AVANTGARDEA, MUINAISLINNOJA JA KUIVUNUT ARALJÄRVI KARAKALPAKSTANISSA

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA / HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/
Aiempia Uzbekistan-postauksia:
KESKI-AASIAAN  (2015)
UUTTA & VANHAA UZBEKISTANIA – HYPPY TAŠKENTISTA HIVAAN  (2018)
SILKKITIETÄ HIVASTA BUHARAAN JA SAMARKANDIIN  (2018)
SATUJEN SAMARKAND  (2018)
KESKI-AASIA UUSIKSI  (2019)
PALUU TAŠKENTIIN  (2019)
FERGANAN LAAKSO - TIHEINTÄ KESKI-AASIAA  (2019)
Uzbekistanin kuvat:
UZBEKISTAN 2019 / UZBEKISTAN 2018 / OBJEKTIIVISSA MAAILMA / UZBEKISTAN

Karakalpakstan (tai Karakalpakia) on autonominen tasavalta Uzbekistanin läntisimmässä osassa. Alue on pääasiassa aavikkoa. Vaikka sen pinta-ala on yli kolmannes koko Uzbekistanin pinta-alasta, vain 4% asukkaista asuu tasavallan alueella. Karakalpakit, joita asustaa myös naapurimaissa, ovat turkkilaista karakalpakin kieltä puhuva kansa. Kaikkiaan heitä on noin puoli miljoonaa.

UZ_191106 Uzbekistan_0001 Karakalpakstanin tasavallan rakennus N
Karakalpakstan on autonominen tasavalta läntisessä Uzbekistanissa. Sillä on oma lippu ja vaakuna.

Arial Travelin organisoima matkamme jatkui Ferganan laaksosta Taškentin kautta Karakalpakstanin pääkaupunkiin Nukusiin. Karakalpakstanin kahdesta päivästä ensimmäinen kuului vielä räätälöityyn osaan, jolloin tutustuimme Horezmin muinaisiin aavikkolinnoihin. Toisena päivänä liityimme Turkmenistanista tulleeseen ryhmään ja tutustuimme Nukusin hämmästyttävään taidemuseoon ja teimme retken entiselle Araljärvelle ja laivojen hautausmaalle.

Horezmin valtakunnan muinaiset aavikkolinnat

Antiikin lähteet tuntevat Horezmin (tai Harezmin) nimellä Chorasmia. Se oli osa muinaista Persiaa noin 500–300 eaa, minkä jälkeen alue kuului vaihtelevasti Aleksanteri Suuren seuraajavaltioihin ollen ajoittain myös itsenäinen. Afrighidien suku hallitsi Chorasmian kuningaskuntaa 305–995. Horezm kääntyi islamiin 700-luvulla. 1000-luvun lopulla alueesta tuli itsenäinen Kovaresmian valtio, jonka mongolit tuhosivat 1200-luvulla. Sen jälkeen aluetta hallitsivat vuorollaan il-kaanit, timuridit ja šaibanidit. 1500-luvulla Horezmista tuli Hivan kaanikunnan keskus ja 1873 Venäjän protektoraatti. Venäjän vallankumouksen jälkeen kaanikunnasta muodostettiin lyhytikäinen Horezmin sosialistinen kansantasavalta, joka liitettiin Neuvostoliittoon vuonna 1924. (Wikipedia)

Ensimmäinen kohteemme Chipiqin (Shılpıqin) linnoitus oli alunperin zarathustralaisten hiljaisuuden torni, jonne kuolleiden ruumiit vietiin haaskalinnuille. Ikää sillä on jo yli 2200 vuotta. Arabien saavuttua alueelle 600-luvulla he rakensivat tornin uudelleen ja liittivät sen alueen muiden linnoitusten joukkoon. Kukkulalla on kolmijalka osoittamassa maaseudun korkeinta kohtaa. Paikalliset ovat koristelleet sen nauhoilla, minkä uskotaan tuovan onnea ja onnellisuutta. Auringonnousu Chipiqissa on kuvattu Karakalpakstanin vaakunaan.

