PÄIVÄ BAHRAINISSA

Bahrain Fortin taustavoimana ovat Seefin pilvenpiirtäjät.

Aiemmat Arabian niemimaan postaukset: QATARIN KULTTUURIA DOHASSA / KUWAITIN AARTEITA / DUBAISTA ABU DHABIIN  / OMAN JA EMIRAATIT VUOSIKYMMEN SITTEN

Kuvia Arabian niemimaalta: ARABIAN NIEMIMAAN KUVIA 2017 / YHDISTYNEIDEN ARABIEMIIRIKUNTIEN KUVIA 2006  /  OMANIN KUVIA 2006 / MISTÄ MAISTA JUTTUJA JA KUVIA ?

Kolmen Dohan päivän jälkeen saavuimme Qatarista Bahrainiin. Maahantulomuodollisuudet olivat lähes samanlaiset kuin Qatariin tultaessa, mutta passintarkastuksessa piti olla täytetty maahantulokaavake, jonka saimme jo KLM:n koneessa. Täälläkin viisumin voi maksaa luottokortilla ja se maksoi BHD 5 = EUR 12,66. Kun lentoaikataulumme suosivat Qataria, oli se pois Bahrainin ajastamme,  jota jäi vain yksi kokonainen päivä.

BH_170214 Bahrain_0295 Kansannousun vuosipäivän savua kaupungi

Sateinen pääkaupunki Manama

Lennoista johtuneen vähäisen ajan lisäksi sattui toinenkin takaisku. Bahrainin päivämme oli hyvin sateinen, varsinkin aamupäivällä, ja pääsimme ulos vasta puolen päivän maissa. Manamassakin hotellimme oli kaupungin keskustassa, joten tutustuimme pääkaupunkiin kävellen.

BH_170214 Bahrain_0084 Manaman vanhaa kaupunkiaManaman vanhan kaupungin kuja ja soukin Kamal Arcade.

Manaman vanha kaupunki ja souk eivät olleet niin puhtaansiistejä kuin Dohassa, mutta toisaalta ne tuntuivat aidommilta. Keskustassa ei ole paljoa pilvenpiirtäjiä, joten Bahrain Financial Harbourin kaksi vihreää tornia hallitsivat maisemaa meren suuntaan. Government Aven varrella on kaupungin kai tunnetuin maamerkki Bab Al-Bahrain -portti ja Yateemin moskeija. Kävelimme tätä katua bussiasemalle.

BH_170214 Bahrain_0059 Manaman Bab Al-BahrainKeskustan maamerkit Bab Al-Bahrain ja Financial Harbourin tornit.

Olimme päättäneet käyttää joukkoliikennettä mennäksemme kaupungin ulkopuolella sijaitsevalle Bahrainin linnoitukselle. Netistä olimme selvittäneet, mitkä linjat sinne veisivät. Jo linja-autoasemalla saimme monenlaista eriävää neuvoa bussilinjoista. Kun sitten astuimme autoon, oli se täynnä toinen toistaan ystävällisempiä ihmisiä, jotka halusivat neuvoa meitä. Ongelma oli vain siinä, että kaikkien ohjeet olivat erilaisia. Jossain kohtaa tuli viimein se pysäkki, jossa suurin osa neuvoi meitä jäämään ja jatkamaan taksilla tai kävellen linnoitukselle.

Kansannousun vuosipäivä

Bussista jäätyämme aloimme etsiä taksia, muttemme sellaista mistään löytäneet. Vähän ihmettelimme näkemiämme poliisipanssariautoja ja astuimme lähellä olevaan liikkeeseen. Siellä oli pelokas nuori myyjä, joka sanoi, ettemme missään tapauksessa saa mennä ulos, sillä siellä on kyynelkaasua (jonka hajun olimme itsekin tunteneet) ja meidät voidaan ampua. Ymmärsimme, että kyse oli jostain vuosipäivästä. Keskustelumme kuullut asiakas tuli luoksemme ja lupasi viedä meidät autollaan linnoitukselle. Matkalla hän vähätteli tilannetta ja sanoi bahrainilaisten mielellään vain juhlivan. Samalla hän haukkui šiiamuslimit; vaikka maassa on kaikki hyvin, šiiat vain rettelöivät.

BH_170214 Bahrain_0124 Poliisit valmiusasemissa Seefin lähiössKansannousun vuosipäivä näkyi katukuvassa.

Asiaa myöhemmin tutkittuani ilmeni, että arabikeväänä tapahtuneesta Bahrainin kansannoususta oli sinä päivänä kulunut kuusi vuotta. Bahrain on šiiaenemmistöinen mutta sunnieliitin hallitsema maa. Arabikevään aikaan šiiaenemmistö nousi sunnivähemmistöä vastaan, mutta Saudi-Arabia kukisti kansannousun verisesti (useita kymmeniä kuolonuhreja). Arabiemiraatitkin tahrasivat kätensä osallistuessaan naapurimaan kansannousun tukahduttamiseen. Tukahduttajilla oli myös Obaman hallinnon tuki. Ainakin Hindustan Times ja Gulf News kirjoittivat kansannousun vuosipäivästä.

Bahrain Fortin maailmanperintökohde

Bahrainin ykköskohde Qal´at al-Bahrain ja Bahrain Fort sijaitsee vajaa kymmenen kilometriä Manamasta länteen. Se on arkeologinen alue, joka koostuu päällekkäistä kerrostumista yli 4000 vuoden ajalta. Ylimmän kummun päällä on linnoitus. Aikoinaan alue oli Dilmunin valtakunnan pääkaupunki. Qal´at al-Bahrainista tuli vuonna 2005 UNESCOn maailmanperintökohde. Linnoituksen koko yllätti ja sen kiertämiseen niin ulko- kuin sisäpuoleltakin kului ennakoitua enemmän aikaa.

BH_170214 Bahrain_0125 Yksityiskuljetus Bahrain FortilleYksityiskuljetus Qal´at al-Bahrainin museolle. Kaivauksista takavasemmalla museorakennus.
BH_170214 Bahrain_0134 Qal´at al-Bahrain museoHyvin järjestetyssä museossa oli tarjolla myös tietoa.

Linnoituksen naapurissa on hieno museo, jossa on selkeät opastukset niin arabiaksi kuin englanniksikin. Myynnissä on myös hyvä opaskirja Qal´at al-Bahrain – Ancient Harbour and Capital of Dilmun – The Site Museum (BHD 8, noin EUR 20, matkan ainoa museo, jonka kaupassa luottokortti ei käynyt). Museosalissa oli myös musiikkiesitys. Museoon ja linnoitukselle oli vapaa pääsy.

BH_170214 Bahrain_0334 Qal´at al-Bahrainin linnoitus Al QalahisBahrain Fort yllätti laajuudellaan.
BH_170214 Bahrain_0184 Qal´at al-Bahrainin museon nykytaidettaBonuksena museo tarjosi myös nykytaidetta ja musiikkiesityksen.
BH_170214 Bahrain_0169 Tumma riuttahaikara Persianlahdella Al QaQal´at al-Bahrainin rantavedessä viihtyivät niin riuttahaikaran molemmat värivariaatiot kuin muutkin kahlaajat.

Bahrainissa aika loppui kesken

Bahrainin jo alkuaan lyhyen vierailuajan ja sadepäivän lisäksi myös linnoituksen ja museon laajuus aiheuttivat sen, että usea suunnitelluista kohteista jäi tällä kertaa näkemättä. Manaman itärannalla oleva alue kansallismuseoineen, kansallisteattereineen ja rantakatuineen olisi ollut käymisen arvoinen kohde ja ennen kaikkea Muharraqin saaren hienot perinnetalot kuuluvat Bahrainin pääkohteisiin. Tänne täytyy vielä palata.

Jäljellä oli vielä Flydubain lento Dubaihin ja sieltä Finnairin siivin kotiin.

BH_170215 Bahrain_0016 Flydubain Boeing B737-800 Bahrainin kentFlydubain siivin jätimme hyvästit Bahrainille – ensikertaan.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA YLI 120 MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
http://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
HTTP://SAKUVA.SIMPLESITE.COM/
HTTP://WWW.123KOTISIVU.FI/SAKUVIA   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
HTTP://SAKUVA.KUVAT.FI/KUVAT/SNMATKAKUVARAPORTTEJA.PDF/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
http://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/SNMATKAKUVAAJA/?REF=AYMT_HOMEPAGE_PANEL

SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
http://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
HTTP://SAKUVA.BLOGSPOT.FI/

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”PÄIVÄ BAHRAINISSA

Jätä kommentti