SVEITSIÄ ENNEN DIGIAIKAA

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA / HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/
Aiempia Sveitsiin liittyneitä postauksia:
MAAILMANPERINTÖKOHTEITA KESKI-EUROOPAN TEILLÄ /
(pdf-muodossa: MAAILMANPERINTÖKOHTEITA KESKI-EUROOPAN TEILLÄ) /
PIKKUTEITÄ ALPPIEN YLI.
Sveitsin kuvia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA / SVEITSI 1983-1997 /
KESKI-EUROOPPA 2011 /
LOUNAIS-EUROOPPA 2016 /
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT /
SNmatkakuvaajan biografia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA

Kesän 2019 automatkamme pääkohde oli Sveitsi ainakin siellä viettämäämme aikaan ja kohteiden määrään nähden. Matkan sveitsiläiskuvien käsittely on vielä kesken mutta sitä ennen palasin aiempiin Sveitsiin(kin) suuntautuneisiin matkoihimme. Skannasin diakuvia ennen digiaikaa ajetuilta roadtripeiltämme, joita oli neljä vuosina 1983-1997. Digikamera-aikaan oli Sveitsi ennen viime kesää ohjelmassamme vuosina 2011 ja 2016. Ne matkat sisältyvät aiempiin postauksiini MAAILMANPERINTÖKOHTEITA KESKI-EUROOPAN TEILLÄ (pdf-muodossa: MAAILMANPERINTÖKOHTEITA KESKI-EUROOPAN TEILLÄ)  ja PIKKUTEITÄ ALPPIEN YLI. Tämä postaus palaa nyt noihin neljään varhaisimpaan Sveitsin matkaamme.

Puoli Eurooppaa vuonna 1983

Telttamatkailuun kyllästyttyämme hankimme kesäksi 1983 ensimmäisen (yhteisen) Folkki-bussimme, silloin kymmenvuotiaan toisen sukupolven VW Kleinbusin, joka tuunattiin matkailukäyttöön. Sen ensimmäisen kesän kohteenamme oli vaatimattomasti puoli Eurooppaa, eli 16/32 silloista Euroopan maata.

Eka kerran ylitimme Sveitsin rajan paluumatkalla Ranskasta Geneveen, jossa vietimme perjantaipäivän. Geneve on Sveitsin toiseksi suurin kaupunki, joka tunnetaan monien kansainvälisten organisaatioiden pääpaikkana ja konferenssikaupunkina. Kaupunkikuvaa hallitsee Genevenjärvi ja sen 140 metriä korkea Jet d’eau -suihkulähde.

CH017717 Sveitsi Geneve ja Genevenjärvi 1983
Geneve järvensä ja vuorten puristuksessa.

Illansuussa lähdimme ajamaan Genevenjärven pohjoisrantaa, kunnes vajaan sadan kilometrin päässä Kleinbus ilman ennakkovaroitusta pysähtyi tielle. Hätäpuhelimesta kutsuimme paikalle Sveitsin autoliiton TCS:n, joka hinasi meidät Gruyèrejärven rannalla sijaitsevan Garage du Lacin pihaan. Lauantaina mekaanikko totesi vian olevan niin suuri, että töihin päästäisiin vasta maanantaina. Viikonlopun majoituksemme sijaitsikin sitten korjaamon parkkipaikalla. Ensimmäisenä päivänä vietimme rantaelämää, mutta sunnuntaina lähdimme bussilla keskiaikaiseen Bullen kaupunkiin ja paikallisjunalla Gruyères´iin. Juustostaan tunnettu keskiaikainen kaupunki oli jo silloin turistien suosiossa. Siellä on keskiaikainen linna, jonka ympärille kylä ja vanha markkinapaikka on kasvanut.

CH017729 Sveitsi Garage du Lac Gruyèrejärven rannalla 1983
Kolmen yön majapaikkamme parkkiruudussa…
CH017732 Sveitsi Lac de la Gruyère Fribourgin kantonissa 1983
…Gruyèrejärven maisemissa.
CH017733 Sveitsi Bullen linna Fribourgin kantonissa 1983
Château de Bulle vuodelta 1273.
CH017810 Sveitsi Gruyèresin keskustaa Fribourgin kantonissa 198
Gruyères´in idyllistä keskustaa.
CH017816 Sveitsi Kansallispäivää Garage du Lacissa Gruyèress
Kansallispäivän pulla ja gruyèrejuusto päiväretken tuomisina.

Maanantaina heräsimme Sveitsin kansallispäivään ja ennen puoltapäivää jatkui matkammekin pääkaupunki Berniin. Sen perusti vuonna 1191 herttua Berchtold V, joka perimätiedon mukaan nimesi kaupungin ensimmäisen metsästysmatkalla vastaan tulleen eläimen mukaan, joka sattui olemaan karhu. Vanhassa kaupungissa on upeita rakennuksia ja vanhoja portteja, joista tunnetuin on kellotorni Zytglogge (Zeitglockenturm, 1218-20). Bernin vanha kaupunki valittiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1983 eli juuri niihin aikoihin kun siellä ensi kerran kävimme.

