ISLAMABAD & LÄHEISET MAAILMANPERINTÖKOHTEET

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA / HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/
Edelliset postaukset: INDUSJOEN VARTTA KARACHISTA PUNJABIIN /
PAKISTANIN KULTTUURIPÄÄKAUPUNKI LAHORE & MUUTA PUNJABIA 
Pakistanin kuvat: PAKISTAN 2020 /
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT /
SNmatkakuvaajan biografia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA

Lahoren jälkeen matkaa oli yli 300 kilometriä seuraavaan yöpymiskohteeseemme pääkaupunki Islamabadiin. Pääkaupungin rajalle saakka ajoimme vielä Punjabin provinssissa, sillä Islamabadin muodostama, provinsseihin kuulumaton territorio on pinta-alaltaan varsin pieni.

Meillä oli valittavana kaksi eri reittiä, jotka molemmat kulkivat mielenkiintoisen kohteen kautta. Ensimmäinen vaihtoehtomme oli Khewran suolakaivoksen kautta kulkeva tie M-2 ja toinen Rohtasin linnoituksen kautta kulkeva tie N5. Vaihtoehdoista keskusteltuamme valitsimme jälkimmäisen.

PK_200131 Pakistan_0070 PK_200131 Pakistan_0006 Indusjoen sivujo
Vähän ennen ensimmäistä kohdettamme ylitimme Jhelumin piirikunnan pääkaupungissa Jhelumissa Induksen sivujoen Jhelumin. Nimi varmaan tuli selväksi.

Rohtasin valloittamaton linnoitus

Rohtasin linnoituksen rakennutti pataanihallitsija ja Sur-dynastian perustaja Sher Shah Suri 1500-luvulla puolustautuakseen moguleita vastaan. (Pataanit eli paštut on väestöryhmä, joka asuu Afganistanissa ja Pakistanissa.) Linnoitusta ei koskaan valloitettu, joten se on säilynyt poikkeuksellisen hyvin. Se on esimerkki pataani- ja hindukulttuurin yhdistymisestä alueella. Linnoitus koostuu neljäkilometrisestä muurista, 68 tornista ja kahdestatoista linnoitetusta portista joista jokainen on erilainen. Linnoitus on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1997. (Wikipedia)

PK_200131 Pakistan_0203  Rohtasin linnoitus Jhelumin piirikunnas
Sohail Gate on Rohtasin linnoituksen rakennuttajan Sher Shahin aikaisista porteista kaunein.
PK_200131 Pakistan_0174 Rohtasin linnoitus (Qila Rohtas) Jhelumi
Shah Chandwali Gate on kaksoisportti.
PK_200131 Pakistan_0159 Rohtasin linnoitus (Qila Rohtas) Jhelumi
Rohtasin linnoituksen moninaisuutta.
PK_200131 Pakistan_0160 Rohtasin linnoitus (Qila Rohtas) Jhelumi
Linnoituksen muurilla.
PK_200131 Pakistan_0224  Rohtasin linnoitus Jhelumin piirikunnas
Baoli on syvä kaivo, jonne johtaa maan pinnalta 148 askelmaa.

Gandhāran itäinen pääkaupunki Taksila

Gandhāra oli muinainen intialainen valtakunta nykyisen Pakistanin ja Afganistanin rajalla. Se sijaitsi Peshawarin laaksossa ja sen ympäristössä, Potoharin tasangolla ja Kabuljoen pohjoispuolella. Sen tärkeimmät kaupungit olivat Purushapura (nykyinen Peshawar) ja Takshashila (nykyinen Taksila). Gandhāran kuningaskunta oli olemassa tuhannen viidensadan vuoden ajan 500-luvulta eaa. 1000-luvulle. Muslimit valloittivat Gandhāran alueen vuonna 1021. Suurmogulien aikana se oli osa Kabulin provinssia.

Taksilan muinainen kaupunki sijaitsi Indus- ja Hydaspes-jokien välissä. Nykyisen Taksilan rauniot, mukaan lukien vaikuttava joukko buddhalaisia luostareita, stupia ja temppeleitä, sijaitsevat hajallaan laaksossa. Persian Achaimenidien valtakaudella Taksila oli Gandhāran pääkaupunkina ja nousi kuudennella vuosisadalla eaa. kansainväliseen tietoisuuteen tärkeänä yliopistokaupunkina. Aleksanteri Suuri valtasi alueen vuonna 326 eaa. Kaupungin nykyiset rauniot sijaitsevat noin 30 kilometriä luoteeseen Islamabadista.  Taksila on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1980.

