BHUTAN – MYSTINEN LOHIKÄÄRMEEN MAA

Tiikerinpesän valtaus kuului ohjelmaan, vaikkemme vaellusmatkalla olleetkaan.

Bhutanin kuvat: BHUTAN 2018 / Edellinen postaus: PALUU NEPALIN DEMOKRAATTISEEN LIITTOTASAVALTAAN / Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT

Bhutan on viime aikoina paistatellut niin otsikoissa kuin blogeissakin onnellisten maana. Maa kertoo mittaavansa bruttokansantuotteen sijaan bruttokansanonnellisuutta. Luonnonsuojeluun ja kestävään kehitykseen on myös kiinnitetty huomiota ja maa rajoittaa turismiakin. Muovipussit on teoriassa kielletty, mutta se kielto ei ollut vielä ehtinyt käytäntöön. Tupakointikin kuuluu maassa kiellettyihin tapoihin. Enemmistön kulttuuria ja perinteitä vaalitaan mm. siten että valtion palveluksessa pitää asusteena olla perinteinen asu, myös turistioppailla ja muihin kulttuureihin kuuluvilla. Arvomaailma vaikuttaa kaikin puolin hienolta, mutta jo Wikipedian maaesittelyn luettuaan tulee myös toisenlaisiin ajatuksiin. Bhutania on syytetty monista ihmisoikeusrikkomuksista. Vainon kohteeksi ovat joutuneet lähinnä etniset nepalilaiset, maolaiset, seksuaalivähemmistöjen edustajat, muut uskonnot kuin buddhalaisuus ja toisinajattelevat. Valtionvastainen toiminta ja kuningashuoneen arvostelu on kriminalisoitu. Ihmisoikeusjärjestöt Amnestya myöten ovat raportoineet näistä loukkauksista. Centre for European Studiesin raportin mukaan Bhutan kehittelee onnellisuusindeksiään oikeuttaakseen vähemmistöjen sortoa kansallisidentiteetin luomiseksi ja viedäkseen huomion siltä, että hallitus on epäonnistunut nostamaan maan huonoa elintasoa (Wikipedia).

Bhutan on joka tapauksessa omasta mielestään maailman onnellisin maa. Muitakin vaihtoehtoja on. YK:n tuoreen raportin mukaan maailman onnellisin maa on Suomi. Tällä listalla Bhutan on sijalla 97/156.

Perinteisesti Bhutan tunnetaan Lohikäärmeen maana (Druk Yul). Niin maan lipussa kuin kansallisen lentoyhtiön Drukairin koneiden pyrstössäkin on lohikäärme. Maan olutmerkkikin on Druk. Lohikäärme oli läsnä myös viimeisen iltamme folklore-esityksessä. Kiistatta kai voidaan todeta maan olevan Lohikäärmeen maa. Onnellisuuden mittaamisesta sen sijaan lienee monia erilaisia kriteerejä.

BT_180317 Bhutan_0214 Maan lippu Thimphun Tashichho Dzongilla
Lohikäärmeen maa; Druk liehuu Bhutanin lipussa ja lentää Drukairin pyrstöllä ja maistuu muutenkin.

Bhutanissa on useiden talojen seiniin maalattu peniskuvia. Tapa liittyy Jumalaisena hulluna tunnettuun uskonnolliseen johtajaan, joka tarinan mukaan etsi nuoria neitsyitä seksikumppaneikseen jousen avulla. Kuvien uskotaan tuovan taloon onnea. 

BT_180317 Bhutan_0466 Arkkitehtuuria ja designia Parossa
Fallossymboli talon seinässä Parossa.

Lensimme Bhutaniin Nepalin pääkaupungista Kathmandusta mahtavissa Himalajan maisemissa. Jo laskeutuessa objektiivia vetivät puoleensa kauniit bhutanilaistalot, joihin kuului myös Paron lentoasema. Tämä maan ainoa kansainvälinen kenttä sijaitsee maanteitse viidenkymmenen kilometrin päässä pääkaupungista Thimphusta. Ajoimme lentokentältä kohti pääkaupunkia pysähtyen maan vanhimmalla rautasillalla ja jokien risteyksessä, johon oli rakennettu vertailun vuoksi nepalilainen, tiibetiläinen ja bhutanilainen temppeli.

BT_180316 Bhutan_0094 Nepalilainen, tiibetiläinen ja bhutanilai
Nepalilainen, tiibetiläinen ja bhutanilainen temppeli Phuntsholinhin näköalapaikalla Wang- ja Paro-jokien yhtymäkohdassa.

Vaikka Thimphu on maan suurin kaupunki, jää sen asukasluku alle 80 000 hengen. Pysähdyimme kaupungin keskustassa, jossa liikennettä ohjasi valojen sijaan perinteiseen tapaan liikennepoliisi.

BT_180316 Bhutan_0170 Pääkaupunki Thimphun liikenteenohjausta
Thimphun liikenteenohjausta. Maassa ei liikennevaloihin luoteta.