UZ_191104 Uzbekistan_0061 Zarathustralaisten linnoitus Chipiqiss
Chipiqin (Shılpıqin) hiljaisuuden torni ja linnoitus.
UZ_191104 Uzbekistan_0094 Zarathustralaisten linnoitus Chipiqiss
Chipiqin pylonin jäänteet.

Horezmin muinainen pääkaupunki Toprak Kala ensimmäisen vuosituhannen alkupuoliskolta on alueen linnoista merkittävin. Se on sekä linnoitus, uskonnollinen (zarathustralainen) keskus että kuninkaallinen palatsi. Rakennusten perustat ovat edelleen selvästi nähtävissä osoittaen silloisen kaupunkisuunnittelu- ja linnoitustaidon. Toprak Kalasta on löytynyt myös ainutlaatuista tietoa muinaisella horezmin kielellä.

UZ_191104 Uzbekistan_0163 Toprak Kalan antiikin linna Karakalpak
Toprak Kalan linnoitus.
UZ_191104 Uzbekistan_0154 Toprak Kalan antiikin linna Karakalpak
Toprak Kalan rakennusten pohjia.

Ellikkalan arkeologian ja historian museo alueen pääkaupungissa Bustonissa on osa Karakalpakstanin tasavallan historian ja kulttuurin museota. Se on nimetty neuvostoliittolaiselle tiedemiehelle ja akateemikolle Sergei Pavlovich Tolstoville hänen panoksestaan muinaisen Horezmin historian tutkimuksessa. Museossa on yli 3000 esinettä Horezmin ja Karakalpakstanin menneisyydestä. Monet niistä on löydetty Toprak Kalan ja Ayaz Kalan linnoituksista. Museossa on nähtävissä myös paikallisen väestön etnografista ja soveltavaa taidetta.

UZ_191104 Uzbekistan_0195 Sergei Pavlovich Tolstov Ellikkalan ar
Ellikkalan arkeologian ja historian museo on neuvostoliittolaisen tiedemiehen ja akateemikon Sergei Pavlovich Tolstovin työn tulosta.
UZ_191104 Uzbekistan_0184 Ellikkalan arkeologian ja historian mu
Museon kokoelmia.

Linnareissumme viimeinen kohde oli Ayaz Kalan linnoitus. Se rakennettiin Kušan-valtakunnan aikaan toisella vuosisadalla osaksi rajalinnakkeiden ketjua vartioimaan Kyzylkumin aavikolta tulevia hyökkäyksiä vastaan. Puolustuslinnan raunioiden lisäksi alueelta on löydetty useiden asuinrakennusten jäännöksiä.

UZ_191104 Uzbekistan_0204 Ayaz Kalan linnoitus Karakalpakstaniss
Ayaz Kalan linnoitus.

UZ_191104 Uzbekistan_0239 Ayaz Kalan linnoitus Karakalpakstaniss

Horezmin muinaiset autiomaalinnat ovat olleet UNESCOn maailmanperinnön ehdokaslistalla vuodesta 2008 lähtien.

I.V. Savitskylle nimetty Karakalpakstanin tasavallan valtion taidemuseo

Vuonna 1966 avatussa Nukusin taidemuseossa on yli 82 000 esineen kokoelma, joka vaihtelee antiikin Horezmin ajasta Karakalpakstanin ja Uzbekistanin kansantaiteeseen huippuna ainutlaatuinen venäläisen avantgarden kokoelma, joka on maailman toiseksi suurin Pietarin Venäläisen museon jälkeen.

UZ_191105 Uzbekistan_0007 Nukusin taidemuseo Karakalpakstanissa
Karakalpakstanin tasavallan valtion taidemuseo.
UZ_191105 Uzbekistan_0031 Nukusin taidemuseo Karakalpakstanissa
Museo on avara ja hyvin järjestetty.

Museo edustaa Igor Savitskyn elämäntyötä. Hänen perintönsä, joka sisältää tuhansia pysyviä näyttelyitä, tekee tästä museosta yhden mielenkiintoisimmista muinaisen ja modernin taiteen arkistoista. Igor Savitsky oli venäläinen maalari, arkeologi ja keräilijä, joka muutettuaan Nukusiin kokosi laajan kokoelman Karakalpakstanin koruja, mattoja, kolikoita, vaatteita ja muita esineitä. Museon perustamisen jälkeen hänet nimitettiin sen kuraattoriksi. Sen jälkeen hän alkoi kerätä keskiaasialaisten taiteilijoiden teoksia ja myöhemmin venäläistä avantgardea, joka oli Neuvostoliitossa kielletty Joseph Stalinin hallinnon aikana ja vielä 1960-luvullakin. (Wikipedia)

UZ_191105 Uzbekistan_0039 Nukusin taidemuseon Igor Savitskyn huo
Igor Savitskyn huone taidemuseossa.
UZ_191105 Uzbekistan_0044 Igor Savitskyn Katu Hivassa Nukusin ta
Igor Savitskyn ”Katu Hivassa”.

Nukusin taidemuseo jakautuu viiteen galleriaan, joista tutustuimme uzbekistanilaiseen ja venäläiseen avantgardeen sekä Karakalpakstanin kansantaiteeseen. Maksamani noin 20 euron suuruinen valokuvausmaksu oli maan hintatasoon nähden erittäin suuri, mutta kännykällä sai kuvata maksutta.

UZ_191105 Uzbekistan_0048 AN Volkovin Puuvillan poimintaa Nukusi
Alexander Volkovin ”Puuvillan poimintaa”…
UZ_191105 Uzbekistan_0051 Ural Tansykbayevin Karavaani Nukusin t
…ja Ural Tansykbayevin ”Karavaani” edustavat uzbekistanilaista avantgardea.
UZ_191105 Uzbekistan_0078 Robert Falkin Kaksi nuorta naista Nuku
Robert Falkin ”Kaksi nuorta naista”…
UZ_191105 Uzbekistan_0099 Mikhail Sokolovin Sumua joella Nukusin
…ja Mikhail Sokolovin ”Sumua joella” edustavat venäläistä avantgardea.
UZ_191105 Uzbekistan_0123 Nukusin taidemuseo Karakalpakstanissa
Jurtta edustaa karakalpakialaista kansantaidetta niin ulkoa…
UZ_191105 Uzbekistan_0126 Nukusin taidemuseon jurtta sisältä K
…kuin sisältäkin.

Muinaisen Horezmin ja Karakalpakstanin nykytaiteen osastoihin emme ehtineet tutustua, sillä edessä oli vielä 400 kilometrin edestakainen ajo entiselle Araljärvelle. Kaupungin keskustassa sijaitsevan museon pihassa on karakalpakialaisen runoilijan Ájiniyazin patsas.

UZ_191105 Uzbekistan_0024 Runoilija Ájiniyazin patsas Nukusin t
Runoilija Ájiniyazin patsas Nukusin taidemuseon pihassa. Näimme myöhemmin päivällä hänen mausoleuminsa runoilijan kotiseudulla entisellä Araljärven etelärannalla.

Araljärven muisto ja laivojen hautausmaa

Araljärvi oli aikoinaan maailman neljänneksi suurin järvi. 1960-luvulla se alkoi kutistua, kun Neuvostoliitto uudelleenohjasi järveen laskeneet joet riisi- ja puuvillapeltojen kasteluun. Aiemmasta 67 499 neliökilometristä on jäljellä enää 17 382 neliökilometriä eli runsas neljäsosa.

UZ_191105 Uzbekistan_0385 Araljärven kuivumishistoria Mojnaqiss
Araljärven kuivumista vuodesta 1960 lähtien esittävät taulut Mojnaqissa.

Mojnaq (Muynak) oli Araljärven satamakaupunki (ja sisämaavaltion ainoa satama), joten sinne johtava tie on edelleen melko hyväkuntoinen. Kalastus ja kalanjalostus työllistivät aikoinaan 30 000 henkeä, mutta nykyään kaupungissa on enää noin 13 500 asukasta. Nyt Mojnaq on 150 kilometrin päässä jäljellä olevasta Araljärvestä (Wikipedia). Lähellä on vain siitä jäljelle jäänyt Rybachiy Zaliv -niminen pikkujärvi ja muutamia lammikoita, joihin on istutettu kaloja.

Tutustuimme aluksi kaupungin keskustan uudessa kulttuurikeskuksessa sijaitsevaan Ekologiseen museoon, joka kertoi niin Araljärven historiasta kuin kansanperinteestäkin.

UZ_191105 Uzbekistan_0359 Mojnaqin kulttuurikeskus Karakalpaksta
Mojnaqin kulttuurikeskus ja Ekologinen museo.
UZ_191105 Uzbekistan_0332 Mojnaqin Ekologinen museo Karakalpakst
Museon pääsali.
UZ_191105 Uzbekistan_0345 Mojnaqin Ekologinen museo Karakalpakst
Museon parvella on monia maalauksia, jotka esittävät Araljärveä silloin ja nyt. Tässä R.Matevosyanin maalaukset ”Kolme laivaa hiekalla” (1988) ja ”Heijastus” (1986).

Entisen sataman kohdalla on vanha majakka kahvilana ja sen pihassa jurttamajoitusta. Näkyvin maamerkki on taivasta piirtävä Araljärven muistomerkki ja sen luona tauluja, jotka kertovan järven kuivumisesta. Samalla kohtaa on pieni Araljärven historian museo.

UZ_191105 Uzbekistan_0374 Mojnaqin Araljärven muistomerkki Kara
Araljärven muistomerkki, takana vanha majakka.

Muistomerkiltä alkaa myös laivojen hautausmaa, jossa hiekalla lepää ruostuneita entisiä kalastusaluksia. Osa on aikoinaan paikalle jääneitä, osa myöhemmin näytille tuotuja.

UZ_191105 Uzbekistan_0378 Araljärven kuivunutta pohjaa Mojnaqis
Kuivunutta Araljärven pohjaa laivaraunioineen. Taustalla vielä siintää vesi.
UZ_191105 Uzbekistan_0396 Mojnaqin laivojen hautausmaa Karakalpa
Entisten kalastusalusten loppusijoituspaikka.

UZ_191105 Uzbekistan_0402 Mojnaqin laivojen hautausmaa Karakalpakstanissa

Lonely Planetin Central Asia viiden vuoden takaa antaa Mojnaqista hyvin ankean kuvan aavekaupunkina. Nyt tilanne on kuitenkin päinvastainen, kaupungissa on runsasta rakennustoimintaa moskeijoja myöten. Uusi kulttuurikeskus (jossa ekologinen museokin sijaitsee) ja vastapäinen kaupungintalo antavat tänään kaupungista hyvin modernin kuvan. Laivojen hautausmaa, muistomerkki ja museot vetävät etäisyydestä huolimatta turisteja Nukusista ja Hivasta.

UZ_191105 Uzbekistan_0430 Mojnaqin kellotorni Karakalpakstanissa
Mojnaqin uusi kellotorni.

Keski-Aasian mielenkiintoisin maa

Olimme kahdella aikaisemmalla Uzbekistanin matkallamme nähneet maan tunnetuimmat kohteet, pääkaupunki Taškentin ja neljä UNESCOn maailmanperintölistalla olevaa Silkkitien kaupunkia. Tämä kolmas matkamme osoitti, että maassa on paljon muutakin nähtävää ja kuvattavaa niin Ferganan laaksossa kuin Karakalpakstanissakin. Vaikkemme muista Keski-Aasian maista olekaan nähneet yhtä paljon kuin Uzbekistanista, on se mielestämme ehdottomasti alueen mielenkiintoisin maa.

MATKAILUVUOSI 2019

Edellinen matkailuvuotemme 2018 oli hyvin Aasia-painotteinen. Niinpä aloitimme vuoden 2019 Afrikasta. Ensin kuljimme Länsi-Afrikassa Guineanlahden rantaa Ghanasta Togon ja Beninin kautta Nigeriaan. Keväällä oli ensin vuorossa Algeria, jonne osuimme suurten mielenosoitusten aikaan. Algeria on pitkään kuulunut meidän molempien matkasuunnitelmiin eikä se pettänytkään odotuksiamme. Toinen kevään arabimaistamme oli Libanon, johon nyt tutustuimme edelliskertaa perusteellisemmin. Euroopan kohteemme olivat Kaakkois-Espanja, jossa tukikohtamme oli Torreviejassa sekä runsaan viiden viikon roadtrip Karpaateilla, Länsi-Balkanilla ja Alpeilla. Matkailuvuotemme päättyi Uzbekistaniin kuten edellisvuonnakin.

BJ_190110 Benin_0430 Ouidahin Voodoo-festivaalit
Beninissä osallistuimme voodoo-festivaaleihin.
DZ_190316 Algeria_0490 Beni Isguenin ksar M’zabin laaksossa Sa
Eksoottisinta Algeriaa olivat M’zabin laakson suljetut berberikaupungit.
LB_190507 Libanon_0084 Qadishan laakso Bcharréssa Libanoninvuor
Qadishan laakso on Libanonin viidestä maailmanperintökohteesta kai vähiten tunnettu.
ES_190217 Espanja_0032 Kirsikankukintaa Pulpitessa Andalusian Gr
Mantelipuut kukkivat Andalusiassa helmikuussa.
CH_190708 Sveitsi_0202 Aletschjäätikkö Sveitsin Alpeilla Vala
Nousu Alppien suurimmalle jäätikölle Aletschille oli Sveitsin kohokohtamme.
UZ_191103 Uzbekistan_0507 Läntistä Tienšanin vuoristoa Fergan
Vuoden 2019 Uzbekistanin matkamme vei Läntisen Tienšanin vuoriston läpi maan tiheään asuttuun mutta vähän vierailtuun Ferganan laaksoon.

MATKAILUVUODEN 2020 ALKUPUOLI

Pakistania Indus-kulttuurista pääkaupunkiin. Vuosituhannen toisen vuosikymmenen viimeinen vuosi alkaa taas Aasiasta. Aluksi kuljemme Pakistania etelästä pohjoiseen, joten maan (ainakin meistä) kiinnostavin osa, muinaisen Indus-kulttuurin kaupungit, ovat matkan alkupäässä.

Vuosipäivät Filippiineillä. Vuosi 2020 tuo taas helmikuun 29. päivän, jolloin tulee täyteen neljä vuosikymmentä yhtä matkaa. Pari karkauspäivää myöhemmin Valtiokonttori pakotti avioliittoon ehtona yhteiselle ASP-asuntolainalle. Nämä vuosipäivät vietetään Filippiinien pääsaarella.

Andalusian toinen puoli. Finnairin Plus-pisteitä on taas kertynyt parin edestakaisen Euroopan matkan verran. Tänäkin vuonna lennämme Alicanteen, mutta varsinaiset kohteemme ovat nyt Andalusian länsipuolella.

GI038614 Gibraltar Lento- ja maantieliikenteen tasoristeys
Andalusiasta päivitettäviin kohteisiin kuuluu ainakin brexitin uhkaama Gibraltar, jonka viime käynnistä on jo kolmannesvuosisata.

Britanniaa ennen kovaa brexitiä. Yhdistynyt kuningaskunta eroaa EU:sta 31.1.2020, jota seuraa 11 kuukauden siirtymäaika. Tänä aikana kaiken pitäisi matkailussakin toimia kuten vanhaan hyvään aikaan. Asiantuntijoiden mukaan siirtymäaika ei riitä sopimuksen aikaansaamiseksi ainakaan kaikille aloille, joten edessä saattaa olla kova eli sopimukseton brexit. Se taas saattaa tehdä Yhdistyneestä kuningaskunnasta eronneen kuningaskunnan, jos Skotlanti itsenäistyy ja Irlanti yhdistyy. Jäljelle mahdollisesti jäävä tynkä-Britannia byrokratioineen ei ainakaan meitä innosta. Niinpä ensi kesän roadtripimme suuntaakin Brittein saarille nyt jo kuudennen kerran.

GB_150706 Yhdistynyt kuningaskunta_0277 Maan parlamentti Westmin
Lontoo on ollut ohjelmassa kaikilla Britannian roadtripeillämme, niin varmaan myös vuonna 2020.

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA

FI_191113 Suomi_0014 Alkoholituotteita Uzbekistanista
Uzbekistan on muslimienemmistöinen maa, mutta sillä on myös monipuolista alkoholituotantoa. Siis uudenvuoden kunniaksi CHEERS!

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 144 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja

SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011

sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva

sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047

Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/me

 

Jätä kommentti