PK_200201 Pakistan_0013 Taksilan museon portti Pohjois-Punjabiss
Tutustuminen Taksilan laajaan alueeseen alkaa museolta.

Aluksi tutustuimme Taksilan museoon, jossa on mittava kokoelma Buddhan patsaita ja stupia Taksilan luostareista ja muualta Gandhārasta sekä mm. hellenististä taidetta Sirkapista.

PK_200201 Pakistan_0022 Taksilan museo Pohjois-Punjabissa
Taksilan museo jo vuodesta 1928.
PK_200201 Pakistan_0025 Taksilan museo Pohjois-Punjabissa
Museon keskisali, etualalla stupa Taksilan Mohra Moradusta 3-5. vuosisadalta.
PK_200201 Pakistan_0038 Taksilan museo Pohjois-Punjabissa_Buddha
Taksilan museossa on laaja kokoelma Buddhan patsaita. Buddhan pää 2-3. vuosisadalta ja mietiskelevä buddha 4-5. vuosisadalta ovat Taksilan Jaulianista. Buddhan kuolema 200-300-luvulta on peräisin Bhamalan stupasta parikymmentä kilometriä Taksilasta koilliseen.
PK_200201 Pakistan_0066 Taksilan museo Pohjois-Punjabissa_Hopeae
Hopeaesineet ja harvinainen arameankielinen teksti on löydetty Taksilan Sirkapista.
PK_200201 Pakistan_0054 Taksilan museo Pohjois-Punjabissa_Afrodi
Ensimmäisen vuosisadan Afrodite Taksilan Dharmarajikasta ja lavastettu Nartaki (tanssiva tyttö) koruineen.

Taksila on useamman eri aikakausilta olevan kaupungin rauniokokonaisuus. Kävimme niistä kahdella. Sirkap on Taksilan kaupungeista toiseksi vanhin. Sen perusti Baktrian kuningas Demetrius 180-luvulla eaa. Kreikkalais-baktrialainen kuningaskunta käsitti Baktrian ja Sogdianan, eli nykyisen Afganistanin pohjoisosan ja osia Keski-Aasiasta. Se sai alkunsa Aleksanteri Suuren valloitettua alueen ja hänen perustettuaan sinne kaupunkeja. Kuningaskunta oli hellenistisen maailman itäisin kolkka.

PK_200201 Pakistan_0085 Sirkapin kulttuurikerrokset Taxilassa Pu
Sirkapin muurissa erottuvat eri kulttuurikausien kerrokset.

Sirkapia ympäröi yli viisi kilometriä pitkä ja kuusi metriä paksu muuri. Siinä on nähtävissä kreikkalainen, parthialainen (persialainen) ja ašokalainen kerrostuma. Pohjois-etelä-suuntaisen pääkadun varrella oli liikkeitä, stupia ja asuinrakennuksia. Sirkapin kooltaan vaikuttavin rakennus on Apsidal-temppeli, jonka sijainti poikkeaa kaupungin ruutuasemakaavasta. Sen oletetaan olleen Auringon temppeli. Sirkapin tunnettuihin maamerkkeihin kuuluvat myös Kaksipäisen kotkan temppeli ja jainalaisstupa. Kaksipäisen kotkan temppeli on ajanjaksolta toinen vuosisata eaa – toinen vuosisata jaa. Sen alkuperäistä nimeä ei tiedetä, nykynimi tulee temppelin jalustan koristelusta, jossa kaksipäisen lintuolennon lisäksi on korinttilaisia pylväitä. Jainalaisstupa on ensimmäiseltä vuosisadalta eaa. Sen pylväissä on aiemmin ollut leijonakoristelu.

PK_200201 Pakistan_0095 Sirkapin raunioita Taksilassa Pohjois-Pu
Apsidal-temppeli on Sirkapin raunioista suurin,…
PK_200201 Pakistan_0116 Sirkapin raunioita Taksilassa Pohjois-Pu
…mutta Kaksipäisen kotkan temppeli tunnetuin.
PK_200201 Pakistan_0122 Sirkapin raunioita Taksilassa Pohjois-Pu
Sirkapin jainalaisstupa.

Toinen kohteemme Taksilassa oli Jaulianin buddhalainen stupa ja luostari. Alastupan pihalta tullaan päästupaan, jossa on lukuisia Buddhan patsaita ja pieniä stupia 200-500-luvuilta. Osa niistä on viety Taksilan museoon. Luostari palveli sekä munkkeja että pyhiinvaeltajia ja sen ison pihan ympärillä on 28 munkkien kammiota. Jaulianin kukkulalta on upeat näköalat ympäristöön.