Lounaan jälkeen ajoimme Kultaisen buddhan (Buddha Dordenma) patsaalle Kuenselphodrangin luonnonpuiston kukkulalle. Tämä istuvan buddhan patsas on yli 50 metriä korkea ja yksi maailman suurimmista buddhan patsaista. Sen tasanteelta on loistava näköala pääkaupunkiin.

BT_180316 Bhutan_0214 Thimphun Kultainen buddha
Buddha Dordenmalla on paikka josta näkee ja näkyy.
BT_180316 Bhutan_0215 Thimphun panoraamaa Kultaisen buddhan pats
Buddhan patsaalta on huikeat näkymät pääkaupunkiin.

Seuraava kohteemme oli hieman ristiriitainen ja buddhalaiseen henkeen huonosti sopiva pieni eläintarha. Viimeistään siellä selvisi, ettei Bhutanin kansalliseläin ole lohikäärme vaan Himalajalla elävä vuohieläin takini eli härkägemssi.

BT_180316 Bhutan_0249 Takinin poikanen Thimphu-Motithang Takin P
Takininpoikanen ja sen emo Motithang Takin Preservessä.

Syvästi buddhalaisessa maassa kun oltiin, oli iltapäivän ja alkuillan ohjelmassa vielä pari temppeliä. Ensin käytiin Thangthong Dewachenin nunnaluostarilla, josta sieltäkin oli hyvät näkymät nyt seuraavan päivän kohteellemme Tashichho Dzongin linnoitukselle ja maan parlamentille. Päivän toinen temppeli oli Thimphun Zangto Pelri Lhakhang kaupungin keskustassa. Niiden välissä kävimme kauniissa rakennuksessa sijaitsevassa pääpostissa ja postimuseossa. Temppeliteema jatkui vielä hotellillakin, sillä huoneemme ikkunasta oli suora näkymä yhdelle Thimphun tärkeimmistä uskonnollisista rakennuksista, National Memorial Chortenille. Iltamyöhään saattoi seurata kun ihmiset kiersivät tätä stupaa myötäpäivään.

BT_180316 Bhutan_0296 Pikku nunnat Thangthong Dewachen Nunneryll
Pikkununnat Thangthong Dewachen Nunneryllä.
BT_180316 Bhutan_0306 Thimphun näkymää Dzongille ja parlament
Thimphun näkymää Dzongille ja parlamentille nunnaluostarilta.
BT_180316 Bhutan_0350 Thimphun pääposti
Thimphun pääposti ja postimuseo.
BT_180316 Bhutan_0434 Thimphun National Memorial Chorten
Stupaa kierrettiin niin päivällä kuin illallakin.

Seuraavan päivän aloitimme pistäytymällä naapurissa ja kiertämällä kyseisen stupan ympäri. Päivän pääkohteemme oli kuitenkin Tashichho Dzong. Emme kuitenkaan päässeet vielä aamulla sisälle, joten kävimme ensin Sunday Marketilla (vaikka olikin lauantai). Sielläkin vasta järjesteltiin myyntipöytiä eikä asiakkaita ollut vielä paikalla. Näistä kai voi päätellä, etteivät bhutanilaiset ole kovin aamuvirkkuja.

BT_180317 Bhutan_0033 Thimphun National Memorial Chorten
Aamulla mekin päätimme kiertää stupan myötäpäivään.
BT_180317 Bhutan_0052 Thimphun Sunday Market
Sunday Market availi myyntipaikkojaan lauantaina aamuyhdeksän aikaan.

Ajoimme taas yhdelle kukkulalle, jolla oli tunnettu käsin paperia valmistava pikkutehdas (Jungshi Handmade Paper Factory). Siellä saimme seurata koko prosessin kulkua. Seuraava vierailupaikkamme olisi ollut taidekoulu (National Institute for Zorig Chusum). Koululla kuitenkin valmistauduttiin tulevaan tapahtumaan, emmekä päässeet vierailemaan siellä. Kävimme kuitenkin sen entisen oppilaan pitämässä kaupassa, jossa myytiin taidekoulun oppilaiden töitä.

BT_180317 Bhutan_0102 Thimphun Jungshi Handmade Paper Factory
Perinteistä paperin valmistusta käsin.
BT_180317 Bhutan_0114 Thimphun National Institute for Zorig Chus
Taidekoulu ei tällä kertaa ottanut vierailijoita vastaan.

Tähän mennessä Dzongkin oli saatu avattua ja pääsimme sisään. Alkuperäinen linnoitus rakennettiin jo 1200-luvulla, mutta se ja monet sen jälkeenkin rakennetut linnoitukset ovat tuhoutuneet maanjäristyksissä ja tulipaloissa. Nykyinen linnoitus onkin uudelleenrakennettu vasta vuonna 1962 ja on sekoitus linnoitusta, museota, luostaria ja hallituksen istuntopaikkaa. Maan parlamentti on linnoitusta vastapäätä ja kuninkaanpalatsi puiden peitossa vähän etäämmällä. Siihen suuntaan kuvaaminen kiellettiin eikä sinne ole kuulemma suotavaa juuri katsoakaan.

