LATIUM ROOMAN YMPÄRILLÄ

Blogin takana    SNmatkakuvaaja & SVmatkakumppani

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA / HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/ 
Kesän 2022 roadtripin edelliset postaukset:
ITALIAN CAMPANIAA AMALFIN RANNIKOLTA VESUVIUKSELLE VIA CAPRI  
ITALIAN ITÄPUOLTA MARCHESTA APULIAAN JA BASILICATAAN /
KOILLIS-ITALIAN ROADTRIP FRIULISTA SAN MARINOON / 
ITÄVALTAA WACHAUSTA GRAZIIN KESÄN ROADTRIPILLÄ / 
TŠEKIN MAAILMANPERINTÖKOHTEITA 2011 & 2022 / 
ROADTRIP ETELÄÄN VIA KAUNAS / 
Matkan Italian kuvia: ITALIA 2022 / 
Italian kuvia 1983-2010: OBJEKTIIVISSA MAAILMA / ITALIA
Kuvia 146 maasta: OBJEKTIIVISSA MAAILMA /
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT / 
SNmatkakuvaajan biografia: 
OBJEKTIIVISSA MAAILMA / SNmatkakuvaaja

Italian sykkivä sydän on tietty ikuinen kaupunki Rooma. Se on myös ympäröivän Latiumin alueen (italiaksi ja englanniksi Lazio) pääkaupunki. Kesän 2022 automatkamme paluuosuus Etelä-Italiasta maan länsipuolta pohjoiseen vei myös Latiumin kautta. Päätimme kartoittaa alueen maailmanperintökohteita ja palauttaa mieliin myös aiemmin siellä käymiämme UNESCOn suojelemia paikkoja.

Rooman ja Vatikaanin omat ja yhteiset maailmanperintökohteet

Forum Romanum ensimmäisellä yhteisellä Rooman matkallamme kesällä 1989.

Rooman historiallinen keskusta lisättiin UNESCOn maailmanperintölistalle eka kerran jo vuonna 1980. Sen jälkeen tätä kohdetta on laajennettu vuosina 1990 ja 2015. Nykyään tämän maailmanperintökohteen virallinen nimi on Rooman historiallinen keskusta, Pyhän istuimen ekstraterritoriaalisista oikeuksista tässä kaupungissa nauttivat kiinteistöt ja San Paolo Fuori le Mura. Tähän sekalaiseen kokonaisuuteen kuuluvat siis antiikin Rooman sellaiset helmet kuin Colosseum, Parthenon ja Forum Romanum sekä Vatikaanin Roomassa omistamat varhaiskristilliset kirkot San Giovanni in Laterano (kuva 1995), Santa Maria Maggiore ja Basilica di San Paolo Fuori le Mura (kuva 1995).

Rooman panoraamaa Colosseumille hotellin kattoterassilta viimeisimmällä Rooman matkallamme keväällä 2010, jolloin elettiin jo digikuvausaikaa.

Vatikaanin omistama Rooman Santa Maria Maggiore syksyllä 1995, jolloin kuvasin Rooman kirkkoja uskontokirjaan.

Tämän laajan yhteiskohteen lisäksi Vatikaanikaupunki on ollut oma maailmanperintökohteensa vuodesta 1984. Itse olisin liittänyt Vatikaanin Roomassa sijaitsevat kirkot tähän ryhmään ja säilyttänyt antiikin Rooman omana kohteena. Päättäjät kuitenkin valitsivat toisin.

Vatikaanin Via della Conciliazione Pietarinkirkolle 2010. Oikealla Euroopan ainoa Taiwanin suurlähetystö.

Olemme aiemmin molemmat käyneet Roomassa neljä kertaa, joista kolme kertaa yhdessä. Niinpä nyt kiersimme kaupungin ajaen sen kehätietä lähes koko kierroksen.

Antiikin Rooman satama Ostia

Kesän 2022 Latiumin osuuden aloitimme Ostia Anticasta, joka oli antiikin Rooman satama. Nykyinen Ostia on Rooman ainoa meren rannalla sijaitseva kaupunginosa.

Tarun mukaan Ostian perusti kuningas Ancus Marcius 500-luvulla eaa. Arkeologiset todisteet tukevat kuitenkin oletusta, jonka mukaan Ostia perustettiin vasta 300-luvulla eaa. sotilastukikohdaksi (castrum) suojelemaan Roomaan johtavaa Tiber-jokea merirosvoilta. Vuosien saatossa Ostian sotilasleiristä muodostui kauppakaupunki, joka oli laajimmillaan 100-luvulla. Koska Rooma ei sijainnut meren rannalla, oli järkevää rakentaa toimiva kauppasatama kivenheiton päähän pääkaupungista. Ostia oli ihanteellisella paikalla, ja siitä syystä sinne rakennettiin satama.