PK_200201 Pakistan_0181 Jaulianin buddhalainen stupa & luostari
Jaulianin alastupan piha (Lower Stupa-Court).
PK_200201 Pakistan_0184 Jaulianin buddhalaisluostari Taxilassa P
Jaulianin päästupa.
PK_200201 Pakistan_0182 Jaulianin buddhalainen stupa & luostari
Votiivistupa päästupan sisällä.
PK_200201 Pakistan_0204 Jaulianin buddhalainen stupa & luostari
Päästupan Buddhan patsaita. Pyhiinvaeltajat työnsivät sormensa oikeanpuoleisen Parantavan Buddhan napaan ja rukoilivat parannusta sairauksiin.
PK_200201 Pakistan_0225 Jaulianin buddhalainen luostari Taksilas
Luostarin pihaa.
PK_200201 Pakistan_0217 Jaulianin buddhalainen luostari Taksilas
Huonokuntoista istuvan Buddhan stukkopatsasta säilytetään lukittavien ovien takana.
PK_200201 Pakistan_0175 Panoraamaa Jaulianin alueelta Taksilassa
Jaulianin panoraamaa.

Ohjelmassamme oli myös tutustuminen Taksilan vanhimman kaupungin Bhir Moundin raunioihin. Liian kireän aikataulun vuoksi se jäi kuitenkin näkemättä.

Islamabadiin ei paljoa aikaa jäänyt

Islamabadin historia on lyhyt. Pakistanin itsenäistyttyä 1947 sen pääkaupungiksi tuli aluksi Karachi, joka on maan suurin kaupunki ja liike-elämän keskus. Pääkaupunki haluttiin kuitenkin keskemmälle maata ja lähemmäs Keski-Aasian perinteisiä muslimialueita. Virallisesti Islamabadista tuli pääkaupunki vuonna 1967. Pääkaupunki rakennettiin noin viidentoista kilometrin päähän 1 400 000 asukkaan ikivanhasta Rawalpindin kaupungista, mutta nykyään ne ovat kasvaneet yhteen. Rawalpindiä ja Islamabadia kutsutaankin usein kaksoiskaupungiksi.

PK_200131 Pakistan_0261 Rawalpindin ruuhkaa Punjabissa
Rawalpindin ruuhkaa ennen Islamabadia.
PK_200201 Pakistan_0356 Islamabadin Jinnah Ave 7th Avenuen metro
Islamabadin Jinnah Avenue johtaa metrolinjan suuntaisesti kohti presidentinpalatsia.

Ohjelmassamme oli Taksilalle ja Islamabadille varattu yhteensä vain yksi päivä. Kun pääsimme takaisin pääkaupunkiin, oli iltapäivä jo pitkällä. Kävimme aluksi katsomassa miten Pakistanille tunnusomaisia värikkäitä ja koristeellisia kuorma-autoja tuunattiin.

PK_200201 Pakistan_0295 Kuorma-autojen koristemaalaamo Islamabad
Tuunaus ja koneremontti sujuvat samassa paikassa.
PK_200201 Pakistan_0304 Kuorma-autojen koristemaalaamo Islamabad
Tuunausta sisältä ja ulkoa.
PK_200201 Pakistan_0332 Kuorma-autojen koristemaalaamo Islamabad
Kuorma-auto käy myös vaalimainosalustasta. Tässä istuvan pääministerin tuore muotokuva ohittajille.
PK_200201 Pakistan_0004 Sangjani Toll Plaza N-5 Islamabadissa
Kuorma-auton perä käy myös ulkopoliittisen linjan selvittämiseen. Pakistanin bestikset näyttivät olevan Turkki ja Kiina.

Seuraava lähes tunnin pysähdys keskustan ostosalueella oli mielestämme kireän aikataulun vuoksi huono valinta, sillä ohjelmassa olleet kaupungin pääkohteet olivat vielä näkemättä. Ehdimmekin käydä näistä vain Saudi-Arabian kuningas Faisalin lahjoittamalla Shah Faisal Masjid -moskeijalla. Se on rakennettu valkoisesta marmorista muistuttamaan kahdeksankulmaista beduiinitelttaa ja on kooltaan yksi maailman suurimmista moskeijoista. Moskeijan sijainti avaralla paikalla Margalla-kukkuloiden juurella korostaa vaikutelmaa. Itse moskeijan korkeus on 40 metriä, ja sen neljä minareettia kohoaa 90 metrin korkeuteen. Pääsaliin mahtuu 10 000 rukoilijaa ja pihalle vielä 64 000. Kompleksiin kuuluu lisäksi kirjasto ja pihan alle sijoittuvia Islamilaisen yliopiston tiloja. (Wikipedia)

PK_200201 Pakistan_0367 Islamabadin keskustan ostosaluetta
Pysähdys Islamabadin ostosalueella ei oikein innostanut.
PK_200201 Pakistan_0350 Islamabadin Faisal Avenue moskeijalle ja
Islamabadin Faisal Avenue johtaa saudikuninkaan moskeijalle ja takana siintäville Margalla-kukkuloille.
PK_200201 Pakistan_0385 Islamabadin Shah Faisal Masjid (Kuningas
Shah Faisal Masjid eli Kuningas Faisalin moskeija.

