäsimme katuesteisiin ja välillä jouduimme kysymään tietä niitä vartioivilta sotilailta. Kun jo lähestyimme päämääräämme, törmäsimme mielenosoitukseen hallituspalatsin edustalla. Suljetuilla kaduilla oli varmasti jotain tekemistä mielenilmaisun kanssa, sillä muina päivinä katusulkuja oli vähemmän.

LB_190503 Libanon_0050 Uutta Beirutia
Kiertoreitiltämme avautui näkymä Beirutin nousevan uuden itäisen keskustan pilvenpiirtäjille.
LB_190503 Libanon_0063 Mielenosoitus hallituksen rakennuksen ede
Hallituksen vastainen mielenosoitus ei ollut kovin suuri, mutta sai viranomaiset varuilleen. Nykyisin hallituksen käytössä oleva Grand Serail on tärkein kukkulan ottomaanirakennuksista.
LB_190503 Libanon_0257 Maan hallituspalatsi Beirutissa
Grand Serail´lle johtavat reitit oli piikkilangoitettu.

Marttyyrien aukion tunnus on italialaisen kuvanveistäjä Marino Mazzacuratin vuonna 1960 paljastettu Marttyyrien muistomerkki. Se pystytettiin ottomaanien vuonna 1916 teloittamien marttyyrien muistolle. Sisällissodassa kärsinyt muistomerkki on tänään täynnä luodinreikiä. Aukion ainoat säilyneet ja kunnostetut rakennukset ovat art deco -tyylinen entinen elokuvateatteri ja ooppera sekä viereinen Ezzedine -rakennus, jossa toimi aiemmin hotelli Royal.

LB_190503 Libanon_0130 Beirutin Marttyyrien aukio
Marttyyrien muistomerkki, takana Al-Aminin moskeija.
LB_190509 Libanon_0399 Entinen elokuvateatteri ja ooppera Beirut
Sisällissodasta selviytyneet entiset elokuvateatteri/ooppera ja hotelli Royal ovat jälleen entisellään.

Aukion ympäristöä hallitsevat Mohammed Al-Aminin moskeija ja maroniittikristittyjen Pyhän Yrjön katedraali. Aukion ympärillä on useita muitakin kirkkoja, mm. armenialainen katedraali ja kreikkalaiskatolinen Pyhän Eliaan katedraali. Moskeijan edustalla on autopommi-iskussa vuonna 2005 kuolleen entisen pääministerin Rafik al-Haririn hauta. Alueen monikulttuurisuutta lisäävät kaksi arkeologista aluetta, toinen Marttyyrien aukiolla ja toinen, roomalainen forum, moskeijan ja katedraalin välissä.

LB_190503 Libanon_0152 Beirutin Roman Cardo Maximus
Roomalaisen forumin rauniot, vasemmalla maroniittikatedraali ja oikealla kreikkalaiskatolinen katedraali.
LB_190503 Libanon_0072 Beirutin Roman Cardo Maximus
Roomalaisia pylväitä moskeijan kyljessä (Cardo Maximus).
LB_190503 Libanon_0167 Beirutin Marttyyrien aukion arkeologinen
Marttyyrien aukion arkeologinen alue (ilmeisesti roomalainen agora, joidenkin lähteiden mukaan foinikialaiset rauniot).

Uudempia raunioita löytyy viereiseltä aukiolta. The Egg (Grand Théâtre) ja Dome -nimillä tunnettu rakennus on sisällissodan vuoksi kesken jäänyt elokuvateatteri. Libanonin modernin arkkitehtuurin johtohahmon Joseph Philippe Karamin suunnittelemaa, sodassa kärsinyttä rakennusta vaadittiin pitkään purettavaksi, mutta sen säilyttäminen ja uuteen projektiin sisällyttäminen on nyt todennäköisempi vaihtoehto. Rakennuksen vieressä on sodassa tuhoutuneen kirkon raunio. Muuallakin Beirutin keskustassa on edelleen yllättävän paljon sodan tuhoamia rakennuksia.