BT_180317 Bhutan_0142 Kirsikkapuut kukassa Thimphun Tashichho Dz
Tashichho Dzong paistatteli kirsikankukkaloistossa.
BT_180317 Bhutan_0167 Thimphun Tashichho Dzong
Tashichho Dzongin munkkeja.
BT_180317 Bhutan_0207 Thimphun Tashichho Dzong
Tashichho Dzong sallitusta kuvaussuunnasta. Laajakulma tosin nappasi vasempaan reunaan kielletyn kuninkaanpalatsinkin.

Kävimme vielä tekstiilimuseossa ja pysähdyimme kultaisen seisovan buddhan patsaalla ennen paluuta Paroon. Matkalla vierailimme maalaiskodissa. Elämä Bhutanin maaseudulla on varsin vaatimatonta, mutta ehkä se paljon puhuttu onnellisuus piileekin juuri siinä. Pidimme virkistystauon Wang-joen rannalla. Bhutanilainen viski osoittautui ihan kunnon juomaksi.

BT_180317 Bhutan_0222 Thimphun Tekstiilimuseo
Thimphun tekstiilimuseo.
BT_180317 Bhutan_0318 Maalaiskoti Thimphun piirikunnassa
Emäntä kotinsa edustalla Thimphun piirikunnassa.
BT_180317 Bhutan_0347 Virkistystauko Paro Chu-joella
Bhutan Grain Whiskyä Wang-joen rannalla.

Parossa pysähdyimme Paro Dzongin linnoituksella ja seurasimme jonkin aikaa Bhutanin kansallisurheilua eli perinteistä jousiammuntaottelua ennen ajoa kansallismuseolle. Museossa sisällä kuvaaminen oli kielletty, mutta panoraamat museolta olivat taas kerran mahtavat, nyt Paron kaupunkiin. Kaupungin keskustassa pysähdyimme täydentämään varastojamme ja matkamuisto-ostoksille ennen hotellia.

BT_180317 Bhutan_0370 Paro Dzong
Paro Dzongin linnoitus.
BT_180317 Bhutan_0385 Jousiammuntakilpailu Parossa
Jousiammuntakisa Parossa.
BT_180317 Bhutan_0442 Paron panoraamaa kansallismuseolta
Vuoristoisessa Bhutanissa maisemat ovat yleensä mahtavat joka suuntaan. Tässä Paron panoraamaa kansallismuseolta.

Viimeisen Bhutanin päivämme ohjelma oli kiipeäminen Paron laaksossa sijaitsevalle Tiikerinpesälle. Vuonna 1692 valmistunut luostari sijaitsee kallionkielekkeellä 3120 metrin korkeudella ja 900 metriä Paron laakson yläpuolella. Se rakennettiin paikalle, jonne Bhutanin suojelusjumalan guru Padmasambhavan kerrotaan 700-luvulla lentäneen Tiibetistä tiikerin selässä tuoden buddhalaisuuden Bhutaniin ja meditoineen luolassa kolme vuotta, kolme kuukautta, kolme viikkoa, kolme päivää ja kolme tuntia.

BT_180318 Bhutan_0033 Tiikerin pesä lähtöpaikalta
Määränpää häämöttää kaukana lähtöpaikalta.

Menomatkalla alkupuolisko matkattiin muulin selässä kahvilatasanteelle, jolta jatkettiin kiipeämistä jalan. Paluumatkalla liukastuin ja loukkasin jalkani, joka hidasti alastuloa. Onneksi apuna oli vaelluskeppi.

BT_180318 Bhutan_0084 Muulikyytiä Tiikerin pesälle
Muulien osuus urakasta.
BT_180318 Bhutan_0239 Tiikerinpesän puolimatkan baari
Puolivälin krouvi tai ainakin kahvila.
BT_180318 Bhutan_0140 Tiikerin pesä (Paro Taktsang) Paron laaks
Tiikerinpesä lähestyi vähitellen.

Viimeinen Bhutanin illallinen nautittiin folklore-ravintolassa ihastellen kansantansseja ja lohikäärme-esitystä.

BT_180318 Bhutan_0272 Folklore-esitys Parossa
Viimeisen Bhutanin illan folkloreillallinen tanssijoineen…
BT_180318 Bhutan_0308 Folklore-esitys Parossa
… ja lohikäärmeineen.
BT_180318 Bhutan_0367 Paron Dzong iltavalaistuksessa
Folklore-esityksestä palatessamme pysähdyimme vielä iltavalaistulle Paro Dzongille.

Seuraavana aamuna lensimme Bangladeshin pääkaupunkiin Dhakaan.

 

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 140 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

 

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”BHUTAN – MYSTINEN LOHIKÄÄRMEEN MAA

Jätä kommentti