CH017823 Sveitsi Bernin Marktgasse 1983
Kansallispäivän juhlaliputettu Marktgasse Schützenbrunnenille ja Zytgloggelle pääkaupunki Bernissä.

Kaupungissa olisi riittänyt nähtävää ja kuvattavaa pitemmäksikin aikaa, mutta ajoimme vielä yöksi leirintään Zürichinjärven rantaan, jossa seurasimme kansallispäivän ilotulitusta järvellä.

CH017834 Sveitsi Kansallispäivän ilotukitus Zürichinjärvell
Kansallispäivän ilotulitus Zürichinjärvellä.
CH017836 Sveitsi Zürichinjärvi taustalla kaupunki 1983
Zürichinjärveä kaupungin suuntaan.

Seuraava päivä kului Sveitsin suurimmassa kaupungissa Zürichissä, joka on maan talouselämän keskus. Se sijaitsee sekä Zürichinjärven että Limmat-joen rannalla. Zürichin nähtävyyksiin kuuluu useita kirkkoja, joista Grossmünsterin katedraalista ja sen kaksoistorneista on muodostunut kaupungin symboli. Fraumünsterin kirkossa on Marc Chagallin maalaamat lasi-ikkunat. Illansuussa ajoimme vielä Sveitsin pienen liittolaismaan Liechtensteinin kautta Itävallan Vorarlbergiin.

CH017907 Sveitsi Zürich Münsterbrückeltä raatihuoneelle 1983
Zürichiä Limmat-joen ylittävältä Münsterbrückeltä raatihuoneelle.

Matkalla Sisiliaan, Sardiniaan ja Korsikalle 1989

Palasimme Sveitsiin seuraavan kerran kesän 1989 automatkallamme, jonka varsinaiset kohteet olivat Italia pohjoisesta etelään sekä Sisilian, Sardinian ja Korsikan saarten kautta Ranskan Côte d’Azurille. Nyt tulimme Liechtensteinista Sveitsin Graubündeniin. Yöksi ehdimme kantonin pääkaupungin Churin leirintäalueelle.

CH052717 Sveitsi Kylä Graubündenissä 1989
Kylä Graubündenissä.

Chur oli jo Rooman valtakunnan aikana provinssin pääkaupunki. Sen korkeuserot ovat suuret, 550 metristä 1 900 metriin. Churissa on pari arkeologista aluetta sekä keskiaikainen vanha kaupunki.

CH052702 Sveitsi Vuoristomaisemaa Churista Graubündenin kantoni
Chur vuorten syleilyssä.
CH052637 Sveitsi  Churin Hof Graubündenin kantonissa 1989
Hof on Churin piispanlinnan ympärille syntynyt kaupunginosa.

Aamupäivän kuvasimme Churissa, mutta iltapäivällä oli jo vuorossa Ticinon kantonin suurin kaupunki Lugano kauniin Luganojärven rannalla. Lugano on Sveitsin suosituimpia matkailukohteita. Kaupungissa on monia historiallisia rakennuksia ja ympäristössä upeita luontokohteita. Ticino on italiankielinen kantoni, joka myös fyysisesti työntyy Italian sisään. Illalla ylitimme rajan yöpyäksemme Italian Comossa.

CH052716 Sveitsi Alppimaisemaa San Bernardinon lähellä Graubü
Solamaisemaa San Bernardinossa ennen Ticinoa.
CH052721 Sveitsi Luganonjärvi Luganossa Ticinossa 1989
Lugano Luganojärven rannalla Monte San Salvatoren suojassa.
CH052736 Sveitsi Luganon panoraamaa Monte Brèlle 1989
Luganoa Monte Brèlle ja vanhan kaupungin Piazza Cioccaro.

Läpikulkumatkalla Iberian vuonna 1992

Vuonna 1992 tuli kuluneeksi 500 vuotta Kolumbuksen ensimmäisestä rantautumisesta Amerikan mantereelle. Tätä tapahtumaa juhlittiin monin tavoin Espanjassa, mutta myös Portugalissa. Madrid oli silloin Euroopan kulttuuripääkaupunki, Barcelonassa järjestettiin kesäolympialaiset ja Sevillassa EXPO-92 -maailmannäyttely. Portugali taas hehkutti itseään todellisena löytöretkeilijöiden maana, joka itse asiassa koulutti Kolumbuksenkin.