Decumanus Maximus ja Porta Romanan rauniot.

Raunioituneelta Porta Romanalta alkaa Ostian pääkatu Decumanus Maximus. Tämä tie on jatkoa Roomasta Ostiaan saapuvalle tielle. Pian oikealla puolella on korttelin kokoinen Neptunuksen kylpylä (Terme di Nettuno). Siellä ovat Ostian hienoimmat mosaiikit, joita voi ihailla terassilta. Korttelin sisällä olevassa Palestra delle Termessä on urheiluaiheisia mosaiikkeja.

Neptunuksen kylpylä.

Merihevosilla ratsastava Neptunus on kylpylänsä mosaiikin päähenkilö.

Urheilijoita Palestran kylpylän mosaiikissa.

Ostia Antican teatteri on yksi alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se rakennettiin jo ennen ajanlaskun alkua. Teatterin edessä teloitettiin lukuisia kristittyjä marttyyrejä ja myöhemmin paikalle rakennettiin Oratorio Cristianon kappeli. Kappelista ei ole paljoa jäljellä, vain muutamia raunioita, jotka osoittavat sen paikan.

Ostia Antican teatteri…

…ja sille johtava Vialo delle Corporazioni.

Piazzale delle Corporazioni.

Forum on Ostian pääaukio. Siellä on Capitoliumin temppeli sekä kaksi muuta rakennusta, jotka eivät kuitenkaan ole säilyneet kovin hyvin vuosien saatossa. Toinen niistä oli Curia, jota käytettiin tapaamispaikkana, ja toinen Basilica, joka toimi eräänlaisena oikeusistuimena. Forumin kylpylä (Terme del Foro) oli yksi Ostian suurimmista kylpylöistä.

Forumin kylpylä.

Ostia Anticassa sai liikkua rauhassa, sillä alueella oli vain muutamia kävijöitä. Paikan opastus on heikkoa, eikä siellä ollut myynnissä muuta kuin pääsylippuja. Onneksi kuitenkin löysimme kierroksemme jälkeen opaskirjan läheisen Camping Internazionale Castelfusanon kaupasta.

Kahden UNESCO-kohteen Tivoli

Ostiasta ajoimme seuraavana päivänä koillisessa sijaitsevaan Tivolin kaupunkiin. Siellä on nykyään kaksi UNESCOn maailmanperintökohdetta, Villa Adriana vuodesta 1999 ja Villa d’Este vuodesta 2001.

Tivolin Garibaldin aukio ja Rocca Pian linnoitus 1400-luvulta.

Villa Adriana on keisari Hadrianuksen rakennuttama puistomainen huvila-alue antiikin Tiburin (nykyisen Tivolin) lähettyvillä, 23 kilometriä Roomasta itään. Se rakennettiin kahdessa vaiheessa vuosina 118–134. Huvila toimi Hadrianuksen residenssinä, sillä hän ei tuntenut oloaan mukavaksi pääkaupungissa senaattorien ja ylimysten juonittelujen keskellä. Alueella on yli 30 rakennusta, joista monet on nimetty Hadrianuksen matkoillaan näkemien kreikkalaisten esikuvien mukaisesti. Huvila-alueella on keisarin yksityispalatsin lisäksi urheilukenttä ja stadion, kreikkalainen ja roomalainen kirjasto, kylpylät, Kanopos-niminen pylväiden ympäröimä vesiallas, Poikile-niminen pylväshalli ja lukuisia muita vesielementtiä hyödyntäviä rakennuksia, kuten Teatro Marittimo ja pyöreä huvilasaari.

Villa Adrianan Kanopos-allas 1989.

Villa Adrianassa kävimme kesän 1989 automatkallamme.

Villa d’Esten kartanoa pidetään nykyään niin italialaisen arkkitehtuurin kuin puutarhasuunnittelunkin mestariteoksena. Kartanoa ja puutarhaa on kehitelty 1500-luvulta alkaen. Se on palatsihuvila, jonka Tivolin kuvernööri, kardinaali Ippolito II d’Este rakennutti muuttamalla aikaisemman luostarin villaksi. Talon on suunnitellut arkkitehti Pirro Ligorio, ja se valmistui sisustuksiltaankin vuoteen 1572 mennessä. Tyyliltään se on myöhäisrenessanssia. Puutarhassa on sypressejä 1600-luvulta.

Villa d’Esten sisäpiha.

Villa d’Esten salit ovat kattoa myöten täynnä 1500-luvun freskoja. Tässä Salone della Fontana, josta on suora yhteys puutarhaan.