Sen sijaan Islamabadin ohjelmamme mielenkiintoisin kohde, käynti Shakerparian-kukkulalla, jossa on Kansanperinnemuseo ja mahtava Pakistan-monumentti jätettiin valitettavasti kokonaan väliin. Kukkulalta olisi ollut upeat näköalat moderniin pääkaupunkiin ja kukkuloille, mistä Himalajan vuoristo alkaa.

PK_200201 Pakistan_0423 Islamabadin New Kabul Restaurant
Pakistanin kiertomatkan viimeisen illallisemme nautimme afganistanilaisessa New Kabul Restaurantissa Islamabadissa.
Lahore-Islamabad+rekkari_5
Matkaa Lahoresta Rohtasin kautta Islamabadiin ja Taksilassa käyntiin tuli 400 kilometriä. Kaikkiaan ajoimme vajaan kahden viikon aikana Pakistania noin 2200 kilometriä.

Ohjelma ja aikataulu eivät kohdanneet

Arial Travelin Pakistanin kiertomatkan ohjelma oli mielestämme erittäin hyvä. Valitettavasti se oli kuitenkin ahdettu liian lyhyeen aikaväliin. Yksi lisäpäivä jo alkumatkasta olisi helpottanut tiivistä ohjelmaa, mutta kulttuuripääkaupunki Lahore olisi vaatinut ehdottomasti kaksi päivää, samoin Islamabad ja Taksila omat päivänsä.

Matkan jälkeen meillä on herännyt suunnitelmia uudesta matkasta Pakistaniin. Ensin pari päivää Lahoressa, sitten Khewran suolakaivoksen kautta Islamabadiin, jossa yhden päivän aikana tutustuisimme pääkaupungin ja sen kaksoiskaupunki Rawalpindin nähtävyyksiin. Toinen päivä kuluisi Taksilassa, jossa monet kohteet jäivät ekalla kerralla näkemättä. Gandhāran valtakunta jatkui täältä länteen, jossa sen keskuksia olivat nykyinen Peshawar ja Afganistanin nykyinen pääkaupunki Kabul. Sillä suunnalla onkin monia historiallisia paikkoja kuten UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvat Takht-i-Bahin buddhalaisrauniot sekä Sahr-i-Bahlolin kaupungin rauniot, mutta ilmeisesti turvallisuustilanne Afganistanin rajan tuntumassa on aika haasteellinen.

Kuvauksellisempi suunta Islamabadista on pohjoinen ylänkö kuuluisaa Karakoram Highwayta, joka on maailman korkeimmalla sijaitseva kansainvälinen maantie. Sen varrella on Himalajan vuoriston korkeimpia huippuja ja mahtavia maisemia. Saa nähdä, toteutuuko tämä haave sitten joskus, kun maailma taas avautuu.

PK_200201 Pakistan_0009 Margalla Hills Islamabadin lähellä
Himalajan vuoristo alkaa jo Islamabadin seudulta, mutta kuvakulmat paranevat koko ajan pohjoiseen ajettaessa. Aamir Rashidin valokuvateos The Beauty of Pakistan johti matkasuunnitelmat Karakoram Highwaylle ja Himalajan huippumaisemiin.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 144 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi – OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia
https://sakuva.kuvat.fi/blog/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
https://sakuva.simplesite.com/
https://www.123kotisivu.fi/sakuvia   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel

@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva

 SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
https://sakuva.blogspot.fi/

SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja

SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011

sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva

sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047

Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/users/13772

 

6 kommenttia artikkeliin ”ISLAMABAD & LÄHEISET MAAILMANPERINTÖKOHTEET

  1. Been there, seen that. Hieno matkakertomus Pakistanista. Kävin siellä tammikuussa 2017 tuttavien luona. He veivät minua mm Rohtas castleen, Shah Faizal moskeijaan, suolakaivokseen tietysti ja kaoottiseen Lahoreen. Kylmää oli ulkona ja sisällä.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti