JÄRVI-SUOMEN ROADTRIP – SAIMAALTA KYMENLAAKSOON

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA / 
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/
Edelliset postaukset: VARSINAIS-SUOMEA JUHANNUSAIKAAN /
JÄRVI-SUOMEN ROADTRIP - PÄIJÄNTEELTÄ KOLILLE /
Matkan kuvia: SUOMI 202 /
Mistä maista juttuja ja kuvia: SAKUVAMAAT /
SNmatkakuvaajan biografia: OBJEKTIIVISSA MAAILMA /

Heinäkuun automatkamme kotimaassa jatkui Pohjois-Karjalasta Etelä-Savoon ja Kymenlaaksoon, joissa kohteinamme oli neljä kansallispuistoa.

Koloveden kansallispuisto

 Koloveden erämainen kansallispuisto suojelee Suur-Saimaan luonnontilaista saaristoluontoa, saimaannorpan elinympäristöä ja eteläsuomalaista metsäluontoa. Kolovedellä harrastetaan soutu- ja melontaretkeilyä. Koloveden jääkauden muovaamalle jylhälle maisemalle ominaista ovat vedestä nousevat jyrkät kallionjyrkänteet. Alueella on myös kalliomaalauksia. Pinta-alaltaan kansallispuisto on 47 neliökilometriä. Se on perustettu vuonna 1990, ja sitä hallinnoi Metsähallitus. (Wikipedia)

FI_200706 Suomi_0024 Koloveden kansallispuiston Kirkkoranta Enon
Koloveden kansallispuiston Kirkkoranta, josta voi vuokrata veneen tai kanootin…
FI_200706 Suomi_0038 Koloveden kansallispuiston Ukonniemi Kirkko
…päästäkseen kansallispuiston pääkohteeseen Ukonniemelle.

Paras tapa tutustua Koloveden kansallispuistoon on liikkua vesitse. Autolla pääsee Kirkkorantaan, jonka parkkipaikalta voi jatkaa vesitse kansallispuiston pääkohteeseen Ukonniemelle. Ilman vesikulkuneuvoa meidän piti tyytyä rantamaisemaan.

Ajoimme seuraavaksi Nahkiaissalon parkkiin, josta lähti vaativa 3,3 kilometrin luontopolku. Alkanut sade kuitenkin keskeytti lenkkeilymme ja ajoimme yöksi Haukiveden rannalla sijaitsevalle leirikeskuksen asuntoautopaikalle.

FI_200706 Suomi_0052 Koloveden kansallispuiston Nahkiaissalon lu
Nahkiaissalon luontopolku on määritelty vaativaksi.

Olimme varanneet yöpymispaikaksemme uskonnollisen yhteisön ylläpitämän Säynämön kurssikeskuksen. Heinävedellä Haukiveden rannalla sijaitsevalla rauhallisella alueella oli lisäksemme yksi matkailuauto ja pari venekuntaa. Maisemamme oli upea.

FI_200707 Suomi_0002 Heinäveden Säynämö Haukiveden rannalla
Säynämön kurssikeskus Haukiveden rannalla Heinävedellä oli kaikilla kriteereillä matkamme paras yöpymispaikka. Suomalaisten leirintäalueiden taso oli pettymys, kun vertasimme niitä edelliskesän Euroopan matkamme yöpymispaikkoihin. Hinta-laatusuhde jäi pahasti jalkoihin. Suurin pettymyksemme oli kuitenkin SF Caravan -järjestön Kuopion yhdistyksen ylläpitämä Alatalo, jossa paikalliset ns. karavaanarit (tai sellaisina itseään pitävät) kokoustivat ja käyttäytyivät moukkamaisesti muita kohtaan. Sellainen ylimielisyys karkottaa sisäpiiriin kuulumattomat muille leirintäalueille, joita Kuopion seudullakin on.

Linnansaaren kansallispuisto

Ennen seuraavaa kansallispuistoa ylitimme seututie 468:lla Tappuvirran lossilla, jonka korvaavaa siltaa jo suunnitellaan. Tie kulkee Linnansaaren kansallispuiston portin, Oravin kautta. Savonlinnan kaupungin alueella sijaitseva Linnansaari oli edellistä kansallispuistoa turistisempi.

FI_200707 Suomi_0009 Tappuvirran lossi tiellä 468 Pohjois-Savon
Katoavaa tieperinnettä, tulevaisuudessa sillalla korvattava Tappuvirran lossi.

Linnansaaren kansallispuisto perustettiin Saimaalle vuonna 1956. Linnansaaren lisäksi siihen kuuluu satoja pienempiä saaria ja luotoja Haukivedellä, Rantasalmen, Savonlinnan ja Varkauden alueella. Pääsaarella on vanha torppa, jonka pihapiiriä pidetään perinnemaisemana, ja jonka pelloilla harrastetaan edelleen kaskeamista vanhojen kulttuurilajien suojelemiseksi. Iso osa saaresta on luonnontilaista kangasmetsää, ja siellä on myös lehtomaisia osia. Linnansaaren alueella esiintyy saimaannorppia. Alueella pesii myös eräs Suomen tiheimmistä kalasääskikannoista. (Wikipedia)

FI_200707 Suomi_0032 Saimaa Holiday Oravi Savonlinnassa Etelä-S
Oravin Saimaa Holiday -turistikeskus.
FI_200707 Suomi_0031 Savonlinnan Oravin satama Etelä-Savossa
Oravin satama, josta vene eli lossi Linnansaareen lähtee.

Nimensä mukaisesti Linnansaaren kansallispuisto sijaitsee saarella/saarilla, joten sinne ei autolla pääse. Oravin rannasta on parinkymmenen minuutin laivamatka (paikallisesti lossi, 20 € edestakaisin) pääsaaren Sammakkoniemen satamaan, jossa on kahvila. Sieltä on 0,7 km Louhimaan torpalle ja sieltä alkaa myös kahden kilometrin Linnonpolku. Luontopolusta teki tuskallisen erittäin suuri hyttysmäärä. Pidempi seitsemän kilometrin rengaspolku vie Linnavuoren näköalapaikalle, mutta sitä emme hyttysten vuoksi edes harkinneet.

FI_200707 Suomi_0227 Linnansaaren kansallispuistoa Haukivedeltä
Linnansaaren kansallispuistoa Haukivedeltä.
FI_200707 Suomi_0087 Linnansaaren kansallispuiston torppa Etelä
Linnansaaren kansallispuiston Louhimaan torppa…
FI_200707 Suomi_0098 Linnansaaren kansallispuiston torppa Etelä
…on saaren talomuseo, joka on kunnostettu ikkunaksi entisajan kaskitilan elämään. Rakennusten lisäksi tilaan kuuluu kaskipeltoja ja niittylaikkuja. Kaskeamalla ja hoitamalla maisemaa avataan sellaiseksi, kuin se oli 1930-luvulla.
FI_200707 Suomi_0117 Linnansaaren kansallispuiston kaskimaata Et
Torpan kaskimaata.
FI_200707 Suomi_0146 Siirtolohkare Linnansaaren kansallispuistos
Jääkauden siirtolohkare Linnonpolun varrella.

Yöksi ajoimme Savonlinnan leirintäalueelle ja seuraavana päivänä Kymenlaaksoon, jonka kaksi kansallispuistoa olivat roadtrip-viikkomme viimeiset kohteet.

FI_200707 Suomi_0299 Savonlinnalaisen Waahto Breweryn oluita Ora
Oravin pääostoksemme, savonlinnalaisen Waahto Breweryn Savu Ale ja Oravi -oluet. Oravista Savonlinnaan meidät saatteli pellolla ylväästi käyskennellyt kurki.

Repoveden kansallispuisto Pohjois-Kouvolassa

Tänä kesänä on ollut varsinainen kansallispuistobuumi. Nykyään Kouvolan kaupunkiin kuuluva Repoveden kansallispuistokin on saanut siitä osansa. YLEn mukaan siellä on käynyt alkuvuonna yli nelinkertainen määrä retkeilijöitä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja kasvu on jatkunut myös kesällä.

FI_200708 Suomi_0024 Repoveden kansallispuisto Kymenlaaksossa
Repoveden kansallispuiston maskotti.

Repoveden kansallispuisto on Kaakkois-Suomessa Kouvolan kaupungin (vuoteen 2008 Valkealan kunnan) ja Mäntyharjun kunnan alueella sijaitseva kansallispuisto. Matkaa Helsinkiin on noin 190 kilometriä. Repoveden kansallispuisto on Suomen seitsemänneksi suosituin kansallispuisto. Vuonna 2019 siellä kävi 126 600 kävijää. (Wikipedia)

FI_200708 Suomi_0058 Repoveden kansallispuisto Kymenlaaksossa
Repoveden järvimaisemaa…
FI_200708 Suomi_0151 Repoveden kansallispuisto Kymenlaakson Kou
…ja jyrkkää kallioseinämää.

Repoveden kansallispuiston Lapinsalmen riippusilta sortui pari vuotta sitten. Nyt sen paikalla on uusi erittäin tukeva silta, joka kestää myös suuremman ihmismäärän. Lapinsalmen parkkipaikalta lähtevä 2,5 kilometrin polku vie riippusillan kautta jyrkkien kallioseinämien sivuitse Katajavuoren näköalapaikalle. Lapinsalmen pysäköintialueella on opastetaulut ja kesäisin kioski. Sillan viereisellä Lapinsalmen nuotiopaikalla on grilli- ja ruokailukatokset sekä telttailualue ja kaksi laituria. Siellä on myös uintimahdollisuus.

FI_200708 Suomi_0066 Lapinsalmen riippusilta Repoveden kansalli
Lapinsalmen riippusillalta avautumaa maisemaa ihaili kanssamme haarapääsky.
FI_200708 Suomi_0141 Repoveden kansallispuistoa Katajavuorelta Kymenlaakson Kouvolassa
Repoveden kansallispuiston upein näkymä avautuu Katajavuorelta.

Matkan viimeisen yön vietimme leirintäalueella Kouvolassa, josta ajoimme viimeisen matkapäivämme kohteeseen Valkmusan kansallispuistoon.

FI_200708 Suomi_0233 Auringonlasku Kouvolan Käyrälammella Kyme
Matkan viimeinen auringonlasku Kouvolan Käyrälammella.

Valkmusan kansallispuisto Pyhtäällä

Valkmusan kansallispuisto sijaitsee Pyhtään ja Kotkan alueilla. Kansallispuisto perustettiin vuonna 1996 ja sen pinta-ala on 19,5 neliökilometriä, josta metsiä alle kaksi neliökilometriä. Valkmusan kansallispuisto käsittää Etelä-Suomen oloissa poikkeuksellisen edustavaa suoluontoa. Suot ovat rannikon keidassoita. Alueelta on luokiteltu yli 30 erilaista soiden kasvupaikkatyyppiä. Soilla on myös arvokkaita metsäsaarekkeita ja reunametsiä. (Wikipedia)

FI_200709 Suomi_0084 Valkmusan kansallispuiston suota Pyhtääll
Valkmusan kansallispuisto on pitkostettu suoalue…
FI_200709 Suomi_0065 Suomuurain (lakka, hilla) Valkmusan kansall
… jossa suomuuraimet kypsyivät ja perhoset lentelivät.

Valkmusan kansallispuiston alueella on kaksi pysäköintialuetta. Me ajoimme Simonsaaren parkkiin, josta alkava Läntisen keitaan lenkki on 2,3 km pituinen pitkostettu rengasreitti. Reitin nimi, Läntisen keitaan lenkki, viittaa Valkmusastakin löytyviin keidassoihin. Reitin varrella on luontotorni, josta aukeaa näköala laajalle suoalueelle. Siellä kypsyivät suomuuraimet ja perhosista ainakin sinisiivet ja hopeatäplät lentelivät. Valkmusan luontopolku oli helpoin kaikista nyt käymistämme kuudesta kansallispuistosta. Se muistuttaa paljon Varsinais-Suomen Kurjenrahkan kansallispuistoa, joka sekin perustuu suomaastoon.

FI_200709 Suomi_0041 Valkmusan kansallispuisto Kymenlaakson Pyht
Läntisen keitaan luontotorni…
FI_200709 Suomi_0047 Valkmusan kansallispuisto Kymenlaakson Pyht
…josta aukeaa näköala laajalle suoalueelle.

Valkmusasta ajoimme vanhalle Turku-Viipuri-tielle eli Kuninkaantielle, jota moottoritietä välttäen matkasimme Helsinkiin saakka.

FI_200709 Suomi_0163 Kuninkaantien kyltti Itä-Pyhtäällä Kyne
Pyhtään itäpuolelta jatkoimme kotiin saakka Kuninkaantietä. Uudenmaan puolella toikkaroikin nuori metsän kuningas (tosin vielä ilman kruunua) tienlaidassa empien minne jatkaisi. Onneksi valitsi lopulta turvallisemman suunnan.
FI_200709 Suomi_0198 Loviisan (Ruotsinpyhtään) ja Pyhtään ra
Ruotsin ja Venäjän vanha valtakunnanraja (Turun rauhasta 1743 Haminan rauhaan 1809) on nykyään Uudenmaan ja Kymenlaakson raja. Kymmenen vuotta sitten tapahtunut Ruotsinpyhtään liittyminen Loviisaan ei vielä (vuonna 1927 valmistuneen) Savukosken museosillan kylteissä näy.

KUVIA – JUTTUJA – BLOGEJA   MAAILMALTA
HTTPS://SAKUVA.KUVAT.FI/

KUVIA JA KIRJOITUKSIA 146 (SAKUVA)MAASTA
(luettelo & linkit, kuvia maittain 2011 asti ja kuvia matkoittain 2011 alkaen):
https://sakuva.kuvat.fi/SAKUVAMAAT/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/OBJEKTIIVISSA+MAAILMA/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/

sakuva-blogi – OBJEKTIIVISSA MAAILMA – aiempia matkakuvauksia
https://sakuva.kuvat.fi/blog/

SNMATKAKUVAAJA  –  BLOGIPOSTAUKSIA VUODESTA 2015:
https://sakuva.wordpress.com/

OBJEKTIIVISSA MAAILMA (AIEMPIA MATKAJUTTUJA):
https://sakuva.simplesite.com/
https://www.123kotisivu.fi/sakuvia   SLADESHOW

MATKAJUTTUJA PDF-MUODOSSA:
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/

UNESCO:N MAAILMANPERINTÖKOHTEET JA KUVIA NIISTÄ:
https://sakuva.kuvat.fi/UNESCO/
https://sakuva.kuvat.fi/kuvat/UNESCOn+maailmanperint%C3%B6kohteita/

SNMATKAKUVAAJA FACEBOOKISSA:
https://www.facebook.com/snmatkakuvaaja/?ref=aymt_homepage_panel

@sakuva TWITTERISSÄ
https://twitter.com/sakuva

 SNMATKAKUVAAJAN MATKAILUHISTORIAA:
https://sakuva.kuvat.fi/SNmatkakuvaaja/

KRIITTISTÄ MATKAA (kriittisempi blogi):
https://sakuva.blogspot.fi/

SNmatkakuvaaja Blogit.fi:ssä
https://www.blogit.fi/snmatkakuvaaja

SNmatkakuvaaja Bloglovin´ssa
https://www.bloglovin.com/blogs/snmatkakuvaaja-14136011

sakuva Trip Advisorissa
https://www.tripadvisor.com/Profile/sakuva

sakuva Nomadmaniassa
https://nomadmania.com/profile/7047

Most Traveled People / Sakari Niemi
https://mtp.travel/users/13772

2 kommenttia artikkeliin ”JÄRVI-SUOMEN ROADTRIP – SAIMAALTA KYMENLAAKSOON

 1. Suomessa on upeat kansallispuistot, joiden kautta pääsee tutustumaan monipuolisesti Suomen luontoon. Teillä tuli tässä mukavasti tutustuttua näihin neljään erilaiseen kansallispuistoon. Näistä neljästä meidän suosikkimme on Repoveden kansallispuisto, jossa erilaisia reittimahdollisuuksia on lukuisia. Lähtemällä Ketunlenkin ulkopuolelle pääsee välttämämään ruuhkat, vaikka kävijämäärät ovatkin nyt moninkertaiset aiempiin vuosiin verrattuna, sillä suurin osa ei mene Ketunlenkin ulkopuolelle. Me suosittelemme koko puiston kiertävää Kaakkurin kierrosta.

  Valkmusassahan on vain kaksi eri reittiä, toisistaan varsin erilaisia. Kokosimme blogiimme kuvauksen molemmista reiteistä:
  https://www.matkallamissamilloinkin.com/valkmusan-kansallispuisto-upea-avosuopuisto-kymenlaaksossa/

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentistasi. Meillä tosiaan oli upea luontoviikko, johon sisältyi näiden neljän kansallispuiston lisäksi Päijänteen ja Kolin kansallispuistot sekä Maaningan Korkeakoski. (Näistä edellisessä postauksessa https://sakuva.wordpress.com/2020/07/16/jarvi-suomen-roadtrip-paijanteelta-kolille/). Siis luontokohde joka päivälle. Kun tähän viikkoon sisältyi ajoakin lähes 1500 kilometriä, emme kohteissa ehtineet kovin pitkiä luontopolkuja kiertää. Lisäksi Päijänteeltä Saimaalle oli puistoissa valtavasti hyttysiä, joka sekin haittasi lenkkeilyä, samoin sade Kolovedellä. Kymenlaakson kansallispuistot olivat onneksi lähes hyttysvapaita. Suurin yllätys oli kuitenkin se, ettei millään näistä kohteista ollut ennakkoon varoiteltuja ihmismassoja, eikä Kolillakaan ollut vaikeutta löytää parkkia eikä edes jonottaa Ukko-Kolin kansallismaiseman kuvauskohtiin.
   Valkmusan Läntisen keitaan lenkki oli tämän viikon luontopoluistamme helpoin. Reitillä oli myös useita penkkejä, joille voi istahtaa tarkkailemaan suoalueen elämää. Lintuja ei keskikesällä näkynyt, perhosia jonkin verran. Meille Valkmusa muistutti lähinnä mökkinaapuriamme Kurjenrahkan kansallispuistoa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s