Villa d’Esten puutarhaa terassilta.

Puutarhan Rometta…

…ja lintukylpylä.

Villa d’Esten parasta antia ovat sen lukuisat vesiputoukset. Yksi villan tunnetuimmista maamerkeistä on tämänkin postauksen otsikkokuva Neptunuksen suihkulähde (Fontana di Nettuno).

Fontana dell’Ovato.

Upeiden salien ja ihastuttavan puutarhan ja suihkulähteiden lisäksi villan terassilta on mahtavat näkymät eri suuntiin. Kävimme myös Villa d’Esten yhteydessä olevassa Santa Maria Maggioren kirkossa.

Panoraamaa villan terassilta katedraalille (vas).

Santa Maria Maggioren ja Villa d’Esten sisäänkäynnit ovat naapureita keskenään.

Villa d’Este oli ohjelmassamme jo kesällä 1989, mutta silloinen VW Kleinbus sammui keskelle kaupunkia (kuva 1989). Sen korjauksen vuoksi ehdimme käymään vain Villa Adrianassa. Poliisilta saimme neuvon tulla seuraavalla kerralla Fiatilla mutta emme ole sitä kuitenkaan noudattaneet.

Kaksi maailmanperintökohdetta ei tunnu Tivolille riittävän, sillä Italian maailmanperinnön aielistalla on vuodesta 2006 ollut Anienin laakso ja Villa Gregoriana, jonka puistossa poikkesimme. Villan rakennutti paavi Gregorius XVI vuonna 1835. Alueen merkittävin rakennus on Vestan temppeli ensimmäiseltä vuosisadalta ennen ajanlaskumme alkua.

Roomalainen Vestan temppeli Villa Gregorianan puistosta.

Tivolista palasimme Rooman kehätielle ja suuntasimme luoteeseen etruskinekropoleille. Iltapäivällä saavuimme Cerveteriin, jonka etruskikaupunki on vuodesta 2004 muodostanut yhdessä Tarquinian kanssa UNESCOn maailmanperintökohteen.

Etruskien nekropolit Cerveter ja Tarquinia

Etruskit olivat kansa antiikin aikana Keski-Italian Etruriassa. Etruskien omaperäinen korkeakulttuuri vallitsi noin vuodesta 900 ensimmäiselle vuosisadalle eaa. Etruskit eivät muodostaneet yhtenäistä valtiota, vaan heidän yhteiskuntansa perustui kaupunkivaltioille.

Etruskien tarkka alkuperä on yhä hämärän peitossa. Heidän valtansa Italiassa oli suurimmillaan 500-luvun lopulla eaa., jonka jälkeen he alkoivat kärsiä tappioita kreikkalaisille, gallialaisille ja roomalaisille. Roomalaiset valloittivat lopulta koko Etrurian, ja etruskit sulautuivat roomalaisiin ajanlaskun alkuun mennessä.

Näkyvin säilynyt todiste etruskeista ovat heidän laajat hautausmaansa. Heidän jäljiltään on löydetty etenkin sarkofageja, piirtokirjoituksia ja seinämaalauksia. Etruskien kulttuurissa on huomattavan paljon kreikkalaisvaikutteita. He puhuivat etruskin kieltä, jolla ei ole sukulaisia nykyisin puhutuissa kielissä. (Wikipedia)

Cerveterin ja Tarquinian etruskien hautausmaat kuuluvat siis UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Me ajoimme iltapäivällä Tivolista Cerveteriin. Sen (muinaisen Caeren) Necropoli della Banditaccia on 400 hehtaarin laajuinen, Välimeren seudun laajin nekropoli. Vierailla voi kymmenen hehtaarin suuruisella alueella. Nekropolin alueella on yli tuhat hautakammiota, useimmat niistä etruskeille tyypillisissä hautakummuissa. Nekropoli on alunperin 900-luvulta eaa.

Cerveterin Banditaccian hautakumpuja.

Hautakammion sisäänkäynti.

Tomba della Casetta…

…oli Cerveterin Banditacciassa käymistämme haudoista laajin.

Yöksi ajoimme Lido di Tarquinian Camping Village Tuscia Tirrenicaan, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä etruskikaupunki Tarquiniasta.

Lido di Tarquinian rannalla oli vipinää.

Tarquini oli etruskien merkittävimpiä kaupunkeja, ja nykyisen Tarquinian liepeillä onkin huomattavia muinaisjäänteitä heidän ajaltaan, kuten tuhansia hautoja käsittävä nekropoli. Tarquinian haudat ovat geometrisesti koristeltuja, maahan kaivettuja hautoja. Tärkein alue on Monterozzin nekropoli, jossa on noin 6 000 hautaa, joista vanhin on peräisin 700-luvulta eaa. Noin 200 hautakammiota on koristeltu freskoilla. Ne ovat tärkein dokumentti etruskien kuvataiteesta, ja ovat ainutlaatuisia todisteita etruskien arkielämästä, seremonioista ja mytologiasta. Kävimme kaikissa avoinna olevissa 22 haudassa (karttakuva).