Matkasimme sinne pari vuotta aiemmin hankkimallamme kolmannen sukupolven diesel-VW-bussilla. Sveitsi oli tälläkin kertaa vain yksi läpikulkumaa. Nyt tulimme Saksasta Baseliin, johon tutustuimme sadesäässä. Reinin molemmille rannoille levittyvä Basel on Sveitsin kolmanneksi suurin kaupunki. Kaupungissa oli katolinen piispanistuin 1000-luvulta 1500-luvulle, kunnes se kääntyi reformoiduksi.

CH111830 Sveitsi Basel Reinin varrella 1992
Basel Reinin varrella.

Saksankielisen Baselin kaksoiskantonista jatkoimme ranskankieliseen Vaudin kantoniin. Roomalaisen Avenches´n kaupungin jälkeen ajoimme yöksi Moudonin leirintäalueelle. Tämänkin viehättävän pikkukaupungin juuret ovat Rooman valtakunnassa.

CH111937 Sveitsi Avenches´n roomalainen amfiteatteri Vaudin kan
Avenches´n roomalainen amfiteatteri.
CH112002 Sveitsi Moudonin Camping du Grand Pré Vaudin kantoniss
Kaikkien aikojen toinen liikkuva kotimme Moudonin leirintäalueella.
CH112014 Sveitsi Moudon Vaudin kantonissa 1992
Moudonin idyllinen pikkukaupunki.

Jatkoimme kantonin pääkaupunkiin Lausanneen. Kaupungissa sijaitsee Kansainvälisen olympiakomitean päämaja ja monia lajiliittojen toimistoja. Tunnettuja keskiaikaisia rakennuksia ovat mm. Château Saint-Maire ja katedraali Notre Dame.

CH112108 Sveitsi Lausannen katedraali Vaudin kantonissa 1992
Lausannen Notre Dame -katedraali.
CH112125 Sveitsi Lausannen Château Saint-Maire Vaudin kantoniss
Lausannen Château Saint-Maire toimii Vaudin kantonin hallintopaikkana.

Lausannesta ajoimme Genevenjärven pohjoisrantaa Geneve sivuuttaen Ranskan Haute-Savoie´hin. Järven rannalla pysähdyimme Rollen ja Nyonin keskiaikaisissa kaupungeissa, joiden molempien nähtävyyksiin kuuluu 1200-luvun linna.

CH112202 Sveitsi Viiniä Genevenjärven rannalla Vaudin kantonis
Genevenjärven pohjoisranta on Sveitsin tärkeintä viininviljelyaluetta.
CH112204 Sveitsi Rollen linna Vaudin kantonissa 1992
Rollen keskiaikainen linna.
CH112207 Sveitsi Nyon Genevenjärven rannalla Vaudin kantonissa
Nyon Genevenjärven rannalla.

Sveitsin päivitystä matkalla Italian Toscanaan 1997

Kesäksi 1997 olimme hankkineet vähän uudemman kolmannen sukupolven VW Caravellen, nyt bensakäyttöisenä. Kesän matkakohteemme oli Toscana ja muu Pohjois-Italia, mutta Sveitsillekin oli nyt varattu aikaa edellisiä matkoja enemmän. Kohteina olivat ennen käymättömien kaupunkien lisäksi maan merkittävimpien metropolien päivitys.

CH280432 Sveitsi Camping Waldhort Reinachissa Basel-Landschaftis
Leirintäalue Reinachissa Basel-Landschaftissa.

Ranskan Lorrainesta ajoimme yöksi leirintään Baselin eteläpuolelle. Kuvasin silloin johonkin (mahdollisesti useampaankin) uskontokirjaan, joten kohteemme olivat paljolti kirkkoja ja uskonpuhdistuksen muistomerkkejä, mm. Baselin katedraali. Sää ei kaupungissa ollut nytkään kovin hyvä, iltapäivällä alkoi sade joka vain yltyi, kun ajoimme kohti Zürichiä ja kaupungin meille jo vuodelta 1983 tuttua leirintäaluetta.

CH280613 Sveitsi Baselin Marktplatz ja raatihuone 1997
Baselin Marktplatz raatihuoneen edustalla.
CH280719 Sveitsi Baselin Spalenvorstadt Spalenbrunnenilta Spalen
Baselin Spalenvorstadt Spalenbrunnenilta Spalentorille.

Onneksi sade loppui aamuksi ja aurinkokin jo pilkisteli, kun lähdimme Zürichin kaupunkiin. Tunnettujen kirkkojen lisäksi kuvasin vanhaa kaupunkia Limmat-joen rannoilla.

CH280730 Sveitsi Zürichinjärvi keskustaan 1997
Panoraamaa Zürichinjärveltä keskustaan.
CH281001 Sveitsi Zürichin panoraamaa Grossmünsterille 1997
Zürichin katukuvaa hallitsee Grossmünster.
CH280120+CH280123+CH280125+CH280905  Sveitsi Marc Chagallin lasi
Marc Chagallin lasimaalauksia Zürichin Fraumünsterissä. Nykyään kirkossa sisällä kuvaaminen on kielletty.