LB_190509 Libanon_0370 Beirutin The Egg (Grand Théâtre)
Karamin Muna on odottanut kohtaloaan jo kolme vuosikymmentä.
LB_190503 Libanon_0035 Sodan jälkiä Beirutin keskustassa
Beirutin keskustassa on rinnan sekä sodan raunioittamia että sen jälkeen rakennettuja uusia rakennuksia.

Marttyyrien aukion meren puoleiselta laidalta lähtee Waygand -katu (alkukuva), joka vie kaupungintalon ja useiden moskeijoiden ohi Beirut Souks -ostoskeskukseen. Se on rakennettu sodassa tuhoutuneen basaarialueen paikalle.

LB_190503 Libanon_0159 Beirutin Marttyyrien aukio
Marttyyrien aukiota pohjoiseen/koilliseen merelle, satamaan ja vuorille.
LB_190503 Libanon_0230 Beirut Souks -ostoskeskus
Beirut Souks -ostoskeskus on käyttänyt sekä sodassa vahingoittunutta rakennuskantaa…

 

LB_190503 Libanon_0234 Beirut Souks -ostoskeskus
…että modernia arkkitehtuuria.

Beirutin sydämeksi kutsutulta Nejmeh Squarelta eli Place de l’Étoilelta lähtevät kadut säteittäin. Aukion keskellä on 1930-luvun kellotorni. Monikulmion muotoisen aukion reunoilla on Libanonin parlamentti, kaksi katedraalia, kryptamuseo, art deco -rakennuksia sekä kahviloita ja ravintoloita. Aukion lähellä on myös roomalaisen kylpylän rauniot.

LB_190503 Libanon_0188 Beirutin Nijmeh Square
Nejmehin aukion vanha art deco -kellotorni ja Libanonin parlamentti…
LB_190503 Libanon_0194 Beirutin Nijmeh Square
…sekä Pyhän Yrjön kreikkalaisortodoksinen katedraali ja katukahvila.
LB_190503 Libanon_0203 Beirutin roomalaisen kylpylän rauniot
Roomalaisen kylpylän rauniot.

Viimeisen Libanonin päivämme pääkohde oli Beirutin kansallismuseo. Se sijaitsee sen verran kaukana keskustasta, että menimme sinne taksilla. Egyptiläisen Antoine Selim Nahasin ja ranskalaisen Pierre Leprince Ringuetin suunnittelema museo avattiin vuonna 1937.

LB_190509 Libanon_0234 Beirutin kansallismuseo
Beirutin kansallismuseo.

Museo osoittautui hyvin mielenkiintoiseksi ja täydensi käsitystä edellispäivien retkillä käydyistä historiallisista kohteista. Se antaa hyvän kuvan Libanonin alueesta kautta vuosisatojen. Näytteillä on 1300 esinettä esihistoriasta mamelukkiaikaan. Alakerroksissa on jykeviä sarkofageja, veistoksia ja mosaiikkeja. Ylimmästä kerroksesta alaspäin on esineitä kronologisessa järjestyksessä esihistoriasta, pronssikaudesta, rautakaudesta, hellenistiseltä ajalta, roomalaiskaudelta ja bysanttilaiselta ajalta aina arabivalloitukseen ja mamelukkiaikaan saakka.

LB_190509 Libanon_0176 Beirutin kansallismuseo
Kansallismuseon sisääntuloaula.
LB_190509 Libanon_0062 Beirutin kansallismuseo
Kuningas Ahiramin sarkofagi 10-11.vuosisadalta eaa Byblosista on kansallismuseon arvokkaimpia esineitä, sillä siinä on vanhimmat foinikialaisin aakkosin kirjoitetut tekstit.
LB_190509 Libanon_0005 Seitsemän viisasta miestä -mosaiikki Ba
Baalbekin lattiamosaiikki Seitsemän viisasta miestä 200-luvulta esittää runouden muusaa Kalliopea ympärillään Sokrates ja seitsemän viisasta miestä. Foinikialainen hautasteela 15. vuosisadalta eaa Tyyroksesta.
LB_190509 Libanon_0068 Beirutin kansallismuseo
Persialaistyylinen pylväänpää 5. vuosisadalta eaa Siidonista.