Tarquinian Monterozzin nekropolialuetta.

Tarquinian maan sisään kaivettujen hautojen …

…suojaksi on tehty rakennuksia.

Tarquinian haudoissa ovat parhaiten säilyneet etruskien seinämaalaukset. Tässä Leopardien hauta…

…ja Jonglöörien hauta.

Ennen nekropolille ajoa tutustuimme Tarquinian kansallismuseoon (Museo Archeologico Nazionale Tarquiniense). Tämä Palazzo Vitelleschissa (vuodelta 1436) sijaitseva museo on omistettu etruskien kulttuurille. Sen kokoelma koostuu pääasiassa esineistä, jotka on kaivettu Monterozzin nekropolista.

Tarquinian Via Giuseppe Volpini, oikealla Palazzo Vitelleschi.

Palazzo Vitelleschin sisäpiha, jolta sisäänkäynti Tarquinian kansallismuseoon.

Museossa katse kohdistuu aluksi lukuisiin etruskisarkofageihin.

Kreikkalaisvaikutus näkyy maljakoissa.

Museon arvokkain teos on siivekkäät terrakottahevoset.

Seuravaana tullee veistos, jossa Mithra surmaa härän.

Museopalatsin yläterassilta avautuvaa panoraamaa hallitsevat useat keskiaikaiset tornit.

Museon jälkeen tutustuimme Tarquinian keskiaikaiseen kaupunkiin. Kävelimme katedraalin (Duomo dei SS. Margherita e Martino) (kuva) sivuitse Porta di Castellon läpi Santa Maria in Castellon 1100-luvun kirkolle, joka oli katedraali vuoteen 1435 saakka. Kumpaankaan kirkkoon emme kuitenkaan päässeet sisälle. Tarquiniassa on myös useita keskiaikaisia torneja, joista yksi (Torre Santa Maria di Castello) on viimemainitun kirkon vieressä. Kaupungin 1200/1500-luvun raatihuone oli tellingeissä (kuva).

Porta di Castello ja Torrione Matilde Di Canossa (pyöreä torni).

Torre Santa Maria di Castello ja Santa Maria in Castellon kirkko.

Edellisen kerran ajelimme muinaisen Etrurian alueella kesällä 1989. Silloin mielenkiintoisimmat etruskikohteemme olivat Perugian etruskiportti (kuva 1989) ja Orvieton Tempio Etrusco del Belvedere (Belvederen etruskitemppeli) (kuva 1989) ja Necropoli etrusco (kuva 1989), kaikki nykyisen Umbrian alueella.

Seuraavaksi yöksi ajoimme jo Toscanaan, Agricampeggio Cetonaan Val d´Orcian rajamaille.

Latiumin kolme päivää ja 500 kilometriä etelärajan Minturnosta Toscanan rajan takaiseen Cetonaan. Osuuden kolmesta camping-alueesta viimeinen oli meren rannalla Lido di Tarquinassa.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA 146 (enemmän tai vähemmän itsenäisestä) MAASTA
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
Luettelo linkkeineen maista , joista kuvia ja juttuja
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
Kuvasivu
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/ kuvia maista ja matkoilta 
SAKUVA-BLOGI - OBJEKTIIVISSA MAAILMA - aiempia matkakuvauksia
https://sakuva.kuvat.fi/blog/
SNmatkakuvaajan matkailuhistoriaa:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/
SNmatkakuvaaja  –  blogipostauksia vuodesta 2015:
https://sakuva.wordpress.com/
Blogin takana SNmatkakuvaaja & SVmatkakumppani
https://sakuva.wordpress.com/about/
OBJEKTIIVISSA MAAILMA – blogipostauksia aiemmista matkoista
https://sakuvat.blogspot.com/
KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
https://sakuva.blogspot.fi/
MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/
UNESCOn maailmanperintökohteet ja kuvia niistä:
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNmatkakuvaaja Facebookissa:
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel
@sakuva Twitterissä:
https://twitter.com/sakuva
sakuvat Instagramissa:
https://www.instagram.com/sakuvat/
sakuvat Pinterestissä:
https://fi.pinterest.com/sakuvat/
SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja
SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011
sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva
sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047
Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/users/13772

2 kommenttia artikkeliin ”LATIUM ROOMAN YMPÄRILLÄ

Jätä kommentti