Päivän toinen kaupunki oli meille uusi Luzern, joka on oman kantoninsa pääkaupunki. Luzern on suosittu matkailukaupunki, jonka tunnetuin maamerkki on Euroopan vanhin puusilta Kapellbrücke vuodelta 1333.

CH281319 Sveitsi Vierwaldstättersee Luzernissa1997
Luzern Vierwaldstätterseen rannalla.
CH281334 Sveitsi Luzernin Kapellbrücke 1997
Luzernin ykkösnähtävyys Kapellbrücke.

Luzernin ja Bernin väliset moottoritiet muodostavat lähes ympyrän, joten valitsimme niiden välissä kulkevan pienemmän kymppitien. Tie oli paitsi lyhin, myös maisemiltaan kaunis, ennen kaikkea juustostaan tunnettu Emmentalin laakso.

CH281428 Sveitsi Emmentalin maaseutua Bernin kantonissa 1997
Emmentalin tervetulokyltti Trubschachenissa Bernin kantonissa.

Yövyimme leirintäalueella Bernissä. Aamulla kävelimme Reinin sivujoki Aaren vartta keskustaan.  Pääkaupunki Bern on Sveitsin kauneimpia kaupunkeja, jonka idyllisessä vanhassa kaupungissa riitti nähtävää ja kuvattavaa tälle toisellekin käynnille.

CH281802 Sveitsi Bernin panoraamaa Rosengartenilta 1997
Bernin vanhaa kaupunkia Rosengartenilta.
CH281609 Sveitsi Bernin Kramgasse Zähringerbrunnenille ja Zytgl
Bernin Kramgasse Zähringerbrunnenille ja Zytgloggelle (nyt vastakkaiselta suunnalta verrattuna vuoden 1983 kuvaan).
CH281916 Sveitsi Bernin Marzilibad-uimala 1997
Pääkaupungin Marzilibad-uimala, taustalla liittoparlamenttitalo.

Jatkoimme vain muutaman kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Fribourgiin, joka sekin on oman kantoninsa pääkaupunki. Olimme parilla aiemmalla matkallamme ajaneet sen sivuitse, mutta nyt päätimme poiketa keskustassakin. Vuonna 1157 perustetun kaupungin päänähtävyydet ovat vanha kaupunki ja goottilainen katedraali.

CH281930 Sveitsi Fribourgin panoraamaa Cathédrale Saint-Nicolas
Fribourgin panoraamaa Cathédrale Saint-Nicolas de Fribourgille…
CH282034 Sveitsi Fribourgin panoraamaa Porte de Bernelle ja torn
…ja Porte de Bernille ja torneille.

Tuttu moottoritie, jolle silloinen Kleinbusimme pysähtyi 14 vuotta aiemmin, johti Genevejärvelle. Poikkesimme tieltä katsomaan, mitä vanhalle korjaamollemme Garage du Lacille nyt kuului. Tuttua Genevejärven pohjoisrantaa ajoimme leirintään sen länsirannalle Geneveen.

CH282130 Sveitsi Garage du Lac Gruyèrejärven rannalla 1997
Garage du Lac Gruyèrejärven rannalla, tuttu paikka 14 vuoden takaa. Tällä kertaa emme sen palveluja tarvinneet. Gruyèrejärvi myös jutun alkukuvassa.

Geneve oli aikoinaan ensimmäinen kohteemme Sveitsissä. Se jäi myös viime vuosituhannen ja diakuvausajan viimeiseksi kohteeksi maassa 14 vuotta myöhemmin. Järvi oli keskeisessä osassa tälläkin kertaa, niin rannalta, keskustasta kuin katedraalin tornistakin.

CH282210 Sveitsi Genevenjärvi Genevessä 1997
Geneven panoraamaa järven vastarannalta…
CH282326 Sveitsi Geneven panoraama katedraalin tornista järvell
…ja katedraalin tornista.

Seuraavaan Sveitsin matkaamme kuluikin toistakymmentä vuotta. Uuden vuosituhannen ja digikuva-ajan kolmen matkamme kohteina ovat suurkaupunkien sijaan olleet kylät, pikkukaupungit ja ennen kaikkea maan mahtava luonto.

Seuraavissa postauksissa sitten uudempaa Sveitsiä menneeltä kesältä 2019.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 144 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi – OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia
https://sakuva.kuvat.fi/blog/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
https://sakuva.simplesite.com/
https://www.123kotisivu.fi/sakuvia   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel

@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva

 SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
https://sakuva.blogspot.fi/

SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja

SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011

sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva

sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047

Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/users/13772

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s