SILKKITIETÄ HIVASTA BUHARAAN JA SAMARKANDIIN

Buharan sympaattinen mannekiini Chor-Minar.

Aiempia Keski-Aasian ja Silkkitien postauksia: UUTTA & VANHAA UZBEKISTANIA – HYPPY TAŠKENTISTA HIVAAN / SILKKITIEN XI’AN MUURIEN JA TERRAKOTTA-ARMEIJAN SUOJASSA / SOGDIEN MAILLA TADŽIKISTANISSA / KAZAKSTANIN PÄÄKAUPUNGIT & KIRGISIAN JYLHÄÄ LUONTOA / KESKI – AASIAAN / Uzbekistanin kuvia 2018: UZBEKISTAN 2018 / Uzbekistanin kuvia 1985: OBJEKTIIVISSA MAAILMA / UZBEKISTAN / Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT / SNmatkakuvaajan biografia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA

Silkkitie oli lähinnä keskiajalla tärkeä kauppareitti, jota pitkin tavarat kulkivat karavaaneissa Kiinan Xi´anista Lähi-Itään ja Eurooppaan. Reitin monet haarat yhdistivät maailman silloin tärkeimmät kaupungit toisiinsa. Tavaranvaihdon lisäksi kauppiaat välittivät toisilleen myös omaa kulttuuriaan. Uzbekistanissa tärkeitä Silkkitien kaupunkeja olivat Taškent, Samarkand, Buhara ja Hiva, jotka kaikki olivat tämänkertaisen kiertomatkamme ohjelmassa.

UZ_181024 Uzbekistan_0101 Silkkitien kartta Hivan kaupunginmuurilla+FI_181103 Suomi_0006

Kierroksemme alkoi Uzbekistanin nykyisestä pääkaupungista Taškentista, jonka vanhasta rakennuskannasta vuoden 1966 maanjäristys tuhosi suurimman osan. Sieltä lensimme maan länsiosassa sijaitsevaan Hivaan, joka on Uzbekistanin silkkitiekaupungeista parhaiten säilynyt. Näistä edellisessä postauksessani UUTTA & VANHAA UZBEKISTANIA – HYPPY TAŠKENTISTA HIVAAN.

Hivasta jatkoimme maitse vanhan Silkkitien suuntaisesti kaakkoon kohti Buharaa. Nykyinen valtatie A380 tosin sivuuttaa Hivan noin 50 kilometrin etäisyydeltä. Pian pysähdyttiin Turkmenistanin vastaisella rajavyöhykkeellä, jolla kamerat suuntasivat vanhoista kieltotauluista huolimatta ulkomaille. Miinat entisten veljesneuvostotasavaltojen väliltä on kuulemma purettu eikä rajan takana ilmeisesti asukaan vihollisia. 400 kilometrin etappi Berunista puoliväliin Buharaa on nelikaistaista moottoritietä, jossa auto on kamelikaravaania parempi vaihtoehto. Sitten tuleekin täydellinen muutos ja loppumatka Buharaan on keskiaasialaisenkin mittapuun mukaan surkeaa tietä. Tällä osuudella kameli saattaisi olla autoa parempi valinta.

UZ_181025 Uzbekistan_0044 Turkmenistanin vastainen rajavyöhyke
Ystävien vai vihollisten raja? Ainakin miinat on kuulemma raivattu pois.
UZ_181025 Uzbekistan_0158 Huonokuntoista silkkitietä Buharan al
Vaihtelevaa silkkitietä A380 Berunista Buharaan.

Maisemat eivät vaadi suurtakaan tarkkaavaisuutta, sillä lähes koko matka ajetaan Kyzulkumin aavikolla. Buharaa lähestyttäessä tie vie jo kylienkin läpi ja pelloilla näki vielä puuvillanpoimijoita, vaikka satokausi oli jo lopuillaan. Muuten ne pellot olivat ruskeita matkailumainoksissa esitettyjen valkokultapeltojen asemesta.

UZ_181025 Uzbekistan_0148 Puuvillan poimijoita Buharan alueella
Syksyn viimeisiä puuvillanpoimijoita.

Buharan emiirikunnan pääkaupunki

Buharalla on ikää yli 2000 vuotta. Se oli Buharan emiirikunnan pääkaupunki Neuvostoliittoon liittämiseen saakka. Buharan historiallinen keskusta valittiin vuonna 1993 (Hivan jälkeen) toisena uzbekistanilaiskohteena UNESCOn maailmanperintölistalle. Tähän kokonaisuuteen kuuluu useita UNESCOn luettelemia kohteita eri puolilla kaupunkia, mutta perusteluissa todetaan, että listalle nousun syynä on hyvin säilynyt Keski-Aasian islamilainen kaupunkikuva.

Vanhin Buharan historiallisista kohteista on Samanidien dynastian perustajan  Ismail Samanin mausoleumi. 900-luvulla valmistuneeseen hautarakennukseen on haudattu hänen lisäkseen myös muita persialaisen Samanidien dynastian jäseniä. Terrakottarakennus on yksi Uzbekistanin huomattavimmista arkkitehtonisista luomuksista.

UZ_181026 Uzbekistan_0029 Buharan Ismail Samanidin mausoleumi
Ismail Samanin upea mausoleumi.

Jylhin kaupungin rakennuskomplekseista on Arkin linnoitus. Jykevien muurien ympäröimällä alueella on niin moskeija, museoita kuin emiirin valtaistuinsali ja vankilakin. Nykyiset rakennukset on tehty 1700-luvun puolivälin ja 1920-luvun välisenä aikana.

UZ_181026 Uzbekistan_0139 Buharan Arkin linnoitus
Arkin linnoituksen ikoninen pääsisäänkäynti Registan-aukiolta.
UZ_181026 Uzbekistan_0203 Buharan Arkin linnoituksen jylhät muu
Linnoituksen jykeviä muureja.
UZ_181026 Uzbekistan_0191 Buharan Arkin linnoituksen museota
Kiinnostuksen kohteena museon esineistö ja valokuvat.
UZ_181026 Uzbekistan_0169 Turismia Buharan Arkin linnoituksella
Paikallisturismia valtaistuinsalissa.

Arkin linnoituksen pääportin edustalla on laaja Registanin aukio, jonka toisella puolen altaan reunalla on puupylväistään tunnettu Bolo-Hauz eli Emiirin moskeija.

UZ_181026 Uzbekistan_0119 Buharan Bolo-Hauz -moskeija (Tuhannen
Emiirin moskeija Bolo-Hauz, jonka edessä yksi harvoista säilyneistä kaupungin vesialtaista.

Buharan vanhan kaupungin keskus on Poi-Kaljanina tunnettu kokonaisuus. Sitä hallitsee korkea Kaljan-minareetti, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Aukion vastakkaisilla sivuilla ovat Kaljanin moskeija ja Mir-Arabin madrasa, joka oli aikoinaan Keski-Aasian suurin yliopisto.

UZ_181026 Uzbekistan_0250 Buharan Kalyan-minareetti ja -moskeija
Kaljanin moskeija ja sen kuuluisa minareetti sisäpihalta.
UZ_181026 Uzbekistan_0285 Buharan Mir Arab Madrasa
Mir-Arabin aula.
UZ_181026 Uzbekistan_0274 Naisturistipoliisi Buharan vanhassa ka
Naisenergiaa Buharan Poi Kaljanin aukiolla.

Vanhan kaupungin lähes maantieteellisessä keskipisteessä ja pääkatujen risteyksessä ovat vanhat kauppakupolit, mikä kertoo kaupankäynnin merkityksestä Silkkitien Buharassa. Ne ovat edelleen alkuperäisessä käytössä, vaikka tarjonta nykyisin on suunnattu turisteille.

UZ_181026 Uzbekistan_0347 Buharan Toki-Zargaron (kauppakupolit)
Turismin piristämät vanhat kauppakupolit.
UZ_181026 Uzbekistan_0315 Buharan Toki-Zargaron (kauppakupolit)
Kauppakupolien tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta.

Vanhan ostoskeskuksen edustalla ovat vastakkain Ulugh Bekin ja Abdulaziz-khanin madrasat. Ulugh Beg oli matemaatikko, tähtitieteilijä ja Timur Lenkin pojanpoikana myös hallitsija.  Buharan vanhimmassa moskeijassa Magoki-Attarissa toimii nykyään mattomuseo. Moskeija perustettiin jo 800-luvulla, mutta se on palanut ainakin kaksi kertaa, joten alkuperäistä rakennusta on nähtävissä vain vähän sisäänkäynnin kohdalla.

UZ_181026 Uzbekistan_0321 Buharan Ulugbekin ja Abdulazizkhanin m
Ulug Bekin ja Abdulaziz-khanin koraanikoulut.
UZ_181026 Uzbekistan_0525 Buharan Magogi Attori -moskeija, nyky
Buharan vanhin moskeija viettää eläkeläispäiviään mattomuseona.

Buharan suosituin puisto on 1620 rakennetun altaan ympäröimä Lyabi-Hauz. Siellä kasvaa altaan ikäisiä silkkiäispuita. Kännykät räpsivät kuvia ihmisistä ystävineen. Toisin kuin aiemmilla Aasian matkoillamme, ei turistien kuvaaminen kiinnostanut uzbekkeja. Altaan reunalla on Nadir Divan-Begin madrasa. Kadun toisella puolella on mielenkiintoinen käsityökeskus ja mattokoulu.

UZ_181026 Uzbekistan_0413 Silkkiäispuu Buharan Lyab-i Hauzin pu
Satoja vuosia vanha silkkiäispuu Lyabi-Hauzin puistossa.
UZ_181026 Uzbekistan_0425 Buharan Crafts Center
Buharan käsityökeskus…
UZ_181026 Uzbekistan_0431 Buharan mattokoulu
… ja sen yhteydessä oleva mattokoulu.

Arkin linnoituksen pääportin ja Kaljanin minareetin lisäksi Buharan maamerkkeihin kuuluu Chor Minar (alkukuvassa). Päinvastoin kuin edelliset se ei pröystäile koollaan. Pieni nelitorninen rakennus toimi aikoinaan kirjastona, nyt se toimii nyky-uzbekistanilaiseen tapaan matkamuistomyymälänä ja siinä ohessa mannekiinina monissa matkailumainoksissa ja matkaoppaiden kansikuvissa. Poikkesimme keskustan itäpuolella sijaitsevalla Neliminareetilla matkalla kaupungin ulkopuolella sijaitsevalle emiirin kesäpalatsille Sitorai Mohi Xosalle. Siellä on palatsin salien lisäksi useita museoita. Pihalla käyskentelevät riikinkukot ja kalkkunat.

UZ_181026 Uzbekistan_0617 Buharan Sitorai-Mohi-Hosa-palatsi
Buharan emiirin kesäpalatsi Sitorai-Mohi-Nosa.
UZ_181026 Uzbekistan_0602 Buharan Sitorai-Mohi-Hosa-palatsi
Palatsin päätysali.
UZ_181026 Uzbekistan_0612 Riikinkukkopari Buharan Sitorai-Mohi-H
Riikinkukkopari Emiirin palatsin pihamaalla.

Muslimienemmistöisessä Buharassa on myös huomattava juutalaisvähemmistö. 1500-luvulla kaupungista tuli Keski-Aasian tärkein juutalaiskeskus. Vierailimme myös kaupungin synagogassa ja poikkesimme läheisessä nukketeatterissa katsomassa miten nukkeja valmistettiin.

UZ_181026 Uzbekistan_0460 Buharan synagoga
Buharan synagoga.
UZ_181026 Uzbekistan_0488 Nukketeatteri ja -valmistamo Buharassa
Nukketeatteria.

Buharasta jatkoimme samaa tietä eteenpäin. Maisemat eivät enää olleet edellisetapin kaltaista aavikkoa, vaan tie vei kylien kautta kaupunkejakin sivuten. Matkalla oli kaasukenttiä ja niiden jalostuslaitoksia. Huoltoasemilla havaitsimme kaasun olevan bensaa ja dieseliä suositumpi tankkausvaihtoehto.

UZ_181027 Uzbekistan_0060 Kosonin kaasukenttä Qashqadaryon alue
Kosonin kaasukenttä.
UZ_181027 Uzbekistan_0184 Liikennevalvontaa Shahrisabzin lähell
Liikennevalvontaa Shahrisabziin johtavalla tiellä.

Timur Lenkin synnyinkaupunki Shahrisabz

Qaršin aluepääkaupungissa käännyimme kohti Shahrisabzin kaupunkia. Tämä Timur Lenkin (paikallisesti Amir Temurin tai Temur Suuren) syntymäkaupunki lisättiin UNESCOn maailmanperintölistalle jo vuonna 2000 (eli vuotta ennen Samarkandia!!!). Shahrisabzissa, joka aiemmin tunnettiin nimellä Kesh, on matkailijalle selvästi vähemmän nähtävää kuin muissa Silkkitien maailmanperintökaupungeissa. Sen tärkein kohde on Timur Lenkin kesäpalatsin rauniot, joita nykyään hallitsee hänen suuri patsaansa. Palatsialue oli erityisesti paikallisten suosiossa koululaisryhmistä hääpareihin.

UZ_181027 Uzbekistan_0255 Shakhrisabzin Ak-Saray Palace
Timur Lenkin kesäpalatsin rauniot.
UZ_181027 Uzbekistan_0262 Hääpari Shakhrisabzin Ak-Saray Palac
Hää- ja muuta juhlaväkeä Timurin palatsilla.

Palatsin raunioiden lisäksi tutustuimme kahteen vierekkäiseen alueeseen kaupungin toisella puolella. Dor as-Siadatin kompleksi käsittää Hazreti-Imamin moskeijan ja Timur Lenkin sukulaisten hautoja. Nekropolin rakentaminen aloitettiin Timur Lenkin vanhimman pojan Djehenghirin kuoleman jälkeen. Alueella on myös Timur Lenkin krypta, jonne hän olisi halunnut tulla haudatuksi. Hänet haudattiin kuitenkin Samarkandiin ja Shahrisabzin haudassa on muiden sarkofageja. Tällä Dor As-Siadatin alueella kasvaa vielä Timurin aikaisia plataanipuita.

UZ_181027 Uzbekistan_0333 Shakhrisabzin Dor as-Siadat Complexin
Hazrati Imamin moskeija.
UZ_181027 Uzbekistan_0336 Vanhoja plataanipuita Shakhrisabzin Do
Ikivanhoja plataanipuita.
UZ_181027 Uzbekistan_0360 Timur Lenkin krypta Shakhrisabzin Dor
Timur Lenkin krypta, jonne häntä ei koskaan haudattu.

Dor at-Tiljavatin naapurikompleksissa on Ulug Bekin rakennuttama ja vuonna 1435 valmistunut perjantaimoskeija Kok-Gumbaz (Sininen kupoli). Hän rakennutti sen isänsä (ja Timur Lenkin pojan) Shakhruhin kunniaksi. Moskeijaa vastapäätä on niin ikään Ulug Bekin rakennuttama sheikki Shamsitdina Kulolan mausoleumi. Pihapiirin pieni minareetti rakennettiin 1800-luvulla.

UZ_181027 Uzbekistan_0315 Shakhrisabzin Dor at-Tilyavat Complex
Dor at-Tiljavat -kompleksin Kok Gumbazin moskeija ja Shamsitdina Kulolan mausoleumi.
UZ_181027 Uzbekistan_0377 Shahrisabzin Dor-ut Tilovatin Mosque K
Kok Gumbazin perjantaimoskeija.
UZ_181027 Uzbekistan_0399 Shahrisabzin Dor at-Tilyavatin Mavzole
Sheikki Shamsitdina Kulolan mausoleumin ornamentiikkaa.

Jatkoimme vielä samana päivänä matkamme viimeiseen kohteeseen Samarkandiin, jonne saavuimme illan jo pimettyä.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 140 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva

 SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
http://sakuva.blogspot.fi/

Jätä kommentti