Kansallismuseolta kävelimme Damascus-katua kohti Marttyyrien aukiota. Pian tulimme paksujen muurien sisällä oleville kolmelle hautausmaalle. Ensimmäinen oli syyrian-ortodoksisen kirkon hautausmaa, jonka portit olivat auki ja pääsimme tutustumaan siihen. Kaikki tekstit olivat kuitenkin lähinnä arabiaksi, jota emme valitettavasti ymmärtäneet. Seuraava avoin portti johti ranskalais-evankelisen kirkon hautausmaalle, jonne on haudattu myös 17 saksalaista sotilasta. Siellä tekstit olivat ranskaksi ja saksaksi. Kolmannen, juutalaisen hautausmaan portti oli visusti lukossa, joten siihen emme päässeet tutustumaan. Beirutin monikulttuurisuuden vuoksi aioimme käydä myös kaupungin synagogalla, mutta kaikki sinne johtavat kadut oli suljettu.

LB_190509 Libanon_0258 Beirutin Syyrian ortodoksinen hautausmaa
Beirutin syyrialais-ortodoksisen kirkon hautausmaa.
LB_190509 Libanon_0283 Beirutin juutalaisen hautausmaan portti
Suljettu Beirutin juutalainen hautausmaa.

Hautausmaiden jälkeen tulimme toiselle museokohteellemme Beit Beirutin museolle ja kaupunkikulttuurikeskukselle. Vaikuttava, luotien repimä ottomaanityylinen Barakat-rakennus sijaitsi sisällissodan aikana eri osapuolet erottaneella Vihreällä linjalla. Sisällissodan aikana sitä miehittivät vuorollaan eri osapuolten taistelijat.

LB_190509 Libanon_0286 Beit Beirutin museo ja kaupunkikulttuurik
Beit Beirutin Barakat-rakennus.

Sodan päätyttyä arkkitehti ja aktivisti Mona El Hallak taisteli rakennuksen säilyttämisen puolesta, kun muuta kaupunkia uudelleenrakennettiin. Nyt kolmikerroksinen rakennus on restauroitu 7000 neliömetrin museoksi, joka on omistettu Beirutin muistolle. Museossa järjestetään näyttelyitä, seminaareja, keskustelutilaisuuksia samalla kun se toimii konkreettisena muistomerkkinä ja muistutuksena sisällissodasta. Nytkin siellä oli alkamassa jokin tilaisuus, mutta saimme kuitenkin jonkin verran tutustua tähän mielenkiintoiseen rakennukseen.

LB_190509 Libanon_0309 Beit Beirutin museo ja kaupunkikulttuurik
Beit Beirutin museo.
LB_190509 Libanon_0319 Beit Beirutin museo ja kaupunkikulttuurik
Beit Beirutin Barakat-rakennusta alhaalta ylös.

Marttyyrien aukion kohteet olivat jo meille tuttuja, joten kävelimme sieltä uutta reittiä hotellillemme.

Hamran ravintoloista pari jäi mieleen. Hotellikadullamme Roma Streetillä on nostalginen Dar Bistro and Books ja korttelin päästä lähtevä Hamra Street vie vähän vaikeasti löydettävälle T Marboutalle. Molemmat suositeltavat ravintolat löytyvät myös Lonely Planetin listalta.

LB_190508 Libanon_0347 Beirutin Hamra Street
Hamra Street iltavalossa, mutta vain yksi kuu on aito.
LB_190504 Libanon_0562 Beirutin Dar Bistro and Books
Dar Bistro and Books hotellimme naapurissa.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 144 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva

 SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja

SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011

sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva

sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047

Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/me

Jätä kommentti